Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Novinky Lovelace: Výroba RTX 4090 omezena, RTX 4070 už se rýsuje

Tak určitě, to dává naprosto smysl omezit výrobu už na launch, protože se pravidelně při uvedení karet do prodeje stává, že na skladech zůstanou ležet tisíce nových karet, a nikdo to nekupuje, dokud to nezlevní, že jo!

Speciálně v případě GeForce!

Živě vidím ty úvahy obchoďáků... máme tady v každém krámu sice ve frontě sto lidí na RTX 4090 za šedesát litrů, ale když je necháme vycukat, tak si třeba koupí RTX 3090 s polovičním výkonem, že jo!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a nebo budeme prodavat po davkach, aby jsme si udrzeli marze co nejdyl, dokud amd snecim neprijde a konecne doprodame ampere

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, to dává smysl. Můžeme mít vejvar z toho, že budeme mít jako první na trhu měsíc a půl next gen grafiku, tak s prodejem počkáme, dokud ji nebude mít na trhu i konkurence.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

a víš kolik stojí odepisování těch skladových zásob? vejvar maj stejně

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to je jedna vec, ale čo to bude stáť partnerov, obchodníkov čo tie haraburdy maju nakúpené...Je pravda že koženú bundu to neserie, ten ich ma na háku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kym sa predava za aktualne ceny, nema zmysel predavat po davkach, ale predat vsetko co sa da. Teda aspon tak mi to pride. :-) RTX 4090 nema zatial vykonovu konkurenciu. A neviem ani o tom, ze by sa nepredavala. Takze nicomu vlastnemu si NV touto kartou nekonkuruje. Okrem toho AMD ma vydat novu generaciu o mesiac. Dovtedy by bol nezmysel brzdit vyrobu a nepredavat vsetko. Preco by to malo znizovat marze? Skor to vidim tak, ze niektori ludia maju neustalu potrebu si dookola vymyslat teorie potvrdzujuce tezu o zlej NVIDIi a je uplne jedno ci davaju zmysel. Ved predsa nic co robi NVIDIA nedava zmysel takze to tak musi byt. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"dokud to nezlevní, že jo!"

Nejak som si nevšimol že by za posledných 5 rokov Nvidia niečo výrazne zlacnela.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A prodával by si koncákům s nejistým odběrem nebo by si navalil hopra firmám a státům kde bude zavedeno embargo, kteří ti za něj zaplatí násobně více. Pak toho máš málo a nemusíš nic břibržďovat.
Tak nějak mi to připomíná nedávné přednostní prodeje těžařům.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím si, že budú radi, ak nemajú zdroj s 16-pinovým konektorom a použijú "roztápajúcu sa redukciu" :))

Melted RTX 4090 16-pin Adapters: A Sign of Things to Come?
published about 17 hours ago

This was using the standard 12VHPWR 4x8-pin to 16-pin adapter

and so far this is the first report of a melted "quadropus" adapter — the standard 4x 8-pin to 1x 16-pin Nvidia adapter cable that comes with all 4090 cards.

Update, 10/24/2022: There are now two reports of melted RTX 4090 16-pin adapter cables,

Beyond that, CableMod has a guide on the new 16-pin connector and cables. It recommends avoiding bend on the cables and notes, "...it appears that bending the wires too close to the connector could result in some of the terminals coming loose or misaligning within the connector itself. This may lead to an uneven load across the other wires, increasing the risk of overheating damage.
https://www.tomshardware.com/news/rtx-4090-first-melted-adapter-cable

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přemýšlím proč teorie „je drahá výroba - musíme začít prodej s highendem" je jen u GPU. První karta s absurdně vysokou cenou a obrovským GPU, i když je lepší ze začátku dělat menší a levnější čipy, což je lepší pro zákazníky a postupné ladění výroby.

Proč AMD tohle neudělala i u CPU a nevydala jako první nějaký 4 kanálový socket pro Threadripper s 16-64 Zen4 jádry (desky od 10k výše, CPU za min. 15k), kterými by Intel sfoukla tak jednoznačně, že ani D. Ježek by se nezmohl na odpor:). U čtyřkanál socketu s DDR5 by byl i prostor pro projekt hodně výkonného iGPU.

Zdůvodnění je asi prosté - u CPU by jim to trh nesežral tak lehce, protože „8 velkých jader stačí drtivé většině", zatímco u GPU je mnohem jednodušší využít i hodně výkonné GPU. Smutné jak dělají z lidí neuvažující závisláky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No možná proto, že AMD nic netlačí do toho vydat ThreadRipper Zen 4, protože Intel nic nezmůže ani proti Zen 3 ThreadRipperům.

