Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia končí podporu generace Fermi a 32bit systémů

No-Xi, no-Xi, je opravdu videt, ze expert na NVidii nejses. Jak muzes napsat, ze soucasne integrovane grafiky dosahuji vykonu generace Fermi?

Fakt jako ne. Na GTX570, kterou stale pouzivam se uplne nechyta ani integrovana Vega, natoz integrovane grafiky od Intelu. Rozdil mezi GTX570 a nejnovejsi generaci Intel HD Graphics je stale propastny. U Vegy uz to tak dramaticke neni, ale nezapominej, ze vlajkovou lodi druhe rady Fermi bylo GTX590 a to je stale jinde i proti te Vega integrovane grafice.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Spotřebu a využití mají samozřejmě jiné, ale i ten výkon je pravda pořád jinde...
http://gpu.userbenchmark.com/Compare/Nvidia-GTX-570-vs-Intel-HD-630-Desk...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

'' Na GTX570, kterou stale pouzivam se uplne nechyta ani integrovana Vega ''

tak to je solidni blbost, vega integrovana v kaby lake je mezi desktop verzi gtx 1050 ti a gtx 1060, ktery jsou minimalne o pulku rychlejsi nez tvoje gtx 570..

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Kde si muzu koupit Vegu integrovanou v Kaby Lake?

Aneb, mluvime samozrejme o v soucasnosti prodavanych produktech. Vega v R5 2400G je v nekterych ulohach az o 30% pomalejsi, ale nekde je i srovnatelna jako tam ma GTX570. Proto jsem kamosovy doporucil prave tenhle procesor, aby se na tom dalo hrat.
Z clanku by si neinformovany ctenar mohl myslet, ze radu fermi prekonavaji i integrovane grafiky na Intelech a tam je porad vykon i -200%.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

treba na newegg se da objednat, dodaj tricatyho..

'' Z clanku by si neinformovany ctenar mohl myslet, ze radu fermi prekonavaji i integrovane grafiky na Intelech ''

no dyt, kaby lake-g je grafika integrovana na intelu.. (:

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

ALE NENI V PRODEJI, jak uz ti to mam vysvetlit!

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak se vraťme k tomu, a co reaguješ - cituji z článku:

„Ukončení podpory k datu, kdy i integrované grafiky dosahují vyššího herního výkonu…“

Podpora Fermi bude ukončena do konce dubna, Intel potvrdil dostupnost Kaby Lake-G do konce dubna. Jde tedy o stejné datum. Ještě jednou si přečti výše citovanou větu. Už? :-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ne ze bych vam do toho chtel vstupovat :)) ale brat jako bernou minci specialni custom reseni integrovane grafiky a odvolavat se na to jako na obecny "trend" "integrovane grafiky dosahuji vyssiho herniho vykonu".. to mi prijde trohu levne.. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kde píšu o nějakém obecném trendu? Píšu, že "i integrované grafiky". Nepíšu "všechny integrované grafiky". Krom toho píšu "dosahují", tedy přítomný čas. Opravdu nemohu nést odpovědnost za význam textu, ve kterém si někdo mnou použitá slova nahradí vlastními s jiným významem.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ale nedosahuji, v tom je ten problem, jedna jedinna zacne dosahovat nejdrive 30.4.2018 a dnes mame 10.4.2018.
Takze mates, dosahuji u tebe neznamena ze dosahuji, ale ze za tri tydny bude jedna jedinna dosahovat.
---
A navic GTX590 pocitam ani ta Kaby Vega neprekona, takze zase to ani neni obecny trend pro celou radu Fermi, ale jen pro slabsi modely.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

„Ale nedosahuji, v tom je ten problem, jedna jedinna zacne dosahovat nejdrive 30.4.2018 a dnes mame 10.4.2018.“

Dnes máme 10. 4., takže podpora Fermi ještě ukončena nebyla. Ještě jednou si přečti, na co reaguješ:

„Ukončení podpory k datu, kdy i integrované grafiky dosahují vyššího herního výkonu…“

Je to vážně tak složité?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

OK, proste to akorat vyznelo jinak nebo jak pise tombomino, jsem si za to dosadil ty svy trable se Skylake Intel HD Graphics, ktere vykonem opravdu slabota. Nebudeme se preci hadat kvuli takove drobnosti.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

I jednoho dne bude no-X psát srozumitelné články pro všechny. Sice ještě nepíše ale třeba koncem dubna už bude. Nezapomeň, že tvé články čtou i Slováci a když tomu nerozumí našinec (možná jsou od Brna), tak bratia už vůbec ne. Tak se přestaň vymlouvat a doplň tam vysvětlující notu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz ma nekdo problem s chapanim a interpretaci textu tak je to stejne jedno

