Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia: Výrobu 7nm čipů jsme neobjednali, nepřinášejí žádné výhody

Musím to napsat i sem.
Ten koláč kde 48% zabírá polovinu kruhu je fakt vtipný : )

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Přechodem na 7nm by se ušetřilo nemalé procento elektřiny.
Jistě že, když peníze jsou až na prvním místě.
Nějaká ekologie a peněženky zákazníků nikoho nezajímají.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je ovšem jen vaše spekulace. Kolik je to vaše "nemalé procento", vůbec netušíte. Zatím tu máme jediný 7nm grafický čip a ten žere celkem dost, dokonce při stejném výpočetním výkonu víc, než nVidiácká konkurence na daleko horším procesu. Takže do huby si berte někoho jiného.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

žravost toho jediného čipu je ovšem dána jeho inherencí s platformou Vega, která byla takto navržena.

Vega v herních testech nikdy nepodávala dobrý výkon v disiplíně zvané energetická efektivita, není tedy logické očekávat od jejího 7nm shrinku nějaké zásadní změny. Ten čip je výpočetní monstrum, které jen tak bajdewej umí zobrazovat gamesky. Celkem chápu, že zelená soldateska na tuto věc ráda zapomíná, protože se na tom dá stavět pěkná demagogie.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Chápete na co reagujete? On psal, že 7nm proces by zajistil ušetření nemalého procenta elektřiny, a že když nevydají čipy na 7nm, že je nezajímají ekologie a peněženky zákazníků.
A já mu jen napsal, že jestli si chce stěžovat na někoho, koho nezajímá ekologie a peněženky zákazníků, pláče na špatném hrobě. To, že někdo ignoruje 7nm proces a někdo ne, totiž o té ekologii a peněženkách neznamená vůbec nic.
Ale na vás je tohle evidentně moc složité. Nechápete, že zákazníkovi je naprosto ukradené, na jakém procesu se co vyrábí, ale zajímajího ho provozní parametry. A provozní parametry jediného 7nm čipu stojí za starou bačkoru. A zákazníkům je naprosto jedno, proč tomu tak je.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ano, chápu to velmi dobře.
7nm proces zcela jistě povede k energetickým úsporám.

Nicméně já jsem reagoval na slušně řečeno velmi zavádějící tvrzení "Zatím tu máme jediný 7nm grafický čip a ten žere celkem dost, dokonce při stejném výpočetním výkonu víc, než nVidiácká konkurence na daleko horším procesu."

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Co je zavádějícího na pravdě? Je to tvrzení pravdivé? Je. Že je pravdivé proto, že jeden výrobce je neschopný, nic nemění na pointě toho, co jsem říkal. Tedy, že 7nm proces není zárukou nějaké ekologie.
Vyčítat nVidii, že je neekologická proto, že nenasadí 7nm proces? To je to co mi vadí a to je to, o čem je můj příspěvek, na který jste se rozhodl reagovat.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě že je zavádějící. Tato "pravda" je totiž specifická, podmíněná, neuniverzální a velmi ohraničená. Jinými slovy: demagogie.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Možná byste se měl naučit číst. Jestli v mých příspěvcích nevidíte to "podmínění", tak jste slepej. Jestli v nich někde vidíte něco u "univerzálnosti", tak jste opět slepej. A "ohraničení" jsem snad naprosto jasně specifikoval.
Vy v mých příspěvcích vidíte, že tvrdím, že je 7nm proces horší. Ale to nikde netvrdím. Jen tvrdím, že je blbost se navážet do nVidie za to, že se rozhodla ho ignorovat. A tvrdím, že to není tak velký podraz na zákazníky, protože objektivně daleko větší podraz na zákazníky je implementace 7nm procesu u konkurence, kterou ani on nezachrání od toho, na co si stěžuje Samuel v příspěvku, na který jsem reagoval.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Asi jsem slepej, protože žádné "podmínění" (natož způsob podmiňovací ve větě) jsem nenašel.

