Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia chystá rychlejší GeForce RTX a / nebo nižší ceny

Pro zakazniky super, ale pro AMD mozna konecna. Jestli jsou ty prozatimni spekulace o cene a vykonu Navi pravdive, tak neverim tomu, ze ty ceny AMD nastavila s ohledem na konkurenci, ale s ohledem na naklady. A pokud NVidia razantne ceny snizi, tak ma AMD radny problem. Tak ted muzeme jen doufat, ze ty udajne uniky nejsou pravdive. :-/

Osobne bych spis uvital ztrojnasobeni RT jednotek nez zvysovani taktu pameti, at zacne byt to RT konecne pouzitelne. Samo, ze je mi jasne, ze k tomu nemuze dojit, dokud NVidia neprejde na 7nm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uvidíme, ale bál bych se toho.
Sice jsem měl původně drzý koment - "AMD se opět snaží dorovnávat výkon, Nvidii stačí sleva", ale bylo by to hloupé...
Pokud se totiž AMDéčku nepovede alespoň mainstream, bude to solidní prů...švih a u další generace NV karet můžeme čekat zase nižší navýšení výkonu, ale pro jistotu za vyšší cenovku.
A kdo by nás pak "zachránil"? Intel? Ten zatím dokázal předvést tak design svých karet v roce 2035. To už bych spíš věřil v Daenerys Targaryen... ;)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pane vy jste podobny odpornik jako pan Crha. Pokud AMD nechtela prijit o konzolovy trh, stejne potrebovala novou generaci grafickych chipu. A tady se bavime radove o desitkach milionu chipu v pristich nekolika letech... takze nejaka konecna je bezpredmetna... A vzhledem ke stavu graficke divize AMD pred nekolika malo lety jen naivkove ocekavali, ze NAVI bude "TA" generace, ktera NV dozene a predezene

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to ma vysoke naklady, coz se muze stat, a AMD si proste konzolovy trh udrzet potrebuje, tak mohli jit s cenou hodne nizko, takze na dodavkach grafickych cipu do konzoli mohou vydelat absolutni minimum. Pokud navic NVidia snizi ceny pod ceny AMD, o cemz tak trochu je tento clanek, tak v PC segmentu neproda graficka divize temer nic. Dobra, abych se vyjadroval presneji: pro grafickou divizi AMD to muze byt konecna. (Neni mozne, aby firmu donekonecna tahl jen vyvoj procesoru.)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu, kolik let naopak táhla grafická divize tu procesorovou? :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"A pokud NVidia razantne ceny snizi, tak ma AMD radny problem."

Nevyzerá to tak, Navi (prvý predstaviteľ RDNA) v mobiloch môže byť veľmi nebezepčné pre nVidia-u
(mobily, konzole a časť PC na RDNA) je problém. Ak sa využije vlastnosť GCN (aj pravdepodobne aj RDNA), že sú similiar to traditional CPUs, tak hry môžu ísť celé na GPU a CPU ich bude len spúšťať.
To ale nebude masovo možné do vzdania GCC10 v roku 2020. Single threadové hry idú do GCC9

AMD and Samsung Announce Strategic Partnership in Ultra Low Power, High Performance Graphics Technologies

Samsung to integrate custom AMD Radeon™ graphics IP into future SoCs for mobile applications
SEOUL, South Korea & SANTA CLARA, Calif.
06/03/2019

Key terms of the partnership include:

AMD will license custom graphics IP based on the recently announced, highly-scalable RDNA graphics architecture to Samsung for use in mobile devices, including smartphones, and other products that complement AMD product offerings.
Samsung will pay AMD technology license fees and royalties.
https://www.amd.com/en/press-releases/2019-06-03-amd-and-samsung-announc...

https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMD-Samsung-RDNA-Lic...

AMD Graphics Core Next
New and clean instruction set used by AMD GPUs
First specification released in 2011, Generation 3 in 2015
....
Similar to traditional CPUs (unlike the predecessors)
https://gcc.gnu.org/wiki/cauldron2016?action=AttachFile&do=view&target=P...

GCC 9.1 Released As Huge Compiler Update With D Language, Zen 2, OpenMP 5, C++2A, C2X
Written by Michael Larabel in GNU on 3 May 2019

- Initial AMD GCN back-end has been merged for targeting Radeon Fiji/Vega GPUs although the actual OpenMP/OpenACC offloading and other functionality isn't yet in place. For GCC 9, the AMD GCN target can only handle single-threaded, standalone programs which obviously isn't of much use for GPUs.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=GCC-9.1-Compiler-Rel...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Snizeni cen u Nvidie? To by bylo pekne, ale bojim se, ze s jidlem roste chut a CEO Nvidie neni zrovna ten typ co by si utahoval opasek... Ledaze by mela z AMD strach, ale to Nvdiia prece rozhodne nema...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Muzou vydat modely rychlejsi "ne-RTX" radu..akorat to by si "RTX" prodeje odstrelili uplne..
:)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To muzou, ale to by si lidove receno nasr*li do huby... Prece RT je jediny a spravny smer v grafice pro hry dnesni doby. A kdo to neumi je looser.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

