Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia ohlásila Grace, výkonné ARM procesory pro HPC/AI systémy roku 2023

"AMD využila letošní GPU Tech..."
Nemá tam být novidie?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako ten vyvoj urcite super, to se musi NVidii uznat. Akorat, papir snese ledacos a otazka spis je, kdo jim to vyrobi. Samsung? Pochybuju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Procesory s jadrami ARM Neoverse uz dnes vznikaju na (asi TSMC, kto iny to ma?) 7nm.

Tu si ale nvidia nakalela do kybla, pretoze s jej pristupom by sa polahky mohlo stat, ze kym toto oni vydaju a kym ARM pohltia, tak sa z ARM stane mrtva vec.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé. Divné je, že se skoro nechytili s Tegrou, protože to byl svého času velmi vyspělý systém. Asi se moc výrobců nechtělo stát "rukojmími" NVidie, vzhledem k jejich pověstným obchodním praktikám. Pokud teď dopadne odkoupení ARM konsorcia NVidií, je dost možné, že to takhle časem dopadne s celým ARMem. Všichni se raději pustí do RISC-V, než aby byli závislí na NVidii, která se navíc do ARM procesorů vrhá i výrobně ... takže docela jistě nebude stejně nezávislý a nestranný správce know-how kolem ARMu jako bylo ARM konsorcium.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Těch výrobců co využívalo Tegru není právě málo,. První Tegry používal například Microsoft v Zune HD nebo v Kinu, Samusung v M1.

Tegra 2 se pak objevila v desítkách zařízení od Motoroly, Samsung, Acer, Asus, Dell, Sony, Lenovo, ViewSonic, MSI, Toshiba...

Tegra 3 byla v TOshibách, Lenovech, Acerech, LG, HTC, ZTE, Microsoft a... Tesla model S - https://www.tesla.com/blog/tesla-motors-model-s-feature-nvidia-tegra-pro...

Tegru 4 hojně využívalo HP, byl v NV Shieldu, používal to Microsoft, ZTE, Xiaomi, Acer, LG nebo taky Audi a je v Tesle model S.

K1 používalo HTC, Acer, HP, Xiaomi a měla snad najít využití i v Teslách.

X1 je v Shieldech, Google Pixel, v Nintendech
X2 je pak čip pro auta, je to v nějakých dronech, je to v infotainment Mercedesů a využívá je i Tesla.
Xavier se používá v NVIDIA Drive a je součástí autonomního systému který vyvíjí s BOSHem. Tohle už ale nejsou pidi čipy. Xavier má 350mm čtverečních, Odin pak přidává jádra, inovuje grafiku která má 2048 cuda jader, deep learning se navyšuje desetinásobně...

Přijde mi, že NVIDIA spíše změnila směřování Tegry, než že by o ně nebyl zájem. V malých mobilních zařízeních je velká konkurence a procesory do nich vyrábí hned několik firem, ceny jsou nízké. V infotainmentech a autonomních autech se dle mě najdou větší marže

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže automobilový průmysl je dost cenově efektivní, aby to nakonec nedopadlo jako v Tesla kde je levnější si to udělat sami a NVIDIA dále nepoužívat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, mohou, ale...

To je asi jako kdyby herní studia nakupovaly a spravovaly vlastní serverové farmy, na uložení hráčských účtů, multiplayery atp. Není problém najmout schopné lidi, kteří se o ten HW a infrastrukturu mohou starat, přesto to hostují v cloudu, který dlouhodobě vyjde dráž. Ale servery nejsou jejich busines, takže nemají potřebu tomu věnovat energii.

Automobilka potřebuje HW a SW aby jejich auto fungovalo jak chtějí, ale proč by se pouštěli do vývoje HW, když nemají ambice stát se dodavatelem toho HW.

Třeba letos v lednu ohlásila NV spolupráci se třemi automobilkami, které budou používat Orin pro své autonomní auta a jedna z nich už používá Xaviery. Evidentně nemají zájem si to vyvíjet svépomocí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Je potřeba rozlišovat mezi tím, co bylo ohlášeno a k čemu reálně došlo. Opakovaně se stávalo, že s nějakou značkou byla ohlášena spolupráce na použití konkrétní generace Tegry, ale v její nabídce se nakonec žádný produkt s danou generací Tegry neobjevil.

Což je důvod, proč Nvidia stále měnila segmenty - v žádném se s Tegrou nedokázala stabilně uchytit a ještě před dodávkami Nintendu se proslýchalo, že divize od svého vzniku nevyšla ze ztráty.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

U novějších generací Tegry toho skutečně není tolik co bylo s prvními. Ale to přičítám i tomu jak se vyvíjel trh, kde je velká konkurence a Tegra nenabízela nic co by nenabídl někdo jiný. Nesváděl bych to na nějaké domnělé pocity že NVIDIA je ztělesněním zla.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tahle zpráva mi připadá velmi zvláštní hned ze 2 důvodů:

1) Nvidia měla ve zvyku vše tutlat a příliš nezveřejňovat dopředu. Tohle je pravý opak.

2) Vzhledem k probíhajícímu regulatornímu posuzování koupě ARM může být tohle argument proti záměru Nvidie, neboť se tím jen víc potvrzuje ztráta nezávislosti architektury.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ad bod 1. - to je pravda u grafik, ale ne u Tegra divize. Ta vždycky hlásila novinky 1-2 roky dopředu, včetně obrovských plánů a spousty partnerů, ale pak to postupně vyšumělo, novinka dorazila ještě rok se zpožděním a z avizovaných produktů vydali zlomek.

Zpočátku to Nvidii baštili i analytici, vždyť v roce 2012 po zveřejnění plánů Nvidie s novou generací Tegry vydal Forbes prohlášení, že se Tegra stane nejvýnosnějším byznysem Nvidie :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za poopravení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K bodu 1. Postavit superpočítač není jako si postavit domácí PCčko. Plánují se dlouhodobě dopředu a kontrakty na dodavatele HW se také podepisují s předstihem.

Součástí toho keynote byl například představený i nový 20 exaflopový superpočítač, který bude právě ty Grace používat.

Představili Tegru Orin společně s třema automobilkama které to budou používat ve svých autech.

Oznámili několik dalších kompletních HW řešení a spousty SW k tomu, které budou využívat AI, například pro kontrolu kvality výroby, ohlašovali spolupráci s Google Cloud....

V PD má Keynote 95 stran, článek řeší jen to Armové CPU, které je ale součástí daleko většího balíku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.