Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia Optimus: přeznačená technologie Hybrid Graphics?

ATi karty v idle berou 15w tak není co řešit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vypnutá GeForcka žere ±0 W ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

noa? integrovana snad 0W nezere, ze?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno … integrovaná by v idle měla žrát míň, než žere diskrétní v idle. Tedy tak by to být mělo. Takže jestli ATI žere v idle 15 W a integrovaná 5 W, tak poodle mě "je" co řešit, zejména pokud jde o notebook.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No neviem, ale keď má desktopová Radeon 5770 spotrebu v IDLE 18W a mobilná verianta, ktorá vychádza z tejto verzie - Mobility Radeon 5850 má nižšie taktované jadro (850 vs 500), pamäte (1,2 vs 1,0) a TPD na hodnote 30W (desktopová má max. 108W), tak koľko asi bude žrať tá mobilná v IDLE???

Pokiaľ by to TPD pri mobilnej variante aj nebolo v úmere k tej min/max. spotrebe u desktopovej variante, tak mi stále vychádza, že tá mobilná varianta nemôže žrať viac ako doslova "PÁR" watov.

Nehovoriac, že Mobility Radeon 5850 je v podstate skoro HIGH-END na mobilnej platforme. Nižšie modely žerú EŠTE menej a možno majú ešte vylepšené IDLE režimy oproti desktopu.

Takže "niečo" riešiť budeme až keď bude jasne vidieť, že nVidia má niečo čo má zmysel ;-)

Neviem či ATi má problém so spotrebou pri svojich mobilných grafikách (nehovorím , že nemajú čo zlepšovať) ... nepotrebuje to náhodou samotná nVidia ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proč z toho mají mít u intelu radost? ono to funguje i s intel grafikami?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdybych si mohl dovolit zaspekulovat, tak asi ano, jinak to nedava smysl. Ale pokud je to pravda, jde o skutecne uzitecnou technologii, pokud koupis od Intelu procesor s povinnym "bonusem" v podobe integrovane grafarny, ktera by lezela ladem, protoze si zaroven koupis in diskretni grafarnu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebudu moc naznačovat, ale zkus si spočítat jedna a jedna, když si uvědomíš, jakým způsobem vyšachovává Intel Nvidii z čipsetového byznysu ;-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak po tomhle příspěvku by mě tak maximálně napadlo uvolnění SLi pro Intelácké chipsety :D ... ale to už pomalu řeší Hydra :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SLI už na inteláckých čipsetech uvolněno je, protože Nvidia jaksi nemá možnost pro nové platformy Intel dělat vlastní čipsety.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Do notebooku prima vec, ale do desktopu je to temer zbytecne. Karty ATi jsou v kancelarskem rezimu docela tiche a nenarocne, takze neni moc duvod je nahrazovat necim integrovanym, co nejspis naopak vypnout nepujde. Take by me zajimalo, jestli se bude muset plynule prepojovat kabel od monitoru:-) Snad take mysleli na to, co se stane, kdyz se hra shodi do listy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pro kancelarsky rezim jsou diskretni karty zbytecne. ATI 780G prehraje i HD video a co vic chtit do kanclu? stare gamesky taky jedou. na profi CAD a narocnejsi 3D to je samozrejme dychavicne a nedostatecne reseni

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je zas keců jak má Ati naděláno. Ati to už má dávno, jmenuje se to ATI XGP viz noťas SA3650 integrovaná HD3200 + HD 3870 v externí krabičce přes PCI-E 2.0 8x. Grafika se dá odpojovat a zase připojovat(fyzicky) za chodu noťasu. Vyp zap grafiky bez problému. Není ani problémem nechat akcelerovat 3870ku displej který je připojený ke slabší integrované. Funguje ve vista a sedmičkách. Jen nechápu proč se tohle objevilo zatím jen u dvou noťasů, přičemž ten druhý ferrari od Aceru nemá v prodeji ještě ani tu ext grafiku. XGP je tedy už teď použitelné a navíc se grafika odpojuje od sběrnice i fyzicky. V případě desktopu to ani není třeba, grafika ve slotu zůstává. Není tedy problém pro Ati kdyby chtěli stejnou možnost udělat i pro desktopové grafiky. I starý 780G chipset už to umí. Ale až když s tím přijde NV, tak je to teprve bomba a novinka. Smrdí mi v tom jejich dominantní postavení nebo něco takového.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jelikož jsem včera Optimus na vlastní oči viděl, mohu zodpovědně říci, aniž bych viděl XGP, že XGP je je oproti tomu vyčáchlej odvar. ATI nezbude nic jiného, než tuhle technologii opajcnout. Upřímně mě momentálně ani nenapadá, jestli by se to dalo vůbec ještě udělat líp, než jak to funguje u Optimusu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to vypada, ze to asi umi i uvarit veceri.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ehm ... tak jsem to fakt nemyslel :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Snad nenaznačuješ, že má čidlo zamezující připálení večeře. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jen dodám, že důvodem proč se to běžně neprodává pro desktop bude asi nutnost použití nějakého extra obvodu který kartu vypíná, což pochopitelně kartu prodražuje a asi to vyžaduje i nějaký zásah do ovladačů. Ty drivery k tomu noťasu jsou totiž sice normální katalysty někdy z října nebo listopadu, ale jsou upravené

