Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Po vydání recenzí zakázala Nvidia přetaktování mobilních Maxwellů

Zkoušejí, co jim ještě projde. :-)

+1
+54
-1
Je komentář přínosný?

previti jedni zeleni :D

je take mozne ze se zacali hromadit reklamace techto mobilnich kousku, a pricinou mohlo bejt prave OC se kterym si neporadilo dosti omezene chlazeni

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

mno a čekali jste něco jinýho? ;)

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Na druhé straně je fakt, že s ohledem na běžné chlazení dneska ty šuntovní (95 % trhu) laptopy horko těžko přežijou záruku, natož když to ještě bude někdo taktovat, to je konečná.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Hm fakt ? Podle mě je to pěkný bull shit. Křemíku je buřt jestli má 50 nebo 90 stupňů. Dle testů ta grafika přes 90 stupňů ani po OC nelezla. To je zcela evidentní co se dělo. Nvidia vypustila grafiky s tím že jdou taktovat, počkal až odpluje hypo z recenzí a ted když už jsou lidi namasírovaní jak je to všechno supr a výkonné, tak prostě to zamkla aby si zvedla tržby z vyššího segmentu.

i5 2500k provozuji v zátěži při 95 stupních naprosto normálně od roku 2011, všechny karty co jsem měl, jsem nastavoval profil teplotní tak vysoko, dokud nezačli dělat chyby v obraze nebo se vypínat, proč ? No aby mi nehučeli. No a jediný co mi kdy chcíplo byla deska, která měla nejnižší teplotu, takže vysoké pracovní teploty nějak výrazně životnost nesnižují z toho dogmatu už jsem vyrostl.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Akorát že jaksi celej laptop není z křemíku, že…

Každopádně já si s dovolením budu dál trvat na své pravdě, podložené tisícovkami laptopů ročně, které moji subdodavatelé opravují, převážně s vadnými grafickými jádry/severními můstky.

Tuhle mi onehdá dokonce jeden šunt umřel v ruce, blik a už to nikdy nenaběhlo. Po výměně jádra OK.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš popraskanou pájku ? No teplotní namáhaní to může mírně negativně ovlivnit. Nicméně přijde to i kdyby jsi ten komp nikdy nezapnul. Odtržení jádra od pouzdra nemá na svědomí teplota, ale shitová technologie. Oni nepotřebují aby to fungovalo déle než dva roky, proč taky že ? :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mirne negativne? :-) Ja bych rekl ze ta zmena teploty ma na bezolovnatou pajku vliv primo zasadni.

Odchazi vzdy pouze tepelne namahane spoje - tzn mezi deskou a GPU a mezi deskou CPU. Vsude jinde ten bezolovnaty cin vydrzi.

Dily pajene olovnatou pajkou timhle problemem samozrejmne netrpi.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak jo, i s olovem se to děje ve fakt namáhaných věcech, ale tak o řad až dva méně.

A není to jen pájka, u toho pouzdření jader se přešlo na nějaká polotavná lepidla (adhesive bonding) a tam pájka už nebývá. A je to ještě horší.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono to zdánlivě dává smysl, ale v té teorii je jeden zásadní nedostatek. Mobilní Maxwelly mají spotřebu i teploty nižší než jejich předchůdci z generace Kepler. Jenže přetaktování Nvidia zablokovala u Maxwellu, nikoli u Kepleru. Jinými slovy pokud má spotřeba a teploty přímý vliv na životnost, nedává smysl, aby se restrikce týkaly generace čipů, která žere a hřeje míň.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jenže samozřejmě na základě toho zase to referenční chlazení zmenší, protože cena. Jestli to topí fakt málo, tak zas dojde na žvejkačku jen vecpanou mezi jádro a heatpipe co zrovna prochází nad tím, to známe…

Nikdo nepočítá s tím, že to někdo přetaktovává, tak si to pojistili, protože jakmile to začne odcházet ještě v záruce, hovno vyhodí nahoru výrobci laptopů s tím, že jim čipy odcházej i když dodrželi standard chlazení, tak ať si to nvidia pořeší. A to přesně udělali.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

I tak. Tyhle čipy mají velice propracované řízení spotřeby, takže i když se jim nastaví vyšší takty, nepůjdou na ně, pokud by se překročil TDP limit nebo teplotní limit. Podle recenze, na kterou jsem dal do článku odkaz, se teplota GPU ve hře, při které se nejvíc zahřívá, mění po přetaktování jen o 3 °C (z 82 na 85 °C) a celková spotřeba sestavy, se po přetaktování zvyšuje ze 156 na 162 W, tzn. o 6 wattů. Tohle nemůže mít na životnost měřitelný vliv.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

a ted je otazka, je testovani na stole v tomto ohledu relevantni?, opravdu vsichni majitele co to pretaktuji budou svuj notebook mit vzdy na stole a vzdy mu zajisti idelani prisun vzduchu k mistum kde se nasava? a nebo si notebook treba vezmou do postele, na gauc, polozi ho na deku a zhorsi tim podminky pro chlazeni?

a jeste jeden dotaz, brani neco tem uzivatelum aby sli zpet na nejake ovladace kde OC funguje?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, brání jim v tom absence podpory nejnovějších her a návrat několika bugů, které poslední verze driverů opravila.