Mimochodem, do nvidie se tu nikdo nenavážel.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

„Co je zavádějícího na pravdě? Je to tvrzení pravdivé? Je.“

Není. Úspora daná přechodem na nový výrobní proces je vždy dodavatelem procesu vyjádřena s ohledem na konkrétní (stejnou) taktovací frekvenci. Vega 20 při stejné taktovací frekvenci s Vega 10 má téměř poloviční spotřebu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Víte na co reagujete? Evidentně ne. Ten výrok, o kterém tvrdíte, že není pravdivý zněl naprosto jasně:
"Zatím tu máme jediný 7nm grafický čip a ten žere celkem dost, dokonce při stejném výpočetním výkonu víc, než nVidiácká konkurence na daleko horším procesu."
Jestli podle vás tento výrok není jednoznačně a neoddiskutovatelně pravdivý, tak je to s vámi horší, než jsem si myslel.
Když máme dva lidi a já řeknu, že jeden je menší než druhý, tak budete vykřikovat, že to není pravda, protože ten menší má menší rodiče nebo si nepíchal růstové hormony?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

OK, a jakém výpočetním výkonu je tu teda řeč?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ano ano velky GURU ;)
RADEON VII ma o cca 20 W vyssi spotrebu a lepsi vypocetni vykon nez RTX 2080 Ti(FP32) o brutalnim rozdilu v FP64 ani nemluve ;)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Takže pokud by se TombRaider počítal v FP32 nebo FP64 tak by měl 500FPS ?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

> A provozní parametry jediného 7nm čipu stojí za starou bačkoru.

Chtel jsem neco napsat, ale pak sem se podival na vas nick a uvedomil si, ze jste bud troll nebo idiot, takze ztrata casu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel svět je takový. AMD musí také koukat na zisky, až na prvním místě.
Když to nebude dělat, tak zkrachuje.
Moje vyjádření nebylo namířené proti nVidii.
Ale obecně proti tržnímu hospodářství.
Fanatismus Vám bohužel zatemnil mozek.
A někteří FanATIci jsou na tom stejně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Omlouvám se, nechtěl jsem dát plus, rozhodně ne na takový demagogický bullshit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jestli zrovna proces, který je na výrobu dražší a nepřináší dostatečné zlepšení, by ušetřil peníze zákazníků.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Každý nový výrobní proces je na začátku své produkce drahý. Zlepšení tu je a ne zrovna malé - to se IMHO uvidí se Zen2, ale v podstatě je vidět už na VegaII.

A ta úspora pro zákazníky se nakonec jednoznačně prokáže.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Každý nový výrobní proces je drahý a je logické, že do něj výrobci nastoupí až v okamžiku, kdy se jim to vyplatí. A v tom okamžiku to bude i ta úspora pro zákazníky. Pokud se to totiž výrobci nevyplatí, nevím, kde byste chtěl tu úsporu pro zákazníky hledat.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

V tomto ohledu můžu dát koženému mužíkovi paradoxně za pravdu. Jsou teď v luxusní pozici a v podstatě nemusí vůbec riskovat s kompromisním 7nm procesem (a investovat do něj), ale mohou si počkat na to, jak se vyvrbí EUV. Přinejhorším přistoupí do vláčku TSMC s imerzní litografií, pokud by EUV mělo mít zásadnější zpoždění, nebo špatné provozní/výrobní vlastnosti.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nerad to říkám, ale taky bych to tak viděl. Nvidia už má splněno. Možná jde o rezervní plán v případě příliš vydařené konkurence. V takovém případě Nvidia jen přeleze na EUV (v horším případě na néužtakkompromisní 7nm) a vše bude při starém.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Huang: 7nm proces je drahy a my se orientujeme s RTX grafikami na levne produkty, aby si je mohli koupit vsichni zakaznici. :-D

Jinak ale chapu to, Huang si rika, ze vzhledem k tomu, ze nejblizsi konkurence je minimalne rok daleko, mozna dele, tak proc se do neceho hnat. Uz to nakonec udelali jednou, ze museli mit RT jako prvni a nevyplatilo se to.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pěkně na pohodu, neženou se slepě za něčím novým. Díky tomu si udrží krásnou marži a vydělávají. Já myslím že je to z pohledu firmy co chce produkovat zisk velice upřímné rozhodnutí. Žádné závody, jestli tady budou mít za každou cenu 7nm. Žádné zbytečné osazování HBM pamětí. Prostě úsporné a výkonné herní grafiky. To je myslím pochopitelné.