A co se týče grafik... tak já bych ani nechtěl, aby se vydaly nejdřív nějaké levné modely... Budu si chtít koupit novou grafiku - > vydají to od levnějších, tak budu koukat a jeden si vyberu -> Pak vydají výkonnější a třeba poměr cena/výkon by mi vyhovoval ale už mám jinou kartu = jsem nasraný... :D Navíc třeba teď vyloženě čekám na ten high end... už mám vybranou celou novou sestavu na Ryzenu 9 7900X a jediný co mi chybí je grafika... a prostě chci Radeon 7900XT nebo 7950XT - prostě to nejvýkonnější, co vydají, takže další čekání by mě fakt naštvalo.

U procesorů se jen minimum běžných lidí kouká po ThreadRipperech a pod..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

RTX 3090 Ti nvidii na AMD taky stačila a navíc uvedení AM5 dále sníží prodej Zen3 Threadripperů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč do toho motáte grafické karty? Tam prostě oba výrobci začínají high-endem a podle mě je to tak dobře.

Pokud se bavíme o procesorech, tak AM5 prodeje ThreadRipperů nesníží, protože ani AM5 pořád nenabídne profíkům tolik výkonu jako ThreadRippery. Možná už se ten rozdíl zmenší a AM5 mý výhodu v DDR5 a PCI-E 5 nvme discích, ale pořád to na platformu ThreadRipperů nestačí. Takže kdo to potřebuje stejně si půjde koupit TR, kdo ne tak stejně půjde do mainstreamu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč asi. Čip jako čip, je jedno jestli je to CPU nebo GPU - obojí je na drahém procesu a je třeba vydávat jen ultrahighend a to ještě na začátku, aby se zákazníci pěkně podojili. Nejlevnější Threadripper si dnes nekoupí skoro nikdo, protože má 16 jader a stojí 30 tisíc. Ten další co má jader už 24 je zase hodně blízko 16 jádrům do AM5 a i když profík nemusí počítat každou tisícovku, tak dát 70 tisíc za malý nárůst výkonu (nebo občas i jeho pokles) oproti 20 tisícům. Dále zatím vyloženě profi instrukce AVX-512. Threadripper Zen3 po uvedení Zen4 ztratil hodně atraktivity a ne že ne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejde len o vykon CPU. Pre threadripper su i dosky ktore maju 5 PCIe slotov s 16 linkami a dalsie 2 sloty po 8 liniek. Mozes na tom postavit vlastny superpocitac s niekolkymi grafikami ktore su pripojene plnou rychlostou, alebo pripojit az 26 NVME SSD kazdy s rychlostou 8GB/s. https://www.asrock.com/mb/AMD/WRX80%20Creator/index.asp#Specification

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asus ma dokonca 7 PCIe slotov po 16 liniek + 4 NVME. Na to sa da napojit 7 grafik plnou rychlostou alebo 32 NVME. https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/workstation/pr...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem pro to, aby se začínalo high endem, aspoň přijde co nejdřív výkon, co tu dosud nebyl... začínat low endem by mi přišlo takové o ničem, protože prakticky by to vlastně skoro nic nového nepřineslo co tu ještě nebylo... samozřejmě přinést třeba lepší efektivitu je sice fajn, ale vlastně celkem nuda s tímto začínat, z toho si na zadek prostě nikdo nesedne, už jen z pohledu marketingu je pro ně rozhodně lepší začít high endem, ať můžou začít internet plnit titulky, jaké má Nvidie už zase děla, která převálcují konkurenci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Wow, no neříkej. Ono to vydání RTX 4090 toho tolik změnilo? Najednou má tolik domácností úplně jiný výkon! Karty nad 20 litrů změní akorát prd, protože je kupuje jen nepodstatné množství zákazníků. Zato nejvyšší lowend až mainstream s plochou okolo 120 mm2 na nové architektuře a nových nanometrech se rázem stane bestsellerem. Veyron pro kupce Octávie změnil jenom to, že si za tu Octávii musel připlatit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukám jak se začíná rozjíždět průser s tím novým 12pin konektorem. Asi bude lepší se nv4000 a amd7000 vyhnout dokud nějaký výrobce nezačne používat starší velké konektory. https://youtu.be/HAZWwwHScaQ

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže AMD možná tenhle 12cti pin vůbec nenasadí... nikdo o tom není ani zmínka a na posledních renderech byly vidět obyčejné 8mi piny...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

amd ho mit nebude

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jay to ve videu zmiňuje. Prý ho budou používat taky. Jen Intel který ho prosazoval ho prý nepoužije. Uvidíme za dva týdny jak to bude

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pekný smažák....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to je hrozny diletanstvi nejhrubsiho zrna od pci sig

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No-Xovým úvahám, že NVidia čeká na vyprázdnění skladů moc nevěřim. Spíš si myslim, že highed RTX 4090/4080 vydává NVidia teď, protože v tom je AMD moc omezit nemůže. V případě RTX 4070 si myslim, že spíš NVidia čeká na AMD, až co předvede a podle toho upraví dobu vydání nové grafiky.

