Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia v tichosti vydala GeForce MX110 a MX130

Jako obvykle, dva nejnižší modely nedávají moc smysl (výkon/spotřeba naprosto tragický), MX150 už bude asi použitelná, ačkoli TDP taky není nic moc.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

nj, nedavaju zmysel, ale o pol roka budu v kazdom jednom notebooku do 800€

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Smysl to určitě dává, protože dedikovaná grafika uvolní místo v paměti, protože má vlastní dedikovanou. Je o pár procent rychlejší než integrovaná, což je příjemné plus.

Co je hnus je to, že jde o re-brand a jde furt o starý Maxwell, kdežto MX150 je níž taktovaná GT1030, což už je Pascal. Za mě je to zrada na spotřebitele. Takže pokud v notebooku dedikovanou, aspoň MX150, jinak je to spíš na nas****.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nedává, protože prakticky ve 100 % případů k tomu pojede i ta integrovaná, takže se nic uvolňovat nebude.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hum... já měl za to, že integrovaná grafika lze deaktivovat, popřípadě jí omezit přístupnou paměť. Žeby se to už změnilo? Jsou mi novinky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je tam Optimus, tak MXněco bude použito jen v zátěži a obraz posílat přes PCI-E.

Intel GPU bude mít naalokovanou paměť a bude také dynamicky papat.

Většina levných notebooků neumožňuje přídavné GPU vypnout, nebo s tím téměř cokoliv dělat.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Dedikovaná grafika téměř žádné místo v paměti neuvolňuje. Textury, které zabírají nejvíc prostoru, se přesouvají z HDD do RAM a následně z RAM do VRAM. V RAM obvykle leží duplicitně, protože v případě potřeby renderingu scény s texturou, která už není ve VRAM, by nahrání textury přímo z HDD způsobovalo propady výkonu. Jediné, co se teoreticky může uvolnit, je prostor pro frame-buffer. Jenže obrazové výstupy u notebooků obstarává zpravidla integrovaná grafika… Jinými slovy, ta paměť možná z více než 95 % duplikuje obsah RAM.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

taka otazka v pripade integrovanej sa tieto duplicity nedeju? je to osetrene v driveroch?
ak sa deju tak v istom zmysle je pravda, ze ta pamat navyse na grafike je odlahcenim pre systemovu pamat.. otazka je samozrejme za aku cenu. nie su sepoty o 4or kanalovom radici na apu? :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle platí jen pro hry. V tom případě je úplně jedno, kolik systémové RAM je obsazeno. Nejde o duplikaci RAM. Jde o to, že integrovaná grafika si může ukousnout kus systémové RAM a ta je nepřístupná pro systém. Při plném zatížení integrované grafiky je pak navíc snižována frekvence CPU i IGP, aby nedošlo k překročení deklarovného TDP, které je počítáno dohromady (CPU+grafika). Integrovaná grafika také více zatěžuje procesor, který ji musí obsluhovat a musí pro ni alokovat systémovou RAM (není to plnohodnotná GPU).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten vykon je uplne sumanoidni. Prvni pouzitelna grafika (NV) je MX150. Vsechno co je pod tim, at uz se to jmenu MX130, MX110, 940, 940MX, 930, 920,... jsou z hlediska vykonu na pikacu. Vykon techto grafik je do cca 2600 bodu v 3DMark11... coz uz umela moje pred 4 lety 750M a davala se do tensich placek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevim no, notebooky co kupuju sobe nebo lidem, tak bud Intel HD Graphics, pokud je pouziti kancelar nebo internet a pokud hry, tak minimalne GTX1050. Pro me nic jineho nedava smysl.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Smysl to dava pro vyrobce, neb lide se naucili chtit externi grafiku, aby to nemelo tu uplne zakladni integrovanou. Takze idealni grafika je pro ne skoro stejne rychla jako ta integrovana. Designed by smejdi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na notebookchceck je prvni preview APU R5 2500 a peji na to chvalu. Cpu vykon na urovni i5 8250, graficky 100+% nad UHD 620 a cca 15% pod NV MX150. Vypada to na lepsi produkt :))
https://www.notebookcheck.com/Wir-haben-die-ersten-Benchmarks-fuer-den-R...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.