Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia končí s podporou Windows 7 / 8 / 8.1, poslední ovladače vydá v létě

Neslo by pripomenout, ktere jsou posledni NV (ci AMD) karty ktere maji ovladace pro XP ? :)
(zatim vnimam jedine omezeni - XP RDP podporuje vysku jen 2048px, takze na 2160p monitoru to neni 100% pokryti)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám Radeon 7850 2GB GDDR5 a tripple boot Windows 10 + 7 + XP. XP občas použiju na starý hry, protože ne všechny dostaly patche pro podporu Win7, natož Win10. Akorát mi vadí, že karta nemá dithering v 16bit barvách (bylo to první GPU moderního typu zaměřeného na výpočetní výkon shaderů, nejen ROPy, takže v novějších hrách jela o hodně rychleji než soudobé NVidie - hlavně hry portované z PS4 non-Pro, protože tam je víceméně stejné GPU). Pokud hra umí API 3dfx Glide, tak ten dithering obejdu wrapperem Glide --> nějaký aktuální 3D API. Dithering to sice nevykouzlí, ale umí kreslit v 32bit barvách (což vlastně simuluje dedithering na původních 3Dfx kartách - taky je mám doma, takže vím, jak to tam vypadá). Tím Glide obejdete i nefunkčnost starých verzí Direct3D ve Windows 10, takže pak není ani třeba bootovat do staré verze Windows.

K článku, Win7 už nedostává bezpečnostní záplaty a ty osmičky tam v tabulce maj jen pár procent. Takže přirozeně skončí se sedmičkama (stejně jako Vista skončila s XPčkama).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já si většinu starých her koupil znova na GOG a nebo i na Origin (C&C) a jde to všechno na desítkách...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sice podle těch tabulek ty systémy používá 20% lidí, ale podle steamu mají hráči jiné OS pouze 3,5%, takže to nebude zas tak velký dopad.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ono to vyznívá poměrně negativně, jenže soupeřem pro Kepler arch. byla první GCN od AMD. A jaké jsou poslední aktuální ovladače pro grafiky 270/280X? Odpověď většina ví a zbytek si dohledá. NV to táhli dost dlouho a ku spokojenosti majitelů starých grafik. AMD končí u grafik s jádry Polaris a celkově už dávno starší OS odepsali.
A u RX 500 série už není dávno podpora Win 8.1, buď přestárlé Sedmy nebo 10.
Na jednu stranu byly GCN grafiky od 7970 po 290/390X inovativní, ale poměrně krátká podpora je předčasně ukončila hlavně pro majitele Win7/8.1. Složitá architektura vyžadující častou optimalizaci vs finančně slabý výrobce nevěstí nic dobrého. Ostatně i původní arch. grafik HD byla hodně zajímavá, ale opět náročná na optimalizaci pro využití grafických jednotek, proto mnohdy končila až za konzervativním řešením NV.
Takže v současnosti je optimální mít nejstarší grafiku od AMD RX 5000 s první RDNA a u NV 9XX s jádrem Maxwell. Tedy na jednu stranu je NV sice o něco dražší ovšem je v tom i zahrnutá dlouhodobější podpora zařízení. Potom ten příplatek pro GeForce nevypadá tak blbě a dá se odpustit i o něco vyšší spotřeba než má konkurence...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co se myslí tou krátkou podporou? Ten můj Radeon 7850 mi běží ve Windows 10 bez problému. Naposled jsem dohrál Borderlands 3 na kvalitu Medium a občas zkusím nějakou hru zadarmo z Epic Store. Naposled Control, a ten jel skvěle ve FullHD - úžasná grafika, i když šlo o přednastavenou kvalitu "Low" (ale až se zas vrátí RTX 2070 SUPER, tak jsem zvědav na raytracing naživo v téhle hře).