U RT se uvidí, začali to jako první a se svou pozicí na trhu to můžou s další generací posunout tam, kde by to mělo být. Tady bych nevynášel ukvapené závěry.

A co se týče cen grafik, tak s vydáním GTX 1650 budou mít pokryto od 4k výše, takže celý rozsah. Každý si může zakoupit dle svých možností. Konkurence proti tomu nic výhodnějšího také nenabízí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nema? Za podobnou cenu koupis RX 580

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, za podobnou cenu, takže co má konkurence do plusu ? Spotřebu ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konkurence ktera se jeste neprodava a ma horsi vykon bude v lepsi edici minimalne o 500 az 1000 korun drazsi ... + se da ocekavat dalsi pokles cen u polarisu BTW 1660 taky neni nejlacinejsi

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já nevím o čem se chceš v současné době dohadovat. Napsal jsem pouze to, že konkurence nenabízí nic extra zajímavého, takže proč pořád všichni nadáváte na ceny Nvidia grafik ? Jejich nejzajímavější karta je nyní RX 570 a to může zase změnit GTX 1650. To je realita a už pád podílu na 18% ukazuje, že AMD prostě nyní nic zázračného v nabídce nemá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Protoze jsi napsal blbost ohledne toho ze konkurence nic vyhodnejsiho nenabizi jestli za stejny peniz postavim diky AMD silnejsi stroj tak je to sakra vyhoda obzvlast v low cost oblasti kde se otaci kazda koruna nekolikrat a jsou zastropovane rozpocty na nakup HW

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Promiň, zapomněl jsem na tu nižší třídu, kde má AMD 2 solidní karty. Já to bral v komentu k celkové nabídce Nvidia a vztahovalo se to k cenám, které neustále kritizujete. Kdyby tady AMD mělo konkurenční produkty, které nabízí něco navíc, pak by jistě Nvidia musela řešit ceny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neco navic to ze nabizi vice vykonu za mene penez neni rozhodne zajimave ...nj ale i dnes vydavam borce kteri doporucuji slabe a drahe 1050 ti do hernich sestav....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To museji byt geniove...hlavne, kdyz tambude to spravne logo ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1050 nebo 1050Ti je mrtvá karta, tam nyní jasně kraluje RX 570, ale prostě se AMD ten rybník pořád zmenšuje. I 580ka už není takový kup, jako býval když tu nebyla GTX 1660. Kdo neřeší pár stovek, připlatí si na modernější, výkonnější a úspornější kartu. Cenová výhodnost je také diskutabilní, spotřeba vyšší o 100W ti udělá za životnost karty dost rozdíl na elektrice a potřeba opravdu kvalitního zdroje investici navyšuje. Takže nakonec tak výhodna ani ta RX 580 8GB není.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aby se ta karta prodrazila musel bys hrat cca 5 hodin kazdy den 5 let v kuse na nejzravejsi Nitro+ edici ...coz v momente nakupu asi nebude takovy problem ;) obzvlast kdyz je omezeny rozpocet na nakup HW

