Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia Optimus: přepínání grafik, o němž nebudete vědět

Mno, tak jsem to nakonec uhodl, jen mne mrzi, ze to nejde se stavajicimi deskami. To by mi udelalo radost :) Mno co...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No ... úplně jsem nepochopil, jak je to s tou CUDA-ou > je potřeba mít také profily, nebo to systém pozná, co vyžaduje CUDU a co ne?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To by měl poznat ovladač. Ona se ta grafika jeví jakoby pořád aktivní, je kdykoli k dispozici, přestože je vypnutá. Ovladač ji na základě požadavku na CUDA zapne a po skončení práce ji zase vypne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aha - jestliže je v systému jako aktivní viditelná pořád, tak pak by to problém být neměl... V tom případě bych byl rád, kdyby se to dostalo i mezi normální desktopy :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě bych snad měl otázečku (bohužel nemůžu upravit poslední příspěvek) - jak je to s kompatibilitou desktopových karet? To, že bude třeba nová deska je jasné, ale jak je to s grafikama? A snad dotaz 2 - SLi takto půjde použít? (doufám, že jsem to v článku nepřehlédnul:S)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V desktopech je to zatím velkou neznámou a moc bych zatím nevěřil tomu, že se to objeví jinde než v IONu 2. U notebooků je totiž limitujícím faktorem ani ne tak spotřeba, jako hlavně výdrž baterie, takže tam i pár wattů za vypnutí diskrétní grafiky může hrát roli. V HTPC a obecně u desktopů, kde spotřeba grafik v idle není nijak výrazná, se to asi neřeší, protože tam jaksi odpadá ta snaha delší výdrže baterky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No uvidíme, jak se to nakonec vyvrbí. Řešení je to celkem pěkné. Nicméně NV to dlouhodobě nezachrání. Předpokládá to úpravu HW, tudíž na starém to nejede. Na Desktopu je to asi pasé (ne že by to bylo úpně k ničemu, ale pochybuji, že tu máme až tolik zelených uživatelů :0) ). Smysl to má jen u části netbooků a u NB. V tuhle chvíli to ale u NB ještě není a až to bude, tak je dost pravděpodobné, že tu bude odpověď od konkurence. No když nic jiného, alespoň to popožene techniku zase o koupek vpřed :0)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"odpověď od konkurence"? to som zvedavy aka. pochybujem ze sa tam da este nieco ine vymysliet a tak kokurencii ostane jedina moznost, licencovat :p

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak nevím. Že by další paper-launch? Na živo jsem to neviděl a po šarádách s "jako-fermi-kartou" Nvidii uvěřím, až konečně něco vydá. Už se nemůžu dočkat - plánuji výměnu grafiky a čekám na nabídku od Nvidie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle nebude paper-launch. Tohle bude mít ASUS hodně brzy na trhu, protože už existují vzorky, které se půjčují redakcím. Jeden bychom si měli taky brzy osahat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si jisty jak u hernich grafik v hernich NB to bude stihat ty vyrenderovane framy sypat do RAM a z ni zaroven na monitor. To bych napred musel videt nejake porovnani zpomaleni vykonu oproti beznemu pripojeni. Take jsem nepostrehl, jak se system chova po shozeni hry do listy. Totiz jestli se prepne na integrovanou nebo ne. V pripade, ze ano, tak zda se zazalohuje obsah VRAM (zpozdeni, zvlastne pri zaplneni RAM), nebo zda se VRAM udrzi v idle (idealni, ale asi v rozporu s principem) nebo zda se obsah zahodi (to by bylo asi blbe). Nejvic mi ale prijde realne, ze se to proste neprepne a to by znamenalo, ze s videem na pozadi to bude k nicemu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ak som to pochopil spravne takze bude potrebne instalovat ovladce na grafiku od Intelu aj od Nvidie? A to v akom poradi? :-) Inac co sa tyka standartneho zakaznika kupujuceho notebook, tak mam cerstvu skusenost, ze takeho zakaznika najviac zaujimalo ci ktomu svojmu novemu Aususu dostane mysku zadarmo, alebo aspon brasnu /to ze to malo vydrz na baterku ledva 1,5hodku co spomenul predavac presiel beze slova :-) / Takze poucenie na zaver: cloveku ak poriadne vylestite ten notas date tomu 15-16tisic cenovku a zadarmo mysku/brasnu tak predate mu cokolvek.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych byl teda radsi kdyby udelali diskretni grafiku ktera by se mohla vypinat po castech podle potreby, takze by ve 2D byla spotreba pod 1W ale kdyby nejaka aplikace potrebovala vykon, tak by se proste zaplo vice stream procesoru a texturovacich jednotek a ne jenom zvedala frekvence jak je tomu dosud...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když se používá CUDA, kreslí se přes integrovanou grafiku nebo diskrétní? Logicky bych čekal, že přes integrovanou, protože CUDA tu sběrnici využije v obou směrech a byla by blbost ji brzdit kopírováním framebufferu. Každopádně, jak je to ve skutečnosti, jsem z toho přiliš nepochopil...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím. Já si na ten notebook při prezentaci v podstatě jen sáhl tím způsobem, který je prezentován na poslední straně. Bližší zkoumání teprve přijde, až nám ho ASUS půjčí. Zrovna tohl by mě totiž taky docela zajímalo a mám pocit, že už asi i tuším, jak to zjistit ;).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Možná mi něco uniká, ale proč s tím nepřisli už dříve ? Normální grafika do PCI-express 16x, akorát s dvěma čipy - jeden low a druhý výkonný - se společnou pamětí. Nezávislé na Intel nebo AMD a s využitím této technologie.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Presne to by se hodilo - pri brouzdani a koukani na filmy by grafika spotrebovala tak 2 W (naproste ticho, to se uchladi pasivne) protoze by vse bylo odpojene.

