Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Velký rozbor: Nvidia GeForce GTX Titan - karta postavená pro recenze?

Taky by mě zajímalo jak nvidia vidí ČR vzhledem k nedávným diskuzím k předchozím článkům o Titanu:) Jinak já bych gpu nekoupil ani za poloviční částku, takže nebudu ani polemizovat zda je 20táců opodstatněných nebo ne.

PS kolik jich musí prodat aby si zapaltili to nové 20výroční sídlo :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mna to nezaujima - pretoze je to logicky dost jasne -> stredoeuropske postsoc minidzamahirije ma velka firma u zadku (mne osobne to neprekaza a ani ma to neuraza)

Tiez by som si take GPU nekupil (nedam za taky kram viac nez cca kilo + dph, ktora sa mi vrati a neakceptujem nic nad 100wattov), no titan je luxusny vyrobok podobne ako napr. asus ares presne v duchu toho inzeratu -> no z opacneho pohladu (chvalim sa, ze na to mam)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mozno by sa na to dalo pozerat aj optikou Intelu.
Jeho i7 3970X tiez stoji 999$ a nie je zas o tolko vykonejsi ako napriklad taky i7 3930K, ktory stoji radovo v stovkach $ menej.
Je to proste TOP produkt za TOP cenu, ked sa bavime samozrejme len o single cip grafikach.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu je třeba si přiznat, že i7 3970X nabízí oproti konkurenčnímu top modelu (FX 8350) při srovnatelné spotřebě výrazně víc než 25 % výkonu navrch (často i dvojnásobek, mluvíme-li o testech limitovaných procesorovým výkonem).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdybych to bral z ze zpětného hlediska, tak mi spíše sedí vysvětlení z článku. Pamatuji si totiž časy, kdy procesory Intel nestály jenom 999, ale i 2000, 3000 dolarů i více (protože nebyla konkurence). Ta cena 999 je z pozdějších časů, kdy byla alespoň nějaká konkurence.

Za jednočipovou grafiku se tolik neplatilo co má paměť sahá. Rozdíl ceny vs zvýšení výkonu u Titanu je z mého hlediska opravdu šílený a podle mě odpovídá tomu, aby alespoň virtuálně získal nVidii pozici nejvýkonnější jednočipové karty.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

naprostý souhlas. Tohle je jen natřásání pavích ocasů. :-) Nikdo soudný si to nekoupí. A ti co si to koupí, tak jen potvrdí to, že se nechají oškubat jako slepice. Anebo potvrdí svou blbost, dotýkající se nevkusu a hýřivosti "nových Rusů."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a co teprve ti co si koupí rovnou 3ks a k tomu přihodí 2kW zdroj, vrtuli do elektroměru (bo ten kus hliníku až to asi nebude stíhat) a mrazák místo casu :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To by me vazne zajimalo, jak budes nazyvat majitele ArijceII :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

úplně stejně. ;-)

o pár procent vyšší výkon nevyváží >2x vyšší cenu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Blbost potvrzuje akorát tento příspěvek. Ať si každý koupí, co chce a za tolik, kolik je za to ochotný nebo schopný dát.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak co, jaký myslíte že bude rozptyl v kusovosti (max. boostu)? Včera při live prezentaci mě v diskuzi T. Petersen neodpověděl (ale už nazordíl od prezentace GTX 680 přiznali že existuje rozdílná hranice max. boost podle kusu).

Bude tahle hranice u titana také tak extrémní jako u GTX670tek (tam je cca 100MHz).
Zatím u Titana podle recenzí sem viděl maximum 1006MHz a minimum 954 (hexus)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Situace, kdy výrobce neočekává zájem o vlastní produkt v zemi, kde má patnáct let zavedený trh, nabádá k zamyšlení, jak vlastně Nvidia vnímá českého zákazníka."

nVidia vnima CZ zakaznika stejne jako vsichni ostatni vendori, kteri v CZ pusobi. A nevnima ho urcite spatne, kdyz v CZ ma sveho reginalniho zastupce.

