Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Valve chystá nový engine, pojede skvěle i na Linuxu. Bude Half-Life 3 první hrou?

Mensie doplnenie - source 2 by mal byt podla roznych zdrojov engine postaveny uplne od nuly. Taktiez pritom rozhovore Gabe prvy krat potvrdil vyvoj projektu Ricochet 2, co by mal byt na 99% Half Life 3, mal by vyjst niekedy v 2013 a mal by byt urceny aj pre next-gen konzoly(co dava celkom zmusel)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prosím hlavně ně nějaký stupidní port z konzoly. :-(

Co se týká HL3, klidně bych bral i hru na současném Source - přece jenom HL série je hlavně o hratelnosti a obsahu, u Portalu 2 mi ten vousatý engine vůbec nevadil. I když na druhou stranu každá epizoda posunula Source někam trochu dál a i požitek byl vždycky o nějaký kousek lepší...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neviem ci si to vsimol,ale skoro kazda lepsia hra (vratane portalu 2) ma dnes aj svoj konzolovy port pre sucasne archaicke konzoly. Source 2 by mal byt smerovany na next gen konzole(PS 4,xbox 720), kde je to trochu ine kafe.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tady ale nejde o technické možnosti, ale spíš o "zestupidnění" her jako takových. U Portalu to nevadí - ta hra je naopak ve své podstatě strašně primitivní a ani vlastně není moc akční, ale třeba takový Mass Effect by byl bez konozolové verze IMHO úplně jiná liga.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ja bych rekl, ze je to hlavne o prodejich. takze hra musi (mimo jine) i skvele vypadat. tyhle hospodske kecy, jak i trava byvavala zelenejsi si nech k tomu pivu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem tu jediný, koho Ricochet náramně bavil a dvojku by (ač mnohem míň než HL3) uvítal? :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pro Valve je skvale cesta, jak se posunout zase dopredu a jak ziskat nove zakazniky. Na linuxu neni piratstvi nijak extremne rozsirene a lidi, kteri jedou pod linuxem jsou dost casto srozumeni s tim, ze za hru je treba zaplatit, takze pokud bude Steam fungovat po linuxem, prineste to Valve nove zakazniky, navic s prichodem Windows 8 bude uzivatelu linuxovych distribuci pribyvat, takze dalsi body pro toho, kdo bude vcas pripraven.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Linux ma teraz tak 2-3% trhu. Aj keby vsetci kupovali hry, tak to nie je ziadne terno. Nehovoriac o tom, ze aj linuxakov poznam takych co maju radi veci bez platenia.
Ja si nemyslim, ze W8 sposobia daky masovy odchod ludi na Linux. To sa hovorilo aj pri Viste, ale nic sa nestalo a nestane sa nic ani teraz. Mozno par ludi, ktorych uz Win dlhodobo stval prejde, ale to je tak vsetko.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na desktopech má linux celosvětově asi 0,9%, nepřehánějte.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ukazte zdroj odkial cerpate.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To nejde, letos tam podíl linuxu už ani nepíšou, je zahrnutý do "others". Těch 0,9 tam bylo před rokem...
Net Applications.com

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na netmarketshare má Linux zase 1.17 %.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jeden zdroj: https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AlkPeLmdEAo_dDNqYnc2T2Zmekg...

0,87%

Takže ať si to Valve užije...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono se to nevylucuje - linuxaci maji radi veci zadara, ale vetsinou je jim blby je ukrast a spis hledaji free alternativy. Kdyz nenajdou, koupi. Oproti tomu windowsaci maji tech kradenych veci obvykle tolik (pocinaje office a photoshopem), ze uz je jim to jedno ... (samozrejme vyjimky jsou na obou stranach).