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když vezmeme nějakou slušnější edici např. RX 580 Pulse, tak jsme na 5,5k.
Oproti tomu díky nízké spotřebě s přehledem stačí GTX 1660 od Palitu ve verzi Storm X za 6k.
Rozdíl 500,- už může být pouze u zdroje a spotřeba nahodí dalších pár stovek. Prostě sorry, ale když už koukáš na každou koruny a cílíš do levnějších sestav, tak neskrývej to podstatné. Nakonec tedy přinejmenším remíza. Naopak možná výhoda pro 1660 díky vyššímu výkonu o 15% + novější generace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele, fandove NV preci moc neresi VRAM pamet..takze by tim padem mohli sahnout po 4GB edici 580, ktera je jeste o litr levnejsi a pak ty pocty vypadaji uplne jinak ;) ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já se ale bavím s fandou AMD a ten VRAM naopak řeší, protože je to přeci něco zásadního navíc. Takže proč do toho plést trapně 4GB, to už je přeci mrtvé.. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spravny fanda AMD dela UV takze jsme tam kde jsme byli ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobne bych dneska sahnul taky po 1660 misto 580 v pripade, ze je dotycny ochoten zaplatit cca 40 Ecek navic. Pokud ne, coz je taky spravne, tak 580ka je porad dobra volba. A kdo potrebuje opravdu setrit, sahne po 4GB verzi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono se nic lepsiho do 15-16k nez s R5 2600+ RX 580 4GB + 8GB RAM postavit neda .. lidi nechteji investovat do PC 20-30k +

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

přitom cena kolem 30 tisíc je jednou z nejoblíbenějších a obecně je nejvíce doporučována na hraní, u nás to tak možná není ale majoritní trhy běžně fungují v rozmezí cca 1-1.5 tisíce dolarů tam se vejde rozhodně lepší sestava než R5 a RX

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi taky bezne :) kdyby to bylo jak rikas tak se nevyrabi kvanta dle tebe low cost karet :) a bezne se spis prodavaji jeste levnejsi konzole ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U 580 je 4GB celkem asi škoda, naopak u RX 570 za 3 500,- by paměť už asi ani neřešil...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeste, aby jsi videl ze nekecam...v CR je ten cenovy trh dost speificky. V NDR mas 8GB 580 od 4600,-kc.
U nas to nejaku zahadou je vzdycky drazsi..takze tech 40-50Euro je v budgetu opravdu rozdil. Kdo tolik nesetri, tak jasne..NV 1660 v nejake rozumne edici je dobra volba.
https://geizhals.de/?cat=gra16_512&xf=132_6144%7E9809_14+5792+-+RX+580+(XTX)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NDR? What?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro neznale historie BRD/SRN jednoduse receno nemecko

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten zdroj nemusis mit extra kvalitni. Mel by to byt aspon bronz 500W. Osobne bych do sestavy ani s NV nic mensiho nedal. Nikdy nevis, co s tim dotycny bude zkouset treba OC.
Samozrejme kvalitnejsi zdroj je vzdycky vyhoda a ne jen k vuli AMD. Co odchazi nejvic jsou zdroje a desky..pokud neco odejde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele rozdil mezi levnyma edicema 1660 a 580, kdy 580 jsou aspon 2 vetraky, je nejakych 40-50 Euro, pri 15% vykonu, ktere dostanes navic. Pokud stavis budget, tak za 50 Euro mas v cene bednu nebo zdroj..takze rozdil v techto sestavach je obrovsky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1660 oproti RX580 uz moc vyjonu navic neprinasi. Nejakych 15% navic..coz je celkem prd. 1650 bude mit podle zatim uniklych/spekulovanych parametru podstatne nizsi vykon nez RX580, tudiz tohle konkuence pro rx 570/580 bude jen stezi.
Spotreba je u AMD urcite na strane negativ, nicmene nic z cim by se nedalo v pohode zit, kdyz to clovek vi :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ale že se někdy umíem pohádat o 5% že :D

Ne vážně, po snížení cen RX karet a jejich reálné ceny na trhu je RX580 srovnatelná s GTX1660 v poměru cena/výkon, rozdíl hraje každý dolar v ceně, ale rozdíl ceny naprocento výkonu je v řádu několika centů, kde zatím AMD nemá konkurenci je low end v podání RX570, v té cenové kategorii (cca 3,5 tisíce) opravdu není nic lepšího co koupit a myslím že GTX1650 to dokáže změnit leda by výkonově šáhla na GTX1060.