Doteď jsem žil v představě, že Radeon 78xx je stejná architektura jako Radeon 79xx a že jen řady pod tím byly přeznačené starší generace. Moji domněnku podporovalo i to, jak dobře tam oproti soudobé Nvidii jedou hry z PS 4 non-Pro (např. Nier: Automata).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

myslím tím omezení pouze na W10. Ne každý ho chce. AMD to omezili dost podstatně všechen svůj hw pouze na tento OS.
Ještě horší je to u integrovaných AMD grafik, tam se prakticky bez Desítek neobejdete...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rozumím. Nicméně NVidia je teď následuje a procenta používání verzí, co ještě dostávají security updaty, to schvalují.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„myslím tím omezení pouze na W10. Ne každý ho chce. AMD to omezili dost podstatně všechen svůj hw pouze na tento OS.“

Co je to za nesmysl? I pro Radeon HD 7970 vydaný v roce 2011 jsou dostupné aktuální ovladače pro Windows 7.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vsetky predosle verzie su uz po smrti. Windows je komercny produkt, graficka karta detto.

Ma zmysel zavzdusnovat sa tak maximalne na to, ak je podpora pre nejaky produkt zrusena na uz zakupenom HW, dajme tomu ak by prestali vydavat drivery pre rok staru zostavu W10 pre dvojrocnu grafiku. Ale W7 je uz moralne zastaraly a tipnem si, ze vacsina kariet, ktora bude touto zmenou odpisana, bola vydana davno po tom, co W7 bol aktualny, alebo vobec seriozne podporovany system.

Zavzdusnovat sa nad tym, ze nejaka dnes vydana integrovana grafika nepodporuje 12 rokov staru verziu Windows je ciste silenstvo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„ono to vyznívá poměrně negativně, jenže soupeřem pro Kepler arch. byla první GCN od AMD.“

Nevím, proč do toho taháš Kepler. Ukončení podpory Windows 7 se netýká Kepleru, ale ovladačů obecně. Tedy i pro Maxwell, Pascal, Turing a i třeba včera koupený Ampere.

„A jaké jsou poslední aktuální ovladače pro grafiky 270/280X? Odpověď většina ví a zbytek si dohledá.“

Aktuální ovladače pro Windows 7 pro Radeon HD 7970, první GPU architektury GCN, byly vydané 17. května 2021, před měsícem. V čem je problém?
https://www.amd.com/en/support/kb/release-notes/rn-rad-win-21-5-2

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia přestává podporovat 12 let starý OS, jenž nepodporuje už ani jeho výrobce.Nevidím v tom zásadní problém, protože konec podpory neznamená konec funkčnosti. A kdo udržuje W7 kvůli nějaké starší hře, tomu bude vše fungovat i v letech nadcházejících. A kdo si zrovna koupil nějakou RTX, tak ten asi na W7 fakt nejede. A kdo má doma stále HD 7970, tak si zaslouží potlesk, protože a) ta karta mu vydržela neskutečně dlouho, aniž by na ní něco odešlo a b) zbytečně pálí elektřinu.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

U Win7 bych to ještě chápal, ale Win 8.1 mají podporu od výrobce ještě do ledna 2023. Nepodporovat podporovaný OS je prostě bejkárna. Podobně mě nasejřil jeden klient, kam jsem se připojil z Win8.1 a už držkoval, že mám zastaralý OS. Co je mu po tom, když je podporovaný a patchovaný? Bohužel to rozhodnutí starat se o daného klienta není na mě. Ale rozhodnutí o tom, že si Win8.1 ponechám, stále ještě na mě je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, tak AMD s podporou Win 8.1 pro nové grafiky skončilo už s vydáním Vegy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podpora MS pro 8.1 uz realne davno skoncila. Do 2023 je placeny extended support pouze bezpecnostni zaplaty. A ty bude delat i nvidia az do 2024. Takze v cem je problem?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Podpora skončila“ si představuju tak, že nevycházejí ani bezpečnostní záplaty. Extended support je furt support, i když omezený. Až pak, kdy jsou záplaty jen na vyžádání a placené, se považuje OS za nepodporovaný.

