Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia potvrdila ceny GeForce GTX 1060, 3GB modely dorazí později

heh >> including VAT za 7599,- CZK to vypada moc pekne na doporucenou maloobchodni startovni cenu ....to znamena ze je tam jeste velky prostor pro slevy a to ze i nereferecni RX 480 budou muset jit s cenou hodne dolu :) no uvidime jak se jeste zachovaji ceske eshopy ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nevim proc by RX480 mela jit s cenou dolu, respektive byl bych rad, kdyby sla s cenou dolu, ale GTX1060 neni k RX480 konkurencni a je naprosto mimo s cenou. O GTX1060 bych byl ochoten uvazovat, kdyby stala 5-6 tisic, vic fakt ne, v mainstreamu jasne kraluje RX480 a otazka je, zda GTX1060 bude vubec konkurencni k RX470, jakmile vyjde.
Pokud bych dnes chtel NVidii, tak bud hodne setrit na GTX1080 nebo aspon GTX1070, ale pod temahle kartama to jest mainstream opanovaly Radeony.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Moc se ve výkonech obou zmiňovaných grafik neorientuji, ale z čeho usuzujete, že karty k sobě nejsou konkurenční? Nevím, zda gtx 1060 bude výkonem nad nebo pod rx480, ale pokud bude nad tímto radeonem?

Pokud budu obyčejný uživatel, který chce rx480 a komunita mu poradí, že na linux jedině nvidii... a já pak zjistím z recenzí, že 1060 je +- stejně výkonná jako rx480? Tak ty výrobky nebudou k sobě konkurenční? Myslíte, že takový uživatel raději sáhne po rx480 nebo 1060? Děkuji za vysvětlení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

RedMarx, vidím to stejně, čekal jsem že by 1060sátka mohla ještě zvrátit moje rozhodnutí jít do Polarisu, ale za 7500,- ať si ji nechají. Pleskněte sem už konečně nereferenční Polaris s DVI výstupem a objednávám.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

podle tzv. leaknutych informaci by GTX 1060 ac je papirove/parametry slabsi nez RX 480 ma byt mirne silnejsi pod DX11 a slabsi pod DX12 jestli ji obchodnici budou prodavat ze zacatku do 8k a pak ji jeste zlevni tak s prestrelenou cenou RX 480 budou muset jit dolu coz se bude tykat i nereferecnich reseni a na to se my vsichni zakaznici urcite tesime (na slevy) :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

dá se čekat že v DX11 bude na úrovní 980, v DX12 mírně nad, Pascal je v DX12 lepší než Maxwell

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

co jsem zatím viděl testy tak byla pod 980 takže si zas počkáme na recenze ;-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ja teda s GTX1060 v podstate nepocital, bylo hned od zacatku jasne, ze ta karta bude mimo. Zvazoval jsem GTX1070, ale cena je pro me opravdu moc. Zkusim po delsi dobe Radeon, akorat vlastne premejslim o tom, kterej. Stejne 4K monitor je v planu tak za rok nejdriv a VR taky me miji, takze si rikam ze urcite nereferencni, ale jestli RX480 4GB nebo RX470? Jeste to zvazim, nakup necham az na srpen/zari.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak na hraní v 4k pro nové tituly 480 ani 1060 nejsou.. tedy pokud člověku nestačí 30FPS na mid detailech.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

to ani 1080 až 1080Ti bude

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"na linux jedině nvidii"
Tak to jsi zaspal dobu, momentalne bych na linuxu docela i preferoval Radeon. Ona totiz AMD prispiva do vyvoje otevreneho ovladace, takze pokud mas pod linuxem Radeon, tak nemusis nic resit a vsechno jede hned po instalaci. Pokud mas GeForce, tak otevrenej ovladac stoji za pendrek a musis se spolehnout na ovladac od NVidie, ktery si musis sam doinstalovat. Neni to problem, ale doby kdy mi Radeon na linuxu neslapal kvuli na hovno ovladacum jsou pryc.
GTX1060 nema ani vysoky hruby vykon ani nove technologie, ktere jsou soucasti DirectX12, takze se na RX480 absolutne nechyta. Pokud NVidii, tak se bavme o GTX1070/1080, jejichz hruby vykon je uplne jinde a muze suplovat chybejici technologie, ale je to za jinou cenu holt.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