O dulezitosti trhu pro producenta nerozhoduje stari daneho trhu, na kterem pusobi, ale jeho velikost (a kupni sila zakaznika) vzhledem k nabizenemu produktu. A vzhledem k tomu, ze CZ trh je stejne velky asi jako vetsi mesto v USA, tak jsou priority asi opravdu nekde jinde (mluvil jsem nedavno na jedne konferenci s obchodnikem pro N-Y, ktery ma target na dany HW produkt opravdu podstatne vetsi nez je pro celou CZ). Tahle snaha "hrat na city CZ zakaznika" myslim neni hodna ani tohoto serveru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Českého zákazníka těžko bude zajímat interní marketingová nebo prodejní politika Nvidie. I produkty (i ostatních výrobců), které byly později zákazníky zaškatulkované do přihrádky "paper launch" výrobci na test do České republiky poskytli, mnohdy i v několika kusech. Pokud po světě nemá Nvidia problém s rozdáváním samplů po dvou či po třech na jeden web a na ČR se nedostane ani jeden, pak je to skutečně téma hodné hlubšího zamyšlení.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To celkově, úroveň PR zastoupení většiny firem co tu jsou alespoň trochu zavedené je prachbídná. Jim je to prostě ukradený, jak se tu už jednou prodávají, tak jestli ukradnou procento trhu konkurenci je jim úplně jedno, nemá pro ně smysl vydávat na to prostředky.

Úplně jiná situace je u firem, které tu dosud zastoupení nemají vůbec, to bych mohl vyprávět…ale raději až časem, až to bude jisté :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, souhlasim s tim, ze pohled vsech velkych vyrobcu na CZ trh je stejny, je to proste dano velikosti IT trhu, bohuzel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přitom je to celé nesmysl, protože to je CZ+SK trh dohromady a to je přeci slušný potenciál. Jazyk překážkou není a řekl bych, že většina lidí odtamtud čte české weby, protože tam člověk o něco alespoň na úrovni tady těch našich pomalu nezakopne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1./ Ceska republika jako jedina v tomto regionu nedostala testovaci sample? Nebo tech zemi bylo vic? Neni to treba taky tim, ze tech samplu je omezeny pocet?

2./ Nechapu vase rozhorceni, sam jste tu kartu predstavil tak, ze by si ji koupil jen blazen, takze urcite neocekavate, ze se v CR nekdo takovy najde. ;-)

3./ Ad bod 2 - zajimalo by me, kolik jedincu si koupi takovy Ares II, ktery ma tu cenovu jeste o 50% vyssi. :-)

4./ Opakuji, ze nVidia vnima CZ trh uplne stejne jako ostatni velci vendori, a posuzovat jeji vztah k CZ trhu podle jedne neodeslane karty je opravdu hodne silan kava. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1. Samplů je omezený počet? Proč je tedy některé servery dostávají po dvou, po třech? Kdyby byl skutečným důvodem omezený počet samplů, mohla je Nvidia rozdávat po jednom. Testy SLI klidně mohly vyjít o týden-dva později. Oficiální stanovisko je, že dostupnost Titanu omezená nebude. Pokud je karet dost, ale samplů nedostatek, otevírá to další otázku: Jsou samply opět "lepší" kusy, které v průměru pojedou na vyšších taktech, než karty z krámů, jako tomu bylo u GTX 680?

2. Nikde jsem neřekl, že by si kartu koupil jen blázen. Pro člověk s šesticifernými měsíčními příjmy to může být zajímavý produkt. Je ale asi fakt, že většina takových lidí má jiné starosti než Crysis 3 v 2560×1600.

3. Ares za prvé nestojí o polovinu víc a za druhé nejde o referenční kartu, která by hýbala se zavedenými cenovými segmenty. Krom toho má silně nestandardní chlazení a poněkud jinou podporu pro OC než Titan (přesto to podle mě není zajímavý produkt). Pokud AMD vydá referenční HD 7990, pak můžeme ceny srovnávat.

4. Mluvíte teď za sebe, nebo za Nvidii? ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jistá zaujatost z tohoto článku cítit je. Ať už kvůli rozhořčení z ignorace nvidie českých redaktorů IT portálů nebo kvůli osobním preferencím. Že je ta karta spíše gesto na posílení portfolia než nějaký duchaplný produkt, je jasné.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, je to docela škoda. V podstatě všichni chápou co je G Titan je a má být... Ti co nechápou chápat nechtějí. Je to cenová sféra "Zaplatím leccos protože je mi poměr cena/výk ukradenej(pokud to je "nejrychlejší")"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Ti co nechápou chápat nechtějí."

