Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k GeForce MX 450 s PCIe 4.0 ohlášena, očekává se i MX 430

Podle me je utopie ocekavat ze novy produkt bude LEPSI. Nebude.

Prechod SDR x128 na DDR x64 znamena stejnou sirku pasma, ale tim ze DDR lze taktovat rychleji, bude i polovicne siroka zbernice rychlejsi.

Prechod z Gen3x8 (typicka lowend mobilni gpu)**, na Gen4x4 (nova varianta) bude nabizet stejny moznosti prenosu, s nejakou usporou ve spotrebe.

Tohle je fyzika a prosta technicka fakta.

Jak si to marketing probere a hlavne jak to fanboys protlumoci, muzeme videt v tomto clanku :-)

EDIT: ** MX330/350 maji jen Gen3x4, takze nova grafika bude nabizet 2x rychlejsi pripojeni.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„Prechod SDR x128 na DDR x64 znamena stejnou sirku pasma, ale tim ze DDR lze taktovat rychleji, bude i polovicne siroka zbernice rychlejsi.“

Pokud je to reakce na narážku o původní GeForce 2 MX, tak to není tak jednoduché. V první řadě měly první DDR velmi vysoké latence, takže i při 2× vyšší teoretické rychlosti (která by kompenzovala poloviční sběrnici) byl výkon nižší. Podstatnější ale bylo, že zatímco 166MHz SDR na GeForce 2 MX byly běžně k sehnání, tak naprostá většina prodaných GeForce 2 MX DDR byla osazena 143 (efektivně 286)MHz pamětmi, takže nedosahovala ani propustnosti SDR verze. 166(333)MHz GeForce 2 MX DDR byla rarita.

Což taky byl důvod, proč žádný výrobce neposílal na recenze DDR verze. Dopadly by špatně. Na recenze se posílaly rychlejší SDR verze, kdežto DDR se jenom prodávaly. Uživatelé pak na základě recenzí původní GeForce 256 (kde měla SDR i DDR verze stejně širokou sběrnici a tudíž byla DDR rychlejší) očekávali, že když si u GeForce 2 MX připlatí za DDR, dostanou rychlejší kartu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Myslite GF2MX-400, protoze puvodni GF2MX, ani GF2MX-200 ty DDR vubec neumi,

Takze pak podle teto tabulky:
https://www.gpuzoo.com/GPU-NVIDIA/GeForce2_MX_400.html
maji ty pomale DDR dva modely, stejne jako pomale SDR maji modely dva.

A co me oko nevidi - modely s DDR a 128bit... takze ano.. kdo si nehlida parametry, muze byt nemile prekvapen. Stejne jako vsichni se dnes honi jen nad poctem CU, ale frekvence jsou jim ukradene.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

GeForce 2 MX a GeForce 2 MX 400 je totéž. Označení „400“ se začalo připisovat později, když vznikla ještě 64bit SDR verze označovaná jako „200“.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S tou spotřebou a fyzikou bych to tak optimisticky neviděl. Viz energie Diracova pulsu (platí, že čím rychlejší je změna z 0 na 1, tím je třeba dodat více energie na rychlé otevření brány a rovněž na potlačení parazitních kapacit).

Pokud dojde k úsporám, pak nikoli kvůli rychlosti rozhraní, ale kvůli výrobní technologii.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nastesti seriove linky nejsou diracove pulzy (s nekonecnymi harmonickymi), ale jedna se o "analogove" vedeni s charakteristickou impedanci - ztraty v nem jsou minimalni kdyz to spravne krmite.

Uspory jde resit jedine lepsim navrhem - pro stejnou technologii (28nm) jsem nasel rozsah 26 az 7 pJ/bit ... coz je cca 4x zlepseni - takze i 2x rychlejsi rozhrani bude mit jen polovicni spotrebu, kdyz se zvoli spravny design.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale tady nejde o linky, nýbrž o tranzistory. A protože navyšuješ frekvence, musí být přechodový jev jednoznačně minimálně 2x kratší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak záměr byl jasný - jednoduché a malé PCB - díky 64bit sběrnici a jen 4 linkám tam nemusí být moc "cestiček" ;)
Druhá věc je, že ty PCIe4 půjde využít zatím jen s Tiger Lake. A bude zajimavé sledovat, o kolik bude GF rychlejší než Xe v procesoru ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ahaha za Jolandu +1 :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady se hejtuje, že to je připojené jen přes 4 linky...

Není to náhodou tak, že mobilní CPU/APU mají mnohdy jen x8 pro grafiky, tedy takto se na grafiku použíjí jen 4 linky a zbylé 4 se mohou použít na něco jiného přičemž rychlost je stejná jako 8 linek pcie3?
Není to náhodou tak, že se v mobilním segmentu hraje na spotřebu a do noťasu se necpe x570 chipset protože by jen ten samotný chipset žral jak úsporné CPU?
Není to náhodou tak,že méně linek je též prostorově úspornější = menší a jednoduší PCB a ušetřené náklady?