Já mám třeba mobil ještě v záruce, ale podporovaný už není, výrobce na něj nevydává ani bezpečnostní záplaty. Co na tom, že tam je Android 10 :).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, free bezpečností záplaty = podpora. Spousta chyb je dokonce feature a některý software na nich může záviset ;-) A nový verze OS můžou být i regresí vůči předchozí (na mým telefonu mi například nevyhovuje předělaný ovládání hlasitosti mezi Androidem 8 a 9). Koneckonců jsou firmy, co platí velký peníze, aby se v OS nic neměnilo a dostávali jen bezpečnostní záplaty (Windows LTSC, enterprise linuxy, ...).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...zbytečně pálí elektřinu.
Tak určitě. Zatímco moje i7 4960X a 2x GTX Titan elektřinu vyrábí. :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam v zasuvce filtr pro vyuzivani elektriny z obnovitelnych zdroju (updatovana verze proti elektrine z Temelinu) a na stul jsem si koupil solnou lampu za 25tis.Kc, ktera odpuzuje 5G site.
Takze jsem v klidu :-DDDD

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Dá se ta lampa ovládat přes appku? :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, komunikují spolu přes 5G internet :-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem takový podezření... :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nutně elektřinu nepálí, bo ZeroCore Power.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"všichni víme," "každý má zkušenost" a "je obecně známo" že AMD ovladače stojí za pendrek a v podstatě neexistují, jde o o takovou ovladačovou paní Colombovou.

:D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty grafiky stejně nikdo nekupuje a třeba RX 5700 XT vůbec nefunguje a neexistuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Protože to má moc (málo) ALU :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

bylo to míněno na W8.1, to jsem zapoměl dopsat. Už nějaký rok na zpět koho zajímaly W7. AMD si to jednoduše hodně usnadnilo takže na 8.1 prostě smolík přitom ten systém je technicky o kus dál jak 7 plus samozřejmě podpora od výrobce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"A jaké jsou poslední aktuální ovladače pro grafiky 270/280X?"

Nejsem expert přes ovladače, a tyto grafiky nemám, ale když se podívám na stránky AMD, tak pro Windows 7 a 10:

Adrenalin 21.4.1 Recommended (WHQL) 4/20/2021
Adrenalin 21.5.2 Optional 5/17/2021

Pro Windows 8.1 jsou staré (2017).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Obzvlášť Windows 7 se zhruba 16 % jsou stále poměrně populární"

Ne. Nejsou tak populární. Převážně jenom přežívají na starých strojích (pŕevážně v korporátech a "u babiček") a v rozvojových krajinách. Klidně se vsadím, že masochistů, co si Win 7 nainstalují na nový stroj nebo při reinstalaci, bude pod 1%.

Svět: 15.52%
Evropa: 11.44%
ČR: 9.46%
Čína: 46.28%

Někdy přemýšlím, zda není ta (minimálně) shovívavost k Win 7 nějaké infekční onemocnění.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Podíl 16 % (zejména po tolika letech) znamená, že Windows 7 jsou stále poměrně populární.

„Někdy přemýšlím, zda není ta (minimálně) shovívavost k Win 7 nějaké infekční onemocnění.“
Ne. To, že velká část lidí hodnotila Windows 7 kladně, odmítali přejít na Windows 8, 8.1 a někteří dokonce stále ještě odmítají přechod i na Windows 10, znamená jen jedno: Windows 7 jsou stále poměrně populární
:-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Čína jede! Stejně jako já tolerují jen W7 a tučňáka! Pracovní zážitky s W10 jsou bizár, který doma nechci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Pracovní zážitky s W10 jsou bizár".

Hledal bych problém mezi židlí a klávesnicí. Na Win 10 dělám hromadu práce od vývoje ve Visual Studio po stříhání v Davinci Resolve. Nic z toho by nefungovalo pořádně ve Win 7.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je stejné jako hláška „já vím co s tím je - je to rozbitý!". Vždy je problém mezi židlí a klávesnicí, ale bohužel v Redmondu nebo někde v Indii a tam nedělám, tak to můžu těžko ovlivnit.