DX12 si na linuxe neužiješ takže tento argument tu neplatí, Vulkan je ešte v plienkach.
A čo do linuxových ovládačoch pri AMD ešte nieje všetko ružové, stále sú tam problémy, idú dobrou cestou ale roky srania na linux nedobehnú za mesiac. A ak chceš výkon tak sa bez proprietárnej časti neobídeš.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne porad plati, ze linux neni na hry, ale dneska ma hodne lidi dualboot a pod linuxem tak s Radeonem neni zadny problem. Ono v podstate neni problem ani s hrama, protoze OpenGL hry behaji na Radeonu dobre a pres WINE si stejne porad 99procent DX10/11 her nezahrajes a vykon na DX9 staci bohate.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nieje na hry ale načo by som prebootoval, keď čo hrám mám pod linuxom alebo cez Wine. A ani s OpenGL to s AMD nieje ružové, proste ak mám kartu od NV v rovnakej cenovej a výkonostnej hladine vo Win tak som na tom v linuxe s NV lepšie.
Budem sa opakovať AMD je na dobrej ceste ale tie roky nenahradíš za mesiac.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"tie roky nenahradíš za mesiac"

Mesic lol... AMD zacalo delat OSS radeon ovladace nekdy v dobach R600, tj 38xx karet. To je prakticky ~deset let.

Moje zkusenost je uz dlouho takova, ze jak AMD tak Intel grafiky funguji out-of-the-box, zatimco s Nvidii ma clovek furt problemy uz pri instalaci distra - ono to vetsinou defaultne zkousi nouveau co na 90% zkolabuje, clovek pak musi nahazovat vesa driver/obchazet to... nasr*t.

Kdys naposled zkousel AMD ze mluvis o desnych problemech ? krom 3D funguje vsechno (az na bezne bugy - a ano bugy jsou ve vsech driverech, vcetne uzasneho nvidiackeho), a i to 3D uz dnes dosahuje 70-80% rychlosti binarniho driveru.

Jo a kdyz mas nvidii s binarnim driverem, pak ti vsichni lide na bugreporty reknou at si to strcis kde slunicko nesviti... ne fakt nemam cas/chut/duvod resit takovedle kktiny, kdyz amd/intel grafiky na 99% funguji a jsou tisickrat bezproblemovejsi.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Ja mám presne opačné skúsenosti nvidia funguje out-of-the-box, nouveau mi ani raz neskolabovala. Práve podpora AMD v linuxe ma donútila prejsť z AMD na NV.
"Okrem 3D" sorry nemám grafickú kartu na to aby som nepoužíval 3D.
Ano používam binárne drivery ale to som používal aj pri AMD a proste výkon porovnatelných grafických kariet AMD a NV je na tom v linuxe NV lepšie a môžeš sa rozčulovať ako len chceš je to tak.
Ale hlavný dôvod niesu hry ale OpenGL čo u mňa rozhodlo lebo to čo ma živý je na OpenGL a šlape to lepšie na NV ako na AMD

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli ti nikdy nezkolaboval Nouveau, tak to jses fakt stistko. Osobne mi to po problemech, ktere jsem mnohokrat na ruznych konfiguracich zazil ja, prijde jak z rise pohadek. Presne jak ti tu psal: install linuxu, nouveau - kolaps, prehozeni na vesa, binarni driver NVidie, OK. Proc se s timhle stvat, kdyz je dneska Intel/AMD bez problemu.
Tim nerikam, ze zavrhuju NVidii na linuxu, jejich binarka je OK, ale doporuceni, ktere jsem kdysi take praktikoval - linux = NVidia, uz neplati a dnes skoro doporucuji linux = AMD. ;-)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