Pardon, Radeon HD 7970 byl rychlejší o 20 - 35 % než předešlý monolit a diskuse byly plné nářků nad vysokou cenu. GeForce GTX Titan je o 20 - 35 % rychlejší než předešlý monolit, stojí dvojnásobek a najdou se uživatelé, kteří to obhajují. Kdokoli zastává toto stanovisko, může jen těžko kázat ostatním o nestrannosti :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ad nedostatek samplů = musí to být výběrové kusy – už mnohokrát jsem na dotaz na vzorek od výrobců na nový model slyšel nemáme na to budget, takže nelze, nemáme na to, aby každý měl svůj vzorek, dostáváme jeden kus na republiku, nepošlou nám to... A obvykle se to stává spíš u highendu než u levných karet.

Ad obhajování vysoké ceny... Jakou by měla nVidia motivaci vypouštět o tolik výkonnější Titan za čtrnáct tisíc, když se ještě teď za podobné prachy prodávají nejlíp vybavené HD 7970 GE OC, které jsou proti ní trochu jinde... aby dokázala, že má u nejvýkonnější jednoprocesorové grafiky lepší poměr cena/výkon? Proč AMD argumentuje proti Titanu limitovanou edicí karet vzniklých spíš čistě v režii nějakého výrobce za co já vím pětatřicet tisíc?

A jinak, když AMD vypustí před nVidií drahé Radeony, nVidia s velkou pravděpodobností po nich levnější karty neuvede a tak nějak automaticky to znamená, že grafiky budou drahé. A když nová generace Radeonů začíná s cenou o x tisíc výš než ta minulá, taky to není důvod k jásání. Spousta těch nářků byla mimo jiné i na konto toho, že nové Radeony měly (někdy i výrazně) horší poměr cena/výkon než minulá generace, ne jen na to, že jsou drahé.

Zaváděcí ceny Radeonů se mimo jiné do velké míry podílely i na tom, jak vypadala a kolik stála GTX 690 i na tom, jak teď vypadá a kolik stojí GTX Titan. Kdyby na HD 7970 za tehdy dvanáct tisíc nestačila karta jako GTX 680, stěží tu teď máme Titany za 23K, byly by tu možná dražší, ale přesto celkem normální highendové GeForce s GK110 se 3 GB paměti bez chladičů s proskleným hliníkovým krytem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já si to myslel hned, že za tu cenu Titána může AMD a ne nVidia :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

:D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud za tím ještě není přímo kartel, občas mi to tak už i připadá. Samozřejmě že nVidii nic nebrání uvést karty levněji, ale proč? Ještě pořád nepotřebuje prodávat grafiky výhodněji než AMD, ceny karet s GK104 nebo ceny GT 640 jsou toho myslím dost smutným dokladem. Ač to někomu může připadat nepochopitelné, prodává se prostě proto, že je to nVidia, stejně jako se vždycky prodávaly Intely proto, že byly od Intelu (i přesto, že každý správný odborník ví, že grafiky i procesory AMD byly vždy a za všech okolností z nějakého důvodu výrazně výhodnější).

Jestli mě paměť neklame, tak v poslední době podrazila nVidia AMD snad jen s 8800 GT (a AMD nVidii naposledy nějak výrazěji snad s Radeony HD 4850 a 4870, dokonce HD 4890 už byl v dané situaci výdrb se zákazníky). Když AMD uvede novou generaci karet s předstihem a nasadí na ni nějaké ceny, nVidia se už jen přizpůsobuje.

Taky mi přijde dost nestandardní, že výrobci radši ke kartě za čtyři tisíce přibalí bundle z áčkových novinek za dva, než by ji o pět stovek zlevnili (a nevykládejte mi, že je to vyjde ze známosti z Gaming Evolved na dolar za kus, takže si to můžou dovolit, nebo že to podobně výhodně pořídí nVidia u F2P). A ještě vám pak při prezentaci drze řeknou, jak máme být rádi, že jsou zpátky staré dobré časy a jak už zase zuří konkurenční boj... :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"(i přesto, že každý správný odborník ví, že grafiky i procesory AMD byly vždy a za všech okolností z nějakého důvodu výrazně výhodnější)."