Cokoli nahoru už je buď vyrovnané v poměru cena/výkon nebo lepší pro zelený tábor. Staré vegy drží výkonem i cenou 1660Ti/2060, nová vega srovnatelná s 2080.... NV pak má i absolutní výkon v podobě 2080Ti nebo RTX Titanu a i když třeba taková 2080Ti je drahá jak čert, v ceně sestavy jak pro 4k tak i FHD high refresh rate hraní může mít lepší poměr cena/výkon než jakákoli jiná karta.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Staré vegy drží výkonem i cenou 1660Ti/2060"
opravim: Staré vegy drží výkonem i cenou 1660Ti - 2070

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no tak vega 64 je pořád levnější o něco než RTX2070 a s lepším chladičem i o 2 tisíce, takže spíše Vega64 bude za cenu top edic 2060 než 2070, aspoň tam kde jsem ochotný nakupovat to tak je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ten graf je fakt dobrej... hele Jiri, jeste si zapomel ze pascal se nekolik tejdnu po vydani skoro nedal koupit a i kdyz se daly obcas objednat fe z webu nVidie tak vsichni cekali na slibeny o 100 usd levnejsi nereference.. (: prodeje v prvnich tejdnech tomu musely odpovidat..

koukam ted na diskusi a je to maso.. kdyz se psalo o odlozeni navi na podzim, tak tu nv-fans exibovali, ze uz ji muzou rovnou zrusit, protoze se na podzim cekal amper.. a najednou jsou div ne nadseny ze amper letos nebude.. proste jak neco placne jensen, je to slovo bozi.. ((:

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tvým komentářům se jde už jenom smát. Předvádíš naprosto to samé co zdejší NVfans.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To ze nebude letos Amper na 7nm je ale dobra zprava pro vsechny, AMDecku to dava urcitou sanci srovnat s NVidii krok, coz mi prijde jako super.
U Intelu bohuzel neverim, ze stihnou 10nm proces a na cemkoli jinem vykonou grafiku postavit nedokazou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Troufam si tvrdit, ze AMD nas brzo prekvapi(mozna negativne) ...nejen ohledne NAVI, ale vzhledem k naznakum ohledne Stadie od Googlu to vypada na obrovský tlak a investice do mGPU reseni nejen na strane vyvojaru her a tam ma zatim AMD velky naskok

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je skoda, ze Stadie neni postavena cela na AMD. Kdyby v tom bylo i CPU, tak vyvojari budou muset ladit i pro AMD, coz by automaticky eliminovalo tech par her, ktere Ryzenum nesednou.
Jinak to GPU od AMD je teda dost dobre prekvapko, cekal bych spis NV karty..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi vyhrala cena a HW ktery je lepe optimalizovany pro mGPU reseni ...btw 1xStadia by mela mit vykon jako jedna VEGA 56? Hadam ze to bude nejaka variace plnotucne V64 bezici kvuli spotrebe na nizsich taktech

Dalsi generace konzoli bude klasika Ryzen takze optimalizace budou ...dobre je ze google ve stadii vidi obrovky potencial a bude do toho lit miliardy ..coz znaci i tlak na vyvojare her

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych si tipnul spis uz Navi, neco co bude postavene na 7nm.. Jinak to demo Cryteku s RT do toho celeho celkem hezky zapada.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj. Dneska ráno (ještě než jsem četl tento článek) jsem nad tím taky přemýšlel, zejména s ohledem na "novou" post-GCN architekturu. Ono by z hlediska AMD dávalo smysl překopat základy jedním shotem, tedy uvést post-GCN jak v konzolích, tak na PC. Jenže k tomu je třeba taky to, že Sony, MS (a možná ten Google, u kterého mě to napadlo) uvedou novou generaci svých konzolí.

