Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia Pascal má za sebou tape-out

ako to mam pochopit, co vlastne drzal v ruke Jen sem Lhal? maketu? Pascala na 28nm? prototyp Pascala na 16nm?

edit:aha, uz som si vsimol pokec pod tym obrazkom

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

tak to je u Nvidie klasika, AMD -16.6.2015 - představení reálného produktu s HBM. Nvidia - představení makety čipu použivajícího HBM s příslibem že to bude za rok reálný produkt

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Zrejme Nvidia nevidela zmysel stavať GPU na dosluhujúcej 28nm litografii pre GPU v kombinácii s 1 gen HBM, ale sústredila sa na 16nm FF+ s HBM2.
V tomto ohlade nevidím na tom nič neklasického - možno práve naopak prezieravého.

Chcem tým povedať aby to nedopadlo tak, že 28nm Godzilla s 1 gen HBM (a to jej ejdno od ktorého výrobcu - samozrejme si uvedomujem od ktoréého) možno zastará v hogh-ende skôr ako nejaké predchádzajúce generácie high-endu.

"Niekedy je proste lepšie viackrát merať a ráz krájať."

Ale čo ja viem, GPU sledujem len okrajovo aby som bol v obraze.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to je u Nvidie klasika, AMD má GDDR4, Nvidia tomu konkuruje kartama s GDDR3, AMD má grafiky s GDDR5, Nvidia tomu pořád konkuruje grafikama s GDDR3. AMD má Radeony 290X s 512b sběrnicí, Nvidia tomu konkuruje grafikama s 256bitovou. V posledních letech si bez problémů vystačila s pamětmi o generaci staršími a aktuálně s užšími sběrnicemi. Opravdu to, že AMD nahání výkon použitím nové generace pamětí, vnímáte jako technologický náskok?

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

jednoznačně ano. Z hlediska HW technologie je AMD jednoznačný leader. Z marketingového hlediska (včetně SW podpory) je zase leader nVidia.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Jenze byt leder v technologgi, bez toho aby to prineslo vykonovou/cenovou vyhodu proti konkurenci a tim i zvysene prodeje, je cesta do pekel (k bankrotu). Platim za nove drahe technologie, ale jsem na tom stejne jako konkurence na starel (levnejsi) technologii, tak to moc dlouho nemuzu financne ustat.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

neříkám že nesouhlasím. Ale všechno není jen otázka podpory, spoustu věcí musí taky akceptovat trh.

Například: pojem "AMD drivery" je dodnes spjat s obecným vnímáním těchto driverů jako nekvalitních, padavých apod. Přitom realita je taková, že už minimálně cca 3 roky se jedná o stabilní ovladače, jejichž "prohřeškem" je jen to, že nemají logo nvidia. Podobně za nvidii se bude bít spousta lidí, jaké že má super ovladače, ale v reálu nejsou o nic lepší než ty od AMD, spíše horší, viz poslední aférky s odpálenými grafikami, nebo produkcí BSOD v některých hrách.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

ono ani tak nejde o to padani a nestabilitu, tam si jiz hodne dlouho nemaj oba so vycitata, ale spise o to proklate "User Friendly" to je to co asi zajima nejvetsi skupinu lidi kteri chteji naprosto bez znalosti jen menit VGA a o zbytek se nestarat, proste chteji aby se vse delo automaticky, proste zasunu VGA do slotu, pustim PC a to us si to poresi samo a uzivatel jen maximalne v nejhorsim pripade nekde odklikne ze s necim souhlasi anis by si to precet

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

no, posledne 3 roky instalujem drivery (catalysty) presne tak :)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

dtto.