249$ za RTX2060 to bych snad i dal

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V jejich pozici bych slevnil stávající produkty a jako novej highend bych udělal RTX2090 s rychlejšíma paměťma se stávající cenou RTX2080Ti. Samozřejmě bych posunul s cenou všech karet včetně gtx1660Ti.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

kdyz vidi v nvidii jak je ted v pr.. intel diky ryzenum tak bych se nedivim ze by se nvidia snazila zabranit AMDcku zvednout podil na trhu

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Intel je tak v Pr , že nestíhá vyrábět :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

myslis nejak takhle ? https://diit.cz/sites/default/files/intel_amd_cpu_market_share.png to ze nestiha vyrabet je jen marketingovej kec aby to vytvarelo dojem ze neni v tak obrovskym pruseru :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

to už je dost starý graf, jedná se navíc o RETAIL prodej, kde byly dodávky nejvíce ořezané, ty procesory nebyly k sehnání a když se něco nakonec objevilo bylo to za ranec, dnes už je ten trh zase někde jinde, CPU je na trhu poměrně dost, ceny jsou, zvlášť u vybraných Fkových Intelů více než konkurenceschopné se srovnatelnými ryzeny.

https://www.extremetech.com/wp-content/uploads/2018/12/CPU-Sales-Mindfac... tohle jsou listopadové čísla, 2:1 pro AMD, ale opět, je to Retail, navíc u Intelu jde jasně vidět že prodává převážně drahá CPU.

No a tady je aktuální stav https://h3g7w2e9.stackpathcdn.com/wp-content/uploads/2019/06/G39AiD0.png AMD už se tolik neprodává, prodává se nejvíce 2600, bodejť by ne, je výrazně pod MSRP, u Intelu se naopak opět prodávají nejlépe top modely 9900k,9700k,9600k

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"..AMD už se tolik neprodává.."
.. takze porad porad 2:1 :))
To je dost lepsi, nez bych myslel. Cekal bych, ze Intelu se ty prodeje vrati na dobu pred rokem minimalne 1:1, ale to se nestalo. Takze s novymi Ryzeny, pokud budou tak dobre, jak to vypada, muzeme cekat na podzim cca 3:1 ve prospech AMD :)
To jsou veci..to se to omezeni produkce Intelu moc nevyplati ve finale :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nevím kam na ta nesmyslná čísla chodíte, ale teď trochu reality,
AMD cena akcii před rokem 16.55$, dnes 27$, tržní kapitalizace dnes 27.5 miliardy$
Intel cena akcii před rokem 50$, dnes 45$, tržní kapitalizace dnes 198 miliard$.
Kdyby AMD prodávalo 3x tolik procesorů co Intel bylo by to naopak. Je prostě nemožné aby akcie Intelu, kterých je 4,5x více byl dražší než akcie AMD a přitom AMD prodávalo 3x tolik procesorů než Intel.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Nevím kam na ta nesmyslná čísla chodíte"?
..tren se povedl..:))
mne by spis zajimalo, kde chodite na ty ptakoviny, ze cena akcii a kapitaliace firmy je primo umerna prodejum v retail segmentu :)

Priste si zkuste trochu domyslet o cem ten prispevek je, nez vyprodukujete odpoved, ktera nema s prispevkem nic spoelcneho. Nikdo tady nemluvil o celkovych prodejich, ale o cislech z prodeju retail ("pres pult") :)
Treba si priste aspon tak nenabehnete..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

A nenapadlo Vás, že ekonomické výsledky hlavně Intelu nejsou dané počtem prodaných desktopových procesorů?

Jednak Intel (a ostatně i AMD) má i jiné produkty, jednak ne každý prodaný kus přináší stejný zisk.
Takže může platit obojí současně.

Prodeje Intelu šly dolů, ale Intel logicky drží co nejvyšší zisk přesměrováním dostupných kapacit na produkty s co nejvyšší marží (jak je vidět i z prodejů: To, že nejprodávanější model Intelu je i9 9900K není normální).
Na druhé straně AMD vede ve zbytku pole, kde sice nejsou tak velké marže, ale zisk nažene objemem prodejů.

Čili AMD má prodeje a získává podíl na trhu (i když logicky, vzhledem k rychlosti obměny počítačů, dostat se na úroveň Intelu potrvá roky).
Intel ztrácí podíl na trhu, ale drží ziskovost přesunem k produktům s vyšší marží.

Problém Intelu je, jak dlouho ještě dokáže se stávající nabídkou obhájit ty ceny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD se hojně prodávalo před vánoci, ale jejich prodeje po novém roce výrazně klesly, Intel v absolutních číslech zůstává i ve slabém období roku a nabírá pár procent market share. Je to velký propad pro AMD.

