Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nový high-end Intelu bude Cascade Lake-X

Nerozumim jedne veci:
Proc je Skylake-X nebo Cascade Lake-X nazyvan highendem.
Treba o kus niz pises o Apollo a Gemini a pises, ze je to mobilni platforma, nenapises, ze je to lowend.

Pritom je to uplne to same.

Zaroven neobvinuju z neznalosti tebe jako autora, delaji to tak temer vsichni. Ale neni pro to zadny opravneny duvod.

Kdyz si pujdu koupit highend herni PC, tak nepujdu koupit Skylake-X ale Coffee lake i7-8700K, protoze v hernim segmentu je i7-8700K prave tim highendem a naopak jakykoli Skylake-X by lepsi herni vykon neprinesl, spis naopak horsi.

Prislo by mi teda logicke, aby se procesory v jednotlivych radach rozlisovali podle ceny treba jako lowend, maninstream a highend.
Ale jednotlive rady by se meli rozlisovat spis tim k cemu slouzi: ultramobilni, mobilni, domaci, pracovni, serverova, .... To jsou jen navrhy, nevim presne jak by bylo nejvhodnejsi to pojmenovat, ale vsechno lepsi nez soucasny zcela nesmyslny stav pojmenovani.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Máš jistě pravdu, rozlišovat to podle využití by bylo také možné. Nicméně HEDT = High End Desktop. Vycházím tak přímo z definice. Nerozlišuji, zda si to bude kupovat uživatel na hry nebo na youtube. Pokud chce uživatel to nejvýkonnější z hlediska CPU, připlatí si za HEDT Intelu nebo za AMD TR. To, že Gemini Lake je lowend (alespoň tak to vnímám) tipuji, že každému tak nějak dojde ve chvíli, kdy porovnává 2 - 4 jádra s 18ti jádry v HEDT.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud chce uživatel to nejvýkonnější z hlediska CPU, připlatí si za HEDT"

A o tomhle presne mluvim, HEDT nemusi byt nejvykonejsi. Vidime to na prikladu soucasneho Skylake-X a Coffee Lake, kdy v nekterych pripadech pozadavku vysokeho vykonu na jadro je Coffee Lake vykonejsi presto, ze je to v uvozovkach mainstream a Skylake-X je onen HEDT.

Ono to totiz mate nektere hrace PC her, kteri si mysli, ze diky Skylake-X na tom budou lepe, ale neni to pravda.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já bych ale opravdu do toho netahal hraní her. Hráč si koupí mainstream, protože tam je Coffee Lake-S a dostane pěkné 6ti jádro. Ale pojdme vedle sebe dát 6ti jádro proti HEDT 18ti jádru a pusťme na tom virtuály a compilace a nevím co dalšího. Nikdo neříká, že si na HEDT zákazník nezahraje, ale každý snad chápe, že to na hraní už primárně není.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vysvetlenie je velmi jednoduche: CPU ma vacsiu vypoctovu silu. Samozrejme sa mysli KUMULATIVNE. Proste tie malinkate zazraky na tom kremiku su schone za rovnaky cas toho vypocitat viacej. Spustis 6 jednotlivych nezavislych vypoctov na 6-jadraku a 18 jednotlivych nezavislych vypoctov na 18-jadraku a cas vypoctu bude v podstate skoro taky isty, akurat ten 18-jadrak toho vypocita 3x viac a preto je to vykonnejsi kus kremika. Alebo tam mozes spustit nie nezavisle tasky, ale super-ultra-mega-hyper brutal optimalizovany vypocet pre multithread a na 6-jadrovom to pojde 5,85-nasobne rychlejsie ako na 1 jadre a na 18-jadrovom to pojde napr. "iba" 17,2-nasobne rychlejsie ako na 1 jadre. VYSLEDOK JE cca TEN ISTY.

To ze dementne hry nedokazu vyuzit vypoctovy potencial kremika 18-jadroveho CPU, nie je chyba CPU.

Sprosta sedlacka logika vravi: architektura ta ista, frekvencie takmer tie iste (proste jeden nejde pri full load na 3,5 ghz a druhy na 10 ghz) a pocet jadier 3-nasobny, takze celkova vypoctova sila je 3-nasobna - SAMOZREJME IBA KED SA ADEKVATNE VYUZIJE !

To jak keby som mal v aute 3 ks. 20-litrove nadrze a nacerpal iba do jednej a cudoval sa preco to nedava taky dojazd jak jedna 60 litrova nadrz. No ked ich vsetky nevyuzijem a nenaplnim, TAK PROSTE NEMOZE...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uz jsem se dneska nechtel prihlasovat, ale delam to pro tebe a vysvetlim ti to.

Nejde jen o hry, napriklad enkodovani videa, cim mene jader, tim lepe ale zaroven pomaleji. Nicmene vezmeme si za priklad, ze optimum pro enkodovani je 6 jader, pak klesa efektivita a kvalita, protoze nektere vypocty obrazu se nedaji paralelizovat (este teda nekdo rika, ze hranice je 8 jader, ale pro jednoduchost uvazujme 6 jader).

Prvni vec, kterou namitnes, ze na 18ti jadru muze enkodovat tri videa zaroven a kazdemu vyhradit 6 jader. To mas jiste pravdu, ale ja proti tomu namitam, ze nemusis mit nutne pokazde potrebu enkodovat 3 videa zaroven. Muzes chtit enkodovat jedno video, delat to budes v noci, kdy je pocitac jinak nevytizeny a kdyz to pustis na 6ti jadrech na Skylake-X tak to bude pomalejsi.