Nicmene spis nez linuxaky bych za pristupem Valve hledal otevirani moznosti. Jeste se nevi, kam ty lidi pujdou, ale na Windows 8 to asi nebude (konecne, muzou zustat jeste 10 let na Windows 7) a pokud se ten engine napise nad OpenGL a slusne, tak bude portovani kamkoliv (pocinaje Windows 7, kde Microsoft nebude vydavat novejsi DirectX, a mozna taky trochu Windows XP) natolik snadne, ze se linux port vyplati i pri mensim poctu uzivatelu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je pravda, ze na strane Win je viac takych co chcu platene veci zadarmo. Ale je to mozno dosledok toho, ze vela ludi nevie co potrebuje a stahuju to co poznaju. Aj ked miesto Office by im stacil Open Office, ale to by museli vediet, ze existuje.
Co sa OGL tyka, tak neviem ci vyvoj na nom zaberie viac casu. Ale predpokladam, ze ked niekto robil roky pod DX, tak prechod na OGL nebude trivialny. Na druhej strane potencialny trh je velky. Hlavne ak bude Engine nenarocny moze najst uplatnenie aj na buducich tabletoch.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Srát na Linux na ten paskvil podělanej a v neposlední době hlavně srááát na Valve!!!!!!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Klidně, daší hry a herní enginy.
K něčemu se přiznám - hry běžící pouze ve Windowsu si mé peníze nezasloužily. Abych je pouštěl s mizerným výkonem ve Wine a ještě za to platil, byl bych blázen.
S příchodem Steamu se ve mě ale vytvořil podivný pocit - hry pro Linux krást nechci. Tuhle platformu používám, podporuji, tohle by byla sabotáž. Třeba Left4Dead2, už se těším, až si ho zahaju.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S mizerným výkonem ve Wine to nemusí být pravda.

Nějaké desítky her a aplikací mám ve Wine vyzkoušené a vím, že pokud vůbec běží, tak rozdíl ve výkonu často není znatelný (někdy dokonce vyšší ve prospěch Wine).

Jsou i případy, které v určitých verzích fungují skvěle (Heroes of M&M 4), pak něco ve Wine změnili a celou sérii verzí klesla rychlost tak na 1/10 ... a po dlouhém období opět opraveno a zas funguje perfektně. Tyhle výkyvy se týkají nejčastěji zrovna probíhajících změn v různých knihovnách.

Jsou případy, které ve Wine fungují skvěle, zatímco uživatelé s W. Vista/7 mají velké potíže se stabilitou (dle diskuzí prý Dungeon Keeper II)

Je to trochu sázka do loterie v kombinaci s reporty jiných uživatelů ve Wine App DB. Taky mám pár zakoupených her, které jsem nezprovoznil vůbec, nebo se u nich grafika rozpadá do do zcela nepoužitelna.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Linux je jako herní platforma ideální, už proto že má otevřené jádro a je plně modifikovatelný, může běžet s minimálními úpravami jako samostatná herní konzole.
A taky věřím že jakmile se do linuxu dostanou kvalitní hry, tak jeho procenta půjdou prudce nahoru, vidím to stejně jako úspěch androidu na mobilních telefonech.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no zda-li...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Taktéž jsem o tom přesvědčen. Dneska málokdo má vedle toho Wn aby si mohl pustit hry za nutnosti přebootování. Tak prostě jedou okna všichni. Málokdo na (desktopu) legálně. Mrkvo$oft začne jistě brzo drasticky po tomto šlapat když je v mínusu, a když si budou lidi moct v Linuxu i zahrát, tak si prostě všichni pořídí Ubuntu a budou to používat jako jeden systém.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano presne vsetky firmy cakaju s prechodom na moment kedy sa bude dat na Linuxe hrat.
Drviva vacsina firiem zostane dalej na Win(bez ohladu na notnost pouzivat prave Win). A drviva vacsina ludi bude chcet mat doma to co ma v praci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rozbily se brejle?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ked sa zamyslis nad svojimi pubertackimi nazormi, mozno prides na to, ze nemaju logiku, ale to by som asi chcel vela. Vacsina ludi v mojom okoly nehra a aj tak ma Win som svedavy ako ich hry na Linuxe prinutia k zmene. MS nebude robit restrikcie. V minuse bol len jeden stvrtrok a celkovo bude mat zisk v miliardach.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jj, tenhle slováček je libovej, argument žádnej, věští z koule a ještě se pak krásně vzteká :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No hra je jedna věc, ale kvalitní ovladače pro grafiky, na kterých to poběží druhá...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nepůjde to ze dne na den, ale když se boostne počet uživatelů Linuxu v domácnostech už jen na 10 %, tak s tím taky budou muset u AMD i NVIDIE zacházet jinak než nad tím mávat rukou…

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.