Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia: Bez G-Sync modulu to v desktopu nejde

Scalery vypustit. Jiz od dob co bylo uvedeno DVI je dle specifikace vyzadovan scaling na strane graficke karty. Takze az si vyrobci uvedomi, ze opravdu nikdo nestoji o VGA vstup, tak muzou celou elektroniku panelu vyhodit a nechat jen LCD a konektor, jak to ostatne krasne funguje s eDP panelama :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ono by mělo stačit, pokud by scaler bylo možné obejít, nebo stál "v cestě" jen analogovému signálu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ono to může být docela prozaické - stávající obvody v monitorech to samozřejmě nepodporují, protože to zatím nikdo nechtěl (a tedy to asi nebude ani v datašitech), a tedy má PR nvidie pravdu. Druhá otázka je, zda se k tomu ty obvody dají přinutit alias hacknout. I s ohledem na disciplínu zvanou taktování monitorů (což ovšem není úplně totéž jako Fsync) si troufám tvrdit, že tu jisté možnosti jsou.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu pokud by stačilo upravit Firmware, proč by výrobci LCD kupovali modul od Nvidie?

Beru to jako všechny novinky - časem se to vytříbí a možná se budeme smát tomu čím nás teď krmí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Protože je třeba i podpora ze strany grafické karty a samotná podpora variabilních FPS ze strany scaleru ještě nepřináší celou funkční technologii - je jen jednou z řady nutných podmínek pro realizaci.

Pro Nvidii je její způsob řešení výhodný z toho hlediska, že jí generuje zisk z prodeje G-Sync modulů. Neměla důvod prosazovat řešení, které by nepřinášelo zisk. Pro výrobce LCD je výhodné přijmout hotové řešení, které podpoří prodeje jejich produktů. Z jejich pohledu nemá smysl vyvíjet řešení, které by sice nezvyšovalo výrobní náklady, ale zároveň by nemělo podporu ze strany výrobců grafických karet. Pokud ale výrobci vidí vůli ze strany AMD a zájem zákazníků, tak budou mít snahu, aby nové modely variabilní FPS podporovaly, protože to bude fíčura, kterou mohou přimět zákazníky k upgradu nebo výběru zboží jejich značky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Protože je třeba i podpora ze strany grafické karty a samotná podpora variabilních FPS ze strany scaleru ještě nepřináší celou funkční technologii - je jen jednou z řady nutných podmínek pro realizaci."

Je to pouze jedna z podmínek, ale pokud by na to stačila úprava firmware a tedy by to byli schopni zajistit z vlastních zdrojů, proč by si kupovali další hardware.
Podle Vás oni nakupují hardware, který dělá to co oni můžou udělat pomocí firmware jen proto, že se báli oslovit výrobce GK/čipů a nabídnout funkcionalitu?

Jinými slovy: Podle Vás Nvidia přišla za výrobci LCD a nabídla jim modul G-sync. Oni si řekli: "Sice to můžeme sprovoznit ve Firmware, ale proč to dělat, když si to můžeme za pár set dolarů koupit a vymyslet jak to naroubovat na naší elektroniku a design".

Tohle fakt nežeru. Kdyby jim šlo jen o prachy a exkluzivitu (pro Nvidii), dokáží to udělat(Nvidia + výrobci LCD) bez přidaného hardware bastlu.

Další věc je, že to tvrdí AMD a nikoli ti výrobci. Až prohlásí nějaký výrobce, že to lze sprovoznit na současném hardware bez zdražení, tak to začnu brát vážně.
To zdražení totiž není jen tím hardwarem, ale i určitou funkcionalitou navíc vůči ostatním modelům. Monitor se rázem stane hodnotnějším.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ten poslední odstavec..

Pomotal jsem tam dvě myšlenky dohromady a to:

Další věc je, že to tvrdí AMD a nikoli ti výrobci. Až prohlásí nějaký výrobce, že to lze sprovoznit na současném hardware, tak to začnu brát vážně.

