Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

nVidia chce ukrojit Intelu z trhu čipsetů

GeForce 7 Series Logo

Že jsou peníze zpravidla až na prvním místě, je nejspíše jasné každému. Vědí to i výrobci komponent pro počítače. Kalifornská nVidia si jednoho krásného dne uvědomila, že čipsetů s integrovanými grafikami má pro AMD už docela hodně (tedy co se týče zastoupení na trhu), zatímco na platformě Intel vede s drtivou převahou Intel. I řekla si, že mu ukrojí z trhu čipsetů s integrovanými grafikami, už jen proto, že konkurence zde není prakticky téměř žádná. Sama nVidia na tomto poli nemá vůbec žádné zastoupení, zanedbatelný štipec má ATI, něco málo má také SiS, jehož čipsety podporuje sám Intel, no a o VIA už nemůže být vůbec řeč. Intel je tedy na trhu čipsetů s integrovanými grafikami skoro monopolem (bavíme se stále o Intel platformě).

Vy už jistě víte, že nVidia pro procesory Intel chystá čipset, který bude mít konečně také integrovanou grafiku (tedy spíše řadu čipsetů). A aby byl nástup nVidie opravdu vyvedený, zaměřila se firma ani ne tak na výbavu, jako spíše na co nejnižší cenu. Možná víte, že onen plánovaný čipset dostane do vínku jen jednokanálový paměťový řadič (DDR2-800). My zase máme informaci, že prý se povedl natolik, že jeho propustnost je srovnatelná s dvoukanálovým od Intelu. Co je však důležitější: jednokanálový řadič snižuje cenu celé platformy. Může se osadit jen jeden DDR2 modul (a svědomí nemusí tížit nevyužití dvoukanálu) a v případě zvětšení množství paměti pak stačí ke stávajícímu přidat další, zatímco u dvoukanálu se nezřídka mění za větší oba moduly naráz, i když to tak být samozřejmě nemusí, ale často se to tak dělá.

Další funkcí, kterou mít chystaný čipset nebude, je PureVideo. Ptáte se, proč? Inu, v levných PC (typicky určených do kanceláře), případně na hraní nenáročných her, je PureVideo na nic. A hlavně to zase snižuje cenu a o tu jde v tomto případě především. nVidia má velké ambice ukrojit Intelu hodně velký kus koláče. Dodejme, že nakonec to bude zákazník, kdo se bude radovat, protože konkurence je vždy potřeba.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku nVidia chce ukrojit Intelu z trhu čipsetů

Žádné komentáře.