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

MACHINA: XGP sa zozaciatku objavilo len u jedineho notasu, Fujitsu-Siemens Amilo SA3650 a to preto lebo mali exkluzivnu zmluvu s ATI ze jeden rok budu len oni ponukat toto riesenie.

Inak ten notas mam, funguje skvele. Taketo riesenie je vyborne, notas ako kazdy iny s pomerne dlhou vydrzou (3+ h cca) kedze graficky zrut je externy. S inou verziou ovladacov dokaze vracat signal do notebookoveho displeja a nie je potrebny externy moinitor. Obcas mozno trosku hapruje pri uspavani a odpajani tej grafiky co je ale vec Vist a ovladacov IMO.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stáhni si bios 1.07 a doporučuji 64bit WIN7. Není problém ani s uspáváním. Poslední ovladače někdy z října/listopadu fungují i na 64bit bezchybně. Nechápu wifta jak může tvrdit, že Optimus funguje lépe, když na tomhle noťasu funguje XGP úplně bezchybně, aneb co může být lepší než plně funkční? Prostě se nechal unést tou předváděčkou, budiž. Jinak ten noťas mě vydržel přes 6! hodin psaní ve wordu (minimální jas a silent mode - podtaktovává CPU na 600mhz). Teď jsem na tom dohrál Dragon age na full detaily s AA. Když uvážím, že jsme ho pořídil v akci i s XGP za něco málo přes 14tis, je to prostě bomba. Není lepší vzhledem k cena/výkon/výdrž

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OT: Upřímně bych uvítal, kdybyste si takovéto články odpustili. Nebo je aspoň přesunuli do svých blogů. Takhle se přece snaží mlžit a vzbuzovat zájem marketingová oddělení, tak z toho neblbněte. ;-)

My už to sice víme - ale nesmíme - tak naznačíme - nepotvrdíme ani nepopřeme...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl jsem toho v tomto příspevku původně napsat víc, ale smazal jsem to. Takže jen tolik: Asi máš pravdu, že tohle mohlo být spíše v blogu - přiště zvážím, jestli to neudělat právě tak. Při té příležitosti asi hned jeden zápisek zadám včetně jedné ankety, protože mě docela zajímá, jak se na tohle dívají i jiní čtenářové.

Takže tady to je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji.
Tohle je důvod, proč mám "cédéerko" tak rád. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jako AMD ma nekolik starsich technologii co jsou podobne tudiz vse co potrebuji je jen zkombinovat a pojmenovat v podobnem stylu jako NVIDIA.
(IGP+eGPU/iGPU pro kombinaci vykonu nebo vice vystupu, prepinani mezi nimi, vypinani nekterych z nich)
vykriky typy AMD se boji AMD na to nema jsou opravdu usmevne
naopak ja vitam to, ze jde o evoluci do uzitecnejsiho celku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD bude muset podle mě tohle řešení opajcnout, což jí chvilku potrvá (Nvidia se s tím babrala zhruba (velmi zhruba) rok, jestli to dá AMD do půl roku, budu to považovat za hodně velký úspěch). Efektivnější to momentálně nemá AMD ani omylem a v "papírech" to prostě bude vidět. Ale rozhodně si myslím, že to AMD dá, už jen proto, že jde podobným směrem jako Intel (tvoří "Fusion").
Druhou možností pro AMD je dělat diskrétní grafiky takové, které v idle žerou opravdu maximálně tak málo jako integrované, tedy aby celá platforma i s diskrétní grafikou byla "stejně tak úsporná" (rozuměj "vydržela na baterky stejně tak dlouho") jako platforma Intel pouze s integrovanou grafikou (třeba v procesoru).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, není to s tím Fusion spíše obráceně? Řekl bych, že se spíše Intel snaží jít na poslední chvíli cestou Fusion. IMHO myslím, že integrovaná grafika ve Fusion bude hrát až druhé housle, jde tu spíše o APU s paralelními výpočty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ak som to pochopil spravne tak toto ma AMD uz hodne dlho, prepinanie medzi integrovanou(v chipsete) a diskretnou(MXM modul) grafikou.. ACER M51Ta to ma pod vistami a funguje to uplne jednoducho, plynule a bezproblemov. Tak ocom? ci nvidia potrebuje reklamu aj vo vychodnom bloku? :P