Zastaralost W7 nepopírám (bohužel jediný způsob jak u produktu od MS dosáhnout stability je z jejich strany nepodporovaný produkt), ale to není plus pro W10 pokud mě ta zastaralost neomezuje a pokud mám i nový linux.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jediný masochizmus ohledně instalace Windows 7 je následná aktualizace systému v režii současného MS. U nového HW pochopitelně W7 smysl nedává, ale u postaršího a výkonnostně celkem postačujícího svoji licenci doposud používám a připadám si plně zdráv.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Sranda přijde 24. 6. kdy MS zřejmě ohlásí Windows 11 a určitě to bude nějaký zvěrsto :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To "zvěrstvo" už je na videocardz a snad koluje i beta po netu.
Bude to zas jen přeskinovaný produkt, který už máme. Asi jako když vychází nové verze iOS nebo androida. Řeší se widgety a notifikace. Tj. věci, které jsou pro OS až v druhé řadě, ale jsou uživatelsky čúčavé.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavně to bude pro koncáky pouze za předplatné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je asi jediná věc, která by mě donutila ten OS nepoužívat. Jak znám Microsoft, nejspíš to půjde nějak používat i bez předplatného, takže to bude furt při starým.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

MS se mění (k horšímu). Nedávno jsem z hrůzou zjistil, že ještě nejsem debil a v MS Teams je skutečně nemožné vymazat staré chaty. První komunikační program v historii, který uživateli neumožńuje udělat si pořádek. Tudíž hodlám jít méně pohodlnou cestou bez MS - představa spoléhání se na takovou firmu je tak nepříjemná, že ta menší pohodlnost není podstatná. Předplatné nechci ani 5 Kč/měsíc, už z principu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MS Teams... to je snad lepší nekomentovat :/ Aktuálně to možná mazat jde, nebo už zase nejde... nebo je to uplně jinak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím, jde to jen skrýt, ale jistý si taky nejsem, neřeším to (jakjo některý zprávy se mi ztrácí samy, až jsem se lekl, že jsem blbej, když je nemůžu najít). Až v tom bude takovej bordel, že se v tom nikdo nevyzná, tak ať se pak zaměstnavatel nediví, když nás nutí používat takovej shit.

Teamsy maj nicméně pro mě jednu velkou výhodu oproti předchozímu řešení Skype for Business - to mi sice vyhovovalo desktopově, ale mobilně vůbec ne. Teamsy na desktopum maj svoje mouchy, ale ta komunikace s mobilním klientem je skoro ukázková - v pohodě přepnout konverzaci z desktopu na mobil (nebo zpět) mi kolikrát ušetří strašnou spoustu času (potenciálně jde provozovat obojí současně). Takže když to sečtu, zatím klady o štipec převažují nad zápory, ale že má produkt něco úplně blbě, na to jsem u Microsoftu už za ta léta zvyklý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to nevyhnutelné. Akcionáři žádají růst výnosu a trh už je saturovaný. Takže je třeba celkovou platbu za produkt zvyšovat. A když máte monopol, tak hodnotu dvou amerických obědů v MCD ($15) okecáte...

Já už jsem přešel. První měsíce to bylo jako si na židli vysypat hrst připínáků a pravidelně je doplňovat.

Ad. s tím Teams - před lety jsem někomu nastavoval O2 TV a také jsem myslel, že jsem debil - nemohl jsem přijít, jak nastavit čísla programů (našli se jako 54,301,179...). Po zavolání na podporu se ukázalo, že to nejde, debil byl očividně někdo jiný...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já přecházím už od Visty:), ale to jsem oproti dnešku měl motivaci fakt malou. Ono je to i o Office a herním průmyslu, který je u moderních her čím dál víc korporátní v drzém dojení, což mi přechod usnadňuje. Když mě něco štve, tak dokážu divy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neměl by to být jen reskin - upravený scheduler (https://www.windowslatest.com/2021/06/05/windows-10-successor-will-ship-...), údajně nějaký čachry s driverama, možná vyžadovaný MS účet a podobně.