stáhnu package, spustím, naklikám a o nic dalšího se nestarám. Vždy to zafungovalo na jedničku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

i pri zamene VGA za jineho " vyrobce"? tedy ze mas v PC Nvidii, pak tam supnes AMD a nebo naopak?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

nevidim dovod, preco by to neslo, keby som tam supol nvidiu, a nainstaloval drivery, tak sa catalysty stanu neaktivne a nvidia by snad mala fungovat..ci nvidia s tym ma problem?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tohle dělám celkem často a catalysty (ccc) potom řvou, že jím chybí grafika. Každopádně toto moc lidí netrápí.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

a nieje to dobre, ze tie catalysty sa ozvu, ze su v pc zbytocne?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

tynyte, pojem "amd drivery" se tezko vylepsi, kdyz posledni whql jsou pomalu pulrok stare, a i ty updaty na hry prichazi s mesicnim zpozdenim.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

whql
:D

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

krasna ukazka jednoho ze zpusobu demagogie - vybiram si jen co se mi hodi a pak to interpretuju jen jak se mi hodi...
napr. kdyz uz jste vytahl R600 aka HD2900 procpak ne R 9700/9800 versus vysavac GF FX 5800?
berte to jako recnickou otazku, vasi odpoved necekam a ani me nezajima

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Situaci, kdy AMD konkurovala 256bit produktem 512bit produktu Nvidie, jsi opomněl schválně, nebo z mladické nerozvážnosti?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, proč? Jednou je v tomto ohledu nahoře ten, jednou onen, jednou si někdo pomůže delta kompresí, jindy jiným typem pamětí. Co to má společného s válcováním silnic (tím, že v poslední době umí GeForce obecně s pamětmi hospodařit líp).
AMD HBM využije jen k tomu, aby se dotáhla na stávající modely GeForce (i kdyby je lehce předjela), za mě tohle prostě není zrovna výhra (stejně jako použití vodního chlazení, tam už je to dost z nouze ctnost).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

pan Vagner, este k vasej recke gtx980ti na pctuningu. nikde tie karty sa nedaju kupit, nejde o paper launch(podla heureky)? minimalne v nasom geografickom priestore?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vůbec netuším, je možné, že to vázne na tom, že výrobci chtěli hrnout rovnou nereferenční grafiky (do referenčního designu se nikdo moc nehrne a ani ho nechce moc propagovat). A ty nereferenční trochu visí v luftě (vzorky mám v podstatě slíbené od MSI, Asusu i Gigabyte už čtrnáct dní, ale zatím nikde nic).

Info, co jsem k tomu měl (od MSI a Asusu) v článku bylo. Je možné, že těch karet bylo v první vlně tak málo, že se ani nedostaly na sklad. Mělo se to rozjet ve velkém nějak v půlce června.

Čistý paper launch nemá moc logiku s ohledem na to, že jde jen o osekaný Titan X, který se už nějaký pátek prodává, a i s touhle kartou se počítalo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Když to chodí jako kachna, vypadá jako kachna a kváká jako kachna, tak to bývá kachna...

Chci říci, že je vcelku jedno, zdali to má smysl nebo ne, ale jde o paper lunch u GTX 980ti. Nic víc.

...sice ono není moc o co stát (Fury je za dveřmi a nVidia může jít od válu), ale to sem teď nepatří...

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia jde od valu tak, ze ma tri ctvrtiny dedik GPU trhu a stoupa. Taky jde od valu tim, ze ma historicky poprve vetsi obrat nez AMD. Dale jde od valu tim, ze zatimco amd omezuje vydaje na vyzkum, nvidia je zvysuje.
Jen uplny blazen si muze myslet, ze na tom neco zmeni jedna karta za dvacku s krasnym napisem Fury a hromada prejmenovanejch produktu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a s brutalnou cenovou politikou
R9 390X 8GB Enhanced Hawaii XT $389
R9 390 8GB Enhanced Hawaii Pro $329
R9 380X 3GB/6GB Tonga XT - ?
R9 380 4GB Tonga Pro $235
R9 380 2GB Tonga Pro $195
R7 370 4GB Pitcairn $175
R7 370 2GB Pitcairn $135
R7 360 2GB Bonaire $107