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD je rada, ze ji ty "graficke" karty vubec funguji, viz ten problem s ovladaci ted, no to je hruza ;)

Konecne uz se blizi konec 15 minut slavy AMD/ATi a v diskuzich zas navladne klid a poradek ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Předem se omlouvám za tykání. Jak takovouhle 3.14čovinu můžeš vypustit z klávesnice. Momentálně mám na sobě nVidia mikinu z CZC, v kompu nVidiu 9800GTX+. A momentálně bych si velmi rád koupil výkonější kartu od ATI, ale naneštěstí ATI/AMD neumí pořádné ovladače pro Linux. :(
Známým jsem pomáhal s výběrem notebooku, ale bohužel jsem vsadil na "jistotu" grafických karet od nVidie ještě před tím než vešla ve známost, nVidií dlouho tajená technologická chyba.

PS:Až teď jsem si všiml smajlíků. :p. Ach jo budu za blba. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co Intel Switchable (Hybrid) Graphics ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Něco mi říká, že to v tom nehraje roli, i když se to tak trochu nabízí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intelaci pchaju tuto technologiu priamo najvacsim vyrobcom GPU.. Ale to je tiez "pssssst" ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zde je to i s videem http://www.diit.cz/clanek/ukazka-nvidia-hybridpower/23376/0 nebo to není totéž?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To byl v podstatě odrazový můstek, který, abych tak řekl, "nevyšel". AMD má momentálně víceméně totéž. Optimus je tak o dvě třídy výš, řekl bych.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

prosímtě už tady nemystifikuj. Co je tohle? http://www.amd.com/us/products/technologies/ati-xgp/Pages/ati-xgp.aspx Umožňuje snad Optimus po vypnutí tu kartu vyndat i ze slotu? Jestli ne, tak je horší než XGP, jestli ano, tak je stejný. Když tohle Nvidia vydá, Ati to jen prostě bude muset udělat taky. XGP dokládá že už to mají nějakou dobu, jen to staší udělat i pro desktop, to je celé. Takže to budou mít prostě za půl roku. Nic strašného. To Nv je minimálně půl roku pozadu s celou generací, to je poměrně závažnější problém než tohle. Rozhodně je jak Optimus tak XGP nebo jak to pojmenuje Ati až to vydá pro desktop rozhodně +

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia Hybrid Power zatím zamýšlí jen pro highend, nebo se pletu? To bude nadšených uživatelů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je v tom jeden dost zásadní rozdíl, který dělá technologii Optimus svým způsobem unikátní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak uz se tesim na odtajneni, nezastiram, ze jsem spise fanATIk, tak jsem zvedav, osobne mam HD3200 / coz mi bohate staci, nejsem hrac /, CPU AMDX2 5050e@2860 / pretakt kvuli pametem DDR2, ktere mne tikaji na 4-4-4-11-1t@1.9V, co bych chtel vice...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A na ten "zásadní rozdíl" se vztahuje mlčenlivost? Tohle vážně nikam nevede

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"V intelu technologii vítají" ... že by si opět chtěli vydělat a měli připravené žaloby za porušování patentů? :D :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V Intelu technologii vítají především proto, že jim nijak nefušuje do prodejů jejich platformy Atom a obecně ani žádné jiné platformy. Tedy ... "nefušuje do prodejů" v záporném slova smyslu ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jestli to bude umet pracovat napric firmama a to podle posledniho prispevku vypada ze jo, tak by to mohlo byt hodne zajimavy. A kdyby to slo i zpetne rekneme s intel X3000 a treba 8xxx radou geforce a vejs.... Mno, to bych si nechal libit. A grafiku ze slotu opravdu tahat nepotrebuju :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jestli to nebude mít co dělat s Core5 s integrovaným grafickým jádrem a Fermi .... Jinak AMD by se mělo vzpamatovat co se táče polofuinkčních ekvivalentů které spatřily světlo světa ( až budou mít i plnohodnotné grafiky od ATI v Idle spotřebu jako ty od Intelu ... budu mlčet )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.