Tak tohle me dorazilo. :-)))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ale pan redaktor - ved ste si uz aj sam odpovedal -> 7970 je nakladovo standardna karta na ktorej vyrobca nasadil mastnu marzu...

titan je vyrobne a nakladovo narocna karta, povodne urcena hlavne na DP vypocty, kde jednoducho by ju musel vyrobca dotovat, aby bola cena `vyhodna`....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosím kde jste vzal, že je Titan dotovaná karta?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

seeefko - treba sa najprv naucit PORIADNE CITAT!!!!!!!!!!!

napisal som, ze aby bola cena titanov `vyhodna`, tak by musel vyrobca karty dotovat (predavat chipy pod vyrobne naklady) -> inak nema sancu konkurovat ovela mensim GPU s dobrou vytaznostou cenou....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsi na tohle přišel???????????????????????
Podle této logiky by musely být dotovány všechny velké čipy (počínaje G80 8800). Druhá část věty za šipkou je velmi nepravděpodobná i bez té dotace protože to vypadá, že se GeForce, i ty s velkým jádrem, prodvají lépe než konkurence a ještě na tom nV vydělává (neslýchané že?).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

clovece navstiv prosim ta doktora - teda ak si skusal reagovat na moj post....

nic v zlom, ale napisem `jednoducho BY JU MUSEL vyrobca dotovat, aby bola cena `vyhodna` -> reakcia ze kde som vzal ze titan je dotovana karta!!!! 8-O

na `BY MUSEL vyrobca karty dotovat inak NEMA SANCU KONKUROVAT ovela mensim GPU s dobrou vytaznostou CENOU -> reakcia ze to by museli byt dotovane vsetky velke cipy 8-O

narocky som zvyraznil klucove slova, tak skus teda zapojit tu svoju logiku a odpovedat k veci alebo radsej potom vobec.... :o(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže vlastně celé tohle bylo z tvé strany samé kdyby a aby - tedy nic věcného nebo nic co by mělo co do činění s realitou. No tak tomu říkám příspěvek do diskuse...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ach jaj - realita ma vzdy len jednu vetvu, t.j. ak ju chces dokladne analyzovat tak musis zhodnocovat aj ostatne alternativne hypoteticke moznosti `kdyby - aby...`

T.j. analyzovat aj variant ku ktoremu realne neprislo (prijatelna cena titana relativne k 79xx), pre lepsie pochopenie dovodov, preco k nemu neprislo

Pripadam si akoby som sa bavil s 3 rocnym deckom s extremne linearnou a zjednodusenou logikou :o(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. Muzete mi odpovedet, zda CR byla jedina zeme v regionu, ktera kartu nedostala? :-)

2. V tom s vami souhlasim...tito lide opravdu hry uz moc nehraji, ikdyz jsou mezi nimi vyjimky. :-)

3. OK, pockame na HD 7990 - pokud vubec nekdy vyjde...

4. Mluvim za sebe, moje domena jsou servery, diskova pole, pracovni stanice (a nVidia profi karty v nich),...komodity jako GPU opravdu neresim, jen poukazuji na to, ze nVidia se podle mych zkusenosti nijak ve svem pristupu k CZ nevymyka beznemu standardu podobne vyznamnych spolecnosti. V IT businessu jsem zatim jen 20 let, ale je to porad stejne, jsme proste maly trh. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1. Tvrdím někde, že byla? :-) To je navíc zcela irelevantní argument. Neřeším okolní země, řeším Českou republiku. Jak říkám, pokud se na jedné straně plýtvá, je oprávněné se ptát, proč se na druhé straně (ať už jde o jednu zemi nebo o pět) takovým způsobem šetří.

4. Že to tak je, ještě neznamená, že je to správně. Pokud je něco špatně, přijde mi demagogické to obhajovat upozorněním, že někdo jiný to dělá podobně blbě :-) Tak to prostě nefunguje. U soudu těžko obhájíte zloděje slovy „Ale proč byste ho zavírali, vždyť dneska kradou všichni.“

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

I když není v regionu sample přímo od AMD nebo nVidie, dokážou zajistit samply výrobci (často i před launchem). Proč se při té příležitosti také nezeptat, proč ani oni ještě nemají (a někteří mít ani nebudou) vzorky na recenze pro ČR, když ta karta má být příští týden v obchodech?

A jinak, kolik je na světě těch webů, které ty recenze 2-way a 3-way SLI mají? U těch známých a anglicky píšících je prakticky jisté, že si takovou recenzi přečte celý svět, na rozdíl od recenze, co vyjde v šestnáctimilionovém kdysidvoustátu (je to o to smutnější, že často mají i nižší úroveň než ty české).

Zrovna v případě nVidie máme za celý region naopak dost velkou kliku, že zastoupení pro EMEA funguje, tak jak funguje a nepřipadá mi to tak tragické, minimálně dosud jsme na tom byli myslím naopak dost nadstandardně. Myslím tím třeba to, že u takové GTX 680 byly jen na recenze pro malou ČR před NDA minimálně tři samply plus další cestovaly v ukázkových sestavách, nebo když to vezmu z pohledu zákazníka, speciálně vyjednávané ceny v korunách, které bývají obvykle lepší než prosté přepočty z cen v eurech.

