Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ukáže Nvidia Pascal na jubilejní GDC?

Přesně za tři týdny začne jubilejní 30. Game Developers Conference a Nvidia i AMD tím získají nezanedbatelnou motivaci blýsknout se nějakým novým kouskem hardwaru…

Již loňská GDC probíhala poměrně atypicky. Přestože konference herních vývojářů bývá zaměřená spíše na software (vydávání nových grafických karet je pro ni velmi netypické), vstoupil během přednášky Tima Sweeneyho do sálu CEO Nvidie Jen-Hsun Huang, požádal o stolek, vybalil cosi, co s sebou přinesl a odhalenou krabici, na níž se zablýsklo logo Titan X, postavil na stůl. Poté sňal víko, oznámil počet tranzistorů, kapacitu paměti a následně s láskou nový (či dnes již starý?) Titan X věnoval Sweeneymu.

Nvidia Geforce Titan X Gtc Launch 03

AMD tehdy sama žádný hardware neprezentovala, ale redakce tom'sHardware vypátrala, že předváděčka headsetu OculusRift běžela na „nevydané vlajkové lodi z řady Radeon R9“, tedy GPU Fiji. S blížícím se datem letošní jubilejní GDC leckoho napadlo, že by se i v letošním roce mohli výrobci lecčíms pochlubit. AMD se nenechala dlouho pobízet a konstatovala, že se bude snažit učinit letošní GDC zajímavý pro každého, čímž dala najevo, že nebude jen o softwaru.

Předpokládá se proto, že Nvidia - půjde-li to alespoň trochu - bude kontrovat vlastním hardwarem, Pascalem. Byť se začátkem roku objevovaly spekulace na téma vydání některých karet v březnu, zdá se nyní velmi nepravděpodobné, že by Nvidia na GDC mohla nějakou kartu skutečně vydat, tedy předvést jí, prozradit její parametry a do čtrnácti dnů dostat do prodeje, jako tomu bylo loni s Titanem X. Předpokládá se, že i když by největší z Pascalů (GP100) mohl být vydaný jako první nebo mezi prvními, dostanou přednost dodávky karet Tesla pro výpočetní segment, jako tomu bylo u Kepleru. Pak by dávalo smysl předvedení některého z menších čipů.

V podstatě ani není důležité, kterým z čipů se Nvidia pochlubí jako spíš zda hardware z nové generace předvede. Od toho se bude dále odvíjet, zda a v jakém časovém horizontu k vydání 16nm generace dojde.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Ukáže Nvidia Pascal na jubilejní GDC?

Úterý, 23 Únor 2016 - 12:28 | TyNyT | Tak prototyp nemusí být plně funkční - resp. ne...
Úterý, 23 Únor 2016 - 08:54 | skaven | no, podla mna prototypy uz maju, nieco som...
Úterý, 23 Únor 2016 - 08:32 | TyNyT | Pojďme si udělat malý průzkum očekávání. :-) Já...

Zobrazit diskusi