GTX 970 launch date - september 2014
podpora 900kove serie v nouveau - od kernelu 4.6, tj Maj 2016

... to je asi tak vse, co je treba rici k pouzitelnosti nouveau.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Copak Nvidia nemá otevřené drivery ? .... Strašné vidět linux z pohledu majitele NVidie .....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"nemám grafickú kartu na to aby som nepoužíval 3D."
Asi nectes co pisu - 3D OSS drivery maji kolem 80% vykonu binarnich. Me osobne - ani lidi ktere znam - tech 20% vykonu navic proste nestoji za ty problemy (a pak, 90% lidi co chteji 3D hry si stejne dualbootnou wokna, ze....)

"NV je na tom v linuxe NV lepšie a môžeš sa rozčulovať ako len chceš je to tak."
To je tvuj subjektivni nazor, a nejake prohlaseni "je to tak" na tom nic nemeni ;) Muj nazor (a spousty jinych lidi) je, ze AMD/Intel je pro linux mnohem lepsi volba.

A nerozciluji se - spis me bavi lidi jako ty, co prohlasi ~deset let prace AMD za "par mesicu", a pak taky ti co si nainstaluji nvidia binarky, rozsypou se jim treba KDEcka, nahlasi buga, KDE je posle do <>, a pak pisou vztekle blogy jaki jsou linuxaci nackove :D

Jestli te to zivi, a mas komercni support k te nvidii, pak samozrejme muze byt NV lepsi volba.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mám totožnou zkušenost. Všichni si ťukali na hlavu, když jsem objednával několik PC s AMD grafikou pro Ubuntu stroje sloužící na různé virtualizační úlohy, ale ono to prostě funguje - samo, bez ladění a hlavně spolehlivě.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Co to tady porad povidate ze radeony nejsou/nebyly dobre pod linuxem? Bezel jsem na linuxu s hd 4870 i s 7870. Zadne neresitelne problemy jsem nezaznamenal. Tak jake roky ze to musi nahrazovat? To opravdu zboznuji, z tvych komentaru vypliva, ze si mel problemy s jednou kartou ani nereknes jakou a hned to zevseobecnujes, ze to plati vsude.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Tu nejde o to či sú problémy ale ide o to že máš dve podobné karty ako výkonom, tak aj cenou pod Win ale v linuxe je výkon NV vyšší ako AMD a dokonca aj nižšia rada NV je niekedy výkonejšia ako vyšia od AMD.
Len tak mimochodom mal som viacej kariet AMD a len jedinú od NV a aj to nieje práve tá najlepšie podporovaná v Linuxe.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"linuxe je výkon NV vyšší ako AMD a dokonca aj nižšia rada NV je niekedy výkonejšia ako vyšia od AMD"

Na zaklade jakych merenich se zaklada toto tve tvrzeni? Posli link prosim. Bez toho tomu muzu verit, nebo nemusim, ale fakta pro vytvoreni korekniho nazoru chybi.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tu máš http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd-r9-fury&num=2 jeden z testov, viac menej ide o to že majú dosť nevyvážený výkon, napríklad FURY raz je tam kde má byť a v ďaľšej hre su prekoná 960 čo vonkoncom nezodpovedá realite vo svete Win, toto musia vyladiť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Většinou s tebou souhlasím, ale tentokrát nemohu. Jsi v Linuxu kovaný a určitě víš, že fglrx dávají mizerný výkon i u top modelu, jako je Fury. Určitě znáš recenze z Phoronixu, které jasně ukazují, že binární ovladače od AMD stojí za vyliž kapsu. Ano, zlepšily se, to nepochybně, ale zde má Nvidia neoddiskuvatelnou výhodu. To, že je potřeba v některých distrech ovladač doinstalovat je myslím irelevantní.

