Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nový Edge pro Windows 10 nejde odinstalovat

To v takový Debianu si nechá odinstalovat i jádro. :-)

Na druhou stranu - OK, prohlížeč který nepoužívám a nejde odinstalovat je mi celkem ukradený, taková Cortana a jiné šmírovací technologie jsou úplně jiný level.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prohlížeč, který nepoužívám, nemá v počítači co dělat. Zvlášť když je součástí OS, protože pak je každá jeho slabina i slabina operačního systému Windows. To z nového Edge dělá velký a zvlášť šťavnatý cíl (stejně jako z toho starého). Zrovna produkty M$ jsou známé svými dírami. Například starý Explorer i Edge mají každý měsíc minimálně 10 nových chyb typu "vzdálené spuštění kódu"#. Teda pokud vůbec funguje*.

# 407 případů od roku 2015 (66,2% všech jeho CVE). Chrome má pro srovnání za stejné období 54 (6,2% z celkového počtu CVÉček)

* [https://www.techradar.com/news/windows-10s-latest-update-is-breaking-mic... - prý to opraví koncem října. Nefunkční START nebo integrovaný prohlížeč asi není dostatečný důvod k rychlé opravě nebo rollbacku vadné aktualizace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas...
Jenom bych doplnil, že i kdyby, hypoteticky, byl po bezpečnostní stránce v pořádku, pokud nějakou aplikaci nepoužívám není důvod aby byla nainstalována. Takové aplikace se v současné době řadí do skupiny "bloatware", tedy software, který minimálně "pouze" zabírá místo, které by mohlo být využito jinou aplikací, kterou uživatel používá... Stejně tak takový software navyšuje nároky na místo při zálohování OS atd...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu, pokud to bude fungovat tak, ze Google udela update Chromia a nasledne to MS zkopiruje do svého Edge postavenem na Chromiu, tak tam bude méně chyb nez do ted. Sice blby, ze to nejde odinstalovat, ale zase ne tak blby jako doted. Osobne nezajem ani Edge Chromium zkouset, jsem na Vivaldi (take staveny na Chromiu, ale vymakany, ze se Chrome ani Firefox nechytaji ani z poloviny).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vidiet, ze vacsina uz blokuje alebo ignoruje tvoje vylevy.

Aspon si o vyvoji chromia nieco precitaj, nez naslepo trepat dve na tri v diskusii.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Za to ty jsi chytrej jak radio. Vsechno co jsem napsal je pravda a muzes si myslet co chces, ale nic s tim nenadelas!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No ale za ten Vivaldi je potřeba ho pochválit.

Za mně je to určitě nejlepší prohlížeč po stránce ergonomie! V práci ho ale nepoužívám a to jen proto, že zrovna Developers Tools jsou odlišné od provedení v Chrome/FF a některé featury tam buď nejsou nebo je těžké je najít a používat. Tak kdyby ještě tohle doladili, bylo by vše ideální.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kedze Xbox One obsahuje Windows 10 a tympadom aj Edge, velmi by som uvital, uz konecne, aby ho niekto cez tento prehliadac rozluskol, uz by bolo na case... ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„prohlížeč který nepoužívám a nejde odinstalovat je mi celkem ukradený“

Nicméně to je bezpečnostní problém.
I když předinstalovaný prohlížeč nepoužíváte, může jeho chyb zneužít malware.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To by musel některý z procesů toho prohlížeče běžet na pozadí ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nie, staci, ze sa nejaka jeho kniznica alebo sucast nachadza na disku a ma nastavene zaujimave prava (zaujimave pre utocnika).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A nebo je to bug.
Zdar Max