mne sa to paci :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To je pomerne optimisticky, ale realne mozny nastrel cen. R290X stoji 10kkc. R390X nemuze byt kvuli +4GB ddr5 levnejsi, cili tech +2k5 dava smysl.
Samozrejme predpokladam, ze se bude u R390 aspon jednat o derivaty jadra carrizo (tonga). Jestli bude fakt R390 pouze OC R290 s +4GB ddr5, pak je amd definitivne v prdeli a ani Zen ji nepomuze. Modleme se v carrizo.
Bohuzel, jak vidis sam, ceny se spise blizi 970/980, a ani carrizo nedava zadnou nadeji na nejake vykonostni vydrceni. Prinejlepsim to bude plichta, a plichta s cenama nehne.A nehne ani s prodeji ve prospech amd.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?
+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

mmm... no teď hlavně uvidíme, zda ta širší sběrnice bude platná s DX 12, nebo jestli to není potřeba
už se těším na srovnání za půl roku

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Sirka sbernice s efektivitou dx12 nijak nesouvisi. DX12 odstranuje bottlenecky CPU a abstrakce frontendu DX, ne gpu.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

ja bych rekl, ze chteji prijit s necim velkym rovnou kvuli konkurenci. hned jako prvni duvod me napadl AMD Fury. Budou ho chtit sesadit hned jako prvni.
1 kvartal 2016 zni vcelku ocekavatelne, stejne tak 1.-2. kvartal ma prijit AMD taky s dalsi generaci grafickych karet na Samsung + GF? Takze v te dobe zunebude Pascal ch ittsesadit Fury ale mozna si chteji pripravit misto i na nastupce Fury.
Jako na rok 2016 se tesim jak mala holka na curaci panenku. A to nejen kvuli grafarnam

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládám že hlavně kvůli novinkám, které se týkají chytrých telefonu a jejich příslušenství? U PCček žádné převratné změny už pár let nebyly a zatím to vypadá, že už ani nebudou.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Na konci roku 2016 (snad) přijde Zen, to by mělo být zajímavé :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Možná pro ty co teď jedou na AMDčkách, pro mně s 5 let starým notebookem se Sandy Bridge Zen znatelný nárůst výkonu nepřinese.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

jj, zapoměli jsme, že už dávno výkon ZENu znáš. Fakt troll.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jasně že znám, a se mnou i každý, kdo trochu sleduje vývoj v oblasti x86 CPU :-) . O tom, že by Zen výkonem překonal Haswell nebo Skylake snad neuvažuje ani ten největší fanoušek AMD. A kdyby Zen se se výkonem vyrovnal nebo hodně přiblížil k Haswellu, což by nepochybně byl obrovský úspěch pro AMD, tak pro mne by to stále nebyl dostatečný důvod pro upgrade.

Výkon (nejen) x86 procesorů už nějakou dobu naráží na limity, které vyplývají jednak z výrobní technologie chipů a pak taky ze samotné x86 architektury. Tedy bez toho, aby radikálně změnil výrobní postup, nebo bez přechodu na zcela jinou instrukční sadu/architekturu CPU výrazný nárůst výkonu nečekejte.

Vyšší výkon, resp. poměr výkon/spotřeba, slibuje třeba Mill CPU Architecture, ale buhví jestli se někdy dočkáme funkčního hardware. http://en.wikipedia.org/wiki/Mill_CPU_Architecture

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ze Zen neprekona v IPC intel mi ani tak nevadi. Podstatne veci pro me jsou:
1) CPU bez te intelovske idiocie, ze z *ultra* vykonneho CPU pulku cipu obetujeme na GPU ktere nikdo nepouzije... namisto toho dalsi jadra a/nebo vetsi cache. Do mid range at si intel i amd cpou GPU kolik chteji, ale za tuhle idiocii v hi-endu bych vrazdil
2) Plne funkcni virtualizace
3) cena rekneme 2/3 podobne vykonneho Xeonu