V pripade 3d hry nebo CUDA by se zapnul hlavni chip + RAM + VETRAK apod pak by to spotrebovalo 130 W, ale brutalni vykon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K zamyšlení:

Problémem NVIDIA Optimus a důvodem proč, když se nad tím zamyslíte, je v současných poměrech k ničemu, je, že může fungovat jen tam, kde je nějaké integrované jádro přítomno. A to je jen ve slabých CPU, ke kterým jsou, když už tak většinou dávány jen integrované grafiky, nebo tedy slabé přídavné - nic dražšího tam nemá smysl. Jenže slabé dedikované grafik ale v mnoha případech ztrácejí smysl vylepšenou a hlavně stále přítomnou IGP v Intelu Core i3/5 (a později i v AMD FUSION). Optimus by měla smysl u silnějších mobilních grafik v dražších NB, kde v klidu žerou tyto grafiky dost, ale nedostane ho, protože tam není integrovaná grafika, se kterou by mohla spolupracovat. Čtyřjádrové Core i7 žádnou IGP nemá! Jinými slovy Optimus má smysl jeden jediný, najít nějaký marktingový smysl slabým přídavným grafikám NVIDIA a nahradit tak prodeje v segmentu klasickcýh integrovaných grafik ... pro běžného uživatele nemá tato technologie ani obecně přepínání mezi slabou integrovanou a slabou dedikovanou grafikou, žádný přínos ...
když chci mobilní PC na cestách, nepotřebuji dvě grafiky a nechávat je přepínat ve stavu 1+1občas zapnutá, i když se tak děje automaticky ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Core i5 zvládne levou zadní leckterou highend grafiku a Core i3 na tom není o moc hůř - pořád je výkonnější než většina Core 2 Duo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

...a tam, kde je uživatel ochoten živit Core i7, se už napevno zapnutá diskrétní grafika uživí taky, že jo ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak pise, qee, i5 stejne tak jako i3 jsou CPU, ktere zvladnou vykonne grafiky.

Na druhou stranu i tyto "slabe" grafiky zvladnou nektere ulohy v nasobcich vykonu oproti IGP, takze vase uvaha je uplne mimo. Navic Intel si tu technologii pochvaluje, takze ji bude i podporovat - a navic to ani nekanibalizuje prodej jeho reseni CPU+IGP.

