Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

nVidia chystá hybridní SLI

nVidia SLI ready logo

Firma nVidia připravuje zajímavé řešení s názvem Hybrid SLI, které nabídne možnost provozovat dvě různé grafiky současně v jednom stroji. Bude se jednat o obdobu AMD PowerXPress, tedy možnosti mít v PC osazeno kromě v čipsetu integrované grafiky další, podstatně výkonnější GPU. Celek pak bude schopen běhat v několika režimech. „Power Saving“ režim bude fungovat tak, že plnohodnotná grafika bude zcela vypnuta a systém bude využívat pouze integrovanou grafiku v čipsetu, čímž samozřejmě uspoří energii ve chvílích, kdy uživatel nebude potřebovat vysoký výkon ve 3D. Při „Max Performance“ režimu pak poběží plnohodnotná grafika na plný plyn, navíc však poběží i integrovaná grafika, která ještě o něco navýší celkový grafický výkon.

Využití v noteboocích se nabízí samo, za zmínku však stojí i „nejdrsnější“ desktopová varianta využití Hybrid SLI. Představte si PC se dvěma GeForce 8800 v SLI na desce obsahující i integrovanou grafiku. Pokud uživatel bude hrát hry, žádný problém, grafiky pojedou naplno. Avšak ve chvílích, kdy třeba bude třeba jen surfovat internetem, se obě GeForce 8800 vypnou a systém pojede pouze na integrovanou grafiku.

Vše přitom bude probíhat na pozadí, pro změnu režimu nebude třeba přepojovat monitor na jiný výstup. nVidia tedy má nějak pořešeno „přeposílání“ výstupu na v danou chvíli k monitoru připojený výstup. Čistě logicky bude monitor primárně připojen na výstup z integrované grafiky, pokud by totiž byl připojen na jednu z GeForce 8800, musela by tato být minimálně zčásti napájena i v situaci, kdy by systém jel na integrovanou grafiku. Dobrá zpráva z toho plynoucí pak je, že desky s integrovanou grafikou budou muset nést minimálně DVI-I port, řada z nich jistě také HDMI. První systémy s Hybrid SLI pak uzříme ještě v tomto roce.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku nVidia chystá hybridní SLI

Středa, 27 Červen 2007 - 12:02 | petr ib | Konečně něco prozumného :) Na brouzdání po webu a...
Úterý, 26 Červen 2007 - 19:03 | Anonym | Jenom škoda že to asi nepoběží v kombinaci nVidia...
Úterý, 26 Červen 2007 - 19:01 | Anonym | Tak nové PC do tý doby než tohle vyjde nekoupim....
Úterý, 26 Červen 2007 - 15:13 | Anonym | Podla toho by to mohlo ist aj inak Dat na...

Zobrazit diskusi