A zde prave prichazi ta druha vec, chyba tveho vypoctu, ze uvazujes, ze Skylake-X ma stejny vykon na jadro jako Coffee Lake a to prave neni vubec pravda. 6ti jadrovy Coffee Lake je prave na jadro o dost vykonejsi a Skylake-X ho vykonem pohrbiva prave jen z duvodu velkeho poctu jader.

Tudiz je zrejme, ze vsude tam a to prave nejsou jen hry, kde velky pocet jader nevyuzijes, tak je vyhodnejsi Coffee Lake a prave Coffee Lake muze byt pro nekoho highendem, kdy pro jeho zpusob vyuziti neprinasi tzv. HEDT nic lepsiho, naopak je to mene vykonne. Z toho logicky plyne, ze to zadny highend neni, je to proste jina rada urcena pro jine ucely.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Uz by ses mel probudit a zjistit, ze hry nejsou stredobod sveta. Ze je spousta veci, ktery ten vykon mnohojadrovyho procesoru dokazou vyuzit.. a to vcetne toho videa o nemz mas naprosto mylne informace. To ze to budes furt papouskovat dokola z toho nesmyslu neudela pravdu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Muzes se vztekat sebevic, ale s tim videem to presne tak je. Jak asi paralelizujes vycitani vzoru pri kompresi. Asi ne co. Nakonec tohle ti tu jiste nekdo potvrdi, protoze sem chodi vic chytrych lidi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja se nevztekam. Ja se smeju tve hlouposti. Ja nevidim problem... jak za mladych casu, kdyz sem kodoval do xvidu. Dva pruchody. Prvni je analyza a druhy samotny encoding... jak to ma predzvejkany z prvniho pruchodu, tak to pri druhym muze rozhazet klidne na stovky jader.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Zda se počet jader naopak zvýší, je zatím ve hvězdách

ne, neni. Nic se zvysovat nebude. 6C intelu vicemene staci na 8C Ryzeny, a dalsi generace Ryzenu neprinese nijak vyrazne zvyseni vykonu, takze tech 6C bude stacit. Doufam ze nikdo neni takova naivka, aby veril ze Intel prinese 8C do mainstreamu, kdyz k tomu nema duvod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Abychom ještě nebyli překvapeni :) Kdo ví, co s příchodem Z390 Intel uvede (možná i nekompatibilní s nižší řadou) a třeba se právě dočkáme 8 jádra. Ale to jsou spekulace, proto bych nerad teď řekl, že v mainstreamu to bude tak a tak za půl roku, sám to nevím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z390 bude dle obecneho hodnoceni highend, ze to u Intelu neodpovida jeho priblblemu oznaceni HEDT vubec nevadi. A ano, je klidne mozne, ze pokud pro Z390 vyjde spesl procesor, tak bude 8C.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mainstream bude 6/12. AMD už má, u intelu to bude příští rok I5. A I3 4/8 a i7 bude 8/16 jádrový. Chtěli to už tak udělat přímo v Coffe. Ale 8 jádro nebylo dodělané a I3 s hyper... by v multi překonala i5 (6/6). A prý 8 jádro nedáte do Z270 jsou to fakt srandisti ten Intel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nebo bude i3 4/4, i5 6/6, i7 6/12 a i9 8/16.

R3 neni zadna slava a i3 tomu v pohode v tom segmentu konkuruje. Zajimave to zacina byt az u R5 - i5 a R7 - i7.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No koukam ze jedna naivka se nasla... prakticky nic z toho co jste napsal, nebude. Bude to co napsal Redmarx o komentar vyse. 8-jadro bude i9 nebo nejake i7 XE, s poradne mastnou cenou. Intel by musel byt naprosty idiot aby dal 8C vuci 8C Ryzenum, kdyz jim s prehledem staci 6C.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je otázka do pranice, protože 12 nm Refresh Ryzen má přinést vyšší takty a následující Ryzen 2 vyšší IPC

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel mel v HEDT/X299 tride Skylake - X uvest jenom 10 - 18 jaderne, navic pajene procesory, naopak uvedl v ni i smesne dvoujadro Core i3 - 7360X + prestal samotne procesory pajet, a co je nejlepsi, kdyz si smlsnete na 18 jadro Core i9 - 7980XE za 2100€, nedostanete k nemu podporu ECC coz je uplna tragedie a zabijak tehle HEDT platformy, ale to jeste stale neni vse!, kdyz si zakoupite vice NVMe ulozist, k prikladu Samsung 960 Pro, tak nejenze ke zprovozneni NVMe RAID-u si budete muset dokoupit aktivacny klic ktery nasledne vlozite do programu Intel RST(VROC), ale jeste k tomu nejlip tento rezim(VROC) pracuje a umoznuje urcite veci "navic" delat jenom s Intel NVMe SSD disky, cili pekna prasarna a jeste k tomu ceresnicka, nejlepsi rizeni NVMe SSD disku a nejlepsi vykon podavaji jenom s Xeon procesorama ktere obsahujou VMD obvod. Jeste stale je tedy dle vas X299 HEDT platformou? dle meho nazoru ne a kdybych uvazoval o skutecnem HEDT reseni, zvolim X399 - ThR od AMD ktera doznala plne funkce NVMe RAID-u pouhou aktualizaci BIOS-u.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

intel-idioti o tom netusia ... a ked hej, tak je to podla nich v uplnom poriadku, lebo "za kvalitu sa plati"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z hlediska prodejce, zase až takový problém není, ale běžný zákazník nejspíše neví, že u takzvané HEDT existují procesory s nižším počtem PCIe linek a paměťových kanálů. Jediné štěstí je v tom, že většina lidí - kolem 95% neupgradují procesor, ale desku + CPU + RAM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak. Uz mi to prijde jak mikrotransakce ve skutecnym svete.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.