Samozřejmě je otázkou, jak na tom bude za pár týdnů amdgpu. Podle dosavadních měření to opět žádná velká sláva není a amdgpu pro ještě není dostupný pro drtivou většinu distribucí.

Poslední věc. Ano, Linux pro hráče prozatím vhodný není, přesto existuje určité procento uživatelů Linuxu, kteří dualboot nemají a hrají. Patřím mezi ně a dokud AMD neudělá konkurenceschopné ovladače a nezaručí delší podporu pro své karty, která je nyní bezesporu velmi krátká, tak jiná volba, než GeForce vlastně reálně není.

Než se tu do mě někdo pustí, koukněte se pro jakou verzi X.orgu je poslední fglrx.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Úplný súhlas, ale spamätali sa a idú správnou cestou takže uvidím ako to bude v budúcnosti či sa knim ešte nevrátim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S fglrx mas sice pravdu, akorat ze vychazis ze zcela mylneho predpokladu, ze vsichni linuxaci si vesele hodi 10+ megabajtu nezname binarky do kernelspacu, jen aby ziskali nejaky vykon navic.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ináč ak budeš chcieť mať amdgpu to bez binárky od AMD nepôjde

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ale ta snad nebude běžet v kernel space, ne? Já měl za to, za celá ta změna architektury ovladače byla kvůli tomu, aby v kernel space běžela co nejtenčí vrstva. Nemluvě o tom, že by mělo být možné nad amdgpu udělat jiný ovladač používající hardware od AMD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, binární část ovladače, tedy AMDGPU-PRO, poběží mimo kernel space. A je možné napsat jinou implementaci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nepředpokládám, že linuxaci instalují fglrx masově. Sám mám 2 APU a fglrx nepoužívám.

Mylně si pochochopil pointu. Mluvil jsem o tom, že Radeony naprosto ztrácí smysl, coby herní grafiky v Linuxu. Pokud někdo na Linuxu hraje, koupi si GeForce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na Linuxu nikdo soudný nehraje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A dôvod?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobrá tedy, když zpochybňuješ mojí soudnost, rád bych, abys mi řekl, na základě čeho. Zde máš můj příklad i s mým postojem.

Nejsem hráč, nevlastním desítky až stovky her - nikdy mne to nevzalo. Když už přijde chuť si zahrát a najdu si čas, většinu her mám zakoupené ve Steamu (část z nich ještě z dob, kdy jsem používal Windows a krom jedné dostaly port na Linux) a na mém hardwaru nemusím dělat žádné kompromisy v nastavení. Ano vím, měl bych na Windows ve většině z nich o pár procent FPS navíc, ale jestli budu mít "v Linuxu 150 FPS nebo ve Windows 180 FPS" je celkem jedno - i když takové rozdíly se ve mnou vlastněných hrách nekonají, asi ve 2 hrách je ale rozdíl cca 15%. No a mimo Steam mám zakoupených několik RTS, což je žánr, který mne jako jediný opravdu oslovil. V posledních letech ale nevyšel v tomto žánru jediný slušný titul (aspoň o tom nevím) a tak si ty, které nebyly portovány na Linux, zahraji přes wine. Opět, určitě bych pod Windows neměl 150-200 FPS, ale třeba 250 FPS. Netuším, to jsem už nezkoumal, protože je to z pohledu hraní irelevantní.

Do doby, než pro mne prioritní hra byla vydaná pro Linux, musel jsem vedle mnou používaného systému udržovat ještě Windows. Po několika opravách vydavatele se verze pro Linux dostala do stavu, kdy jsem přestal potřebovat dualboot. Nemusím udržovat dva systémy (jeden na práci a občasné hraní a druhý na jednu hru.

