Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jen-Hsun Huang promluvil o Pascalu, bude vyráběný u TSMC

Měl by se hošan pokud jde o datum výroby vyjadřovat opatrněji. Mluví jako by mu TSMC patřilo.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

však jim taky leze pěkně do zadku :o))

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

<i>Měl by se hošan pokud jde o datum výroby vyjadřovat opatrněji. Mluví jako by mu TSMC patřilo.</i>

Také by mě zajímalo, co bude nVidia dělat, když to TSMC prostě nepůjde. Ostatně i Intel má sakra problémy, takže nevím nevím, jak těch 10nm hodlají udělat.

Leda že to bude jen marketingově...

O termínech bych také raději nespekuloval, na jeho místě.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

no co, v nejhorsim pripade prijde opet ke slovu pilka a lepidlo :-)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem chtěl napsat jestli už nechystá překližku :D

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Tak to chci vidět, jestli konečně Nvidia postaví paměťovou zběrnici tak aby využila třeba i 4096bit u HBM (1. generace)
Pokud ano, bude to slušný pokrok :)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Ani AMD ani NVidia nebudou zřejmě v prvních modelech podporovat celou šířku sběrnice. Je to taky pěkný skok z 256 bitů.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

nepoužíva AMD aj 384 a 512?

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

aj, aj. :-)

Ale nvidia je přece etalon a 256bitů musí stačit každému ;-)

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

...jo kdyby GTX 970 měla alespoň těch 256bitů širokou sběrnici, tak si ji koupím... ale s okriplenou 224bit směrnicí ať si ji nechají...

Takže 256bitů sběrnice je jen u pár nVidia karet a není to nic tak běžného. Moje GTX 660 má 192bitů... a opravdu se těším na 4096 bitů R9 390X - to bude nářez :*)

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Smutný na tom je že ta karta je stále rychlejší než žravá full 512-bit Hawai. Právě neschopnost AMD co se týče přímé konkurence těmto produktům Nvidii dovoluije tyhle hrozný prakticky.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

I běžný traktor je rychlejší než to nejlepší Lambo. Stačí si vybrat správné testovací prostředí. ;-)

+1
+33
-1
Je komentář přínosný?

Celkovo vôbec nejde o šírku zbernice, ale o celkový výkon GPU. Ak GPU s 224 či 256 bit zbernicou konkuruje 384 bitovej grafike, tak je to jedno. GTX970tku by som nekúpil len kvôli tomu ako sa klamalo ohľadom jej špecifikácie. Ak by rovno povedali ako to je, bolo by to niečo iné.

"opravdu se těším na 4096 bitů R9 390X - to bude nářez"

Základ bude celkový výkon. Tiež ma inak dosť zaujíma či budú určité nastavenia (ako AA) kde budú Radeony s HBM dominovať kvôli väčšej šírke zbernice.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Ono vše souvisí se vším. Pro určité operace ti stačí velká cache a klidně 128bit sběrnice, jindy může být i 512bit sběrnice málo. Šířka sběrnice je jedním z definujících parametrů výkonu grafiky, samozřejmě ne tím nejdůležitějším, ale rozhodně nutným.

Z R9 390X (pokud se tak bude jmenovat) zatím neteču nadšením, protože ověřených informací je málo. Pouze chovám určitou naději na jistý posun ve vnímání GPUa způsob jeho začlenění do celkové koncepce PC. To se může, ale taky nemusí vyplnit. Gamesníkům (velké většině z nich) bude tahle grafika jistě alespoň zpočátku připadat předražená.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Příznivci AMD nekupují karty podle výkonu, ale podle šířky sběrnice?

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že jsi jen nepochopil co jsem napsal. V horším případě máš jen černobílé vidění. Věřím ale, že jsi byl jen mentálně nepřítomen, když jsi to psal. :-)

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Popravdě se mi zdá, že poněkud úzký zorný úhel mají členové té vaší AMD církve. Četl jsi Stín nad Innsmouthem od Lovecrafta? :D

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

chlapík, ktorý napíše o súčasných grafických kartách, že majú 256bit zbernicu ide hovoriť o úzkom pozorovacom uhle? dobrý vtip...alebo to je len troll, aby sa doma/v práci nenudil za počítačom ? ...ono je to už AMD cirkev?

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

A dokážeš pochopit, že 256 vs 512 je stále zanedbatelný rozdíl ve srovnání se 4096?

Já tady vůbec nechtěl diskutovat, jestli má širší sběrnici AMD nebo nVidia, ale to, že rozdíl mezi šířkou sběrnic grafických karet současné generace (a je jedno od kterého výrobce) a nově 4096 je tak velký, že další generace prostě asi nebude podporovat celou novou šířku sběrnice. Jenom ty jsi tak malý a zapšklý, že všude vidíš boj AMD a nVidie. Opravdu jako nějaký člen fundamentální církve, který vidí svět jenom v jedné barvě.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

a dokážeš ty zase pochopit že stejnou sběrnici bude použivat také Nvidia , protože je to dáno standartem HBM/HBM2 ? A že to vůbec nesouvisí s tím která firma má lepší nebo horší GPU ?