//edit: k prvnímu odstavci: U g8x, g9x, Fermi a Kepleru to nevadilo. U Maxwellu s pokročilým řízení spotřeby je to problém(?).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Je dosť možné aj o tom, že nvidia si je veľmi dobre vedomá toho, že chladenie v ntbookoch je dimenzované "na krv", len aby to nechcíplo pred skončením záruky. A uvedomuje si aj to, že pretaktovanie môže celkom výrazne zvíšiť pravdepodobnosť "predčasného" poškodenia. A spätne sa už len ťažko bude dokazovať, či k poškodeniu došlo vplyvom toho, že nvidia "dovoľuje" pretaktovanie, alebo vplyvom konštrukčných nedostatkov ntb. Takto je z toho vlastne vonku... Jedným slovom sa chráni...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

kremiku to buřt moze byt, ale vsetkemu naokolo toho kremika to asi buřt nebude

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Křemíku je buřt jestli má 50 nebo 90 stupňů"
Kremiku to burt neni. Ze se ti zivotnost zkrati z 15 na 10 let , a tobe je to fuk protoze po 5 letech upgradnes, je jedna vec, ale vliv teploty na ruzne fyzikalni efekty uvnitr CMOS obvodu ze docela znamej a prozkoumanej.

"chcíplo byla deska, která měla nejnižší teplotu, takže vysoké pracovní teploty nějak výrazně životnost nesnižují z toho dogmatu už jsem vyrostl."
Spatny logicky zaver - k tomu bys mohl dojit jen tak, ze si koupis dva stejne stroje, a u budes u nich provozovat nejakej kremik (cpu,gpu, to je jedno) na ruznych teplotach, a pockas kterej chcipne driv...

Takze to ze ti neco chciplo driv nez ten kremik, neznamena ze jsi si nezkratil zivotnost toho kremika, ale jen to, ze vyrobci desek delaji sr**ky ;-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

tak záleží ako ktorý notebook. už 3 roky mám GT550M (ktorá je brzdou pre i7) a kludne zvládne stabilne 11% OC a pri super teplotách (max 80°). To mám 11% výkonu zadarmo.

Samozrejme kvoli zivotnosti mám OC jadier len 5% a pameťe 7% (lebo pomalé DDR3 128bit)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ta super teplota 80 stupnu znamena zmenu teploty o 60 stupnu pokazde, kdyz se to zapne. Kdy popraska bezolovnaty cin je otazka casu. Zadny nizky OC tomu nezabrani, to se proste stane.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za mě by dávalo smysl, spíš než omezení na takty, ale na teplotu, ať si každej taktuje jak chce, jen když se to přiblíží k mezní teplotě, tak normálně throttlovat či snížit takty, pokud by to stíhalo chladit, měl by uživatel i daný výkon. Takhle mi funguje CPU i GPU na desktopu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nevím mno prodávat to s tím, že to jde přetaktovat a pak to zakázat je stejná prasárna jako třeba Sony zakázalo instalaci linuxu na PS3.
Na druhou stranu přetaktovávat notebook mě přijde jako blbost. Jednak stačí často o jeden dva stupně vyšší teplota a ventilátor již přepíná na vyšší otáčky, jednak chlazení notebooku je komplexní, zvýšení teploty na grafice zvýší teplotu všech komponent a některé to nemusí z dlouhodobějšího hlediska unést.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak zase lze předpokládat, že notebooky, s takovou grafikou jsou notebooky herními, takže s adekvátním chlazením a komponenty. Při rychlém náhledu do eshopum ceby takových notebooků začínají na 42 000 Kč, takže poměrně minorita trhu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

U tohohle bych hádal, že je hlavním důvodem to, že si vytvářejí rezervu na "příští generaci" mobilních grafik. Bohužel až s křížkem po funuse.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Argument, ze vyssi takty (tzn. vyssi teploty) budou mit vliv na zivotnost, mi prijdou dost mimo kvuli tomu, ze leta predtim to bylo OK a najednou by to (same) vadilo?

Spis bych veril tomu, co je napsano v clanku. Proste se ukazalo, ze to jde vyborne taktovat a ohrozuje to vyssi radu (tj. drazsi produkt), tak to NV zarizla. Zatimco starsi modely sly taktovat jen trochu, tak se to neresilo, protoze to nemohlo ohrozit vyssi modely..
Proste poradna "vychcanost"..

Jak je videt, i duopol umoznuje firme doslova srat zakaznikum na hlavu bez toho, aniz by se dana firma bala nasledku.. Co pak teprve temer monopol jako Intel.. Ano Intel se chova na sve postaveni jeste "slusne". Asi vi proc.. Otazka je, jak dlouho mu to vydrzi.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Kéž by se Intel choval jako AMD a Nvidia a s každou generací produktů zvedal výkon a poměr výkon/cena tak, jak to funguje u grafik. Zatím nás aspoň v mainstreamu oblažuje tím, že jednou za rok zvedne výkon o 100, 200 MHz, aby se neřeklo, a valí si dál na stejných cenách

U toho taktování to má taky už dost dlouho ošéfované podstatně hůř než Nvidia, když dovolí taktovat v podstatě jen nejvýkonnější modely z dané řady.

Nebo to bylo míněno ironicky?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Intel ma v IPC vykonu monopol, a proto investuje do jinych parametru jako TDP, coz mu navic hraje do karet, protoze chce zvysovat podil v mobilnich zarizenich.
Proto, to co vydela na drahych CPU, zadotuje do mobilnich SoC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řešení je jednoduché. Nekupujte nikdo produkty od Nvidie.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.