V tomhle ohledu mě to, že někdo může a my ne, maximálně štvát, ale chápu a strávím to (jakkoliv si třeba někdo myslí, že ne). Po pravdě se dokonce spíš divím a jsem rád, že ČR vůbec někdo až tak řeší (a to myslím obecně, jak AMD/Intel/nVidia, tak výrobce grafik) a že se tu až tak často daří s testy hardwaru držet krok se světem. Jasně že by se mi líbilo dostávat na recenze před NDA rovnou tři karty do 3-way SLI nebo CrossFireX, jak je dostane nějaký Tom's Hardware, ale dovedete si představit, že by se tu do ČR běžně rozesílalo dvanáct highendových grafik na testy multi-GPU, aby nikdo z větších HW webů nemrčel, že ve světě jsou na tom líp?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Amen. Navrhuji tento komentar pridat ke clanku jako protinazor, aby si tenhle roflplatek dodal aspon zdani objektivity.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1. Ja nevim, jestli se nekde plytva a u nas setri, ja jen vim, ze CR neni zdaleka jedina zeme, na kterou se nedostalo. :-)

4. Ja to neobhajoval, pouze jsem konstatoval dlouhodobe platny fakt. A pokud jste doted nezaregistroval, ze trh velikosti CZ je na chvostu zajmu jakehokoliv velkeho vyrobce (i vy byste na nej "pekl" byt tim vyrobcem), tak je to dost divne. Ale to, ze jste na to nezapomnle upozornit v pripade nVidie, me uz tak divne nepripada. ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pane "nestranný", proč ta zlost na nV že vám (teď už definitivně nesranným) nVidia neobstarala kartu? Proč ta samá zlost nebyla na u článku o Aresovi? Aháá, dostali jste také kulové, že? Tak o tom raději nebudeme psát, aby to nevypadalo blbě, že jo. To samé u fin. výsledků nVidie, která trhá rekordy. To né, to by AMDéčko vypadalo blbě, to je lepší si pár dní počkat a maňáskovat s rozdílem pár procent všech AMD APU+VGA nad tou zlou nVidií, která uvádí čísla pro consumer VGA. Čirou náhodou úplně stejně to dělá pan nestranný DDigitální Zkáza. Koneckonců i v tomhle článku jsi se dopostil zcela jistě nechtěných chybek (překvapivě nepřející kartě od zelených) - klidně je sem napíšu, ale ty je stejně opravovat nebudeš stejně jako jsi neopravil tu tvojí lhavou vymyšlenou historku u GTX670, kterou podle tebe nVidie doporučuje k bundlu her. S tímhle přístupem přeji mnoho úspěchu do budoucna ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Reakce samozřejmě na Součka, teda jestli se tu vůbec objeví protože má ve zvyku zdrhnout...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Arijec ma nadstandardni chlazeni? To je sarkasmus? Dva ubzi serivoi vodnici s vetrakem k dochlazovani, no to je fakt nadstandard na karte za 35k. Fullcover medenej blok tam mel byt, ne tahle levna hruzostrasnost.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ono snad cenu Arese určuje AMD ? to brečíš na špatném hrobě Hnízdo.... :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale PR AMD se tim na to brifingu chlubilo, takze to povazuji za jejich portfolio, i kdyz to neni primo jejich produkt (jako ostatne zadna fyzicka karta amd a nvidie).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

děláš jako by se Nvidia nikdy nechlubila Mars II kartou...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo jenomže ta stála taky 20k a ne 35k a nepotřebovala vodníka ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

prosím ?? "Cena Asus Mars III bude zcela jistě astronomická, podobně jako cena jejího předchůdce, jelikož se zřejmě bude opět jednat o exkluzivní kartu pro několik vyvolených. Ostatně Asus Mars II byla vyrobena pouze v počtu 1000 kusů a její zaváděcí cena činila $1500."

počítat snad umíš.....

http://extrahardware.cnews.cz/asus-mars-iii-monstrum-8gb-pameti-20-napaj...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vidíš, já jí kupoval pro zákoše za 23k (přišla ze skladu Asusu v Polsku, oficiální distribuce, pouze na předobjednávku). Narozdíl od Arese se tyhle karty při troše kontaktů daly sehnat a ne že je tu jeden kus na recenze (paradoxně ten Obrův, který nefňuká a tu kartu prostě na recenzi dostal bez toho aby musel pomlouvat kudy chodí).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na tom netřeba nic hlubšího hledat. Stačí, když si někdo z nVidie nechá přeložit zdejší diskuze, kde více než technická stránka věci se řeší "to si nikdo za ty prachy nekoupí". Proč by sem tedy posílali vzorek? :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejzbtecnejsi graficka karta roku.