Mozna jsem divnej, staromodni a nevim co, ale ja *chci* klasicke ciste CPU s vyssim vykonem, spoustou jader, bez oj*banych featur, bez promr**neho kremiku, a s cenou abych nemusel prodavat oblicku...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že se asi nedočkáte. Procesory už dávno nejsou jenom výpočetní jednotky, u i7-4770 jádra zabírají pouze 1/3 plochy chipu, další třetinu L3 cache, řízení spotřeby, pcie, system agent ... , a poslední třetinu integrovaná grafika. Grafika není ve výkonných CPU integrována bezdůvodně, je tam pro snížení spotřeby ve 2D a při přehrávání videa. Náklady na těch pár mm2, které grafika zabírá, nejsou takové, aby se vyplatilo vyrábět 2 modely CPU, jeden s integrovanou grafikou a druhý bez. Ze stejných důvodů si myslím, že i AMD integruje do výkonných CPU nějaké APU.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Nerád ruším Vašu diskusiu čisto technicky sa zapojím do Vášho diskusného príspevku aj keď viem, že ho obaja neoceníte, ale ak by ste (sme) mali byť presní tak predsa len sa tu jedna nová x86/x86-64 microarchitektúra bez iGPU objaví. (samozrejme v danom prípade to má iné dovody prečo tam nielen iGPU neintegrovali, ale je to fakt).

link: http://s669.photobucket.com/user/Artthurko/media/VIA%20CPUs%20comparatio...
- ľavý spodný obrázok. Asi si dokážete každy zdrátať koľko die a teda jadier sa na 21mm x 21mm zmestí... Možno Vám napovie jeho súčasný kolega nalavo, ale potom pri die násobte x2 a pri core x4 :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Obávám se, že se asi nedočkáte"
Pokud sem spravne cetl zpravy, tak prave se Zenem bude AMD delat jak APU tak ciste CPU do stejneho socketu, takze se asi dockam.... doufejme.

"Náklady na těch pár mm2, které grafika zabírá"

Par mm2 ? Sam jste predtim uvedl ze zabira 1/3, coz je stejna plocha jako jadra - to *neni* par mm2. To je prakticky obetovani 1/2 jader cipovine kterou nepouziju. A 1/3 to byla u Sandy/Ivy bridge, u novejsich zabira GPU prakticky >50% chipu.

"snížení spotřeby ve 2D a při přehrávání videa"
Znam dve skupiny uzivatelu, kteri kupuji vykonne CPU: developeri a hraci. Kdyz to CPU koupi developer, mnohem vic nez nejake 2D a podelane video ho bude zajimat, jak rychle to bude makat. A kdyz si ho koupi hrac, tak si s 99% pravdepodobnosti koupi i diskretni grafiku. Nerikam ze tam nejake GPU nesmi byt, ale obetovat tomu 50% plochy chipu je nejvetsi 3.14-ovina poslednich peti let CPU biznisu... Samozrejme midrange CPU jsou neco jineho, tam to smysl dava.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

k bodu 1): pri využití DX11 bol tento kremík vážne obetovaný, no pri využití DX12 by mohla byť aj táto grafická karta využitá na nejaké podporné funkcie...

k záveru: druhá možnosť je len hypotetická, ak sa bude AMD v Zen architektúre držať série FX, tak by si mohol na Vás počkať nejaký zaujímavý high-end. Myslím si,že ak si chcem postaviť PC na hry a nie htpc, alebo taký "kancelársky pc", tak nepotrebujem čip s integrovanou grafickou kartou. Ale možno moje zmýšľanie zmení Direct X12, ak by to malo nejaký zásadný prínos.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Hele franzi,
1) Tobe xeony na lga1150 a lga2011 smrdi neboco? A jsou nekdy levnejsi nez i5/7.
2) na platforme lga1150 maj vsechny uzamcene i5/i7 vt-d, na lga2011 uplne vsechno. Co jeste chces?
3) 1/3 ceny CPU navic v cene zbytku hw, notabene s ohledem na trvanlivost platformy, znamena 00-prd. Az bude cela AMD platforma stat pri obdobnym vykonu intelu pulku co intel, vzbudte mne. A ani to nemusi byt rozhodujici faktor, s ohledem na technologie spravy hw, kterymi amd jaksi nedisponuje.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě cílit nový výkonný čip vůči Fury je zcela logický argument.