A ekonomický aspekt:
I kdyby výrobce dokázal vyrobit monitor s touto funkcí bez výraznějších nákladů (nebo s nějakou jinou novou funkcionalitou), tak si ji nechá zaplatit poziováním daného modelu na trhu, protože bude mít větší hodnotu pro zákazníka tedy bude prodejný za vyšší cenu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je pro kolik zákazníků bude mít tahle věc hodnotu. Běžný hráč má TN panel a neví, jak vypadá černá, což nebude vědět ani když si pořídí levný IPS.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To zní jako, že to nemá vůbec smysl vyvíjet a vyrábět...

Je jasné, že žádná technologie nebude pro všechny segmenty trhu a pro všechny zákazníky.

V tomto přépadě to určitě nebude zanedbatelná část, když se Nvidii a výrobcům LCD vyplatí cpát do monitorů další hardwarový bazmek a AMD se může přetrhnout, aby si na tom ohřála svoji PR polívčičku.

Kdyby se na tom nedalo vydělat, tak po tom neštěkne pes.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Smysl to má určitě, ale v listopadu byl na trhu jediný LCD se zabudovaným modulem a sám modul pro kutily stojí 175 dolarů. Další monitory mají mít G-Sync jen přes displayport.
Osobně myslím, že je to okrajová věc, cíleně to bude kupovat hrstka hráčů a za pár let bude mít G-sync každý druhý monitor protože ta funkce je přirozenou evolucí k lepšímu. Cena modulu, tak, jak ji nVidia nastavila je ovšem těžce přestřelená.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Do cenotvorby Nvidii nevidím, ale ono těch 175 dolarů je pro ten zbytek světa asi taky něco jiného než pro nás :-)

Je to standardní postup. Něco nového vymyslí a jako novinka, navíc exkluzivní musí být dražší. Čímž myslím hlavně koncovou cenu. U toho modulu je to samozřejmě blbý a brání to rozšíření, ale něco jsem četl, že je to použitým procesorem a další verze by měli být levnější. Už teď to pro výrobce to bude určitě méně než pro kutily. Taky nebudou výrobci vyhlašovat do světa, že kupujou modul za 20 dolarů, když si za monitor s modulem řeknou o 300 dolarů víc oproti modelu bez(čísla jsou jen jako příklad:-)
V současné době je to prostě luxusní a exkluzivní technologie. Jako každá novinka.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

za celou dobu co se G-Sync prezentuje svetu nebyli v AMD schopni premluvit ani jednoho vyrobce monitoru k uprave firmware pro nejaky model aby to slo prezentovat i na monitoru, a nebo cos je pravdepodobnejsi, to proste soucasne monitory proste neumej, cemus nasvedcuje i to, ze se k Asusu pridavaj i dalsi vyrobci monitoru co predstavi nejake monitory s G-Sync (tim pravdepodobne klesne i cena G-Sync)

ona prezentace byla mam dojem pro redaktory jedineho webu a v kvalite ze stejne prd pozname a prezentovana na stejne ubohe scene jako u Nvidie, vyjadreni je takove nemastne neslane a vpodstate se jedna jen o popichnuti a odpoutani pozornosti, coz je vytecny PR tah, minimalni usili a na internetu doslova medialni orgie :))

G-Sync si vesele bude dal zbirat zakazniky (a klidne jen po drobkach) a klidne muze bejt jeho dalsi varianta jiz soucasti elektroniky monitoru a o zadny rozsirujici modul se tak jiz jednat treba nebude, Nvidia se zahoji na nejakem poplatku, AMD na poplatku od Nvidie a zakaznik bude spokojenej :) je to jak s Androidem, vsichni jsou radi ze je zadarmo, ale ze nanem vydelava Microsoft na poplatcich us nikoho nezajima

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že v tuto chvíli je G-Sync stejně (ne)dostupný jako FreeSync, si "sbírá zákazníky" zhruba stejným tempem, tj. nulovým.