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

cekal bych ze zrovna sem budou chodit lidi, kterejm neco rika vyrokova logika..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to chce občas nepřemýšlet jednočaře ale v trošku širším měřítku :) Setkávám se s tím dnes a denně, když někteří mi řeknou "absolutně nechápu, o čem meleš" a následně mi to samé řeknou za pár dní a nechtějí si přiznat, že prostě chvilku toho přemýšlení občas musí vynaložit místo toho, aby během sekundy reagovali tak, jak reagovali. Ale ano, občas člověk fakt vypustí něco, co nemá hlavu a patu, ovšem tady to tak není a pochopil jsem to. Pokud by to chtěl brát člověk ad absurdum - už nějakou dobu jsou současné integrované grafiky na úrovni toho, co bylo před třeba rokem, už jen tím - že byly ve vývoji před nějakou dobou a tedy existovaly. Chapem? :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja ten clanek cetl. Neni to nic proti nicemu, ale na mne to naprikald delalo podobny dojem jako na Redmarxe. Nerikam, ze je to chyba, ale mozna by stalo za to, byt treba malinko konkretnejsi, coz by zamezilo tomu, ze si tam clovek do toho 'dosadi' to, co jej pri cteni napadne ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pak by se z toho stal dlouhosahly clanek ktery by stejne nikdo necetl ...proste precist nedomyslet si co tam neni udelat hmmmm a zavrit zalozku :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Píše, než většina karet téhle generace a ty si neomylně vybereš ty dvě ze tří silnějších... a pro jistotu to srovnáš s Intel zobrazovadlem. :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dá se klidně i takto - zde neustále citované Kaby Lake se stále aktuální HD 630 vs můj prachstarý lowend z roku 2012 GTX650 :
http://gpu.userbenchmark.com/Compare/Nvidia-GTX-650-vs-Intel-HD-630-Desk...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tu GTX650 jsem taky jeden čas provozoval a nehodlám na ni plivat, ale co ji porovnat s Vegou 8, nebo 11? Třeba... http://gpu.userbenchmark.com/Compare/Nvidia-GTX-650-vs-AMD-RX-Vega-11-Ry...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mne je ta formulace v clanku dost nestastna. Videno prakticky, ma spis pravdu Redmarx, protoze vetsina integrovanych reseni pochazi jednak od Intelu a i jejich dnesni maistream top chipy 630 a UHD 630 vykon (poplatny dobe mereni) je tak na urovni nekde stredni tridy prvni generace Fermi 450, 460 SE.
Top generace fermi 470 - 580 je bud na urovni dnesni gf 1030 aka integrovane Vega11 a nebo i podstatne rychlejsi.
Samzorejme provozni vlastnosti, spotreba, atd. jsou uplne jinde u Fermi..ale ciste vykonem to byli power horses.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Diky ze ses me zastal.

Abych to jeste vic osvetlil, tak me ta veta v clanku okamzite pripomela me docasne pouzivani integrovane HD Graphics ze Skylake a zase jsem se rad vratil k o 250% vykonejsi GeForce GTX570.

Proste ano, je Fermi zastarala a chapu NVidii, ze uz to zabalila, ale zase na druhou stranu porad se s tim da vydrzet, kdyz clovek ceka na novou generaci, ktera porad ne a ne prijit. :-/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Fermi byli dobry..takovy poctivy brutus force chipy..ne jak ti baletaci, co prisli po nich ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

..tech silenjsich je teda podstatne vice nez jen 2 ;) Pokud teda srovnavame s Intelem.
Pokud s AMD, tak vse od 470 nahoru muze byt nahlizeno jako silnejsi nez Vega 11..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak jsem si trochu zapřeháněl... :) Nadruhou stranu si myslím, že je tu uvažováno v kontextu případný náhrady starší grafiky integrovanou a v tom případě nemá cenu o Intelu asi ani uvažovat. Takže porovnávat má smysl asi jen s těma Vegama...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V poho. Kazdy mame svuj pohled :) Jinak souhlasim.. nahrazovat neco vykonejsiho nez pro zobrazovadlo a prehravani Intelem jednoduse nejde :)) Ale zase na tohle to staci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Před Fermi smekám klobouk, byla to řada grafik se kterou jsem byl nejvíce spokojenej. 0 Problémů ever. Vzal jsem už původní 480 na launchday ref Gainwarda. Ač AMD bylo výhodnější na Fermi mně přetahla idea o future proof (v DX11 tes. testech si to dávala no) a hlavně kauza s binilear AF u Radeonů, což byla ihmo pravda a já jsem na kvalitu filteringu háklivej, tak se šlo do Fermi.