Ale ono to je IMHO ještě jinak. HBM(2) je tak drahá technologie, že její nasazení v midrange a lowendu ještě dlouho nebude na pořadu dne. I proto musí nvidia následovat AMD ve vývoji velkého monolitu. Dále bych nezlehčoval aktuální IP co se použití a aplikace HBM týká, protože jej mají dvě firmy, AMD a Hynix, takže nVidia buď bude muset platit, nebo si najít svou vlastní cestu. (viz. http://seekingalpha.com/article/2309075-amd-the-apu-and-high-bandwidth-m...) - tedy opět, bude to velmi drahé, srovnatelně, nebo ještě dražší jak řešení od AMD.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Tak to by si AMD měla s Fury sakra pohnout, protože jestli tohle AMD prokaká, tak můžou rovnou zavřít. A to poslední co hráči potřebujou je aby měla NVidia monopol. Teda úplný oproti dnešnímu skoromonopolu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Duopol, ve kterém má jeden z výrobců tři čtvrtiny trhu, není o moc lepší a o konkurenčním prostředí nemůže být řeč. A řekl bych, že to AMD, Nvidii i Intelu takto náramně vyhovuje.
Nezavřou to. Určitě ne kvůli Fury. Nvidia i Intel udělají všechno proto, aby AMD nepadlo, protože takový konkurent je pro ně lepší než žádný konkurent (ostatně to dělají už teď – poslední uvedená supervýhodná grafika byla GeForce GTX 275 a poslední supervýhodný procesor Core 2 Duo). I kdyby kvůli tomu měli protahovat vydání novějších produktů a dál zvedat ceny, aby si AMD přilepšilo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže AMD je v pozici retardovaného kamaráda, kterého ostatní vodí do školy, aby v lavici neseděli sami. Hmmm. Velmi pěkné. Faktem je, že jim samotným to škodí. Nejvíc to jde vidět u CPU, protože lidi nemají důvod si kupovat nové procesory, protože pokrok je nulový a výraznější invence by poslala AMD ze střídačky rovnou do šaten.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Vicemene souhlas s panem Adamsem o te situaci na trhu, nicmene.. az tak moc jim to neskodi, soude podle financnich vysledku... sice drobet min, ale porad vydelavaji spoustu $$$

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

zase, keby to bolo ako pisete, ze " Nvidia i Intel udělají všechno proto, aby AMD nepadlo"
tak nvidia nevyda(no nevydala :) ) Ticko tesne pred Fury

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Čo som hovoril o vzdušných zámkoch??
Je síce pekné, že nám tu Je Suis Hnůj ukazuje peknú maketku, ktorá je dlhá ako pero, ale čo z toho?
Má TSMC ten super-trooper-pecka-bomba-fasa 16nm FinFET+ proces? Inokedy sa chválili, ako im to všetko šlape a čo všetko budú robiť a zrazu takéto ticho?? Podľa WCCFTech by mali mať začiatok masovej produkcie len FinFET niekedy tento mesiac(čo presunuli z prvého kvartálu). Ale nejako sa nehrnú, je ticho. FinFET+ až o dva kvartály posunuté, tak neviem,či to je až také ružové s tým Pascalom, ako udáva táto správa.
Môj predpoklad je,že u TSMC to posunú celé opäť min. o jeden kvartál.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Hnůj? Opravdu máš zapotřebí urážet něčí jméno?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

dobre, tak ho nazvem pravým menom Jen Jsem Lhal, keď to je také nutné, aby mohol pre teba ostať veľkým vzorom klamára a obchodníka roka.
edit: ...táto osoba už stratila u mňa svoj kredit dávno. Verejnými klamstvami sa dostal od vola až k jeho odpadu, takže nemám dôvod ho tu uctievať.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže ak s niekym nesúhlasím a neverím mu tak ho môžem urážať.
To si fakt tak omedzený?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.