Leda ze by ji nekdo poridil jako levnejsi variaci na Teslu a neco na ni pocital. Ale pokud ma OpenCL kod, tak se mu vyplati poridit 2x7970GHz a jeste bude mit na silnejsi zdroj a rocni naklady na elektrinu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ja to vidim presne tak ako ste vy na konci clanku napisali :) no to neznamena ze je to zla karta, mam 2x7970 oc, a najblizsi upgrade urobim asi az na mensej technologii, aby to bol jednocip, rozhodne pomer vykon cena, dufam ze ten vykon jednocipov o 2 roky bude nad sli/crossfire, dufam...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

posledne roky sa mi zda taky postrech, ze NV vida svoj top produkt 1.draho 2. neskoro - ked uz vsetci hraci hraju davno hry na crossfire :) skor by mali v tej firme o tom pouvazovat, a nemyslim si ze uz teraz v tomto case je niekomu potreba vidavat 7990, naco, radsej neh ide energia a prostriedky na dalsi level...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V jednom čipu 7,1 mld tranzistorů. Nevíte někdo, jestli je to rekord v jednom korpusu? Případně jsou započítány všechny tranzistory - tzn. i tranzistory cache? To by mě fakt zajímalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tranzistory v cache se samozřejmě taky počítaj. Nebuď línej a příště si to vygoogli sám. http://en.wikipedia.org/wiki/Transistor_count

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To snad ne. Já se slušně ptám, a vy mě odpálkujete na wiki, kde jsou údaje kolikrát neaktuální a závislé na těch, kteří tam doplňují info.
Nic ve zlém, jestli jste odkázal na stránku, která má definitivní slovo, pak má tento chip nejvíce tranďáků v historii lidstva a já vám děkuji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No to sou dneska ale lidi. Mu dám odkaz na zcela aktuální informace a von má u toho ještě blbý kecy.

Už jste ve škole probírali čísla? Jestli ano, tak vám snad došlo, že údaje na té wiki jsou zcela aktuální. Jinak taky ta vaše otázka je stejně inteligentní jako kdyby někdo ptal jaké auto je nejrychlejší. A jestli už jste brali násobení, tak si spočítejte, kolik je tranzistorů na 64 GB microSD kartě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Že se leakage zvyšuje společně s teplotou, je známo - zhruba do roku 2007 však mezi uživateli panovalo všeobecné přesvědčení, že jde v praxi o nějaké zanedbatelné rozdíly na úrovni chyby měření. Tento mýtus tehdy vyvrátil redaktor Mirek Jahoda na Radeonu HD 2900XT, který s vylepšeným chlazením konzumoval o desítky wattů méně."

Tento nesmysl se snažím vyvracet, kde to jen jde. Bohužel se zmíněný test tak zapsal do paměti, že je to možná boj s větrnými mlýny. 2900XT mám a skutečně dojde k výraznému snížení spotřeby, pokud kartu pořádně chladíte, ale nemá to NIC společného s leakage. Karta jednoduše po dosažení 80C zvýší svoje napětí o 0,1V!.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jistý vliv tam je, čím teplejší komponenta, tím větší leakage. Ale třeba na GK104 čipu je ten vliv velice malý.

Taková jednoduchá ukázka na GTX670 která má na sobě "wattmetr" a spotřebu ukazuje jako % Power (v případě téhle nereferenční 100% = 200W)

teplota 47°C = cca 194W: http://www.abload.de/img/starte5ii8.jpg
teplota 70°C = cca 206W: http://www.abload.de/img/endi5emr.jpg

