Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Novinky ARM: Rekordní prodeje, serverové licence a 64bit podpora

No já bych řekl, že naopak ten projekt, který s tím koresponduje je nejen oznámený, ale už i ve stadiu pomětrně pokročilé realizace: http://www.root.cz/zpravicky/hp-chysta-servery-s-288-procesory-arm/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Serverová řešení jako taková ohlásilo víc výrobců, ale nevybavuju si, že by některý mluvil právě o 64bit ARMv8/Atlas (alespoň ta odkázaná novinka je neuvádí).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Firma potvrdila, že právě návrh 64bit čipu Atlas postavený na architektuře ARMv8 si již licencovala nejmenovaná (ale významná) společnost a další nejmenovaný partner podepsal licenci na ARMv7 / Cortex A15 32bit design rovněž určený pro serverové nasazení.

Mezi nejvýznamnější partnery ARM patří Qualcomm, Texas Instruments, Nvidia, Calxeda, Samsung a Applied Micro, ale žádný z nich zatím neohlásil projekt, který by korespondoval s využitím zmíněných licencí."

Promiň, ale ať to čtu jak to čtu, tak mluvíš o obou licencích (tzn. i o ARMv7, která je jen 32bit.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tedy jinak - novinka na rootu nemluví o žádném konkrétním čipu / generaci / verzi, takže mi není příliš jasné, podle čeho usuzuješ, že právě Calxeda je jednou z těch dvou neznámých firem. Také je známé, že projekty do kterých je Calxeda aktuálně zapojená, staví na ARMv7 / Cortex-A9, nikoli na ARMv7 / Cortex-A15, které se týká licence.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty HP servery (ARMv7) jsou už pro velký partnery reálně k dispozici. Nevím, jestli přímo na ROOTu, ale na netu je fůra fotek a zpráv a ty čipy (nebo možná dokonce celý moduly) jim opravdu dává Calxeda.

Co se týče té druhé licence (ARMv8), tak dohledat, že se jedná o AppliedMicro není zas takový problém. Nejedná se o žádné tajemství, oficiální oznámení proběhlo tiskem někdy loni na podzim. Demonstračka s 64bit Apachem je z tohoto týdne. to ti asi uniknout mohlo.

Příště by to chtělo jen slepě nepapouškovat marketingové žvásty ale ověřit si alespoň základní fakta v Google ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dovolím si doplnit mezi "nejvýznamnější partnery ARM" dle počtu prodaných čipů kromě Qualcomm také čínské Allwinner, Amlogic, Rockchip. Produkce tabletů v číně je obrovská.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Těch firem je, freescale, st micro, texas instruments všichni je bouchaj jak Baťa cvičky a na rozdíl od těch čínských jsou dostupné (u těch čínských je problém se vším, ve výsledku ani nezjistíte, kdo vyrábí co).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono vůbec, ta zpráva vypadá trochu jak vytažená z rok starého archivu. ARMv8 serverovej procesor byl ohlašovanej loni na podzim a tady je reálná předváděčka: http://eon.businesswire.com/news/eon/20120426007016/en

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.