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V "nové" správě programů vidím to, co je na snímku v článku, nelze odstranit.
Přes Ovládací panely (W7 styl) jsem Edgium normálně odinstaloval, vizte https://ctrlv.cz/zdQe a verze Windows je stejná, jako v článku https://ctrlv.cz/RayQ .
EDIT: tak se dívám, že to nesedí, na snímku v článku se snaží odinstalovat normální Microsoft Edge, což skutečně nejde. Microsoft Edge Dev (Edgium) je v seznamu níže, ten lze odstranit i přes "novou" správu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Když to beru z pohledu MS, vůbec se jim nedivím.
U mnoha "běžných uživatelů" je v pc jako výchozí prohlížeč Google Chrome (když se jich ptám, kdy ho instalovali, tak neumí odpovědět), který se do systému dostane buď pomocí instalace driverů k desce, nebo jako přílepek k programům a jejich aktualizacím, Google vlastně MS nepřátelsky přebírá výchozí browser.
Sám používám mimo jiné i Chrome, ale z toho, jak se cpe do pc, jde jednoznačně o malware.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Chrom je tak trochu PUP, ale Microsoftu rozhodně nepomohlo, že Edge vypustili jako obvykle předčasně. Když začínal být trochu funkční, všichni ho už odepsali. A taky je jeho scripting engine plný děr. Většina CVE Edge (několik stovek) začíná slovy "A remote code execution ...". Tato slova se opakují tak často, že by to klidně mohl být meme na tričko. Už to vidím před sebou, tričko s nápisem:

"Axiom dne: A remote code execution vulnerability exists in the way that the Chakra scripting engine handles objects in memory in Microsoft Edge ...", nebo něco jako "Did you know? A remote... " :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, typicky sa Chrome instaluje pocas instalacie Adobe reader...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a je jistý že "starý" edge už přešel na chromium? Jak koukám, tak mám Microsoft Edge 44.18362.387.0 a ten skutečně odinstalovat nejde ani přes 3rd party programy typu IObit Uninstaller, ale o chromiu v něm není ani zmínka.
Microsoft Edge verze 79.0.301.2 dev využívá open source projekt Chromium a další open source software a ten odinstalovat jde úplně normálně.
btw nechce někdo zkusit, jestli to jde odstranit přes Get-AppxPackage *edge* | Remove-AppxPackage ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Největší fór je, že ve serverové verzi desítek Edge vůbec není (stejně jako v LTSx Enterprise verzi desítek). Takže vyhodit to jít musí. Jen je otázkou jak. V krajním případě přes dism, pokud se před tím upraví registry patřičných komponent navázaných na starého Edge (takhle jsem do verze asi 1803 odstraňoval Adobe Flash, v nových verzích desítek už to takhle nejde, Flash je tam zadrátovaný jinak a zatím jsem nezjišťoval, jak ho vystrnadit, aby se na něj ani nenabízely/nestahovaly aktualizace).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

M$ prostě opakuje stejnou chybu pořád dokola. Tlačí něco pitomého násilím někam, kde už je zažité a funkční dávno něco jiného a ve chvíli, kdy se to začne chytat a přestane to být pitomé, tak to M$ vzdá a zařízne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak aspoň ten Edgium jde nainstalovat i na LTSx a Server verze ;). Tam je IE tragikomedie, hlavně na serverech s tím zabezpečením, ten browser je tam fakticky nepoužitelnej. S Edgiem aspoň něco.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To tu uz raz bolo s IE a M$ za to zaplatil EU mastnu pokutu. Potom vysli verzie Win bez IE. To uz M$ na to zabudlo?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To řešil Ballot Screen, ne? Jinak jak jsem psal výše, stávající Edge nelze odstranit. Kdo si přidal navíc developer verzi (Edgium), tak ji může odinstalovat úplně normálně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sral sem na cely Edge a budu srat i na Edge Chromium, jednoduse nesnasim Chrome, sice vykresluje stranky rychleji nez Firefox ale kvalita je to odporna, dale Chrome sosa vsechny mozne telemetricka data, Firefox jenom cast, tez Chrome sere uzivateli dost otravnych reklam, do Firefox-u nahodim AdBlock a je po probleme.

Vidim ze originalni vydani 1903 bude na-dlouho u mne jedinou pouzitelnou verzi Windows 10, jak kuli tem dojebanym aktualizacim ktere vytizili po celou dobu jedno jadro procesoru na 80%, tak nasledne dalsi co rozesrali Start menu a s tim pripojeni k internetu, ted zas to v Microsoftu serou a srat budou.