Pokud budeš chtít ke tvé analýze mojí bezsoudnosti něco doplnit, stačí říct. Moc se na ní těším.

K tématu doplním, že kdybych měl AMD Radeon, musel bych samozřejmě dualboot zachovat. Radeony jsem léta používal, ale po přechodu na Linux jsem musel začít nakupovat u Nvidie. Pokud AMD udělá kartu, která bude konkurenceschopná i z mého pohledu, rád si jí zakoupím. Já totiž nepatřím do žádného tábora fanoušků, ať již jde o grafické karty, procesory nebo operační systémy. Používám to, co je pro mne lepší. Toto téma je o herních grafikách a z tohoto pohledu pro mne, jako uživatele Linuxu, jsou grafiky AMD v tuto chvíli nepoužitelné.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

...a ako vies, ze radeony pod linuxom niesu konkurencie schopne? ved ti tu pisu ludia, ze su :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Protože jich pořád několik mám, stejně jako 2 generace APU. Pro jednu distribuci testuji některé věci ohledně HW, čili HW mám dostatek na to, abych mohl porovnat i výkon grafických karet v Linuxu v mnou vlastněných hrách.

Lidi tu nepíšou, že jsou. Jen tu bylo nastíněno to, že pokud někdo nechce používat binární ovladač, Nvidii si nekoupí, protože nouveau není podporován Nvidií a není zdaleka na úrovni ovladače radeon. I "grafiky" od Intelu jsou na tom lépe. Nicméně kdo trochu ví o čem je řeč, tak má povědomí o tom, jaký výkon podávají otevřené ovladače. Kdo ne, může si na Phoronixu dohledat výsledky měření fglrx vs radeon. To pak porovná v rámci stejného serveru fglrx vs birární ovladače Nvidie ve stejných hrách a zjistí, že pokud chce hrát na Linuxu, nemá jinou volbu než GeForce a binární ovladač. Pro někoho nepřípustné (chce pouze OSS v Linuxu). Jinak tu nezaznělo ani náznakem, že "jsou".

EDIT: Zaznělo jenom nařčení, že kdo hraje na Linuxu, není soudný. A na tuhle debatu se moc teším :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ty sám se za hráče nepovažuješ. :-) Hraní bereš jako casual aktivitu a navíc máš zřejmě daleko více znalostí, než běžný gamesník, který má leckdy problém zprovoznit hru dokonce i v těch Windows. K tomu si přidej, že typický hráč nemá zájem zkoumat jak hru rozchodit pod Wine, ale chce kliknout na installer a pak už jen hrát.

Jen bych rád, kdybys mi vysvětlil rozpor ve svém vyjádření: na jedné straně píšeš, že nejsi hráč, na druhou stranu řešíš herní grafiku pod Linuxem?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problém je ve tvém obecném tvrzení, že na Linuxu nikdo soudný nehraje. Proto jsem se ohradil. Ano, hráč nejsem, ale existuje nemálo lidi, kteří hrají hry a vystačí si s Linuxem. Jde totiž o to, jaké hry hrají a také jaký mají hardware (což je jádro pudla mého vstupu do této diskuze). Kdyby jsi napsal, že typický hráč, tedy někdo kdo paří jak o život, nemůže používat Linux jako herní platformu aniž by se musel omezovat ve výběru titulů, tak se pod to podepíši. Ale tvrdit něco takového v obecném měřítku? Přeci máš dost znalostí na to, abys i jako fanda systému od MS věděl, že dnes je doba úplně jinde a že to již takto plošně říci nejde. Podle mých postřehů nespadáš do skupiny fanatických exotů jako ten kluk s tří písemným nickem.

Wine jsem zmínil už jen tak mimoděk, abys měl všechny informace pro svou analýzu. Jak píšeš, Wine není pro typického hráče. Mohli bychom tu řešit nějaké další věci, ale to by bylo pouze plýtvání místem, protože v tom zřejmě v rozporu nebudeme. Nicméně neopomenu říci, že když pachatel hry chce, může na binárku uživatel kliknout i v Linuxu.

