Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Novinky na poli notebooků - Acer, ADATA, ASUS, MSI a XMG

Pekny prehled, ktery usetril tunu casu. Diky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem proletěl fotky a vidím samé funky a herní stroje. Programátorský ani jeden ;( Tedy takový, který by měl samostatně blok šipek a samostatně šestici insert, home, ... Jako by to byl takový problém upravit lis a následně robota na lince. Nevšiml jsem si - byl v tom výčtu aspoň jeden s displejem blízkým 4:3?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Programátoři připojují desktop klávku a monitor. Kvůli nouzovce ve vlaku se nikdo namáhat nebude. Já bych taky chtěl 4 cm tlustou, pasivně chlazenou 17" bez Windowsů, ale taky na mě každej sere.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak já se s tím docela smířil - on ten firemní Thinkpad má aspoň všechny ty tlačítka samostatně, i když poskládané jinak. Co ale nechápu je důvod, proč to nemůže vypadat třeba jako na starém Latitude E5410. Přece nemůže být takový rozdíl v ceně výroby těch dvou řešení klávesnic (rozumněj současné a to staré).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to problém z hlediska šasi - pro výrobce je výhodnější mít KB v obdelníkovém tvaru bez různých vyčnívajících bloků kláves.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V čem je to výhodnější? Moc nevěřím tomu, že by malé výřezy z obdélníku zhoršily pevnost šasi. Pochopím že nějakou penci ušetří při přepravě těch kláves do továrny, protože mají menší "půdorys" a tudíž se jich vejde víc na jednotku prostoru do kamionu. Ale ten rozdíl bude tak malý, že to taky nemůže být problém.
Z mého pohledu je to prostě unifikace trhu a neschopnost výrobců přijít s něčím co se liší od konkurence, aby náhodou nevytvořili něco neprodejného. Takhle sice lidi reptají, ale zase jen někteří a protože na trhu požadované řešení není, stejně si koupí to co nabízí výrobce - nemá jinou možnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle byly převážně herní stroje, business class ThinkPady nové generace budou teprve pořádně představeny, ale už nyní se ví, že budou mít displeje s poměrem stran 16:10 jé.

4:3 bude komplikovanější, poslední byl ThinkPad T60 z roku 2006, kde šlo mít 14" 1400x1050, šlo tam nacpat dokonce Core2Duo T7400 2,6GHz, ale jen 4GB RAM, mohla tam být i grafika ATI Mobility Radeon X1300.

Pak vlastně ještě ThinkPad X61/61s. kde šlo až 8GB DDR2, ale tam byly mrzké 1024x768 12" panely, ale existují mody na LED podsvícení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak som sa dockal. Vedel som, ze sa vyrobcovia k 16:10 vratia.

Inac doma este mam spominany T60 14" s 1400x1050 LCD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinak ten ASUS X13 Flow je taky s 16:10 a Lenovo má ještě Yogu 7 Slim Pro s 16:10 panelem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Některé MS Surface snad mají 3:2, asi mířené na fotografy. ;-)
https://en.wikipedia.org/wiki/Surface_Laptop

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skoda, ze Surface Laptop nema plnohodnotnejsiu klavesnicu, aspon ten power button nemuseli davat medzi ostatne klavesy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pre programatora su zaujimave -

rok stary Asus 17 Studio Book pro. Nema zbytocnu numericku klavesnicu, sipky sa daju nahmatat, Fkeys - v skupinach po 4, Home/Pg buttons na kraji. OK. Power Button nie je sucastou klavesnice. 16:10

Asus Zephyrus G15 2020 - podobna klavesnica, trochu vacsie medzery - lepsie sa nahmata ale len debilny display 16:9.

Na obidva som sa tesil na CES ako ich este vylepsia. Sklamanie. G15 dostal osekanu klavesnicu ako 13" ultrabook, aspon tie Fka su zgrupene po 4. Nastastie este nedali power button ako sucast klavesnice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"ultrabook pro herní životní styl" ... s integrovanou grafikou ... ADATA mega LOL