Ve článcích obecně se řeší jen UI, jak budou hnusný ikony atd. Co se změnilo pod kapotou o tom nikdo nepíše ani u těch velkých updatů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bojím se zeptat, jak budou vypadat ovládací panely... :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Někdo ještě používá Win8?!! Já to nikdy neměl a neznám nikoho, kdo jo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Já to nikdy neměl a neznám nikoho kdo jo => nikdo to nepoužívá“
Učebnicová ukázka
1. statisticky zatíženého vzorku a
2. logického klamu „unáhlené zobecnění“
:-)

Kromě toho, podíl Windows 8 je okolo 1 %. To se nevylučuje s tím, že neznáte nikoho, kdo je používá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tím chci říct, že je to systém na hovno :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Psal to už tady víckrát WIFT a můžu to potvrdit. Systém je to velice dobrý, jen původní UI je naprosto nahovno. Ale to jde opravit přes classic shell. Pak dostaneš wokna, která ti stejně jako Win7 ještě nic nevnucují a sami se neupdatují, ale s podporou novějšího HW.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přijde mi sporné, jestli Windows 8 (vzhledem k mizivému rozšíření) mají lepší podporu než Windows 7.

A když už je člověk ochotný věnovat úsilí do ladění systému, přijde mi možná schůdnější poladit Windows 10 (kde spousta těch otravných věcí taky jde změnit).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že třeba memory footprint u Windows 10 moc nepoladíš. Je to větší úsilí než poladit UI u Win8.1 ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě kouzlo Windows 8.1 a starších je, že když dám režim napájení na Nízký výkon, tak Windows pozabíjí všechny svoje služby v pozadí. Lze tak např. stáhnout velký soubor přes noc na notebooku v místnosti, kde spím, protože se díky tomu vypne větrák (bezhlučný). Ve Window 10, i když v předělaném panelu u hodin přepnete na nízký výkon, tak CPU žhaví v turbu a hučí jak blázen. Jen ztmaví displej, lol (musel jsem milionkrát kliknout, abych se dostal do % výkonu CPU pro režimy napájení).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak učebnicovou ukázku unáhleného zobecnění tady máme pod každou diskusí o Win 10: Většina nejaktivnějších diskutujících tady "má problém" s Win 10 => většina uživatelů má s Win 10 problém a je to systém nahovno. :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevzpomínám si, že bych tu viděl napsané, že většina uživatelů má s Windows 10 problém.

Názor, že někomu ten systém připadá špatný nesouvisí s tím, jestli s ním má/nemá problém většina ostatních.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kecas kraviny. Ti uzivatele, kteri 'nemaji' win10 radi maji pro to sve duvody. Radim se k nim a vim presne, proc mi win10 nebyhovuje.
To co tady pises, zni jak od pubertaka, ktery sotva dokoncil zakladku..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nečekal jsem od tebe nic jiného, než hned zkraje začet urážet a pak mlít něco o pubertálních projevech druhých. A mezitím prokázat, že neumíš chápat psané slovo. Škoda dalších slov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze kdyz to shrnu..
"Většina nejaktivnějších diskutujících tady "má problém" s Win 10 => většina uživatelů má s Win 10 problém a je to systém nahovno. :-D"
.. placas nesmysly jako pubertak, potazmo si vymyslis a fabulujes. Vetsina lidi, kteri na win10 nadavaji, vedi proc na nej nadavaji. Elemetarni konstrukce, kterou nedokazes pochopit.
"než hned zkraje začet urážet "
.. lzes, v mem prispevku nebyly urazky, pouze konstatovani, ze pises kraviny
"A mezitím prokázat, že neumíš chápat psané slovo. "
.. mozna, ze kdyz by jsi se vyjadroval sofistikovaneji nez pubertak, tak by se tve "slovo" dalo i chapat
"Škoda dalších slov."
.. v tom se shodnem :D Nez cist radoby 'chytry' prispevek na urovni zakladni skoly, tak je lepsi, aby jsi jej nepsal..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Michal Minárik> My ostatní jsme si už zvykli, že tombomino vždy začíná urážkami (a nic podstatného neřekne).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz se uz stavis do role ukrivdeneho podporovatele, aspon zkus trefit to vlakno..:))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tvém prvním příspěvku:
- kraviny... check
- pubertaka... check
- sotva dokoncil zakladku... check