Jak by se chovala GK104 při ještě vyšších teplotách těžko ověřit, protože od 70°C se omezuje maximální možné napětí (vlastnost boostu), což snižuje i spotřebu tak aby se vešla do nastavenýho power-limitu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sakra, chtělo by to edit:
Myslím, že podobný test by šlo udělat i na GTX TITAN a hned by se vědělo jak tam poroste spotřeba s teplotou. ;-) TITAN má také "wattmetr" (bez toho boost nemůže fungovat), a tak stačí ty procenta toho co konzumuje čip převést na spotřebu. Měření celkévé spotřeby PC je velice zkresleno i tím, že když uděláte lepší airflow nebo upravíte chlazení grafiky, která samozřejmě ohřívá i jiné části PC, tak na tu spotřebu nemá vliv pak jen ta grafika. Měření spotřeby přímo grafikou je asi nejvíce přesné a zrovna pro tenhle důkaz ani nejlepší možné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Minimální vliv tam je, ale ten obrovský rozdíl u 2900XT (tuším přes 40W) byl dán v první, druhé a třetí řadě změnou napětí. Problém je, že ten zmiňovaný test je dáván jako ukázka změny vlastností v závislosti na teplotě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak myslím, že závislosti teplota-leakage-teplota jsou dostatečně zdokumentovány i v odborné literatuře. Pravda ale je, že u 28nm by tyhle problémy měly být výraznější než-li u tehdejších 90nm.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

I zde zmíněný 28nm kepler má při rozdílu cca 30K jen řádově 10W rozdíl ve spotřebě. U 80nm procesu, pokud by to vůbec bylo měřitelné, tak se bude jednat o nízké jednotky W. Zmíněný test ukazuje, pokud si dobře pamatuji cca 40W. To opravdu nemá nic společného s leakage.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

edit - kepler měl rozdíl cca 20K.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Holt se pan Stanek jako PR a jako cech moc neukazal :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když se najdou zákazníci z řad VIP osob, kteří neváhají dát za herní PC 80k ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Absolutně bych za to ty peníze nedal. Je to zcela o ničem... a ani výkon není kdoví jak oslnivý. Navíc jak vidno, bez nějaké další modifikace (vodní chlazení, např.) to bude jen hučet a dávat nestabilní výsledky. Děkuji, nechci.

I poslední Radeony jsou docela cenově nadsazené a přístup nVidie k ČR typu "smůla, natentujte si" mně utvrzuje v dojmu, že jde jen o takové chlubení se, co lze dokázat.

Jistě, za ty prachy lze v podstatě cokoli. Ale pro lidi to není. Až mi tedy někdo ukáže, kde mám zákazníka, kterému mohu sestavit herní PC za 80k, tak už vím, jakou grafickou kartu do toho dám, jen abych si na ni někdy v životě chytnul. Jinak je to dost o ničem...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nvidia fail absolutne....klame zakaznikov ze podporuje dx11.1 pricom to neije pravda...do rešcenzii posiela pretaktovane kusy....nehovoriac o tom ze za cenu 720eur si kupim 2x radeon 7970,budem mat vykon o 50% vyssi ako titan a este usetrim 270 eur :D ta kde sme nvidia? :D prisli o post najvvykonnejsej jednocipovej karty....tak tam drbli kartu urcenu pre servery a do velkych skrinovych pocitacov (nehovoriac ze aj AMD ma podobnu kartu pre servery s vyssim vypoctovym vykonom) a keby AMD pouzilo kartu pre firemny segment na normalny trh do kamennych obchodov...tak titan prevalcuje jedna radosť....jednoducho, titan je ubohy pokus nvidie vratenia sa na vykonnostny tron ktory bohuzial nevysiel, nehovoriac ze tieto karty nvidia predava vo firemnom segmente za 2000-2500 dolarov...cudujte sa ze tych kariet je tak malo ked ich sama nvidia musi dotovat len preto aby sa vratila na vykonnostny tron :D a samozrejme ze bude tvrdit ze kariet je dostatok...marketing,hoci opak je pravdou...a ked chcem vykon,kupim si 2x 7970 = o polovicu vyssi vykon ako titan a este usetrim 270 eur :D
PS: co ste cakali ze nvidia bude mysliet na take male krajny ako je SK a CZ? :D AMD sa sprava k svojim zakaznikom s väcsou uctou a samplov sa dostane vsade dost...a mozno nvidia myslela na krajiny kde by sa tieto karty dokazali predat aspon v malom mnozstve, co SK a CZ nebudu....ale uprimne mi je luto tych ktori na zaklade "najvykonnejsia karta nvidia = kupim si 660/670/680" zmyslaju,taki ludia si nevedia dat dokopy kolko je 1 a 1 uz len z pohladu vykon/cena