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moc bych se nesmál. Hráčů co hrajou na integrovaných grafikách je na všech herních platformách většina. S dnešní situací s dedikovanými kartami se to ještě zesílí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Potvrzuji - a když mi chcípl desktop taky jsem hrál na firemním Latitude 5411 s i5-9400H a integrovanou nějakou UHD630 nebo co to tam je. Ale zas na druhou stranu ta hra co jsem tam hrál je 12 let stará cca... Takže OK :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak to tak sleduju, tak Intel-based předražené kousky pojedou dál. V podstatě jen Asus se pořádně rozhoupal a snad bude z čeho vybírat. MSI u mě padlo úplně. Acer moc neomlouvá to, že AMD nabízí, ale v tom nejlevnějším. Třešničkou na dortu je ten jejich predátor za prémiovou cenu 1400 dolcků a světě div se... s tygřím 4 jádrem. To bych jim omlátil o hlavu, ale hlavně že turbo 5GHz že? Marketingová komedie pokračuje dál.
Jsem zvědavý, co budou inzerovat datarty, skřeti a různé další dvojky na trhu za produkty. Zase Intelácké obstaróžní 2-4 jádra za super cenu, aby se zbavili naskladněných kusů. O jejich použitelnosti nechť si myslí každý své.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel. Praktický monopol potřebuje na rozdrcení více času. IMHO to AMD nestihne a budeme doufat v ARM apod. Svět x86 CPU je zatuchlina.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Praktický monopol potřebuje na rozdrcení více času."

Nebo nějaký pěkný soudní proces? https://www.purepc.pl/intel-oraz-nvidia-mieli-wewnetrzna-umowe-ktora-blo...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle se vědělo při oznámení Renoir notebooků, není to nic nového, stejně tak PCIe linky jsou nesmyslný argument, protože i takový SCAR 17 s i7-10875H + RTX 2080 SUPER má tu grafiku připojenou přes osm Gen3 linek.

Každému bylo jasné, že se jednalo o dohodu mezi Intelem, NVIDIí a OEM partnery.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Až na Apple, který si může do MacBooků Pro 16" dovolit dávat 6/8 jádra Intel s výběrovými RX 5500M (5300M). Jen ta cena...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RX 5500M a RX 5600M existují v několika málo noteboocích, ale tady jde spíše o to, že ty výkonné stroje s Ryzeny neměly lepší GPU, než RTX 2060.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, další důvod proč mi domů výrobky těch dvou firem nesmí. Bohužel jim jeden jouda z horní dolní ročním obratem nezahýbe ;(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U předchozí generace Zen2-based ntb bylo pokrytí sRGB gamutu spíše vyjímkou. Snad se to u té stávající stane standardem a vyjímkou budou panely s vyšší rozlišením a širším gamutem.

Připájená část RAM u formátu 15,6", u konvertibilního Aspire 11,6" z roku 2010 byly dva SO-DIMMy. :-( Možná za tím vězí snaha dopřát APU co nejrychlejší RAM (SO-DIMMy jsou proti pájeným LDDR4 4266MHz přecijen pomalejší), ale to je podstatné hlavně u ntb bez diskrétní GK kde je na průchodnosti RAM závislý jak výkon CPU tak iGPU. Možná, že výchozí SO-DIMM osazení ntb v dual-channel modu (místo dnes typického single-channel) by to kompenzovalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za sumarizaci.
Stále přemýšlím nad tím Asus TUF, hlavně nad displejem. Dříve jsem měl notebook s 45% NTSC displejem a nestěžoval jsem si. Teď mám 72% NTSC, tak si nejsem jistý, zda bych ten pokles překousl.

Že oni do té konfigurace musí vždy hodit nějakou takovou kravinu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne jako priznivce 15-15.6 placek na praci, zaujal nejvic ADATA XPG Xenia Xe. Jedine co mi tam vadi je ten TL-U, takze no go. Ale kdyby tam dali misto neho Renoir, lepe Cezanne-U s 5-8C konfiguraci, tak by to bylo presne neco, do ceho bych sel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hodně zajímavý je třeba Schenker VIA 15 Pro: https://bestware.com/en/schenker-via-15-pro.html

Jenže AMD jim prý nezvládá dodávat ty procesory, prý ani ještě nepokryli předobjednávky ze začátku roku 2020 :/

Huh, Schenker Media 15 nakonfigurovat jde, ale jen s R5 4600H: https://bestware.com/en/schenker-media-15-amd.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tuxedo Pulse 15, coz je de facto stejny stroj, zase umoznuji konfigurovat jen s R7 4800H, ktery slibuji na konci brezna 2021:
https://www.tuxedocomputers.com/en/Linux-Hardware/Linux-Notebooks/15-16-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta 15ka s 4800H vypada suprovne a display je taky dobry.
Cena mi prijde i docela prizniva. Skoda jen, ze je 'out of stock' :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

VIA 15 PRO je out of stock od vydání, AMD jim prý nezvládá dodávat Ryzeny 7 4800H.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem to projel víceméně podle obrázků, ale výsledný dojem bych vyjádřil slovy "děkuji za varování". Hodlají výrobci ještě vyrábět notebooky s klávesnicí, na které se nechá psát a tvořit a ne jenom trpět?