Já jen, že dívat se na mobilní zařízení optikou desktopu je blbost

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasně že počet linek je k ničemu, tyhle grafiky jsou tak nevýkonné, že jim je to fakt jedno. Nicméně jde o jinou věc - ty integrované grafiky (ať už Intel či AMD) mají tu úžasnou vlastnost, že jsou prakticky nesmrtelné, a fungují až do skonání NTB na cokoli jiného. Kdežto oddělené grafiky mají tu nádhernou vlastnost, že právě ony jsou častým důvodem umření počítače. Takže tu dostanete externí grafiku s mizerným výkonem a jako bonus pěkné kurvítko. Proto MX čipům prakticky schází význam. Buď mám multimediální stroj - tam je HD či integrovaná Vega zcela dostačující. Pokud chci i něco hrát, je nějaké MX stejně k ničemu, a musím zamířit výše.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jest, mrtvých nvidií jsem viděl mraky, semtam i nějaké to AMD (typicky ty nejlevnější "herní" srágory). Mrtvou integrovanou GPU ani jednu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tos toho moc neviděl, 3200G v AMD chipsetech chcípaly jak na běžícím páse, můj chcípnul taky. Po výměně zas vydržel další 2 roky
a int. Nvidie v Dellech jak na to tenkrát použili nekvalitní subrát a praskaloto tak na 80% kusech je legenda

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no... ale zase, umře-li MX grafika mohu:
- ji vyměnit (je ve slotu)
- mohu ji vyhodit a spokojit se s integrovanou

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MX-ka sou proste klasicky vojeb NVIDIE, co by normalne neprodali OEM trh sezere.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebylo by lepší psát jen ve chvíli kdy NVIDIA nebude mít nějaký ojeb? Ušetří to čas všem stranám.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ray Tracing, DLSS-AA, priserne pocty reklamaci RTX 2080 Ti, jede ji karta...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych "ojebem" nenazval MX jako takove, ale fakt, ze MX150 - MX350 ve trech generacich je jeden a ten stejny chip s postupne vyssima frekvencema. Tohle by se dalo za "ojeb" uz povazovat, nikoliv ale samotne MX.
Bohuzel AMD v tomto 25W segmentu nic nema. V celem mobilnim sehmentu, pak bohuzel v praxi nikde neni, i presto ze na papire nabizi zajimave 5300m-5700m..bohuzel ne OEM produktech.
Takze za mne super, ze je v segmentu 25W aspon konecne nova MX450 a doufam, ze se AMD s RDNA2 konence podari v noteboocich nekde prorazit a nebude tu MX450 dalsi 3 roky...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jaky smysl ma taky do NB cpat dalsi kremik co ma zadny az minimalni prinos?

Radeji bych videl nahradu za GT710 a spol. Tj. pri te cene nejaky aktualni mini chip do starsich PC.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Jaky smysl ma taky do NB cpat dalsi kremik co ma zadny az minimalni prinos?"
.. na to se muzes podivat na testy az vyjdou. Je to vykon navic, ktery s integrovane grafiky nedostanes, protoze dedikovana grafika ma cele TDP pro sebe, ma svoji nesdilenou pamet, tudiz jeji vykon v ramci dane generace bude 'vzdycky' rychlejsi, nez integrovana a i kdyby byla "jen" treba "30%+" rychlejsi nez ten integrac (coz bude i vic), tak to bude podstatne poznat.
Takze o tom "zadnem prinosu" bych velmi vazne pochyboval :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD žádnou dedikovanou 25W blbost pro tvou informaci nemá, protože má APU od 15W až do 45W, přičemž to 45W zastane roli jak té 25W grafiky, tak 25W CPU s nižší spotřebou, s méně křemíkem s nižšími costy a menší plochou na PCB.

Nvidia by tohle vyráběla taky... kdyby ehm mohla. Možná by bylo fajn nepřispívat do diskuzí s takovými neznalostmi...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hm, super. A k cemu mi je integrovana grafika v APU, kdyz mam notebook s Intelem?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A vydá nvidia i verzi s AGP? Mám v komoře ještě mašinu č. 3 s AGP 2x...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

AMD urcite neco chysta, neboj...

To je hrozny, jak se to tady rude zasvinilo

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To není vůbec o tom, tady spíš někdo nemá smysl pro humor, vaše svrchovanosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak, pan zelený inteligent nepozná ani humor a sarkasmus. Chudáček musí svádět svoji "chytrost" na rudá komanda :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.