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je to nejvýkonnější jednočipová karta a to je prostě fakt, abych použil oblíbený dovětek jedné populární postavičky českého internetu. Jestli ji nVidia dotuje nebo ne, to nevím, ale zřejmě si to může dovolit - AMD prodává svou produkci herních grafik s mizivou marží a nVidia generuje dosti značný zisk prodejem do profesionálního segmentu, kde AMD již léta tahá za velmi krátký konec (špatná podpora, problémy s ovladači).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Keby tych 1000 eur bola moja 8hodinova mzda tak by som si to kupil ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Všechno je relativní - i cena.
Přibližně v roce 2001 nVidia na trh uvedla GPU GeForce3. Pokud si vzpomínám správně, tak grafiky postavené na tomto GPU v té době stály přibližně tolik jako je dnešní prodejní cena Titanu. Takže z tohoto úhlu pohledu to zase až tak moc není. :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pamatuju se když jsem za podobné peníze kupoval Hercules R9800XT takže ona zdánlivá "drahost" není pouze doménou nVidie ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V prehladovej tabuľke chýba GeForce GTX 660 Ti, ktorá patrí medzi najpredávanejšie GTX.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemohu si pomoci, ale mám pocit, že redaktoři nějak vůbec nepochopili, a ani čtenářská obec, k čemu ta karta vlastně je...

NVidia podle mého nemůže na plnou hubu říci, že to je karta na práci, ale primárně to není karta na nějaké přiblblé hraní, ale NA PRÁCI.

Opravdu hi-end segment segment super počítačů je splněn, otázkou je segment renderovacích farem, speciálních renderovacích řešení a podobně a to není segment malý a zároveň to není segment, který momentálně byla schopná NVidia oslovit díky výkonnosti čipu GK104 a spol.

Je neznalostí redaktorů, ale takový IRay, Arion a nebo Octane je používán třebas i s 4-8 kartami i více (zatím z 99% GF580), protože Unbias se jednoduše na GPU renderuje cca 5-20x rychleji než na CPU. V případě více karet to roste do realtime. Chápete konečně komu je karta určena? Podobným řešením.

Víte vůbec o tom, že například Mental Ray vlastní NVidia (IRay, unbias CUDA).

Jen stěží si umím představit tenhle segment, jak freelancer a nebo i výrobce software s cenou cca 20.000, že kupuje do stroje na realtime computing 4 Tesly. Ale ano, že si koupí 4 Titany za celkově 1/3 cenu a má řešení, kdy mu vizuál vypadne během 30 vteřin snímek. A to se prostě zaplatí.

Ono, navíc tenhle segment není vůbec až tak malý.

Ne, opakuju, zapomeňte na to, že to je na nějakou přiblblou hru. Kdo si to na hru koupí je pozér. Ale mám zprávy z jedné docela větší evropské distributorské firmy, která i Tesly často prodává, že přesně se děje to co říkám. Rušení objednávek Tesel (dobíhající Fermi) a čekání na možnost použít Titana.

Osobně o něm uvažuju opravdu velmi vážně, čekám na testy jak dopadne ve výpočtech neb to mne zajímá. Cena je v poměru na příslib (opravud nevím ja kse bude ve výpočtech chovat), výborná...

BTW, ad OpenCL, většina ostatních řešení (Indigo například) není na rodzdíl od CUDA schopno škálovat karty. CUDA je v tomhle o vagon jinde.

Nic, pravdu mít nemusím, je to jen můj názor.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tato myšlenka mne také pošimrala v zátylku. Sice je to oblast, kterou sleduji velmi okrajově, ale znám pár lidí, kteří z výše uvedených důvodů s uvedením Titanu zajásali.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě nejen v grafice. Dovedu si představit jak architekt ukazuje zákazníkovi vnitřek budovy renderované v realtimu (render[in], bunskpeed apod.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem se chystal, že něco podopného napíšu, ale nasal jste to mnohem lépe.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle vysvětlení dává smysl, ovšem chybu bych nehledal na straně redaktorů, ale opět nVidie. Na webu nVidie je se v (celkem pěkné) prezentaci mnohokrát opakuje Gaming performance, ale ani jednou computing power (nenašel jsem).

Redaktoři tak blbý nejsou, ale proč by dělali reklamu na něco, co sám výrobce nechce říct. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jen doplněk, zrychlení výpočtu v závislosti na využití CUDA v Iray

http://www.m4d.info/aqua/wysiwig/assets/m4d2012/rendering_speed_chart.png

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.