AMD primárně prodává CPU pod cenou - 2600, které snad krom launche nikdy nestálo 200 USD, a dnes jsou slevy, takže někde už se dá koupit za 130-140 USD. Intely se stále prodávají za stejnou cenu a to ještě ty na cenové špičce uživatelského segmentu, takže i když AMD prodává více, vsadím se že Intel z toho má stále víc peněz.

Bavíme se ale pořád o retailu, nebavíme se o OEM, kde je situace trošku jiná

A ne Zen3 bude stát v případě 3600 200USD, bude tedy stát o dost víc než 2600 a 9400F, vzhledem k potenciálu výkonu navrch bude mít nedobrý poměr cena/výkon. Zrovna cílová skupina těch CPU je citlivá na cenu a o výkon jim tolik nejde, dnes si mohli hráči koupit silnější intel o 10 dolarů dražejc, mnozí to nedělali, kdo si koupí 3600 o 40% dražejc než 2600, když bude mít o 15% vyšší výkon, a to kdo ví jestli.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

" Je to velký propad pro AMD"
.. tohle je fakt nesmysl. Jak muzes prodeje 2:1 ve prospech firmy, ktera jeste pred rokem prodavala v cervenci mene jak 1:1 brat jako "propad"? Normalnim selskym rozumem nemuzes cekat prodeje stejne, jako nekdy v rijnu, kdy Intelovska CPU nebyla k dostani. Vzdyt to mas vsechno v tech grafech, se do nich podivej, misto toho placani. Pouzivej trochu selsky rozum..je to presne naopak, je to velky zisk pro AMD.
https://diit.cz/sites/default/files/intel_amd_cpu_market_share.png

"AMD primárně prodává CPU pod cenou - 2600"
.. tohle zjisteni je zalozeno na jakem faktu? Co je to "pod cenou"? Kdo urcuje "co je cena"?
Uz jsi videl firmu, ktera neni v likvidaci, ze by prodavalo neco "pod cenou"? Je to cena, za kterou AMD prodavat chce a cena, ktera ji privadi k zisku. To ze konkurence neco prodava draz, je jeji jina strategie. Zatim Intelu to dojeni trhu porad vychazi, ale s tim jak zacina byt AMD v danem segmentu opravdu konkurenci, tak to taky jednou nejpis prestane :)

"vzhledem k potenciálu výkonu navrch bude mít nedobrý poměr cena/výkon."
..nevim co ti na tom vadi. AMD bude minimalne dalsi rok (dva?) paralelne vyrabet 2xxx radu, ktera bude levnejsi. Tahle rada a tyhle ceny je privedli k zisku, tudiz prodela na tom nejpis nemuze. Ted tu mas novejsi vyrobky-drazsi. Jako uzivatel mas moznost..koupit nove o neco drazsi nebo starsi a vyhodnejsi. Takhle je to uplne normalni a takhle by se i normalni vyrobce mel chovat. To ze nekdo povazuje chovani Intelu, ktery "neslevnuje" za normalni chovani..no ono, kdo je dneska normalni, ze..
Co se stane s cenama 3xxx rady v obdobi nadchazejiciho roku a dale, to muzeme jen spekulovat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

„Intel v absolutních číslech zůstává i ve slabém období roku a nabírá pár procent market share. Je to velký propad pro AMD.“

Sám jste sem dal graf, ze kterého vyplývá přesný opak.
Ano, před Vánoci byly prodeje (očekávatelně) vysoké a podíl AMD:Intel byl (prosinec) 68:32.
Na jaře prodeje (taktéž očekávatelně) klesly oběma v odpovídajícím poměru a podíl v květnu byl 66:34.

Navíc posledních 9 měsíců v řadě prodeje různě rostou a klesají, ale poměr AMD:Intel se drží stabilně kolem 2:1.
S výjimkou loňského října, kdy zřejmě vygradovala krize Intelu a AMD se dostalo až na 71 %.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím no, ale nVidia (a ani Intel) nedávají slevy ne? Takže tam max hodí rychlejší paměti a nechají stejnou cenu. Bylo by divné, kdyby RTX2060 stála $249 a GTX1660Ti $279... Kdo by si pak koupil tu 1660Ti? A nebo že by cenu 1660Ti upravili na ~$200? To moc reálně nevidím, ale třeba se pletu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Slevy u NV už tu byly, pokud grafiky byly nekonkurenceschopné.

navíc byly pravidelné slevy s uváděním 80Ti, to teď nenastalo, protože 2080Ti šla na trh zároveň s 2080.

Samo nižší segment grafik by musel jít cenově také níž, NV by tak mohla získat konkurenceschopný lowend. Uvidíme co nám ukáží AMD i NV

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Premyslim komu bude NV prodavat.. kdyz treba Apple ma zas krasny novy stroj s AMD GPU :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.