Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k PCIe verze Nvidia A100: Parametry stejné, TDP 250W, výkon o 10-50 % nižší

Zajímalo by mě, kde se vzal o těch "50% nižší výkon". Nvidia píše 90% výkonu, computerbase někde dohledal 10% při omezení TDP a o 33% nižší výkon v multi-gpu použití (kvůli nvlink vs pcie a ne tdp). Videocardz už píše 10-50% a vy už jen opakujete videocardz a dáváte to už jen do souvislosti s TDP. Takže máte nějaký jiný zdroj, nebo je to jen bezmyšlenkovitý přepis?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Naopak to byl ComputerBase, který publikoval, že má od Nvidie informaci o poklesu setrvalého výkonu o 10-50 %. Od něj to převzali ostatní včetně VideoCardz, io-tech.fi aj. Nevím, kdy to změnili, ale původně uváděli, že od Nvidie mají údaj o -10-50 %.

Máte nějaký opodstatněný důvod tu informaci rozporovat, nebo jen hledáte záminku k rýpání?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Rýpu", protože to máte evidentně špatně. Jedna věc je, jestli skutečně computerbase změnil čísla, druhá věc je, že špatně vysvětlujete důvody nižšího výkonu.

Edit: že to máte špatně (a nemáte jiný zdroj) je evidentní až po vaši podrážděné odpovědi.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia dala nějaká čísla ComputerBase a ta je zveřejnila. Nemohu za to, že někdo změnil názor a poměrně dlouho po publikaci požádal ComputerBase, ať čísla změní.

„protože to máte evidentně špatně“ - Na základě Vaší ničím nepodložené domněnky?

„jestli skutečně computerbase změnil čísla“ - Změnil. Pokud to máte potřebu zpochybňovat, zajímalo by mě, čím to máte podložené, čím konkrétně to vyvracíte.

„že špatně vysvětlujete důvody nižšího výkonu“ - A opět by mě zajímalo, čím svá tvrzení podkládáte, krom osobních dojmů. Všechny dostupné zdroje to dávají do souvislosti s TDP. Jiný důvod ani z principu existovat nemůže, když konfigurace i dosažitelné takty jsou totožné a jediný rozdíl tkví v TDP.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

četl jste ten článek na computerbase, když se oháníte tou změnou? Hned pod větou s poklesem o 10-33% je napsáno:
"10 Prozent sind es bei Single-GPU-Anwendungen und maximal 33 Prozent beim Vergleich eines Multi-GPU-Aufbaus des HGX A100 mit acht über NVLink verbundenen A100-SXM4 im Vergleich zu acht A100-PCIe-Karten."

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mě osobně nněpčijde reálné snížení výkonu o 1/10 při snížení TDP o 3/8 (37,5 %) na jednom GPU. Pokles o 1/3 na 8 GPU je mnohem reálnější. Každopádně 10 - 33 je pořád podobné jako 10 - 50, jedná-li se pouze o odhad. Měření ukážou reálný pokles.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak proč ne? Mě při snížení TDP na 50% taky klesly fps o cca 10%. Pokud se dostanete mimo optimální efektivitu, tak výkon/w půjde dolů exponenciálně...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„četl jste ten článek na computerbase, když se oháníte tou změnou?“

Tohle je poslední příspěvek formulovaný tímto způsobem, na který budu reagovat. Článek jsem četl, dokonce v jeho původním znění před úpravami a jde o jeden ze zdrojů, z něhož vychází článek na DIIT. Mám ale dojem, že původní článek jste nečetl Vy. V opačném případě bychom totiž tuto diskuzi nevedli.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Koukam na preklad do anglictiny (pac je to obvykle spolehlivejsi nez preklad do cestiny), protoze nemcinu neovladam.

"It is 10 percent for single-GPU applications and a maximum of 33 percent when comparing a multi-GPU configuration of the HGX A100 with eight A100-SXM4s connected via NVLink compared to eight A100 PCIe cards."

Za me mohou existovat dva duvody pro tyhle 2 hodnoty:
1) TDP. Kdyz je jen jedna karta, je chlazeni lepsi, a tim padem i takty se dlouhodobeji dokazi drzet vyse. A kdyz je tech karet vic, tak je horsi chlazeni systemu, tim padem klasaji takty a ztrata je 33%.

2) TDP + Zmeny v NVLinku. TDP muze za 10% at uz v pripade jedne karty, nebo vice. Ale v pripade pouziti vicero karet je tam nejaky haluz, specialni rezie ktera si bere dalsich az 23%.

Mezi temi parametry nebyla zminka o NVLinku, takze je to teoreticky mozne. Osobne nevim, jestli se nejake zmeny v multi-GPU u Ampere staly, takze jsem otevren oboum moznostem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nenazrana NVIDIA jede presne intelím stylem, vojeby, drahota a ted zravost jak prase.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je problém všech technologických molochů...
- Nestíhají inovovat, neposlouchají zákazníka, šmelí kvalitu, nasazují ceny, propouští změstnance a pak chcípnou.
- Podobně dojela Nokie, dnes tak má našlápnuto Intel. Možná Samsung, Boeing...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To vypadá jako hliníkový blok do PCIe slotu :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.