Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k GeForce GTX 780 Ti je venku: Radeon R9 290X překonala, ale jen mírně

Nvidia nemá na soucasne architekture nic silnějšího nez je prave plny GK110, tedy tato karta byla necim podobnym jako byvala u Kepleru GTX580, proste kartou na poslední obdobi dane architektury (krom spekulativni Black edice mají jiste ještě moznost prepracovani velkého Keplera po vzoru GK104 a teoreticky uvest mensi a vykonnejsi cip nez je GK110 který proste stále nese spoustu zbytečného balastu pro svet Tesla a Quadro, ale to je spise silena spekulace) takze v planu tahle karta asi byla urcite, ale urcite nebyla v planu na konkretni dobu, ale jako pojistka proti konkurenci, která proste prinasi nove architektury v kratsim casovem useku, docela i verim ze 780ti je upecena jiz docela dlouho a proste jen cekali nez bude vhodna chvile pro jeji vypusteni :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, fyzické ořezání čipu je spekulace, protože to neudělalo ani AMD s HD7xxx (ač by mohli uvést nějakou "über HD7870" s plochou čipu jako HD7970) - podle mého mínění se takový vývoj nevyplatí, zvláště, když Maxwell je nejspíše ve vývoji už hodně daleko. Byla by to jen "pyšná" nejrychlejší karta na pár měsíců, která by defacto hned po uvedení byla zastaralá, což celkem koliduje s běžným životním cyklem komerčních produktů. Ani nvidia není tak bohatá, aby si mohla dovolit takto vyhazovat peníze.

S tím "pečením" GTX780Ti je to nejspíše opravdu tak, že jen delší dobu sbírali z výroby ta nejlepší jádra, aby je mohli následně prodat jako 780Ti

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Podle Ananda je v těch kartách je v 780 Ti výhradně revize B2, která se používala (částečně) až u GTX 780 a která by na tom měla být se lépe právě se spotřebou. O to lépe by měly jít plně aktivovat (a pak by možná nebyl ani důvod rok sbírat lepší jádra).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

neel jsem namysli orezani cipu, ale na dane architekture udelat další cip, vetsi nez GK104 ale mensi nez GK110

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ale o tom píšu. Rozdíl GK104 vs. GK110 je v tom, že GK110 má HW podporu pro DP, což GK104 postrádá. (Že má "administrativně" u GTX780 podporu DP zkriplenou, je věc jiná). Totéž šlo udělat u HD7870, která DP nepodporuje vůbec a jistě šlo navrhnout čip velikostně okolo HD7970, který by rovněž DP nepodporoval.

On totiž ten rozdíl v ploše není zase až tak extrémní

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

HD7870 DP podporuje, podporují ho i HD7770 jen s jiným poměrem než Tahiti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jelikoz AMD docela zpackala cele uvedeni R9 290(X), chtelo by to vse premerit s novyma fixlyma driverama a retail kartama (ne press vzorkama, ktere vykazuji lepsi vykon). V normalnim rezimu, bo uber je s referencnim chladicem nepouzitelny pro normalni provoz.

http://www.tomshardware.com/reviews/radeon-r9-290-driver-fix,3666.html

Dosavadni vysledky muzou byt zkreslene, az to trochu zavani cheatovanim.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hodne zajimavy test.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

jistě, je všeobecně známo, že oba výrobci do testů posílají ty nejlepší kusy, ale cheatováním bych to nenazval.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takže mi chceš tvrdit, že všecky recenzované karty mají o nějakých 10-15% výkonu navíc než ty karty co si může konc. zákazník koupit? Nějaký proof máš?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jako pochopím, kdyby ty karty byly lepší v oc potenciálu, ale při defaultním nastavení fakt ne...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

a hlavně, 290(x) má smysl jen s nereferenčním chlazením. Pak bude über mít smysl docela velký.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Geforce GTX 780Ti bud stavi na "osekanem" cipu GK110 o DoubleP s plne aktivnymi v-bloky(2880) nebo se jedna o podobne "defektni" mirne upravene GK180(Atlas) jak to jiz zminoval no-X pred mesicem.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ten maly rozdiel nie je dostatocna motivacia za tu cenu, rovnako nie je motivacia gsync a physx. Vacsia motivacia je mantle a true audio, a navyse ak chcem karty 2, tak lepsie je to cenovo. No ak ze vraj tie chladice nieco urobia s vykonom, tak uz potom ozaj nie je co riesit a rozmyslat pre Nvidiu. Snad sa NV polepsi v nasledovnej technologii, hlavne s cenou, ale neviem ci mantle porazi s niecim, uvidime ako sa bude darit mantle, nie? BTW, velmi by ma zaujimalo urobit test XDMA 2x290X na PCIe 3 a na PCIe 2, ci je tam nejaky rozdiel? vo fps, a vo FCAT?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

GSync ani Mantle nikdo neviděl, TrueAudio neotestoval, ale i tak má slovenský Fero jasno, že je řešení od AMD jasně lepší :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Další velkou výhodou GK110 karet je ihmo kvalita obrazu. Radeony maj stále problémy s kvalitním AF. Stále si ulehčujou pomocí binilear ditheringu se zapnutym AF. Zde jsem upnul ukázkové video kde je vidět ta lajna na podlaze kde se mění LOD textury na další binilear point:

https://mega.co.nz/#!dl0AzYzD!dRwmIC9Nhb8DozSpxerN2S5XRQ9c0R2DPHDbPIxbNvc

Větší sklony k shimmeringu jsou tam také.

Trinilear AF (nutnost nastavit v ovladačích high quality a vypnout optimalizace povrchu) znamená ztrátu výkonu 15-20%.... Kdyby se karty měly testovat se stejnou kvalitou obrazu bylo by to pro Radeony nelichotivé.

A další věcí je pak absolutní OC. Ta pravá sranda s GK110 based kartamzačíná až když se u GK110 unlocke bios (ala posunou se power limity), je pak easy GK110 karty držet 1150 - 1200Mhz i se stock chaldičem stable (tím myslim že frekvence nikdy neklesne bez ohledu na odběr), s lepšim chlazenim i výše. A výkon to pak katapultuje hoodně vysoko.

http://i.imgur.com/bjv5AbB.jpg

Toto je starej Titan takže 780TI vykouzlí ještě o něco víc. Škoda že to žádnej velkej recenzent nezkusil, protože pak je to jiná liga, kdežto OC na Hawaii je zatím velice kusové a bohužel celkem vlažné. I na vodě je 290x tak 15-20% za takto provozovanou GK110.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.