Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia ohlásila GeForce RTX 3060, bude to „Radeon RX 5700 XT s raytracingem“?

Konečně něco co trochu dává smysl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj Pepo, no myslím si, že to zrovna moc smysl nedává, jen 20 procent nad rtx2060, která za moc nestála už jako nová, dostupnost bude mizerná, paměti sice hodně, ale akorát to povede k nedostupnosti a k reálně drahé ceně. 3050Ti snad bude zajímavější do budget kompíků, není z čeho stavět.
Osobně jsem ze stávající situace rozčarován a defacto bez práce, není z čeho dělat a tenhle model to rozhodně nevylepší.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mě se cena zda k současnému stavu dobrá. Spíš to srovnávám s konkurencí kde to konečně dává smysl. 3050Ti je podle mě spíš teoretická karta než že jich budou tisíce. Navíc mě těší ta ramka.
Podle mě dneska cokoliv s méně než 8 (spíš 10) je mimo realitu.
Chystám se na stavbu nového kompu a doufal jsem v leden. Ale zatím to vypadá spíš na březen. Jsem rozčarován z naprosté neschopnosti zajistit dodávky HW. Všichni mají keců kolem, ale reálné by to tu bylo i pěšky. Podle mě se jen natahuje cena.

Btw who is JFP ?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, ale má boží text v kolonce Bio: „2 - střední stupeň zátěže“
Sem si poprskal monitor smíchy :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jasne bylo by to tu i pesky. Koukni mimo tvou bublinu a zjistit, ze i velke automobilky maji problem ze chybi cipy a musi omezovat vyrobu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sorry jako, proč bych měl mimo mou "bublinu" řešit problém automobilek? Až mi za to budou platit klidně ho vyřeším.
Už takhle vyráběli na sklad, takže žádná škoda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Jsem rozčarován z naprosté neschopnosti zajistit dodávky HW. Všichni mají keců kolem, ale reálné by to tu bylo i pěšky. Podle mě se jen natahuje cena. " - proste klasicke hospodske kecy od nekoho co sam nic nedokaze a nadava na neschopnost ostatnich.

Uz te vidim jak za mesic postavis celou nedostacujici vyrobni infrastrukturu, ktera i pri skromnem odhadu by stala pres 100 miliard dolaru. Proste si pockas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Brouku, znáš mě? Ani trochu, tak si nech osobní invektiva od cesty. Taky tu netrousím tvrzení že keci o výrobních linkách jsou blbost.
Dneska jde postavit linku ze zapůjčené techniky za týden. Když na to máš prachy.
Všichni mají stejne starosti a všichni je mohli řešit. O COVIDu věděli všichni, stejně jako o přetahování se s Čínou. Kdo je připraven není překvapen.
Tvářit se, že nemáme dopravní kapacitu atd. Doprava z Číny do EU netrvá měsíce letadlem je to pár dní, vlakem týden a půl. Lodi cca tři týdny.
Takže pořád platí, že prodávají jinde a natahují ceny. Viz prodej celých sérii těžařům.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prave ze z toho co pises jsem pochopil naprosto presne co jsi zac. A tim co jsi ten vyplodil si to akorat dokazal. Takovych lidi i reditelskych pozicich jsem uz potkal ... .

"Dneska jde postavit linku ze zapůjčené techniky za týden. Když na to máš prachy." ... proste ty vubec, ale naprosto vubec nemas predstavu o realite.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V Plzni jsme za týden postavili linku na konstrukci a kompletaci dýchacích masek, včetně filtrů.
Z nuly.
Tak nevykladej co tobě jde a mě ne.
Někdo hledá zpusob jak to udělat a někdo jako ty se z toho pozen.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Rikam ze jsi naprosto mimo. Porovat vyrobu pocitacovych cipu s kompletaci dychacich masek co jde delat i doma v obyvaku je ale na vysetreni.

Vystavba tovarny tohoto typu trva 5 let od prvniho kopnuti. 2/3 zabira vzduchotechnika, ktera vyrabi vzduch, protoze vzduch o potrebne kvalite nelze ziskat cistenim toho z venku. Pro vyrobu jsou potreba stovky chemikalii, z nichz nektere opet vyrabi jen jeden vyrobce na svete. Opet vyrobce stroju do te tovarny je jen jeden a ten ma svuj poradnik ne nekolik dopredu let plny. Nikdo jiny je vyrobit aktualne nedokaze. A u tohohle ten problem jen zacina.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jo Tesla od prvního kopnutí zvládla postavit fabriku v Číně za méně než rok, kdy spustila výrobu.
Co to říká o tvém tvrzení? Je to lež.
Navíc kdo té nutí stavět výrobní halu. Po světě se jich dá mraky pronajmout včetně tě vzduchotechniky.
Postavit tam linku na obsazování je opět otázka několika týdnů výrobci mašin ti klidně mašinu půjčí bude to stát prachy, ale oni ti ji pak rádi i prodají.
Prostě když se chce všechno jde.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Porovnavat Teslu/automobilku s vyrobou cipu je opet ukazka naproste neznalosti.
Na to dalsi nema smysl vubec reagovat. Proste hospodske kecy od nekoho bez znalosti zakladnich veci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda auta zaberou daleko víc místa a hůř se přepravují. Pokud vím tak výrobci tvrdí, že nemají jak dopravovat a ne vyrábět.
Ty si tu řešil stavbu jakési fiktivní fabriky.
Mimoděk nevšiml jsem si že by TSMC stavěla výrobní linku 5 let.