Z výše uvedeného mi plyne, že novou generaci (v jejich hrubých rysech) buďto uvidíme už s novými konzolemi, NEBO ta "zásadní změna" nebude až tak zásadní. Domnívám se totiž, že i když konzole a PC nemají 100% přesah z pohledu návrhu HW, tak že se AMD nevzdá výhody mít podobnou architekturu na všech platformách, a tedy možnost jednodušší optimalizace u portovaných her.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nedal koupit? já ho koupil hned první den prodeje...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jiriku umis cist? Urcite tam nepsal "nedal koupit" pouzil vice slov a bud je to pro tebe prilis slozite a nebo umyslne (opet) vytrhavas z kontextu

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No mě přišlo že kdo chtěl ho měl, ano první várka byla pryč za pár minut, kdo se ale snažil sehnal i potom. Osobně jsem kupoval v prvních minutách prodeje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano tvuj subjektivni pohled na vec a kvuli nemu musis prekroutit vyznam toho co napsal ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Klasická nVidia - "My to nemáme, tak je to k ničemu"

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

K ničemu je přece to, co nemá AMD ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

RadecekH +1

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

NVIDIA má finanční potíže a výpadky v prodeji. Něco museli škrtnout, aby finančně vyšli. Zbytek je jen mlžení...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zase tak špatně na tom nebudou, za minulé roky si museli nahrkat pěkný polštářek. Nicméně je asi pravda, že se vydali cestou Intelu, tj. začali investovat do dalších oblastí a je otázka, kolik na tom reálně prodělávají/vydělávají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O tom napakovanem polštářku bych pochyboval. Dost dávají na uplatcich (youtuberi a hw weby) + cena karet pro desktop Hp, dell, lenovo a podobní.
Aby Intel nešel u takových společností do háje, musel s cenou procaků pro tyhle oem dolu pod konkurenci. Je to sice v radu jednotek dolarů za kus ale v celku je to ranec. A myslím ze stejně to ma i nvidia. Jedinej kdo plati plnou cenu jsou klasičtí prodejci hw.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

LOL... Koukám, že někteří už jsou tak zpracovaní, že mají solidně vymleto.

A že se nenajde mezi těmi stovkami youtuberů a recenzentů jediný čestný člověk, který by třeba zveřejnil nahrávku s tím, jak se jej Nvidia pokouší uplácet. :D

Podobná záhada jako s NASA... tisíce zaměstnanců, a ani v době wikileaks žádný whistleblower, který by prozradil, že celý výzkum Měsíce a všechny ostatní akce jsou jenom televizní fejk... a Země je placatá.

Ale mám tip: zkuste oslovit nějakého youtubera, domluvte se a nastražte na Nvidii past. Slibte pozitivní recenzi za úplatek a jakmile vám ho nabídnou, tak to všechno zveřejněte. Když to uděláte dobře, bude z toho celosvětový virál.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vymleto? Kde žiješ posledních 10 let? V jeskyni? U velkých webů o hw je to běžná praxe a je jedno jestli jde o AMD nebo Intel či nvidii. Stejně tak jako železo gigabite, msi, asusu atp. Úplatkem nejsou jen dolary, ty nemají takovou váhu ale hlavně kus železa. Ono rozdat 100kusů 2080Ti jen v evropě není zrovna laciné gesto nebo 50 MSI X470 desek. A mají to nejen weby ale i vyhlášený youtubeři. Za tu reklamu ve videích to totiž není zrovna milionový balík ročně a nemuset kupovat nebo žebrat o kousek hw a mít ho ještě přednostně? To je mnohem lepší motivace a stále se jedná o úplatek... jenže to asi někdo kdo žil poslední dobou v jeskyni neví a nebo neumí číst mezi řádky.
Co se týče intelu naprosto běžná věc. Intel má s odběrateli většinou smlouvu na 1 až 2 roky. Dell odebírá 1000 ks týdně a najednou vám z Dellu na férovku řeknou že sníží odběr, protože AMD má aktuálně lepší nabídku (výkon/cena). Co frajer z intelu udělá aby si udržel odběr než něco vymyslí? Srovná cenu nebo dá o něco lepší. Korporáty typu Dell, HP a Lenovou se s tím fakt neserou a největším odběratelům od těchto korporátů, těm je to úplně jedno jestli intel nebo amd. Stejně jde o office a jim jde hlavně o odpisy. To ale to punťa co nakupuje na eshopech typu alza a czc pár procáků měsíčně (né li jeden ob rok) nemá ani nejmenší tušení. To samé u těch korporátů platí ohledně GPU. Nvidia standartně instalována a AMD na vyžádání, přestože v určitých výpočtech má AMD Pro/Fire Pro nad Quadro těžce navrch (to musí uznat i fanoušek nvidie), není automaticky předinstalované i když je na tento výpočet počítač primárně určen. Musí si objednavatel zadat v poptávce/objednávce... Tím nvidii narostli křídla ohledně "game" označení, když to jde v profi sféře... Naštěstí jim to nevyšlo. Občas stačí vidět nebo znát věci v širších souvislostech než v tvrzení "já to nebyl".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

