Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia: GeForce RTX 2060 12GB je prémiová verze a tomu bude odpovídat i cena

nVidia rieši oveľa väčší problém ako nové a nedostatkové produkty

David McLaughlin and Ian King
Fri, December 3, 2021, 12:00 AM·

(Bloomberg) -- U.S. antitrust officials sued to block chipmaker Nvidia Corp.’s proposed $40 billion takeover of Arm Ltd., saying the deal would hobble innovation in semiconductors and undermine Nvidia’s rivals.
https://finance.yahoo.com/news/u-sues-block-nvidia-deal-203414120.html

FTC sues Nvidia to block $40B Arm deal, calling it the largest ever semiconductor chip merger
Thu, December 2, 2021
https://finance.yahoo.com/news/ftc-sues-to-block-nvidia-arm-deal-2039586...

Now, more than a year later, that audacious plan is in peril. The U.S. Federal Trade Commission sued to block the $40 billion purchase on Thursday, calling it a threat to semiconductor innovation. Arm customers have lined up against the transaction. And investors and analysts have written off the idea of it ever happening.

“The FTC is suing to block the largest semiconductor chip merger in history to prevent a chip conglomerate from stifling the innovation pipeline for next-generation technologies,” Holly Vedova, director of the commission’s Bureau of Competition, said in a statement.
https://finance.yahoo.com/news/nvidia-plan-become-king-chip-005759775.html

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Otázkou je, zda je to opravdu problém. Nvidia má ARM know-how a umí navrhovat ARM procesory (nebo alespoň uměla). Pokud ARM nekoupí, tak rozdíl bude dle mne v tom, že
- bude mít jen licenci pro návrh a výrobu (bude muset platit)
- nebude moci určovat, co se s ARMem může dělat
Tedy jinými slovy nebude penězovod, ale "penězoodvod", nicméně, postavit svoje portfolio na ARM technologii bude stále možné => nejde o produktové omezení plánů Nvidie, jen o ekonomiku/marže.
Takže zbývá jen to určování "co s ARMem", což je to, čeho se všichni bojí.
Nicméně, jako problém pro produktové portfolio bych to neviděl ...

edited: já se snad nikdy nenaučím odpovídat na správné posty :-(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

lenže práve na tom, že bude nVidia určovať vývoj ARM a mať prednostný prístup návrhom k ARM spôsobilo, že účastiny nVidie zvýšili svoju cenu za ostaný rok o 150%, teda sú na 2,5-násobku ceny spred roka. Ak by transakcia definitívne padla, tak hrozí strmý pokles ceny nVidia na burze

Nov 28, 2021
However, Nvidia's stock price has rallied nearly 150% since I wrote that article, while AMD's stock has only advanced about 70%.
https://www.fool.com/investing/2021/11/28/better-semiconductor-stock-nvi...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„nejde o produktové omezení plánů Nvidie“

Jde o ovlivnění produktových plánů Nvidie vůči produktovým plánům konkurence. Pokud má výrobce vývoj architektury „pod kapotou“, může s vývoje nových produktů postavených na nové architektuře začít podstatně dřív, než bude architektura dokončená a s všemi nástroji připravená k licencování ostatním. Krom toho, že konkurence bude mít k architektuře pozdější přístup, nemusí k některým jejím prvkům dostat přístup vůbec. To jsou zásadní výhody, respektive nevýhody - podle úhlu pohledu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pri tom aki su v nvidii zmrdi by som cakal, ze sa pokusia proste zarezat, alebo obmedzit pristup konkurencie k licenciam, aby ziskali vyhodu oproti konkurencii. Nie v PC, ale mimo. To je ovela vacsi trh, co do poctu predanych kusov.

edit: IMHO sa v podstate hra o cas. Bud to nvidii uplne zakazat, alebo to oddialit dost na to, ze ARM prestane byt relevantne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Udělat prémiovou verzi grafiky, která byla to nejhorší v poměru cena/výkon už tenkrát, to chce hodně velkej fištrón.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A stejně jim to bohužel projde. Je doba, kdy se nakonec prodá všechno a prakticky za jakoukoli cenu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže výkon na úrovni 1070Ti s 4GB viac Vram, čo u tohoto výkonového spektra je zbytočné za prémiovú cenu, paráda. V minulosti som poškuloval po 2060Super, ale nakoniec som vydržal s 1070 až dokým jej neodišla kaskáda. Bol som nútený kvôli práci zobrať za 2x MSRP čo bolo aktuálne dostupné. Doteraz ma to sere.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cheche... checheche...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.