Prostě meleš nesmysly.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Presun se na novinky.cz, tam jsou diskutujici stejne urovne jako si ty. Taky nepotrebuji vedet ani umet cist a psat. ale vynaseji soudy i o stavbe jaderne elektrarn, jsou nejlepsi virologove a zvladnou i cestu na Mars levou zadni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

https://www.zive.cz/clanky/tsmc-zacalo-stavet-tovarnu-na-3nm-cipy-bude-s...
Zacatek stavby 2019, v idealnim pripade zacatek vyroby 2023.

V USA se ma stavet mensi tovarna, ktera nema vyuzivat nejmodernejsi technologie a doba vystavby je odhadovana na 3 roky.
https://www.svethardware.cz/predstavenstvo-tsmc-schvalilo-vystavbu-tovar...

Treba Intelu zmenit vyrobni linku v existujici tovarne cca 1 rok.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Me naopak prijde, ze v soucasne situaci udavat nejake MSRP je jen alibismus, aby to na prvni pohled vypadalo dobre, ale real bude nekde uplne jinde. Ten ted urcuje v daleko vetsi mire trh, tedy spis urcuji prodejci, pripadne ty firmy co karty vyrabi, nikoliv nvidia.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Za současného stavu už bych si troufal tvrdit, že koncovou cenu určují těžaři, překupníci a ochota zákazníků platit za předražené karty překupníkům.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak normální člověk si kartu prostě objedná u dodavatele, vzhledem k tomu že to jsou typicky triple fan "prémiovky" tak cena nastavená výrobcem bývá u 3080 v klidu 22-24 tisíc, a vím o několika lidech co ty karty za tuhle cenu v pohodě koupili z obchodu.

Pokud ti nevadí karta od EVGA, tak šup a objednat za MSRP přímo u nich, budeš zařazený do fronty. Jakmile pro tebe bude karta ready, tak musíš finalizovat objednávku v nějakém termínu od chvíle kdy ti pošlou echo, pokud to neuděláš, jdeš z fronty a karta se přidělí dalšímu ve frontě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sapphire Nitro+ RX 6800 XT - 770$ +120$
Power Color Red Devil RX 6800 XT - 800$ +150$
MSI Radeon RX 6800 XT Gaming X Trio - 849$ +200$
Gigabyte RX 6800 XT GAMING OC - 849$ +200$
Gigabyte AORUS Master RX 6800 XT - 899$ +250$
To sa bavíme o oficiálnych cenách výrobcov, žiadny scalpery či priekupníci. Nakoniec HwUn neboli ďaleko od pravdy, keď predpokladali, že výrobcovia nebudú schopný sa priblížiť k MSRP a že deklarovaných 649$ je nereálnych.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Holt si někteří nechtějí přiznat, že marketing AMD začíná být také plný sraček.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč? 649 je startovní doporučená cena pro koncové zákazníky. Určitě nějaký výrobce přijde s oholeným chladičem, třeba klasickým blowerem a tu cenu nabídne. Ale tím že ty karty mají vysoké spotřeby, tak si zaslouží velké a kvalitně zpracované chladiče, které normálně bývaly doménou vlajkových modelů, které si výrobci nechají zaplatit. Dříve jsme také platili za různé triple fan vlajky jako Gaming X Trio, ROG Strix apod nemalé příplatky. O karty s levnými chladiči pak nemusí být velký zájem, pokud to budou hlučné fény.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli celej problém není u AMD a NVidie, když stanovují ceny na naprosto nereálné hodnoty. tenhle typ plánovaného hospodářství vždycky končí nedostatkem zboží. AMD/NVidia má naceňovat čip a ne kartu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Určitě je to jeden z důvodů. Viz GamerNexus, loni přišli s informací že NVIDIA původně chtěla od partnerů aby 3060 dokázali vyrábět někde v rozsahu 250-300 dolarů ale výrobci se proti tomu ohradili že není v jejich možnostech vyrobit tu kartu za takové peníze a profitovat na tom.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ani ne tak težaři, jako spíš cena kryptoměn. Bitcoin je na historických maximech.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

když pominu nedostupnost a následné ceny, mě se ta karta líbí, ještě pár měsíců zpět se normálně prodával 5700XT za 11k a teď tenhle výkon se bude prodávat za 8,5, takže super a 12GB paměti je taky boží, teď jsem zvědavej na radeon 6700XT jak dopadne s výkonem a cenou

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„teď tenhle výkon se bude prodávat za 8,5“

Pokud to není ironie… Mohu poprosit o odkaz na obchod, kde karta za tuto cenu půjde pořídit? :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

není to ironie, ale koukám, že stojí 329$ což je spíš 10k u nás v obchodě, tak to teda žádná výhra není

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

osobně tipuju ofiko startovní cenu základních modelů pro český trh mezi 9 a 9.5 tisíci.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Az na ten mizerny mezigeneracni posun. To neni kritika teto specificke karty, ale celeho trhu a posunu v jednotlivych cenovych hladinach.
Za 8k5 CZK bych cekal neco na vykonu cca 2080SUPER a ne 5700XT.