je to normální marketing rozdat pár set karet když jich denně prodávám desítky tisíc je fakt nic. Vemme si jen blbou reklamu v TV, v prime time u nás člověk dá za jedno odvysílání 30s klipu statisíce korun. Firma s obratem stovek miliard korun si takové "laciné" gesta jako rozdávání svých produktů dovolit může

a ad pohádka o intelu a dellu.

1: 1000ks týdně by intel asi nevytrhlo
2: v intelu určitě ví, jaké nabídky asi je schopno udělat AMD
3: intel člověk by řekl, tak fajn, kup si od AMD, zákazníci chtějí intely a u HP, Lenova ... si holt objednají více...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V historii problemy s uplatky probehli a i kdyby ti nekdo dal i rohlik tak se to da povazovat za uplatek ...ze to nema valnou hodnotu pro korporace neznamena ze to nema dostatecnou hodnotu pro prijemce "daru" ..dost casto si tim vylepsuji rozpocet kdy to po otestovani streli dal..

Jak vis co lidi chteji vic kdyz tihle giganti nemaji poradnou nabidku a dlouho nemeli vyvinutou vlastni platformu ..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle čtenáře mezi řádky miluju. Ty produkty zůstávají recenzentům na to, aby na nich průběžně testovali. Pokud má výrobce zájem na tom, aby jeho produkty v testech vidět byly, jinak to snad ani dělat nejde. Jenom málokdo by mohl jednou za dva roky uvalit desítky tisíc, aby to ze svých financoval nákup většiny portfolia klíčových výrobců jenom na to, aby to pak mohl průběžně používat v testech. Recenzenti to berou spíš jako pracovní nástroj a taky k tomu tak přistupují – podobně jako zaměstnanec nebude servilní k svému zaměstnavateli za to, že mu na práci koupil novou vrtačku. Když je těch produktů víc ze všech stran, člověk docela rychle otupí. Být to ten dolarový úplatek, aspoň by z toho něco měli. Jo, občas mají, když to pak po recenzi vezmou a střelí někde v bazaru.

Motivace mít něco přednostně? Hm... Mít něco mezi prvními a mít něco později udělá tak kolem třetinového rozdílu na sledovanosti, a kvůli tomu většina lidí nezahodí poslední zbytky morálky, co jim ještě zbývají. :D Jakmile nějaký PR naznačí, že „když o nás nebudete psát hezky, nebudete už dostávat naše produkty“, často to končí tím, že dotyčný řekne, že si je zajistí jinak, pošle ho do háje a ještě se s tím veřejně pochlubí, aby bylo vidět, jak je férovej, takže si nemyslím, že by se o to PR pokoušeli nějak často. A jen málokdo má vždycky všechno mezi prvními, aby mu trhalo žíly, že někdy něco dostane až v dalších vlnách anebo vůbec.