Ono kdyby někdo vyrobil "kompatibilní" základní desku do Lenova T420 s nějakým tím Ryzenem, tak to beru všemi deseti ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Pamětníci si možná vzpomenou na technologii ATI XGP, kdy se z notebooku vytahovalo osm linek PCIe 2.0 do externího boxíku s Radeonem HD 3870, AMD tuto technologii exkluzivně licencovala jen Fujitsu-Siemens, čímž to také úspěšně zabili"

Já jsem teda teda ten pamětník a bývalý uživatel obou strojů, které XGP měli a dovolím si to proto uvést na pravou míru:
- exkluzivita pro Siemens byla omezená na nějaký ten rok, nikoliv na pořád
- to dokládá fakt,že po nějaké době přišel na trh Acer ferrari One a ten nesl XGP port taky. Acer však k němu nikdy nevydal svůj externí box.
- nicméně řešení bylo obecným standartem a proto Siemens ext. GPU krabička s radeonem byla plně funkční!!! i s Acerem!
- Jak to vím? Měl jsem oba,já tenkrát 13" Sa-3650 a žena 11,6" Acer Ferrari one. Shodou okolností chtěla žena lehký a stylový laptop a Ferrari to splňoval. Měl jsem už při koupi podezření, že by to mohlo fungovat.
Krabička s ext. GPU obsahovala i několik USB portů. Na pracovním/herním stole byl tenkrát fullHD monitor připojený do ext. GPU. Rovněž do něj vedla USB myš a USB klávesnice a USB zvukovka ke které byly reproduktory i sluchátka.
Kdokoliv z nás dvou tak mohl se svým laptopem usednout za stůl, napojit na přichystaný XGP svůj laptop a okamžitě tak mohl využívat nejen kompletní dokovací zařízení,ale samozřejmě sílu mobilního 3870, který byl výkonem zhruba jako tehdejší desktop 3850, což tenkrát bylo v pohodě na seriózní hraní tehdejších her.
V podstatě jsem již tenkrát měl to, na co se dohrabal o mnoho později Thunderbolt až za spoustu let (a tuneluje dodnes jen 4 pcie linky). A to v rozumné ceně bez nesmyslně drahých TB boxů na ext. grafiku

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hledám 17palcový neherní notebook se solidním procesorem (aspoň 6/12 AMD nebo 8/16 Intel), nepájenou RAM, nepájené SSD, se slušným displejem (matný aspoň IPS) a aspoň trochu normálním rozložením klávesnice za smysluplnou cenu.

Neexistuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná by tě mnohl zaujmout ten Acer Helios 500 Predator, tam můžeš mít desktopový Ryzen 5 2600 nebo R7 2700, má čtyři sloty na RAM, 1x M.2 NVMe, 1x M.2 SATA, 1x 2,5" SATA, hodně portů, parádní 144Hz FreeSync IPS FullHD displej, slušnou klávesnici i rozložení.

Akorát se už myslím neprodává a nový stál 50k, levná pracovní stanice. Je i v recenzi, výkon má pořád dobrý, je to vlastně desktop v notebooku, takže to možná není to co hledáš. Jinak nějaké 17,3" se sloty dělá HPčko, ale obávám se, že to bude meh.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá relativně dobře, asi trošku tlustší, ale klávesnice se zdá být relativně v pořádku s rozložením, zbytek parametrů taky, až na zbytečně výkonnou grafiku. A samozřejmě cenu mimo rámec. Chtěl jsem to mít tak do 40k max.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem z něj celkem nadšený, jen mě Acer štve tou nepodporou XMP, nejsou BIOSy s podporou Ryzenů 3000 a chybí čtečka SD karet, ale jinak je to parádní stroj a dobře se na něm píše: https://diit.cz/clanek/recenze-acer-predator-helios-500-ph517-61-r54r-an...

Ale je to prostě desktop v notebooku, má čtyři kila a trochu tlustší je. Já jsem ten testovaný kus odkoupil levněji od Aceru, takže ne za plných 52k. Ale sehnat ho bude oříšek, protože se nevyrábí nějaký ten pátek.