A v neposledni rade, o AMD Fusion muzeme diskutovat, az tady bude, doted se o nem jen nekolik let mluvi, ale nikdo ho jeste nevidel. AMD mi v teto obaslti pripomina heslo spolecnosti "nikdo pro vas nemuze udelat to, co my vam muzeme slibit".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu proč AMD i NVidia furt vymejšlej vyfikundace ala hybrid power. Doufám, že brzo implementují něco podobného jako má Intel v Core i5/i7, tj. úplné vypnutí nepoužívaných částí chipu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale vždyť o tom Optimus je - nepoužívá-li se diskrétní grafika, zcela se vypne :).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jen ještě trochu nepobírám, proč to neplánují pro AMD - samozřejmě v podobě svých chipsetů nForce pro AMD ...
Jinak si myslím, že tohle automatické přepínání by mohlo být softwarově dostupné i pro starší HybridPower (samozřejmě s nedostatky a probliknutím), ale zařídit by to šlo - jako bonus pro stávající zákazníky právě hybridpoweru ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je mi známo, oficiální stanovisko je takové, že podíl AMD na trhu jim za to nestojí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro AMD to podle mě nemá smysl...pokud budu chtít AMD s IGP tak si vezmu IGP od AMD (např. já mám HD3300 se 128MB sideport - a hraju na tom i hry)
Chipset od nvidie s IGP + Optimus pro ADM CPU???...to by jen s těží konkurovalo IGP od AMD (spotřeba/výkon/cena).
Podle mě to ani nepoužijou pro svoje IGP s CPU Intel a budou jen "parazitovat" na jak trefně napsal WIFT.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, me se neliby ze i kdyz aplikace potrebuje pouzit 10% vykonu grafiky pro CUDA, tak se zapne cela diskretni grafika. Dale by me zajimalo, co kdyz aplikace ktera pouziva CUDA, ale pouziva ho jenom rekneme kazdych 5 minut, jestli se bude i diskretni grafika zapinat kazdych 5 minut a nebo pobezi diskretni grafika nonstop po dobu behu dane aplikace.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ale ta integrovaná běží pořád. A ještě se zatěžuje sběrnice a zdržuje přístup do RAM neustálým kopírováním framebufferu. Marketingově dobré, technologicky mi to nijak úžasné nepřijde.. Raději efektivnější čipy nebo switche videosignálu před konektorem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ROFL - Prý je pro implementace této funkce potřeba jistá úprava tištěného spoje .... ....pouze je potřeba něco navíc „prodrátovat“, detaily si však Nvidia nechává pro sebe.

Pokud by to šlo jen tak lehce " prodrátovat " tak už na tom pracuje minimálně dvacet týmů i na normálních základních deskách . Pěkné manažerské mlžení , ale na to přece autor píšící pro CD-R server nemůže skočit ....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám jednu prosbu na autora....Mohl byste při testování Optimusu to porovnat s Hybrid Crossfire a Hybrid SLI a uvést pro každou technologii co vše musíte udělat aby to běželo a jak to funguje?

Minulý týden jsem dostal do ruky notebook (ASUS K50AB-SX118V), který měl hybrid crossfire a zjistil jsem to, až když docházela baterie a já to připojil do sítě....vyskočila hláška upozorňující, že se aktivuje druhá grafika....a žádného efektu (pohasnutí, probliknutí a pod.) jsem si nevšiml. Podle toho co jsem četl, by se ani nic přepínat nemělo - pouze se aktivuje druha grafika a pracují poté obě jako by to bylo obyčejný crossfire. Jen jsem neměl čas to řádně prozkoumat :-( NB šel ke svému majiteli.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to bude horší, protože notebook s Hybrid SLI ani Hybrid CrossFire "objednaný" nemáme.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hmm takže jestli to dobře chápu posílá diskrétní grafika nekomprimovaný obraz do integrované přes PCIE. Při mém rozlišení 1680*1050 24bit hloubce a 60Hz mi to dává datový tok přes 317MB/s Přičemž jedna linka má jen 250MB/s. Takže PCIE 1x to asi stíhat nebude ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Relevantni neni obnovovaci frekvence 60Hz ale framerate a to muze byt nizsi (50fps se skoro vejde a vys quake ani nejde :-) ).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono snad ani nejde o Quaka, stačí normální akcelerovaný desktop.. I tam je framerate často nad 30 fps a tak by mě fakt zajímalo, jaký to bude mít dopad na propustnost pamětí...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To by me teda sakra zajimalo kdo potrebuje pro "normální akcelerovaný desktop" vic nez 30fps. Jestli to nejsou ti sami lide co pro pripojeni reproduktoru pouzivaji pozlacene opticke kabely protoze "maji kvalitnejsi signal" nez nepozlacene.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.