Já myslím, že jsem to trefil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ladiku ono by to chtelo chapat psany text v kontextu a nejen umet cist pismenka a spojovat si je do slov..check
Ono nejlepsi je vubec si vybrat prispevek, ktery se te netyka, ktery si vymysli, oznacuje 'anonymni' skupinu z hlouposti a pak jej zacit obhajovat..check
To ze clovek, ktery takto zamerne oznacuje druhe, je minimalne nekorektni a lzivy, ti vubec nedochazi..check
Ale tak od tebe se asi hliubsi pochopeni moc cekat neda..check
Ale to vsechno jsem tu s tebou uz stejne resil, takze zadna novinka..check

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, tohle jsme už řešili:
- kontext... check
- se té netýká... check
- lživý... check
- hlubší pochopení... check

Hlavně že ty dokážeš napsat spoustu písmenek o ničem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, takze vse pri starem. Trignuty Ladinek, to je oc tu bezi :))
Hele az dospejes, tak se ozvi :)
Ps" nezapomen si svoje prispevky tradicne hned oznamkovat +1, troliku :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, kdo je tady trignutý ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je v poradku Ladiku, to jsme tu uz taky meli..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně klid Tombíku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavne si to rikej, az se zase budes srat cizi diskuse..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Říkám to tobě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi kokot :D
ps: a ted si muzes konecne zacit opravnene stezovat, ze ti tady nekdo nadal :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co znamená to "nadal"?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějaká tombominovina? Já už se v těch tvých žblebtech neorientuju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě nad tebou kroutí hlavou dospělý člověk z pozice vystudovaného IT vývojáře s dvoucifernou praxí, ty základní školo. A lituje tě, že si nemůžeš pomoct a musíš takhle blít do diskuzí. Měj se líp.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Právě nad tebou kroutí hlavou dospělý člověk z pozice vystudovaného IT vývojáře s dvoucifernou praxí"
.. tak ja jsem potkal dostatek "expertu" s podobnou praxi. Nejak nechapu, k cemu te to opravnuje. Pripominas mi jineho diskutujicicho, kteremu jsem si dovolil napsat, ze video nema jednoduchou anglictinu, jelikoz ma skotsky prizvuk. Na to mi tenhle jedinec napsal, ze ma statnice z anglictiny, jako by tohle byl nejaka garance toho, ze bude rozumet skotskemu prizvuku. Nebo dalsi expert, ktery tvrdil, ze podepisuje NDAcka s firmou pomalu kazdy tyden. Priblizne stejnou vypovidajici hodnotu ma tva "dvouciferna" praxe, kterou si muzes klidne vyvesit nekam, at na to vidis. Tady diskutujes s lidma, kteri maji treba tu praxi 2nasobnou oproti tobe.
Jinak tvuj pokus posunout diskusi uplne nekam jinam, vicemene potvrzuje, ze nemas problem psat vyfabulovane prispevky bez uvazovani, podobne, jako jsi se tady driv navazel do lidi, k vuli udajnemu "rasismu" a jine.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pořád je mi tě líto.

no-X nebo jakýkoliv jiný admin, můžete dát prosím konečně tomuto pacientovi ban? Neumí nic jiného než urážet, obviňovat ostatní z toho, co dělá on sám a zaplevelovat diskuse. Děkuji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No lito te mne byt muze. To ale neznamena, ze to tve lhani a prekrucovani bude mit nejaky efekt :))
Evidentne se nezmuzes na vic, nez na narky, jak je ti ublizovano. Samozrejme s tou 'dvojcifernou zarukou tve praxe' :)
Pripominas mi 'skotskou historku Kudely'. Stejne vyyfabrikovane, jako ten tvuj brekot.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

IT vyvojar na win10? Smutne...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Smutné jsou spíš takové kecy, na jaký právě reaguji.

https://www.techrepublic.com/article/how-microsoft-is-making-windows-a-b...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ale ano, celkom dobry OS, prijemna evolucia z W7. Len ta Windows ikonka robi keketiny, prepne ti vizual do tabletoidnej sracky(obrovske dlazdice)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Win8 už jsou docela dlouho nepodporované, proto se používají hlavně W8.1

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Lepsi mit nainstalovane pohodove Windows 7 nad kterymi nestracim svou kontrolu(co nastavim to tam skutecne tak ostane), neupdatuji se i kdyz je na nich zrovna provadena prace(protoze updaty sou prednejsi) a neresi GWX alias Telemetrii(pricemz si lidi prelepuji sve web kamery a na mikrofony zapominaji), jako mit Windows 10 v edici Home ktere sou u mne naprosto nepouzitelny system, updatujou se agresivne, pridavaji tiskarni ze siti i kdyz je o to nezadam, nebo nasilne zamenuji ovladace hardwaru coz vede ke strate vykonu, stability systemu a celkove kompatibility s programem.

