Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Novinky, které zítra odpoledne přinese finální Firefox 3.6

Firefox jsem měl rád, ale po přechodu z v2 na v3 na stále stejných počítačích ve firmě jsme zaznamenali takové zpomalení, že už FF raději opouštíme. Modernější program si sice žádá modernější železo, ale kvůli browseru nelze nakoupit 100 nových dvoujáder.
Už mockrát se mi stalo, že jsem omylem ze setrvačnosti klikl na ikonu Firefoxu, vzpomněl si, že už ho vlastně nepoužívám, klikl na Chrome, v Chrome si otevřel intranet, vyhledal osobu v telefonním seznamu, upravil její detaily, uložil a teprve za tuto dobu se spustil Firefox (čistý profil). Měření a sliby z Mozilly, že nová verze bude ještě o 20 % rychlejší mě stále nepřesvědčují, že by FF byl nejvýkonnějším prohlížečem na světě.

Proto ještě jednou připomínám pod tento čerstvý článek: Chrome beta 4 už umí doplňky (AdBlock, IETab, Find As You Type).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Implementace AdBlocku v Chrome je polovičatá, píše to autor jednoho z těch doplňků a je to prý dáno fungováním Chrome. Reklamy se načítají tak jako tak (a žerou traffic), pouze se "nezobrazují". V Mozillích produktech AdBlock reklamy vůbec nenačítá (resp. dá se nastavit, zda vůbec nenačítat, nebo načítat, ale nezobrazovat).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, tomu je tak. Pouze skrývá určené DOM elementy. Pro mě to však řešení je, protože už se zase na svých oblíbených webech orientuji a pořád na mě něco nekváká a netočí se jak na pouti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, možná ale díky tomu tvé oblíbené servery brzy zavřou krám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čti řádně: reklama se stáhne ( = hit), ale prohlížeč jí neukáže v DOM (nejspíše prostě CSS vlastností DISPLAY:NONE). Že by vlk dostal zaplaceno a koza zůstala nepolepená plakáty?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ty si myslíš, že když ta reklama nemá klikatelnost, že to investora povede k tomu, asi příště ještě nějakou objedná? Nehledě na to, že hodně reklamy se platí per click.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm, ale když to na mě bliká a vrčí tak stejně na to neklikám. Tak jaký je tedy efekt reklamy, když jen prudí a server stejně nevydělává?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prudici reklama nema na webu co delat, bohuzel "super-blikatek" je vsude plno. Jediny co jsem schopen prijmout je adwords, zbytek sem se vsech mnou navstevovanych webu vykuchal. Je zajimave o kolik je pak web prehlednejsi a mam dojem, ze i rychleji nacteny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já osobně v životě na žádnou reklamu neklikl a nyní už ani skoro žádnou nevidím, např. tenhle server mám kompletně vyčištěný od reklamy. A že díky tomu servery nevydělají a mohou "zavřit krám"? To je mi upřímně úplně jedno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

päť minút som premýšľal, čo ti na toto odpísať. Už som to chcel aj spraviť, ale potom som si to rozmyslel, lebo aj tak by môj príspevok zmazali pre vulgárnosť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čemu se divíš, normální bolševickej přístup.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych neřekl přímo bolševickej ... jen prostě sobeckej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych snad neřekl ani sobeckej. Osobně blokování reklam nepoužívám, neb mne to na rychlejší lince až tolik netrápí (i když můj FF to při 30 otevřených tabech možná už trochu trápí :) ), ale jestli jsem na nějakou reklamu klikl jednou v životě (a že už jsem na Netu nějaké to desetiletí), tak je to hodně. Ruku na srdce, pánové (případné náhodně procházející dámy prominou) - když je v televizi přerušen film reklamou, a je vám vnucovaná jakási pochybná výhoda dementního silanizujícího Silanu, zaujme vás to pak někdy v obchodě? I don't think so. A je sobecké, během toho veskrze dementního bloku reklam, dojít si třeba na záchod, jak mnozí z nás jistě činí? Taky bych neřekl. Takže se plně ztotožňuji s příměrem sir-qwerty o vlku a nepolepené koze.