A cenové pobídky pro výrobce, konkurenční boj, množstevní slevy, nějaké smlouvy o výhradních dodavatelích, výhradním zastoupení? Hm, myslel jsem, že to je jeden ze základních principů volného trhu, potažmo kapitalismu. No, ale jo, občas taky dostane nějaké provize ten, kdo to rozhoduje, to je taky cesta. :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže tímto příspěvkem jen potvrzuješ svou závislost na výrobci, nikoli svou nezávislost. A pokud se recenzent výrobci "znelíbí" - čistě z důvodu toho, že přílišně strhá recenzovaný produkt, tak reakcí je stopka na tyto zápůjčky.
Jakkoli můžu chápat tvé vysvětlení a věřit tvým pohnutkám, tak pro člověka mimo tento recenzentský svět jde o jednoznačně klientelistické prostředí. A volný trh s tím opravdu nemá nic společného.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Stopka na zápůjčky od PR znamená obvykle jenom zpoždění plus možná to, že některé produkty zmizí z některých testů (které vyžadují to, aby daný zůstal v testlabu trvale). Teda u normálních recenzentů, pak jsou pak teda ještě recenzenti, kteří dané produkty prostě z trucu přestanou testovat.
Ale žádného PR k recenzím aspoň ti větší recenzenti nepotřebují, dokud dokáží s e-shopem vybartrovat zápůčku za reklamu. I ten Stach si ty GeForce dokáže někde půjčit, když teda zrovna náhodou chce. :D
Obecně nemají ani PR problém s tím, že někdo hodnotí produkty špatně, problém mají s tím, když někdo hodnotí stejný produkt výrazně hůře než ostatní.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

OK, "jenom zpoždění." Tak proč potom existují nějaké termíny pro ukončení NDA a všichni novináři soupeří v tom, kdo toho v rámci času mezi dodáním karty a koncem NDA stihne otestovat co nejvíc?

Není to třeba tak, že recenzi 2 týdny po uvedení už skoro nikdo nečte, že tím noviny přicházejí o návštěvnost a tím i příjem z reklamy?

Jak jsem ti byl ochoten zpočátku věřit, tak teď už je mi jasné, že se snažíš věšet bulíky na můj mírně nadstandardní nos. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Protože ať už to člověk chystá na konec NDA, nebo testuje až po něm, odvede stejnou práci a v podstatě jediný rozdíl je v tom, že s koncem NDA to má vyšší čtenost, takže jsou to prokliky navíc zdarma.

Ale rozhodně to neznamená, že když člověk udělá recenzi na dva týdny starý produkt, tak už to skoro nikdo nečte. Nikdo nedokáže otestovat na konec NDA všechny produkty a nikdo nemá všechny produkty na konec NDA.

A pak je tam ještě další drobnost – u projektů, které nejsou one man show, to železo zůstává spíš v redakci než v majetku redaktora. A když redaktor skončí, moc mu toho nezůstane.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hele Adame, byt tebou, tak se opravdu k nekterym vecem nevyjadruji..protoze akorat placas. O bussinesu nemas ani sajnu..ale vesele so vypomahas 'zaklady kapitalismu' ;)
O jakem.volnem trhu to mluvis? Ten davno neexistuje v momente, kdy ti jedna firma ten trh ovlada. Ani v momente duopolu (jako ze ten dneska skoro uz ani neni) nemuzes o nejakem 'volnem trhu' mluvit. Akorat tady placas prazdne fraze typu '..jeden ze základních principů volného trhu,..' akorat ze uplne blbe :))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale monopol Intelu a Nvidie je jen důsledek volného trhu. :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Bych si dovolil castecne nesouhlasit... je to dusledek neoliberalnich mamlasu, kteri hlasaji "neviditelnou ruku trhu". U nas znama postavicka minulosti napr. V. Klaus. Jak vidno..neviditelna ruka trhu taky nefunguje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.