Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nové Windows 10 Insider Preview: Integrace WSL do Exploreru

Kdy ten Microsoft miluje ten linux a zacina umet i ruzny vychytavky, nemohl by se naucit i cteni linuxovych souborovych systemu?

Mam externi disky naformatovane v ext2 nebo v ext4 a stve me, ze data z toho cist pod Windows nemuzu, respektive muzu, ale musim predtim nainstalovat ext2Fsd, k cemuz je potreba restart. Fakt je to debilni. Docela by bodlo, kdyby to Windows umely v zakladu, nerku-li kdyby umely na ext2-4 i zapisovat, to si ani netroufam vyslovit.
Ale asi se to nestane a dal tam bude MS pridelavat akorat debilotiny (herni panel apod.), o ktere nikdo nestoji.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To mi připomenulo... Minulý týden mi jeden kolega dal exterák, že ho nemůže přečíst a že tam jsou "nějaké filmy od kolegy". Chvíli mi to trvalo, ale nakonec jsem zjistil, že tam je APFS... Tak jsem mu to donesl zpátky s tím, že má smůlu a řekl jsem mu aby ten jeho známý laskavě vylezl ze své mac-bubliny a naformátuje to třeba na fat32

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proc nezavolas na help desk Microsoftu? Tady ti s tim nikdo nepomuze. Tam sice taky ne, ale alespon nebudes spamovat tady.
To je vec znama uz velmi dlouho a kazdy normalni clovek to resi tak, ze externi disky pouzivane obema OS ma v msdos fs, nebo nt fs.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

říkám to už několik let, že nástupce Windows10 bude mít už Linuxové jádro. :-D
Původně to teda byl vtip, ale ukazuje se, že se to možná stane realitou.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale ved Ballmer sa uz tak 15 rokov dozadu vyhrazal, ze o 10 rokov Microsoft predstavi lepsi Unix ako Unix samotny. Here they go.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To fakt nehrozí. Přínosy, z nichž mnohé sporné, marginální, nebo jen pro úzký okruh uživatelů, by ani zdaleka nevyvážily komplikovanost, náročnost, a hory nově vzniklých problémů, něčeho takového.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze integrace do pruzkumnika je spis jen tou tresnickou na dortu. To co ale mnohem dulezitejsi s WSL2 je, ze napriklad Docker uz nepotrebuje spoustet VM s linuxem na kterem pak bezi, takze odpada hloupa mezivrstva a vse je trochu vic transparentni a s tim souvisi i management Volumes a dalsich veci...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se nepletu, tak s WSL2 nepotřebuje Docker spouštět VM s Linuxem proto, že WSL2 je v podstatě VM s Linuxem, už to není jen translační vrstva jako původní WSL.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To zas bude v alejich nablito. U nas uz vymyslaju ako redistribuovat Win32 tooling pomocou dockera :( a operuju s tym, ze sa musi pockat na WSL2 (ako korporat bezime na 2+ roky starej verzii widiel), kym to bude all shiny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi hloupý dotaz ... Jaký je smysl toho WSL (Windows Subsystem for Linux), co je toho cílem, jaké to má mít vyústění? MS chce postupně předělat své Windows v Linuxovou distribuci? Z wiki článku mi to není vůbec jasné ... http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Subsystem_for_Linux

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To asi záleží na každém, k čemu WSL použije.
Já WSL používám na pracovním NB tak, že mám v Debianím WSLku Apache, MySQL a PHP (od O. Surého). Na widlím disku mám C:/var/www a v něm komplet intranetí infrastrukturu. Ve WSL udělám symbolický link z /mnt/c/var/www do /var/www, což odpovídá webrootu na WEB serverech.
V PhpStormu pak pracuji s projekty (spravovanými přes git server), které otevírám z c:/var/www, přičemž PhpStorm je natolik chytrý, že když je v PHPku třeba require_once '/var/www/autoload.php' tak neztratí kontext a správně načítá z [C:]/var/www a tím pádem dokáže správně napovídat z veškerých knihoven atp.
V podstatě mi to ušetřilo trápení s virtuálem ve Windowsí doméně, nebo s instalací dvou OS (Linux a Widle) vedle sebe na jeden disk. Takhle mám komplet podporu našeho IT páč mám standardní instalaci a vše "exotické", co potřebuji, beží ve WSL.
A jako bonus třeba nemusím pouštět PuTTynu atp.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Právě naopak, Microsoft díky WSL do svého operačního systému přinesl již existující distribuce. Části lidí, kteří by jinak museli dualbootovat a systém od MS opouštět tak tento důvod odpadl a více tak zůstávají ve Windows. Nástrojů, které existují jen v unixovém světě, a jejich uživatelů je jistě dost na to aby mělo smysl snažit se je "nějak" udržet. A WSL je to "nějak".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mnohem víc bych ocenil plnohodnotnou udržovanou Linux distribuci od Microsoftu.
- Založenou na Linux kernelu, s Windows UI, s C: a Plochou místo rootu, s podporou spouštění EXE a DrirectX her, se sedem, grepem, bashem a ssháčkem.
- S rozumným balíčkovacím systémem a hlavně možností vyhodit všechno. Internet Explorer, Media Player i nabídku Start.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.