Co mi naopak přijde bolševické, je hrubá ataka vůči "blokerům"; je snad uživatel povinován číst (dtto stahovat) všechno, co daný server nabízí a zobrazuje? Server si může psát a zobrazovat co chce, a uživatel si to naopak může číst (nebo nečíst), jak chce, tomu se - nemýlím-li se - říká demokracie.

Čili v blokování reklamy opravdu žádný morální prohřešek nevidím, a to přesto, že tak sám nečiním a že by mi u několika (málo) odborných serveru typu CD-R/Diit bylo "zavření krámu" natolik líto, že bych jim klidně i klikal na reklamy (bez toho, aniž bych ty reklamy vnímal/sledoval/řešil), kdyby jim to mělo v přežití účinně pomoci.

Na závěr něco k původnímu tématu - taky jsem "primárně ohniliškový", a jsem žádostiv, jak/o kolik bude finální 3.6 rychlejší, na jednom stroji už jsem testoval RC, subjektivně mám pocit trochu rychlejšího běhu, ale opravdu jen trochu, naopak mám pocit, že nějaký "nezoptimalizovaný/zabugovaný JS" je schopen ho sejmout ještě víc, než je tomu u 3.5. Nuž, uvidíme...

...stejně jako uvidíme novou Operu 10.50, na tu jsem hodně zvědav, pokud to zrychlení bude taková bomba, jak se predikuje. Opera mi k srdci osobně moc nepřirostla, ale dlužno přiznat, že na svém EEE ji používám jako default, protože ten rozdíl proti FF je opravdu dost zřetelný - zatímco Opera utluče nebohý nevýkonný Atom jen trochu, FF řádně a někdy totálně ... a to se tam ještě držím zpátky a přes 10 tabů nejdu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tenhle příspěvek působí jako balzám, poté co si člověk přečte některý z blitků uživatele Honza749. Je to tak, na demokracii si tady pouze hrajeme, jak je někdo trochu jiný, tak je to hned bolševik. Z pokrytců jako je Honza749, kteří kromě urážení neumí vůbec nic, se mi chce zvracet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opera 10.50 je v pre-alpha verzi, která je volně k dispozici, docela vratká a něco málo ještě nezobrazuje správně, ale ta svižnost je vidět na první pohled, hlavně na komplikovanějších stránkách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sám bych to nenapsal líp, děkuji klokanovi2 za fajn příspěvek. Mě FF 3.x přijde taky pomalý, hlavně co se týče startu s páru pluginama a nějakou obsáhlejší historií a to mám v noťasu dvojjádro.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady ale vůbec nejde o to, jestli je prohlížeč pomalý, nebo ne. Ano, je to jeden z důvodů, proč se reklamy blokují. Ale přečtěte si ještě jednou, co napsal ukulele: "... server mám kompletně vyčištěný od reklamy. A že díky tomu servery nevydělají a mohou "zavřit krám"? To je mi upřímně úplně jedno."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Áááá, známý blbeček už zase vyrypuje...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja tedy nic takoveho nepozoruji. Mozna je verze 3+ o trochu narocnejsi ale jsou to jednotky procent.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám s FF stejnou zkušenost, pomalé UI a dlouhé spouštění, hlavně na starším počítači. Raději mám ale Operu než Chrome ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja teda nevim, kdy ta 3.6 ma presne vyjit, ale mam dojem ze se mi to uz dneska zaktualizovalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, Opera rulez. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak RC2 byla prohlasena za final.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uz dlhsiu dobu sa hram s myslienkou nahradit IE v jednej malej (30PC) firme firefoxom. Zatial som ale nenasiel vhodny sposob ako urobit vzdialenu instalaciu aby bol vsade rovnaky profil, s rovnakymi extensions a ich nastaveniami a cele to bude mozne updatovat na dialku a konfigurovat cez GPO.
Na GPO som nasiel nejake projekty, ale prirovnal by som ich k zacinajucim.
Nemate nejake tipy kde sa este poobzerat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co takhle použít portable firefox a instalaci provést pouhým xcopy přes logon script?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to by sice slo, ale stale by som chcel nejaku tu moznost ovplyvnovat urcite nastavenia bez osobnej navstevy

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.