Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nový Wine 3.0 přináší podporu DirectX 11 her. Dostupný bude i pro Android

Fajn, jak se to na Android instaluje ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ako super ze bude podporovat aj android ale k comu je to realne dobre ? 99% android telefonov a pomaly uz aj tabletov bezi na ARMe Z telefonov jediny kto este pouziva intely je asi iba asus a pri tabletoch uz ani neviem. A kedze wine iba preklada/emuluje winapi ale nie samotny cpu, tak na ARMovskom SoCe mi je cele Wine pod androidom na dve veci....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

teoreticky ve spojeni s QEMU ktere muze emulovat i x86 na ARM...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přes exagear, což je wine jsem schopný na arm pustit téměř každou aplikaci nebo hru, kde nepotřebuji gpu, protože na tu zatím nejsou ovladače, fallout 1,2 arcanum, ale třeba i unreal 1, deus ex 1, unreal tournament plynulou rychlostí a to jsem video dělal na snapdragonu 801, teď mám 835, na youtube mám videa. Takže na tohle jsem hodně zvědav, to bude jednou pecka až budou ovladače.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mne tato sprava prisla ako keby som sa vratil v case do cca do obdobia 93-96. My amigisti sme tiez vsetci cakali, ktoru hru z pc prekonvertuju, aby sa dala hrat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To období tak odpovídá stavu Linuxu, ještě k tomu připočítat, kolik lidí to dokáže nainstalovat, rozchodit, nainstalovat do toho hru, rozchodit, jakému procentu z těchto výjimečných lidí hra bude fungovat(protože ještě je tu hardware, ovladač atd). Wine je Linux v kostce: na papíře to vypadá skvěle, v rálu, 99% se s tím nebude .... a nainstaluje si přímo windows.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To že je viac hier na windows ako na Linux neznamená, že Linux zastavil niekde v dávných dobách. Mám Linux už asi 10 rokov a používam ho všade. Dostupné hry si inštalujem cez Steam priamo na Linux (idú lepšie ako cez Wine, skúšal som zo zvedavosti) a mám aj prenajatý virtuálny server s Ubuntu kde som si nahodil Counter-strike server. Beží priamo na Linuxe, žiadne Wine alebo emulácia.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jde o VYVOJOVOU verzi, takze ponecham stranou ze NENI pro lidi co nevedi jak instalovat, jakmile ale bude stable a prijde do normalnich repositari linuxove distribuce (stejne jako jsou ted stable verze Wine), tak je instalace nasledujici:

1. ve spravci software vyhledat Wine a tuknout na nainstalovat
(ano je to totozne snadne jako instlace APP v Android ci iOS telefonu

2. vlozit DVD s hrou, otevrit SpravceSouboru (ano neco jako Pruzkumnik)

3. vybrat setup.exe, poklepat na to 2x mysi (ano jako ve Windows)

4. tukat na dalsi, dalsi, dalsi...

takto se obecne instaluje, nektere hry/aplikace muzou vyzadovat doinstalovani nejakych dodatecnych (Windows) "doplnku", tak je vhodne pro neznaleho spis sahnout po PlayOnLinux, kde jsou pripravene profily pro ruzne Hry/Apliakce, opet na par tuknuti...

nerikam ze nejsou situace kdy neni Hra/App v PlayOnLinux, pak prichazi na radu trochu narocnejsi instalce, to nechavam ale ted stranou, reaguju hlavne na tve obecne ze je to tezke...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jenze kdybys to realne pouzival a jen jako obvykle nekecal, tak bys vedel, ze ty dodatecne knihovny jsou potreba casto a s pouhym WINE absolutne nemas sanci to rozbehat, protoze proste nevis, co vsechno tam potrebujes.

Proto take vzniklo PlayOnLinux, coz je super aplikace, ale ani ta neni samospasna a protoze jsem to narozdil od tebe realne pouzival, tak vim, kolikrat instalace nedopadla a musel jsem hledat na netu, co s tim dal. Take nejsem super paran a tak jsem mel parkrat uspech a parkrat smolika, kvuli cemuz jsem nakonec sel zpet na Windows.