PS: srovnávat dvě diametrálně odlišné technologie jen na základě šiřky sběrnice může jen ignorant tvého kalibru :o))

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

"a dokážeš ty zase pochopit že stejnou sběrnici bude použivat také Nvidia , protože je to dáno standartem HBM/HBM2 ? A že to vůbec nesouvisí s tím která firma má lepší nebo horší GPU ?"

Vždyť o tom tady celou dobu mluvím. Na výrobci nezáleží a ty z toho hned děláš nějakou žabomyší válku mezi výrobci. Jak malé dítě.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem říkal, máš v hlavě bordel. I když to jsem tě možná trochu přecenil :o)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

mne sa zdá,že hovoríme o jednej veci...a v tvojej hlave prebieha úplne iný dialóg, ako tu v komentároch. Nikde nevyzdvihujem AMD, len som chcel poukázať na to,že je aj 384bit a 512bit zbernica. Neviem,prečo by som sa tu mal trhať zo závitu a urážať niekoho, len preto,že....ale som alergický na používanie poloprávd. , to len ty tu sústavne čosi riešiš s nejakou príslušnosťou,
Samozrejme, že je to veľký skok vo vývoji pamätí, všetci očakávajú, aké budú výsledky a či sa to dá využiť v súčasnej situácii, samozrejme, že stále je tam veľký rozdiel oproti 4096(256bit-16násobok, 512bit-8násobok) (síce je to dvojnásobok tvojho a keď chcem porovnať, tak porovnám s max. čo sa dá momentálne použiť, ale nechám ťa v tom,že priemerná hodnota je 256...nechaj si to)
A len taká otázka: Ako vieme,že tá zbernica bude 4096bit?...že to nie je 1024bit pre každú pamäťovú vrstvu a tým pádom by sa to nedalo brať ako súčet 4096, ale 4 pamäťové moduly po 1024(ale marketingovo znie 4096 príťažlivejšie)?? potom by už táto tvoja teória s obrovským skokom nesedela, že? Ja osobne si počkám na výsledok bez robenia záverov, koľko to bude ťahať.

"HBM uses 128-bit wide channels and can stack up to eight of them for a 1024-bit interface. total bandwidth is in the 128GB/s to 256GB/s range with die stacks of four to eight DRAM dies."
http://www.extremetech.com/computing/197720-beyond-ddr4-understand-the-d...

The first-generation HBM (HBM1) stacks four DRAM dies with two 128-bit channels per die on a base logic die, which results into a memory device with a 1024-bit interface.
http://www.kitguru.net/components/graphic-cards/anton-shilov/sk-hynix-de...
http://www.cnews.cz/hynix-uvadi-8ghz-gddr5-pro-gpu-3d-pameti-hbm-s-obri-...

No...a s tou farbou si to trafil...ja to vidím už len čierne. Ale ty si aj tak opäť doplníš červene, takže načo by som ťa presviedčal o inom.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

A ty děláš jako by to byl od 512 bitů (stejně výkonné grafiky od AMD jako 256bitové od nVidie) jenom malý kousíček k 4096 bitům. Zvlášť když každý bit šířky sběrnice navyšuje náklady a proto nVida používá 196-256 bitovou sběrnici, když jim to na rozdíl od AMD stačí

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Michas hrusky a jabka. 4kbit sirka sbernice u HBM pameti je fyzicky realizovana znacne jinak nez dnesni spojeni GPU a GDDR5.

Vykon pametoveho systemu rady GTX900 je proti GCN1.0 pri stejne sirce vyssi, protoze pouziva drazsi chipy na vyssi frekvenci a delta kompresi. Prave delta komprese je asi nejdulezitejsi faktor. AMD ji podporuje jen v 285 a novych APU. Jedna z docela vtipnych vlastnosti radicu pro GDDR5 pameti je nelinearni navysovani slozitosti pro dosazeny vyssi frekvence. Paradoxne tak muze mit 256bit radic s podporou az 7Ghz od nVidie vic tranzistoru nez 384bit radic s podporou chipu jen do 5.5Ghz od AMD. Fakt, ze se radice GDDR5 dostaly do takoveho stavu je pekny dokaz toho jak GDDR5 pameti presluhuji a uz by je melo nahradit neco lepsiho.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A co to mění na tom, že AMD nemá pokročilejší grafické karty, protože používá větší šířku sběrnice narozdíl od nVidie, která na to šla prostě jinou cestou, když obě mají podobný výkon?