Ano pro hrace Windows 10 jiste, podporuji api DirectX 12 alias Ultimate, dale Ray Tracing a tez SAM, ale pro lidi kteri maji firmy a pravidelne na nich delaji nejsou 10 idealni, kdyz tak jedine 10 Pro ale i na tech stravi clovek nastavovanim 3x vice casu nez na 7.

Nekdo tu lhal o tom jak dnes GCN grafiky nepodporuji Windows 7, je to vyslovena lez, naopak sou podporovany a jenom ja osobne znam hodne lidi co doted vlastni Radeon HD 7850(coz je karta jako sve doby Geforce 8800 GT) a hraji na ni v pohode i nove hry, ne kazdy totiz nutne potrebuje rozliseni QHD nebo 4K, dale se k tomu pridavaji modely HD 7850-70, R7 260X, R9 290(GCN 2), R9 285 coz bila 3 generace GCN alias Fiji, R9 390 8GB, no a pak jiz novejsi Polarisy(GCN4) a Vegy(GCN5), k dodatku i RDNA I a II sou pro Windows 7 podporovany.

Ja bych urcitym lidem rad pripomel ze NVIDIA zarizne nejen podporu pro Windows 7 co se tyka novych grafik, ale tez i podporu pro generaci Kepler a to se jiz tyka celeho portfolia OS Windows, cili ne ta dobra NVIDIE ale jeji klasicka lez a fales jako vzdy, ze nove bezpecnostni ovladace zabiji zamerne vykon starsich karet o tom se verejne vi bez debat.

Rikejte si co chcete, ze sou urcity lidi socky kdyz i dnes hraji na GCN 1 a 2 grafikach, ze pari na R9 Nano, ale v dobe kryptomanie je lidi s prazdnyma kapsama vic a co by dali za to mit i ten R9 390 8GB model a nebo prave to Nano kdyz jim prave odisla GTX 1000 grafika a oni dostali penize zpet za ktere si ale jiz nahradu/nastupce nekoupi, bud je 3x tak nacenena nebo rovnou nedostupna, na Alze se prave ted lidi biji o RTX 3060 12GiB ktera stoji 700 - 800€ pricemz je to zakladni mainstream ktery mel stat 299€, o tom bez debat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zas je to bouře ve sklenici vody
tohle neznamená, že nebudou fungovat nové hry, ale že nebudou dělat optimalizace pro některé tituly, které se do teď dělali
1) v podstatě se to týká pouze 3A titulů takže jeden dva za měsíc na jiné tituly optimalizace nedělali
2) hráči, kteří nepoužívají win 10 a potřebovali by tyhle optimalizace, tak je minimum jestli vůbec nějací jsou

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud máš starší generaci GPU NVidia, tak tyto optimalizace ti hru naopak zpomalovali, aby NV ukázala výkonnostní skok nových modelů ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

něco o co bys mohl své tvrzení opřít ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Např když vyšel myslím Witcher 3, tak musel CD Projekt opravit jeho minimální požadavky na nVidia GPU. Protože nVidia vydala drivery, které hru optimalizují (to je v pořádku, delají všichni), ale v jejím případě to pomohlo jen novější generaci(ím) jejich GPU, a na té, co původně byla testovaná jako minimum, to zpomalilo tak, že už to hrát nešlo. Jinak moje osobní zkušenost je s Riva TNT2 a Unreal Tournament a myslím Tactical Ops, co na tom enginu běžel - ale to už je tak dávno, že tomu nedávám váhu.