Jiz by to chtelo Windows "11" bez metra, Edge a s internim Vulkanem vedle DirectX.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nejlépe nějakou extra odlehčenou verzi, co by fungovala jen jako podvozek pod hry. Nic jinýho se na tom stejně dělat rozumně nedá...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Presne to mam. Patrim ke stastlivcum, co maji pristup k 2016 LTSB. I tak jsem mel ale par problemu s "uplne obycejnymi" aktualizacemi. A jsem tak liny se tim zabyvat, ze se mi nechce resit ani prechod na 2019 LTSC. Hry na tom jedou a obycejna kancelarina taky.
Par tydnu zpet jsem na firemnim ThinkPadu dostal novy feature update. Nejak jsem nezaznamenal featury, ktere by mi chybely na tom mem LTSB.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj, aké problémy konkrétne? Ja na LTSB fičím od 2016 a max spokojnosť. LTSC som nahodil do virtuálu (2 CPU, 4GB RAM) a používam ako firemné PC - lebo nám zrušili VPN split tunnel, a nechcem aby moje domáce PC celé liezlo cez americkú VPN.
Jediný problém s LTSB bol koruptnutý Servicing stack, tak som s tým zabil týždeň ale sfc + dism to nakoniec fixli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne, jednalo se o modrou obrazovku po instalaci nejake zaplaty. Jedina moznost, jak to rozchodit, bylo SFC a DISM (presne jak pises). Ja na tom nastesti zabil jen par hodin, nez jsem to na netu nasel. Jinak ale drzak ten LTSB. Vazne lituju lidi, kteri k tomu nemaji pristup.
Za chvili mi konci 4 roky na firemnim laptopu TP450, takze si ho za par supu odkoupim. Dostanu ho vycisteny s W10 (predchozi mi bezi jeste na W7), ale pocitam s tim ze ty normal windowsy preinstaluju an LTSC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Keby-keby... Windows 10 Pro/Ent mal vyzerať/fungovať ako LTSx a to čo predávajú teraz ako Retail malo byť zadarmo, presne toľko to je aj hodné :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zdalipak dojde i IT manažerům v úřadech, že Win10 s tímhle zoknovatělým opensoucovým browserem představuje více rizik než přínosů oproti Firefoxu a Vivaldi. Osobně preferuji Firefox s deaktivovaným bonzováním, což je zde nejen možné, ale i žádoucí, dále adblockem a privacy badgerem. Pokud se vám zobrazí textová verze webu, je to tím posledním doplňkem. Slušné weby na něj nereagují.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Do kazdeho rozumneho prehliadaca instalujem: ublock origin, ghostery, enhancer for youtube. Vtedy su vsetky rozumne prehliadace rychle a pohodlne. A na reklamy, ktore chcem zobrazovat, pouzivam prehliadac Brave.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opět proběhne manuální smazání jako u starého edge.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To já ho budu v systémech nechávat.
Chrome si tam stejně cestu najde, jak bylo napsáno výše. A podle poslední věty v článku soudím že starý Edge bude nahrazen/odebrán. Takže z pohledu bezpečnosti dojde k zlepšení.
Jen doufám že neodeberou IE. Jednak mám uživatele, kteří ho stále používají a potom například kamery AVTECH fungují jen v IE.
(I když to je generátor náhodných chyb:)

Varianta že nový Edge nahradí starého IExplorera a v systému budou dva Edge je moje noční můra. Varianta že po čisté instalaci budou 3 prohlížeče v systému, a ani jeden z nich nebude Firefox, je taky peklo. Dva prohlížeče je nutnost. Ale 4 je už moc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

podle me Edgium casem kompletne nahradi Edge
IE nebude odstraneny do doby nez vsechny firmy prepisou svoje intranety...
Edgium ma IEMode, kterej efektivne otevre IE v Edgium zalozce, prej tam naky to omezeni je, ale mne zatim IE intranet jede bez problemu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, on Edge ve Windows 10 nejde odinstalovat ani ten původní s jádrem EdgeHTML. Toho si nikdo nevšiml?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prave o tom clanek je, ale autor se nejak zamotava jeste do Edge dev, ktery bezi na chromiu, ten normalne odinstalovat jde.
Obycejny Edge bezi stale na EdgeHTML a ten odinstalovat pres UI skutecne nejde.
Psal jsem ale vyse, jestli to nekdo nechce zkusit pres powershell tim prikazem. Tim jde vetsinou vse, ale ja to zkouset zrovna ted nehodlam.
EDIT: tak to od uživatele nejde, vyzkoušeno. Leda jako Administrator.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

autor to ale pomylil. Novy Edge, o ktorom pise, cez ten z Chromium projektu normalne odinstalovat ide, ved to vidno aj na tom jeho screenshote. Nejde odinstalovat Edge zalozeny na EdgeHTML, ani neslo, uz 5 rokov od vydania Windows 10.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.