"za celou dobu co se G-Sync prezentuje svetu nebyli v AMD schopni premluvit ani jednoho vyrobce monitoru k uprave firmware"
- ty máš informaci, že AMD něco takového zkoušela?
- ty máš informaci, že se jim to nepodařilo?
- kritizuješ AMD, že za měsíc od vydání konkurenční technologie nemá na trhu vlastní alternativu, ale jaksi jsi zapomněl podotknout, že na trhu není ani ta komerční od Nvidie (v nejbližších dnech se na tom nic nezmění, ani Asus není schopen potvrdit oficiální cenu upraveného VG248QE, existují jen odhady)

Zpět k tématu - zkus rozlišovat, co jsou reálné informace a co jsou tvoje spekulace/domněnky/přání. Protože AMD včera potvrdila, že to jde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zakaznikem je treba vyrobce monitoru, nebo myslis ze tam ten prostor pro modul davaj jen tak a prodrazi si oto vyrobu monitoru?

a evidentne jsi nepochopil celej podstavec, to byla recnicka otazka, a byla doprovozena moznym vysvetlenim ;) je me jasne tak jako ostatnim, ze AMD zadneho vyrobce kvuli firmware nekontaktovala, proc by to delali, kdys musej vedet ze to monitory stejne nepodporuji, ale to ti mohlo dojit i z vyjadreni PR Nvidie, ze kdyby takovej monitor existoval, asi by to vedeli nejen v Nvidii, ale i AMD ;)

dneska to vedeni bude extra dlouhe coz?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

a AMD nekritizuju, naopak ho v mem postu chvalim ze udelali vytecnej medialni tah ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jo a ten monitor si zakoupit muzes, k mani neni zatim jen ten rozsirujici modul http://www.amazon.com/VG248QE-24-Inch-Screen-LED-lit-Monitor/dp/B00B2HH7...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Musím vás mírně poopravit. Monitory s G-Sync modulem se již sice velmi omezeně, ale přesto prodávají(-li). Early Access Program nVidie a pár PC vendorů, např. Overlord Computer - http://overlordcomputer.com/collections/24-monitors, dělají i modding Asus VG248QE monitorů - http://overlordcomputer.com/collections/mod-service. Podle toho, co píšou na svém fóru, nějaké množství monitorů Asus VG248QE, kam Overlord sám strká G-Sync modul, se prodalo cca v půli prosince, nyní nejsou skladem, čeká se na další dodávku monitorů od Asusu v půli ledna. Aktuálně nabízejí modding pro VG248QE monitory, které jim zašle zákazník.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pár prodaných (de facto) samplů na tom, na co jsem narážel, nic nemění. Monitory s G-Sync v obchodech nejsou, nějakou dobu ještě nebudou a i jejich oficiální "výrobce" nedokáže říct cenu, jen odha - že G-Sync prodraží monitor asi o $120, tedy necelé tři tisíce Kč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no vidis a v cem je problem, ze neni dostupne placene reseni od Nvidie (prakticky dostupne je, ale zatim je to slozitejsi), nebo ze neni dostupne free reseni od AMD ?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

- ty máš informaci, že AMD něco takového zkoušela?
- ty máš informaci, že se jim to nepodařilo?

Vysledek: 0.

- kritizuješ AMD, že za měsíc od vydání konkurenční technologie nemá na trhu vlastní alternativu, ale jaksi jsi zapomněl podotknout, že na trhu není ani ta komerční od Nvidie

Neni pravda a neni pravda. Gsync je ohlaseny podstatne dele, >>2 mesice. Reseni od nvidie je v prodeji, ze neni v prodeji u nas, neni divu a nic to na tom nemeni.

Na redaktora mas vemi pruzny vztah k faktum; samozrejme ty kteri te znaji to neprekvapuje.

BTW je tragicke, ze zatimco nvidia za 2 mesice poskytla hotovy produkt a navic v nutne spolupraci s dalsimi firmami, amd u podstatne primitivnejsiho reseni neda dohromady ani demo.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"To se tam nevejde"... :-))) hned mam krajsie rano

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.