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Nemeni to hlavne nic na tom, ze mas v hlave slusnej bordel :-D

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Možná jenom nemám takové monotématické vidění světa, kterému ty říkáš bordel, protože to nedokážeš pochopit.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

a možná seš jen troll :o)

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

a možná seš jen trotl :o)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne Huangu uz neojebavej zakazniky jako s tou svoji asocialni GTX 960/970.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

sice jsem ti kliknul plus, ale podle prodejů si zákoši takových obchodních praktik považují a líbí se jim.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

ludia su radi oebovani cely zivot, viem si predstavit, ako sa budu urcite individua tesit, ked pojdu na dochodok, a oebe ich aj dochodkovy system :D

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

No tak si namiesto NVIDIe kupia AMD, aby usetrili. :-)

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

jo, usetrim 30-50€ pri kupe a za to nieco pekne kupim svojej priatelke :)
win-win

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

ty kupujes neco pritelkyni jen kdys nekde jinde usetris? snad se nikdy nedostanu do bodu kdy budu muset takhle setrit

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

tak, vies, nie kazdy je developer hier :)
skor to ber tak, ze namiesto toho aby som kupil za x€ jednu vecicku, kupim za x€ vecicky 2 :)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

to bude spise tim, ze naprosto drtive vetsine zakazniku je parametr jako sirka zbernice naprosto ukradenej a ani nevedi co nejaka sirka zbernice je :) vetsinove bezny zakaznik sleduje pouze 2-3 patametry , zaprve cenu, zadruhe vykon a na tretim miste se bude lamat cca 50:50 spotreba a velikost pameti (ano u deti kde kupujicim je rodic je spotreba velice sledovana hodnota, a tam to minimalne na papire proste AMD zatim projizdi, u Nvidie to projeli s timto parametrem u Fermi a na prodejich to proste bylo znat)

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Konecne nejaky rozumny komentar!
Je to dokonca tak zle, ze sa kludne predavaju aj rozne `paznechty` s kruto okyptenou zbernicou ale kludne aj `high-end` kapacita najlacnejsej pamete k tomu...

T.J. je sice uplna hlupost hodnotit produkt na zaklade sirky zbernice (to by nejaka predpotopna matrox parhelia 512 ci co bola lepsia nez dnesny high-end), no jednoducho prilis malo je zas prilis malo ;o)

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Poněkud OT, nicméně hlásit se to musí... Pane Součku, nastudujte si, prosím, jak používat tvary sloves v pasivu. Ve Vašich článcích takových spojení, jakého jste použil (resp. jakého bylo užito) např. v nadpisu tohoto článku, zhusta používáte. "Bude vyráběn" vs. "bude vyráběný" - cítíte ten rozdíl?
Neberte to, prosím, nijak zle, snažím se jen o to, aby čtivost a sloh na tomto webu dosahovala stále úrovně, na jakou jsem byl po léta zvyklý.
Díky
Liborius

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

To bude ještě pěkný souboj R9 3XX vs Pascaly. Jestli AMD nevydá svoje karty do konce léta, tak má určitě smysl si počkat na Pascaly a pak udělat srovnání.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

ty ses taky dobrej Pascaly :o)

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

mňa by len zaujímalo, čo všetci majú s tým Pascalom..za to,že Jen Jsem Lhal a družina už teraz sníva nad tým, ako TSMC začne vyrábať 16nm procesom v polovici 2016, čo je veľmi odvážny sen.
Druhá vec je,že proti čipom Pascal už bude stáť generácia Arctic Islands na 14nm, tiež s HBM2, novou architektúrou. Anglický web je tiež plný priaznivcov Nvidie, ktorí už očakávajú Pascal a hovoria o tom, ako keby to malo byť vydané hneď po Fiji, ale aspoň je vidieť, ako ľahko sa niektorí ľudia dajú omotať už rok(môj tip zdržanie 16nm procesu min. rok a pol u TSMC) okolo prsta (jednou prezentáciou s guličkami a čiarkami).

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

TO mi chceš říct, že AMD vydá 2 generace karet jenom s půlročním odstupem?

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Ne jen jednu generaci :-) Fiji je poslednim cipem na 28nm :procesu

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

mne vychádza rok, ale ok...a v komentári som vyjadril svoj názor, že predpokladám odklad sériovej výroby 16nm u TSMC procesom až na konci 2016...stále sú tu nejaké pripomienky k tomu,že R9 3xx budú vo väčšine preznačené modely a zrazu je pol roka(podľa mňa rok) malý rozostup pre vydanie dvoch generácií? (pričom Fiji je len model starej genrácie)
ako dlho bolo AMD v letargii a ako dlho je R9 290X top jednočipová karta od AMD?? odvtedy mali dosť času na vývoj.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Huan sni o 16nm v pulce 2016 a priznivci AMD zase sni o Arctic Islands v pulce 2016, takze prast jako uhod

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

pokud jsou schopni v roce 2016 vydat výkonný CPU ZEN na 14nm Fin Fet procesu, proč by nebyli schopni v téže době vydat na stejném procesu i GPU ?

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

TSMC by měla začít velkovýrobu 16nm čipů již tento rok, viz. http://www.kitguru.net/components/anton-shilov/tsmc-16nm-yields-are-appr...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.