Uz jsem hold starej a pamatuju si dobu, kdy byl jeste vyvoj...

Zacinam RedMaxovatet a vyckavat....

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

5700XT = 2070S = 2080.. 2080S je jen o pár procent rychlejší. Je to tam co se dalo očekávat. 3050 by pak mohla být někde poblíž RTX2060 s cenou do 200 dolarů...

ano posun proti RTX 2060 není zdaleka takový, ale zase klesla cena, takže pořád jde o +- běžný cca 30% mezigenerační posun v poměru cena/výkon.

U 3060 měli výrobci problém udělat v relaci do 300 dolarů co chtěla NVIDIA, bylo to pro ně na hraně (viz loňské video Gamer Nexus), takže 330 dolarů je takový rozumný kompromis. Těch pár GB paměti navíc bude počítám cca právě ten rozdíl mezi cenovkou 299 a 329.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem zvedavy na realnou cenu.

Ale dobre. Ja byl zvykly na 50% zlepseni mezi generacemi a generaci kazdy rok.

Ted je nova generace jednou za 2 roky a i kdyby to bylo 30% k dobru, tak me to nemotivuje ke zmene a nove investici.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A kdy tu bylo 50% napříč celým výkonovým spektrem? Snad leda Maxwell-Pascal ale třeba Keppler-Maxwel rozhodně ne.

Obvykle je posun cca třetinový u top modelů a nižší modely typicky kopírují.

I ta 3080/3090 se fakticky posunula výrazně méně než de facto 2x. Srovnání třeba 2080 vs 3080, ano, tam je to téměč 2x víc výkonu, ale 2080Ti vs 3080 tak velký posun není. 3070 proti 2070 rozhodně nenabrala tolik kolik 3080 proti 2080. 3060Ti s výkonem něco nad 2080S dávala jasně tušit že případná 3060 bude někde na té 2070-2080.

Pořád je to pěkný posun. Jestli to bude řádově 20% výkonu navrch a o trošku nižší cena ve které je dvojnásobek VRAM, s menší pamětí se mohla vejít do 300, počítám že 5 dolarů za 1GB GDDR6 je reálná, možná dneska i vyšší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Treba HD3870 -> HD4870, necely rok pozdeji a z 320SP na 800 a +100% vykonu pri stejne cene. Co treba GTX960 -> GTX1060 a posun +60%, ale za cenu zvyseni ceny.

Historie nekonci 3 roky nazpet.

A v realu to bude znit hloupe, ale duvody me nezajimaji.
Ale dobre, nevim, kolik stoji VRAM, ale i kdyby to bylo 60 dolaru jen za VRAM (jak pisete) a k tomu 50 za GPU (ocekavam ceny nekde mezi 10nm a 7 nm a 300mm2 pro GA106), 10 za PCB a 10 za VRM, tak jsme na 130. Dalsich 20 na logistiku a baleni. To je $150 a zbytek je marze.

Porad je prostor takovouto GK prodavat o $100 levneji nez za $329, ktere uvidime, jestli jsou vubec realne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„5700XT = 2070S = 2080“

GeForce RTX 2070 Super i GeForce RTX 2080 jsou více než o 10 % nad Radeonem RX 5700 XT. Jejich úrovně, podle čísel od Nvidie, nemůže GeForce RTX 3060 v žádném případě dosáhnout. Co předkládá Nvidia, je výkon téměř přesně mezi GeForce RTX 2060 Super a GeForce RTX 2070 Super.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak kde, jsou hry, kdy je 5700XT rychlejší, než 2070S, jinde pomalejší, jinde na stejno...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neřeším jednotlivé hry, ale průměrný výkon.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak co jsem viděl nějaký poslední retest HWUnboxed, tak 5700XT vycházela možná o 1-2% v průměru jinak než 2070S. Takže to fakt s klidným srdcem můžu označit jako stejný výkon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a já porovnávám s výkonem v průměru 16 her v 2560×1440, kde je GeForce RTX 2070 Super o cca 11 % rychlejší než Radeon RX 5700 XT. O této výkonnostní pozici mluvím, když jí přirovnávám k výkonu GeForce RTX 3060. Pokud je v jiném setu her Radeon RX 5700 XT oproti GeForce RTX 2070 Super v jiné pozici, znamená to, že v jiné pozici bude i GeForce RTX 3060. Takže si nelze z jednoho setu výsledků vzít A, z druhého B a na základě toho tvrdi, že GeForce RTX 3060 bude stejně výkonná jako GeForce RTX 2070 Super. Pokud výsledky zveřejněné Nvidií reflektují realitu, tak bude jednoznačně pomalejší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Radeon 5700XT s raytracingem? to už je 2070S, ze staré řady.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.