Je proste pro svatecniho linuxoveho hrace skvele, ze existuje WINE a PlayOnLinux, ale neni to samospasne, vyslovenym paranum, co chteji hrat vsechno to urcite nedoporucuju.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

narozdil od pana kecalka Redmarxe sem to opravdu realne pouzival, ale je dobre ze konecne sve hloupe zavery si dosmeroval ze WINE neni pro ty co chteji hrat vsechno, to je pravda a sem psal, pro vsechno to neni, je to ale daleko od toho cos psal prvne "kdyz uz je nebavi Tuxracer" ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vsechno nemuzes hrat ani na Windows. Napriklad Gran Turismo si jinde nez na Playstationu nezahrajes (leda starsi verze pres emulator). A pro svatecniho hrace je na Steamu tisice Linuxovejch her.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro ty co si to neumí ani nainstalovat sami holt zas někdo připraví nějakou aplikaci ci to udělá za ně....
Je to rozhodně plus. Hlacně pro ty co nemají systém jen na hry a k úplné spokojenosti jim chybí právě to aby fungovaly jedna dvě aplikace s windows co jim dosud nejely.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Zabývá se totiž otázkou výstavby mikrokernelu GNU Hurd.

V jakém smyslu? A jaká byla odpověď?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Neco jako "ani po skoro trech dekadach vyvoje to porad neni pouzitelny"?
Srandovni je to porovnat s Redoxem, kterej napsal vicemene jeden clovek za par mesicu...
https://en.wikipedia.org/wiki/Redox_(operating_system)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aktualni je DirectX12, verim, ze do 10 let tu bude WINE 4.0 s jeho podporou. Takze asi tak, co se tyka WINE a hrani her.

Jinak ale hral jsem sveho casu pres WINE hru Mass Effect a bylo to OK. Pak jsem ale chtel hrat nejakou DirectX10 hru a nezbylo mi nez poridit Windows.

Jako nic proti WINE, ale reseni pro hry to urcite neni, muze to nejakemu svatecnimu hraci, ktereho uz prestal bavit TuxRacer pomoci. Proste WINE nechci hanit, je to dobry nastroj, ale predstava parana, ktery musi uhrat kdejaky AAA titul, ze si nainstaluje linux a bude schopen hrat, je proste mylna. (Rikam to proto, ze se s touto nesmyslnou predstavou obcas setkavam.)

Co teda nechapu je WINE pro Android, neni mi uplne jasny k cemu to je, kdyz x86 procesoru pro Android je poskrovnu a navic se slabou grafikou.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

spousta lidi co pouziva Windows na hrani her, ma stale Win7 kde DirectX12 neni a nebude...
her co pouziva DX12 je zaroven velmi malo, obzvlast v porovnani s tim kolik je her pro <=DX11...

WINE je reseni pro hry co nejsou nativni, ja sice nehraju, ale vim ze SPOUTA hracu pres Wine hraje spousta novejsich/novejch her a v porovnani s hranim pod Win maji jen par % propadu...

nikdo nerika ze behaji vsechny hry, ale beha jich dost a nekdo kdo nechce pouzivat posahane Windows je to reseni idealni...

plati jako vzdy, zkus komentovat jen o kterejch neco vis, zbytecne se jinak ztrapnujes ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Trapnej jses nakonec jako vzdy ty. Kdybys muj koment cetl, tak WINE jsem pouzival.

Mimochodem to dnesni WINE umi maximalne DirectX9, ovsem potom bylo nejakou dobu DirectX10 a potom bylo dlouho DirectX11 a ted kdyz nastupuje jiz DirectX12, tak konecne vydali DirectX11 verzi WINE.

Tim nechci snizovat praci vyvojaru WINE, ale tvuj hloupy koment, protoze proste plati, ze WINE je vhodne tak maximalne pro svatecniho hrace, proc asi 99% hracu pouziva Windows?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ano, cetl sem, ze ti ve starsi verzi WINE nesla hra vyzadujici DX10... jakou to ma souvislost s nevhodnosti WINE s podporou DX11 pro hrani her do DX10? zadnou? spravne ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

že to trvalo. Ale je to základ - DX11 emulace W7 postačí ještě hodně dlouho. DX9c už je vážně hodně zastaralé.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Wine Is Not Emulator

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

WIRE :-)

Wine Is Really Emulator

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ne, neni ... a ani nebyla nikdy potreba aby bylo emulator. Bohate staci preklad posahaneho Win32 na posix + DX na openGL, v budoucnu na vulkan

@Redmaxi nez neco napises .. wine umi DX11 a 12 ve skutecnosti byde na implementaci jednodussi ( prece jen je o dost vice low level a zalozena na AMD Mantle, stejne jako vulkan:))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co jsem zkoušel hry pod WINE tak to žádný zázrak není, input lag a různé prodlevy to úplně ničí. Je to v i úplně jednoduchém menu. Testnul jsem např. OpenXCom, který má i nativní build pro Linux a dalo se posoudit jak velký ten rozdíl je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.