Pokud by konkurenční karty od AMD vyšly ještě letos, i NVidia to vydá ještě letos. Pokud bude mít AMD zpoždění a ven s tím půjde třeba až v Q2/2023, tak na ně asi NVidia čekat nebude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když už jsi u té křišťálové koule... 6 jedinečných čísel v intervalu 1-49 na neděli bys neměl?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mohu ti napsat 49 jedinečných čísel a stoprocentně 6 z nich vyjde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bravo nVidia jestli 4070 bude mit jen 10gb vram tak to je super udělat kartu která rychle dojede na nedostatek vram stejně jako řada 3xxx tam jsou nesmysly jako treba 3070ti slušné gpu ale malo vram...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

8GB stačí na FullHD úplně v pohodě a vždy stačit bude. S trochou snahy stačí i na QuadHD, ale je pravda, že vždy nemusí a těch 10GB se rozhodně hodí. Na 4K je potřeba víc videopaměti. Jako minimum se dá označit těch 12GB, ale určitě je lépe mít víc, na 4K bych asi do grafiky bez 16GB nešel.
Naštěstí ale hraju na QuadHD monitoru a 4K neplánuju, tudíž asi jsem schopen zkousnout i těch 10GB, které má i moje RTX 3080. Neoznačoval bych to hned jako nějaký velký problém, nicméně se dá souhlasit s tím, že se NVidia nepředala a čekali jsme, že i RTX 4070 bude mít 12GB, aby šla hra spustit i ve 4K. Takto budou zájemci o 4K čekat až s čím se vytasí konkurence.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně koupím si grafiku za 15tis abych hrál ve FHD na monitoru za 5tisíc...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V tomto si myslim to iste co dawe. 8GB VRAM som mal uz na GTX 1080 z roku 2016. NVIDIA sa proste v tomto neposuva a je to len na skodu ludi, ktori si ich GPU kupuju. 10GB by mali byt na 4060tke. Nie na 70tkovej rade. Teraz to dost citim na NTB, kde mam RTX 3070 Ti Mobile s prikonom 150W, ktora by v pohode utiahla aj viacero modernych hier v 4K, ale tam jej rychlo dojde VRAM a vykon ide rapidne dolu. Aspon u starsich hier to este nie je problem. A potom su hry ako Resident Evil, u ktorych musis pouzivat horsie textury, lebo inak by si potreboval uz 12GB VRAM. Proste mali by pouzivat aspon tolko VRAM, kolko ma konkurencia.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Víc paměti, víc adidas?
K čemu je ti paměť, kterou nepotřebuješ.
Na FullHD opravdu nevyužiješ víc jak 8GB.
My si samozřejmě můžeme myslet svý o tom, že NVidia designuje grafiky za drahé peníze furt jen na FullHD. Platí teda, že kdo chce 4K, pořídí aspoň RTX4080 nebo holt počká, jestli konkurence vydá nějakou levnější grafiku také designovanou na 4K.
(Mně sice stačí grafika na QuadHD, takže by mi měla stačit i nabídka od NVidie, ale také počkám, co předvede konkurence.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Medzi 4K a FHD je aj 2K. Ale ide o to, ze karty na vyssej urovni uz maju vykon aj na 4K a casto su potom brzdene iba malou VRAM. Fakt s novym NTB nejdem hravat vo FHD. Hlavne ked si to streamujem do 4K OLED TV. Aj ked chapem, ze NTB co mam je dizajnovany na 2K, kde aj s rezervou v pohode staci. Len s viac VRAM by bol proste viac pouzitelny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2K je téměř jako fullHD, na 2048x1080 stačí také 8GB VRAM.
2560x1440 jsem někde četl, že ideál je 11GB. Je fakt, že teda ani RTX 3080 není ideální se svýma 10GB, ale je to furt použitelné.
Notebooky nevim, dřív měly paměť sdílenou, možná je to teď jinak, já notebooky neznám, nepovažuju je vhodné na hraní nějakých náročných titulů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Moj NTB ma 2600x1440 (16:10) a 165Hz. Na to 3070Ti Mobile bohate staci (vykon ma nieco pod desktopovou 3060 Ti - je medzi RTX 2080 a 2080 Super). S takoutou kartou by sa v pohode dali hrat hry aj v 4K. Lenze kvoli 8GB to bohuzial vo vela pripadoch nejde. No a NVIDIA drzi velkosti RAM na minime. Uz by malo byt normalne, ze RTX 4060 ma 10GB, 4070 ma 12GB, 4080 ma 16GB a 4090 zasa 24GB. Ak daju na 4070 iba 10GB, bude to aj pre mna fail a jasne negativum karty.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jenže NVidia na tebe jako zakaznika cílí s RTX 4080 a je na tobě, jestli jim to toleruješ nebo půjdeš ke konkurenci, nabídne-li něco lepšího.
Osobně vím, že chci aspoň 10GB VRAM, takže RTX 4070 mi vyhovuje, ale také počkám na RDNA3, jestli tam nebude něco se stejným výkonem a větší pamětí nebo za nižší cenu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

čakaj, čakaj, ....................ty vždy čakáš......................

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Čert nám tenhle marketing byl dlužen...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.