Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Novinky RDNA 3.5: Skalární ALU dostává FPU, VGPR instrukce a vylepšení DPP

jinými slovy RDNA stále žije ze základu GCN od původních inženýrů ATi, klobouk dolů a ten název GCN je pravdivý, žádná reklamština. Ovšem vůči RT Nvidie už je to slabší, s tím pochopitelně autoři nemohli počítat.
Ale ukazuje to že pod AMD už nápady moc nebyly, celkově vzato je AMD koupilo hlavně kvůli vysněnému APU které se pořád moc nedaří, snad Sarlak když nepřijde moc pozdě má šanci víc zazářit.
Pořád jsem názoru že samostatná kanadská ATi by byla jiný kalibr vůči NV a neodpustila by Huangovi žádnou chybku.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Měl by sis připlatit za Premium.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

ATi šla do prodeje především proto, že jim Huang utekl a věděli, že už se zpět nikdy nedotáhnou. Huang zvažoval,že je koupí, ale sešlo z toho, protože vyhodnotil, že je nepotřebuje a vzhledem k tomu, že by zůstal na poli grafik osamocen, přineslo by mu to víc problémů než užitku (antimonopolní řízení).

ATi se nakonec po koupi od AMD vydělila do dvou firem, část zůstala pod AMD jako RTG a druhá je součástí Qualcommu. I ten přemýšlel o vstupu na pole počítačových grafik, ale vyhodnotil to jako potencionálně neúspěšnou akci vzhledem k dominanci NVidie a nešel do toho.
Ve výsledku se obávám, že můžeme být rádi i za ty dva statéry, kteří s NVidií neúspěšně soutěží a to AMD a Intel. Za mě teda před oběma klobouk dolu, že do toho stále šlapou a snaží se.

Samozřejmě jako zákazník to vidím tak, že by bylo dobré, aby se jejich snahy i nějak zhmotnily a je depresivní, že AMD to dokázala naposledy s GCN architekturou a od té doby čekáme. Intel je na tom ještě hůř, tam stále čekáme na první zářez. :-/

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Poznámka na okraj, ošizená RTX 4080 SUPER je u CZC kompletně vyprodaná a na Alze je posledních pár kusů od Gainwardu. Ubývá i dostupnosti modelů RTX 4070 Ti Super.
Prostě NVidia to dělá tak špatně, že se okamžitě nové modely vykoupily a v obchodě nejsou a budeme jako tržně druhořadá země čekat než zase něco výrobci pustí i k nám.
Prostě se start grafik NVidii nepovedl, měli udělat větší zásoby před zahájením prodeje. :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A byly vubec dostupny? Na Alze normalne jsou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na CZC bylo dostupných 8 modelů RTX 4080 Super, na Alze 10. Celkem bylo naskladněno něco okolo 100 karet. Momentálně na CZC 0 karet, na Alze pouze 2 modely Gainward 8 karet celkem. Takže asi tak, vysloveně nezájem zákazníků. :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak znova 4080 Super chápu, ta mi jako jediná přijde relativně zajímavá. Pravda, koupit si slabší 4080 o dost dráž asi bych byl dost hořkej.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

dobré zboží se prodává samo. Nejlepší model z těch refreshů je 4070Ti super, už narozdíl od non-super solidně utáhne 4K, hlavně ta plná 256bit sběrnice dělá hodně, ta je na dané rozlišení základ. U Zaklínače s RT s DLSS na kvalitu mám +10-12fps a to už je pěkné. Podobně vyšší "odpich" získaly hry na starších enginech kdy fps mají podstatně vyrovnanější průběh.
A hlavně nižší cena - původní Ti jsem kupoval skoro před rokem za 24 Kk, tato mě vyšla na 22 a obdobné provozní vlastnosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky je otázka, jak moc ti kupující znají rozdíly v parametrech a nebo vidí jen, že to je 4080 a že je levnější například.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Radeony 6000 se povedly velmi, proto mezi 3080 a 3090 je tak maly rozdil. AMD dotahlo nVidii. Tam zalezi spis na hre jestli je lepsi 3090Ti nebo RX6950XT.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

radeony se povedli i díky tomu, že měli cca o 1 generaci lepší proces

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A k tomu 128MB cache, takze nepotrebovali drahe GDDR6X a mohli tam dat 16GB VRAM.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že fandové Nvidie jednoduše AMD neuznávají, protože se AMD nepokouší konkurovat top řadě **90 pardon bývalému Titanu. Ale AMD zas dobře ví, že by se to finančně nevyplatilo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

spíš je otázka, jestli by samostatná ATi ještě existovala nebo jak by se jí dařilo kdyby ji koupil někdo jiný (Intel?).
Já si říkám že nakonec můžeme být rádi za to, že je koupilo AMD....

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Koukám že to tu dost upadá. Měli byste si pánové připomenou, že byla doba, kdy AMD krachovala a jediné co jí drželo nad vodou byla grafická divize, která vlastně zasponzorovala celý vývoj Zenu, protože celá cpu divize byla v....... a APU pro konzole by bez akvizice ATi taky nebyla. Jediné co bylo aspoň trochu ziskové byly grafiky a to prosím v době, kdy Rorey Reed téměř celou GPU divizi seškrtal. Takže malý zázrak.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jsou tady lidé, kteří zapomněli daleko víc, než jen proč AMD ATI kupovalo. Především proč se vůbec AMD do dlouholetých potíží dostalo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Protože mělo továrny v Evropě a podmínky pro průmysl upadly a výroba zde, obzvláště v Německu přestala být rentabilní. A pak hlavě nekalé praktiky Intelu, kdy uplatakama odstavil konkurenci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Někdo nezapomněl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.