Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nvidia: dohoda s Intelem nepřichází v úvahu, rozhodovat bude soud

NVIDIA logo
Asi víte, že společnosti Nvidia a Intel jsou ve při, kdy jedna druhou za něco žaluje. Nejprve se Intel naštval na Nvidii kvůli jejímu tvrzení, že má licenci na QPI a bude pro nové procesory Intel dělat čipsety. Později pak Nvidia na oplátku zažalovala Intel právě kvůli čipsetům, především kvůli tomu, že Intel nechce dát Nvidii licenci na protokol DMI, aby Nvidia sama mohla tvořit čipsety s novými procesory kompatibilní, čímž spolu s integrací GPU do procesorů Intel znemožňuje Nvidii pokračovat na trhu integrovaných grafik. Částečně s tím také souvisí žaloba FTC na Intel za monopolní chování, kde se sice primárně řešil již urovnaný spor Intelu s AMD, ale na přetřes přišla i zmínka o grafikách…

Šéf Nvidie Jen-Hsun Huang v nedávném rozhovoru pro Fortune vysvětloval detaily těchto pří a začal vzájemnou patentovou dohodou obou firem s tím, že Nvidia poskytla Intelu mimo jiné patenty na integraci grafiky do čipsetu a do procesoru a na oplátku chtěla rozšířit svůj podíl na trhu grafik možností dělat čipsety s integrovanými grafikami pro procesory Intel. Pak však podle Jen-Hsuna Intel zjistil, že Nvidia je příliš úspěšná a omezil možnosti jejího využívání vzájemné dohody, zatímco si zajistil plné využití výhod vyjednaných s Nvidií. A pokud jde o soud, Jen-Hsun doslova řekl, že se na soud těší a na otázku, zda tím myslí, že nemá v úmyslu se mimosoudně dohodnout, odpověděl, že nevidí důvod, proč by tak činil, že vyloženě chce, aby to řešil soudce, protože si je jistý, že rozhodne ve prospěch Nvidie.

Video s rozhovorem (samozřejmě v angličtině) následuje.

Tagy: 
Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nvidia: dohoda s Intelem nepřichází v úvahu, rozhodovat bude soud

Čtvrtek, 11 Březen 2010 - 14:50 | Mirda Červíček | Tak v tomhle fandím a věřím Nvidii. Intel z...
Čtvrtek, 11 Březen 2010 - 08:14 | Hirogen | Neměla....
Čtvrtek, 11 Březen 2010 - 08:14 | Hirogen | "Asi víte, že společnosti Nvidia a Intel...

Zobrazit diskusi