Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nový teleobjektiv Canon v sobě integruje i 1,4× konvertor

No NIKON na to jde jinak, u FF chipu lze nastavit zpet CROP ;-))) .... vyhoda je stejna svetelnost, nevyhoda mene mpx ... u D3x to asi nevadi ... u D3 a D700 uz je to horsi no ;-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

myslím, že si to teda hodně nehezky pomíchal. to je samozřejmě nesmysl, co píšeš, porovnáváš jablka s kombajny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdy uz si lidi prestanou plest uhel zaberu s ohniskovou vzdalenosti...ach jo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chces mi rict, ze kdyz si nasadim 50mm na crop, ze nebudu mit vetsi priblizeni, nez kdyz si to nasadim na FF .... no tak s tim nesouhlasim ;-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nepomichal, vysledek je stejny, zvetseni 1.5x ... stejne jako na normalnim CROPu .... a nebo ti lide kacaji, kdyz rikaji, ze 200mm je na cropu 300mm ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to mi tak pripada, ze odbornik prehovoril...taky CROP sa da samozrejme spravit aj s Canonom, napriklad v Malování

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A má to nějakou výhodu proti ořezu v PC, kromě velikosti fotky na kartě?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jej, to měla být reakce na: izak__

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

http://www.fotografovani.cz/art/fotech_df/dslr_lenses.html?pos=1

je to neco uplne jineho ;-)))

Mimochodem konventor ne jen ze zhorsuje krezbu a musi mit dalsi cleny, ktere vyrovnavaji deformaci obrazu, ale tez zhorsuje svetelnost a kresbu .... a to nehovorim o tom, co to dela na okrajich ... to je lahudka, no oni to srovnaji, ale za jakou cenu ze ;-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odkaz dokazuje, že crop a ořez v PC je jedno a to samé ;-) viz Obr.8

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a zamerne preskakujes obrazek 5 a 6 a davas zde obr8, ktery se ale nevztahuje k zvetseni, nybrz k hloubce ostrosti ... a ano, hloubka ostrosti neni dana velikosti snimace, nybrz ohniskem, clonou a vzdalenosti ... o tom je obr8

zato obr. 5 a 6 je o tom, ze na cropu se meni 190mm na 304mm (crop 1.6) ... a neni to to same, jako orez ;-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mimochodem kdo z vas vlastni crop i FF ... ja jen ze je to videt uz v hledacku ;-)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z hledáčkem souhlasím, se zvětšením souhlasím. Pokud ovšem udělám crop tím, že použiji menší část stejného snímače, tak je to stejné jako když to oříznu později.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Troufam si tvrdit ze nikoliv, i kdyz to k tomu svadi, jinak by tuhle moznost nemely prave reportazni nikony, ktere se tim chlubi .... pak by totiz tahle fce byla zcela zbytecna, nebot neznam jedineho profika, ktery by vlastnil cropova skla.

Zaroven je zde dnes fraktalni interpolace (tedy jedinci co zde chodi s malovanim zklamu)

Tohle je lze totiz prirovnat k nejkvalitnejsi opticke interpolaci, ktera bude mnohem kvalitnejsi, nez matematicka .... ale v mem pripade dostanu bohuzel myslim jen 5.1mpx z 12mpx ... coz je rozhodne nedobry vysledek, nastesti jej nepotrebuji ... ale ukazuje to jednu vec, ze to neni prosty vyrez, nebot 12/1.5=8mpx a nikoliv 5.1

Je ovsem otazka, co dostanu onim konventorem, napr u nikonu je povazovano za jedno z nejlepsich reportaznich tele skel 70-200/2.8VR ... rika se, ze vyrezem z nej dostanu mnohem kvalitnejsi obrazek, nez s TC a dokonce nez se skly ostatnimi (do 300), ovsem treba 400/4 uz je zase nekde jinde a zde to neplati.

Co se tyce me, ja porovnavam foceni s D200 a ted D700 a vetsinou velke vzdalenosti nepotrebuji a kdyz, tak mam 800/8 ci 105/2.8 nebo sileny 180/2.8... ale stejne nejvice pouzivam 20/2.8 35/2, 50/1.4 a 85/1.8

Jinak zde je o tom povidani + hezky obrazek ... muzete to zkusit z toho necrop vyrobit ;-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedná se o plochu, takže se to musí dělit druhou mocninou 12mpx/(1.5^2) = 5.3 mpx.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

izak__, musim ta sklamat, ale CROP je naozaj len orezanie, nic ine. uz z principu je absolutne jedno ci ho spravi fotoaparat, lubovolny program na upravu fotografii (napriklad aj malovanie), alebo si vytlacenu fotku ostrihas noznickami. nasledkom bude v kazdom pripade zuzenie zorneho pola a strata pixelov. ak ten reportazny NIKON robi po oreze nejake dalsie upravy, je to len pre jeho dobro a hrejivy pocit jeho majitelov ze tie peniaze nevyhodili zbytocne, aj ked ich PC to vsetko dokaze zadarmo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že tě zklamu, ale to co tvdíš není pravda.

Objektiv má ohniskovou vzdálenost danou konstrukcí a nejde změnit, leda konvertory. A teď to důležité, crop-faktor je to co se využije z promítané plochy objektivem. Nejde o žádnou (optickou) interpolaci ani o nic jiného, prostě nůžky a řeže se. Nárůst ohniska není skutečný, ale zdánlivý.

Jediné kdyby se dala zachovat kvalita by bylo, kdyby se vyměnil čip za menší, ale se stejným rozlišením. To ale nikdo nedělá.

Takže konvertor zcela jistě dosáhne lepších výsledků než využití jen části výřezu plochy čipu. Proto se také konvertory odedávna používají i když se zvětšovákem nebo řeznám (crop) jde dosáhnout podobného výsledku - kromě detailů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ted se pletes ty. Obrazek 5 a 6 ilustruje, jak to dopadne, kdyz se udela vyrez a tento vyrez se zvetsi na stejny rozmer, jako byl puvodni obrazek. Ci-li je to totezm jako vzit "malovani" a obrazek oriznout a pak jej vytisknout zvetseny. Staci si precist vyklad uvedeny v textu. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Staci vzit oba fotaky a vyzkouset.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"a ano, hloubka ostrosti neni dana velikosti snimace, nybrz ohniskem, clonou a vzdalenosti"

Teória je síce pekná vec, ale z praxe vieme, že "pomocou" väčšieho snímača sa dá dosiahnúť väčšia hĺbka ostrosti, obzvlášť na obmedzenom priestore, kde ti ten FF "nerobí" taký výrez a môžeš naviac použiť dlhšie ohnisko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme, že kovertor má svoje negatíva. Nič nie je dokonalé, ale je obrovský rozdiel v kvalite pri použití konvertoru a pri zväčšení v editore.

http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-Extender-EF-2x-III-Revi...

A tiež v rozmere a hmotnosti, ktoré máš na chrbte ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.