Chytil jsem na 480 dobrej kousek, v nic moc bedně jsem se držel pod 95 i s OC (850/4300 1,1v), později když přišlo na trh tak tam šlo acelero no a karta tak šlape dodnes. Čase se stala sekundární kartou do druhého PC ale i tam svou práci dělá dobře s modlym biosem kde jsem stahnul idle voltáže na 0,825v z 0,975 což srazilo idle odběr na úroveň idle dnešních karet.

Stále 100% spolehlivost 0 problémů a stále vše rozjede co se o dávno opuštěnejch Radeonech 5000 a 6000 řady zdaleka říci nedá. No-x nastínil "měnla support jen aby se ukázalo jak jsou nové karty lepší" ee, žádnej gimping u Fermi fakt neexistoval. Jo ten DX12 co nakonec dostala je fakt slow ale co, kdo na tomhle bude hrát pod DX12 proboha... To si zas někdo vzpomněl na to že Kepleru nesednou porty z novejch kozolí a hned Nvidia vše gimpuje, proboha nechte těch blbostí. Support naopak je fakt platnej, minulý léto třeba přišel support pro akceleraci youtube videa i nad 1080p tzn 4K60fps to dá na 2600K při 25% CPU loadu a sám CPU 4K nepřehraje, tzn je tam offload, dost mně tenhle support překvapil jak vůbec dokázali na tomhle GPU tohle akcelerovat aniž by jej to vyhnalo na 3D takty klobouk dolu.

Dnes už bych jí ale nebral ani bazarově. Výkon to má na úrovni CCA GTX 1050, u titulů co tomu sednou silně nad ale existujou i ty kde pod. Co je ale problém je že máte staré v loadu žravé 250W GPU s jen 1,5GB VRam a ta VRam to zabijí. Dnes to prostě chce 4GB, s 3GB se dá přežít, 2 už je málo a pod 2 je krize. Každopádně až 480 pošlu navždy do šuplete (či popelnice pokud odejde) tak to fakt byla dobrá koupě a odsloužila si svoje.

Co mně ale dostává je že od Maxwellu až dodnes jsem se u NV střetl s mnoha SW problémy. Hlavně TDR v browserech, snížení framerate aera, random pády, tahle řada driverů lepší tahle horší prostě bordel humus a to jsem na win7, na win10 byly problémy ještě větší. U Fermi tohle neexistuje. Stejnej driver, na pascallu a maxwellu hapruje, vrazim do PC Fermi = všechny problémy pryč.

Nástupcem 480 v druhém PC bude 7970, tu nyní držim v šupleti jako náhradní GPU kdyby chcípla ta v hlanvim PC. To už je dnes 6,5 roku stará karta ale to že nese 3GB a je to GCN arch pro kterou se dodnes optimalizuje, pche, ta bude mít 10 let a bude se na ní stále hrát vše ok. A taky je to dobrej kousek, ref karta a dá 1150/6800 při jen 1,125v, když si vezmu že některý šílený 280x defaultovaly na 1,25v gah...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Stara dobra Thermi. Pri zmince o 95°C se mi odparila slza od oka.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jo ale ona na to byla dělaná, fan profil u 480 začíná zvedat otáčky až na 90 a teplotu se snaží držet drží 90-95, a ty karty držely, nechcípaly. Paradoxně na studeňáky chcípaly x krát více karty předtim hlavně DX10 generace a teploty mněly o 1/3 nišší. Ale uznávám ten chladič to chtělo vymněit, s Tim aceleram pak 70 v loadu a ticho. Jednim dechem ale dodam že tehdy oclej nehalem + tahle karta jsem se dostal na ňákejch 700W full load heh. Dnes jí používám jen na video recordning a na stroji jede OBS a občas SVP enkodér co má openCL, oboje ale potřebuje tak málo GPU výkonu že jí mam locklou na 2D. 3D se tam rozjede jen jednou za uherskej rok. Do aktivního hraní by to dnes bylo šílený, za rok provozu by svou hodnotu přeplatila v elektrice. Paradoxní ale je že dnes máme žravější karty, takové 290x, 390x Vega64 jsou nad Thermi a spousta lidí ti je bude obhajovat. Thermi se držela krom furmarku (poslednmí grafika co v něm nethrotlila ,od 580 NV zavedla anti power-virus mechanizmy) do těch svejch cca 250W se vešla.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nikde nemůžu najít, jak to bude s Quadro grafikami postavenými na Fermi. Ptám se hlavně kvůli Quadro 2000M ve svém laptopu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.