Oproti tomu můj Radeon 7850 zraje jak víno - divím se, v jaké kvalitě a rozlišení hraju i cca 2 roky staré hry (teď je zadarmo Control z r. 2019 na Epic Store, který tu jede plynule ve FullHD a pěknými detaily). I když divit bych se neměl, protože to je GPU, co je i v PS4 non-Pro, a ten (a odpovídající Xbox) podporují i nové hry. Tady se vlastníkům AMD GPU vyplatilo, že AMD pokryla konzole.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

joo tactical ops sem hral, to byl stejně dobrá řežba, i UT. Boží byli i nekonečný diskuse jestli je lepší ut nebo quake 3 :)
jinak myslim, že linus nebo GN testoval a ty drivery a stary karty a zjistili, tam byli minimální rozdíly ve výkonu, bohužel to už nemůžu najít

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nuz tak sa budu pouzivat stare ovladace.
V tom problem nevidim.
U mna (GF 710B 1GB) mi po upgrade ovladacov zo 461,09 na 466.77 poklesol vykon v testoch, v hre (Dragon age 1 a 2) a obcas mi trhne aj pri filme (nikdy to pred tym nerobilo)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ovladace pro grafiku byly vzdy kapitola sama pro sebe.

Kuprikladu Java Minecraft nejen ze presel na Javu 16, ale navic i na OpenGL 3.2, takze na
Intel HD Graphics 3000 ve starsich NTB uz si verzi 1.17 a novejsi nezahrajete.
Protoze nejen ze Intel nikdy nevydal ovladace pro Win10 (to se dalo jeste obejit pres Windows ADK a tvrzeni ovladacum, ze bezi na Win8.1), ale ani nevydal verzi podporujici OpenGL 3.2, takze smolik. Leda utek k Ubuntu etc. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá to, že komunita naportovala do Windows 10 OpenGL driver z Linuxu, kde je OpenGL 3.3:
https://youtu.be/sLr4VVhKf9Y

Připomíná mi to, jak mi brácha doma ukazoval Mesa z Linuxu - OpenGL s podporou kreslení v okně - pro S3 Virge (ta standardně neměla ani OpenGL, ani kreslení v okně).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Problem je, ze to Mesa OpenGL bezi zrejme jen pres CPU.
U Blenderu je to mozna pouzitelne, ale Minecraft s 0 az 1 FPS hrat nejde.

Je to neco podobneho jako pouzit OpenGL knihovny od VMware. Hra sice nabehne, ale hratelne to s nimi neni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdo ví, já to nezkoušel (můj starší notebook se SandyBridge je výkonově stejně už nepoužitelný, tak ho neřeším). Ale OpenGL je jen jedna DLL (nezávislá na driveru GPU v OS) a klíč v registru, a jak jsem uvedl příklad s S3 Virge, komunita umí naportovat do Windows OpenGL z Linuxu. Koneckonců ani ten Blender by nebyl moc použitelný na SW renderingu. Jinak já mám dobré zkušenosti s VMware grafikou, asi díky tomu, že jsem jen casual hráč (teď např. hraju 20 let starý Colin McRae Rally 2.0 ve Windows 10 na FullHD max detaily a fps je 30 s občasnými propady na 15 /nezávislými na rozlišení a detailech/ - a já mám radost, protože to byla moje oblíbená hra a furt mě baví - nějakej Polák udělal wrapper z verze Direct3D, která už není podporovaná ve Windows 10, a ten má samozřejmě svoje limity - ale děkuju mu za jeho práci, např. i podpora širokoúhlých displejů).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No Intelí ovladače jsou vlastní knihou, ani ne kapitolou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo. A to chtějí s Xe konkurovat nVidii a AMD... ehm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak Xe sice měl při vydání milion chyb (nefungoval ani software, co běžel na předchozích Intelech), ale prej pak všechno opravili. Akorát mě štve, že ve 3D (např. hry) nejdou spřáhnout ty 2 grafiky v notebooku (iGPU + dGPU). Pro encoding/deconding videa a výpočty to jde, ve smyslu že software počítá s rozházením úloh na všechny (ko)procesory (počítá s tím, že jich je víc).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.