Ale občas jsou i za rozumné ceny na ebay, akorát většinou USA/Kanada :/

https://www.ebay.com/itm/Acer-Predator-Helios-500-17-3-Ryzen-7-2700-Vega...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jako nezlobil bych se za něj za tu cenu, ale nemám v úmyslu nahrazovat dosluhující notebook notebookem použitým ;).
Uvidíme, třeba se trh umoudří, i když jsem v tomto ohledu hodně skeptický.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asus studiobook pro 17.

16:10, dobrý display, podľa mňa výborná klávesnica atd

https://www.asus.com/sk/Laptops/For-Creators/ProArt-StudioBook/ProArt-St...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

17ka bez numpadu? No way. A to se ani nezmiňuju o tom, že to je pro mě i parametricky overkill (Quadro...). S tím souvisí i mimomísní cena.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo, kazdy ma rad nieco ine.

Ja principialne nie som proti numpadu, ale nie som uctovnik ani nepouzivam diakritiku, tak mi nechyba.

A nemam rad velke jednoliate notebookove klavesnice s numpadom, s minimalnymi medzerami medzi klavesami, kde enter je utopeny, neda sa nahmatat, musim pozerat na klavesnicu. A teraz sa nam este rozmohol taky nesvar. Power button, idealne medzi ostatnymi klavesami alebo namiesto del - napr toto povazujem za velmi zlu klavesnicu https://diit.cz/clanek/recenze-hp-zbook-firefly-15-g7-aneb-lehka-pracovn...

Takze radsej bez numpadu taku klavesnicu, kde vsetko poslepiacky nahmatam. Ak sa musim pozriet, kde je enter, je to zla klavesnica.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, s tím power buttonem schovaném mezi klávesama, to bych taky střílel.

Já nevím, jestli je to tím, že jsem si zvykl na svůj Lifebook N532 - https://diit.cz/sites/default/files/03_fujitsu_lifebook_n532_-_klavesnic... - ale tohle rozložení podle mě dává smysl. PgUp/PgDown/Insert/Delete dostupné na první dobrou (bez dementního Fn), šipky v přijatelné velikosti v podstatě mimo hlavní design, velký Enter v alfanumerické části, numpad podobný numpadu na klasické klávesnici (velké plus, velký Enter) - jedinou výtku k té klávesnici mám, a to že nějaký myslitel dal druhý tabulátor tam, kde bývá Num Lock, to fakt byla pomsta konstruktéra.
Jinak celkem OK, dycky teču, když vidím některé MSI notebooky, jak mají Win klávesu jen pravo od mezerníku a podobné novoty. Na co jsem si překvapivě zvykl, je nízký zdvih notebookových kláves, začínám mít s klasickýma klávesnicema se zdvihem Tatry 815 problémy ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pozor na zklamanie, toto je jedna z najlepsich notebookovych klavesnic s numpadom, dnesne notebooky su na tom casto horsie.

Vyhody:
+ siroka medzera medzi enterom a numerikou
+ sipky vystupene kusok dolu (na rozdiel od HP Elitebook), bez debilneho zvysenia sipky vlavo/vpravo na 2 nasobok (napr znova HP Elitebook)
+ ziadna velka tvorivost
Nevyhody:
- Fka by mohli byt po skupinach po 4

Aj ked sa to nezda, staci zopar designovych drobnosti a komfort/ergonomia ide hodne dole.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uz novsie Fujitsu vykazuje znacne zhorsenu klavesnicu :)

https://www.notebookcheck.net/Fujitsu-LifeBook-E558-i5-8250U-SSD-FHD-Lap...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, ne o moc, ale tu potřebu dublovat klávesy PgUp/PgDn vedle těch šipek fakt nechápu.
Zas nějakej myslitel, co potřeboval vykázat činnost. Asi se mu zdálo, že tam je nevyužitý místo, tak co bychom tam jebli?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mal som jeden čas požičaný Dell so šípkami kombinovanými s PgUp / Dn a pri programovaní to bolo strašne otravné. Možno je to tým, že mám "sausage fingers" ale stlačiť PgDn namiesto šípky v zložitom kóde je na nezaplatenie.

Najlepšie sa mi pracovalo so starými HP (napr 8440p( alebo niektoré staré lenovo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, v práci mám od začátku, co jsem tam vlezl, HP ProBook 650 G1. Sice patnáctka, ale klávesnici má celkem použitelnou.
Jednoho krásnýho dne mi na stole přistála krabice se čtrnáctkou Dellem, stejně jako některým kolegům. Poslal jsem ji zpátky s díky a upozorněním, že až já budu chtít nový notebook, tak si o něj řeknu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.