Rozpor rozporem není. "Herní" grafika a výkon binárních ovladačů se nepoužívá pouze na hraní her. GPU je možné využít mnoha dalšími způsoby, což podle stylu jak zde do diskuzí píšeš, vědět budeš. Navic i když hrají podle chuti a času, teď již jen 1-4x do měsíce, přesto chci mít v jednom počítači grafiku, která nejen pomůže procesoru v různých operacích, ale když už nějakou tu hru spustím, ať je z toho zážitek. Je mylné předpokládat, co se nejen zde v diskuzích leckdy píše, že "ta karta na občasné hraní stačí" u karet, které svým výkonem na hry opravdu nestačí, nedej bože něco jako herní notebooky. Ale zpátky k tématu. Proč tedy řeším herní grafiku a především ovladače k ni? Část z důvodů byla řečena a druhá část je realita. Zastánci táborů AMD i Nvidie zde řeší pár konkrétních věcí, vytahují nějaké testy a nejsou ochotni přistoupit na jiný úhel pohledu nebo nedej bože na to, že někdo může používat jiný operační systém a to ještě na spouštění her. Když zde zazní libovolný argument, který realitě odpovídá, většinou na něj zareaguje někdo stylem, jako jsi to udělal ty - promiň, ale absolutně nekorektně. Proto jsem se rozepsal a chtěl slyšet tvůj rozbor.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V práci děláme nějaké profi grafické aplikace pro Linux a s Nvidii je daleko min starosti. Domácí uživatel si to možná pošteluje ale jakmile potřebujete stabilitu a jistotu, že vám to pojede na desítkách strojů tak si řešení od AMD zatím představit nedokážu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Karle, jak je na tom s výkonem 1060? Očividně již něco víš (stejně jako ty tvé vize marxismu :-o ). RX480 někde dosahuje výkonu 980tky, někde je na úrovni 970tky. 1060 by měla mít výkon 980tky - alespoň se to proslýchá. Paměti méně než 480tka, výkon v DX12 (takže v nových gamesách, ale otázkou tady je, kdy ty hry budou v majoritě) lepší pro 480tku. Spotřeba by měla být menší u 1060tky, což je také pár stovek ročně dolů. Cena cca shodná (papírově). Takže bez recenzí teď asi nikdo nemůže říci, co bude lepší, v každém případě při výkonu 980tky, která začíná na cca 11k, je cena zhruba 8k velice příjemná.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Máš dve karty s podobným výkonom a s podobnou cenou čiže pomer cena/výkon budú skoro rovnaké a ty si myslíš že ľudia budú kupovať AMD, zobuď sa doteraz mali AMD lepší pomer cena/výkon ako NV (vždy až na jednu dve karty v generácií) a aj tak ľudia kupovali NV, a ty mi teraz budeš tvrdiť že sa to mávnutím čarovného prútika zmení, fakt dobrý vtip.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

pouze v DX11, v DX12 smete RX480 tu GTX1060 nekam do kanalu.
---
jinak to ze NVidia ovladla 80procent trhu je zalezitost poslednich let od prevzeti ATI a klidne se muze situace obratit. Mainstream a lowend muze ovladnout AMD, pokud NVidia nezlevni. V highendu je dneska jasna volba NVidia (GTX1070/1080).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

DX12 používa 6 hier, z toho sú dve čisto AMD, koľko je hier komplet na svete? Keď sa DX12 rozšíri potom sa o jeho vplyve môžme baviť teraz je to podobné ako s rozšírením OpenGL ten má aspoň výhodu že nieje viazaný na jeden systém a využiješ ho aj mimo hier.
A zatiaľ ešte k GTX1060 neboli testy takže ešte nieje čo porovnávať sú len nejaké úniky v benchmarkoch čo môže sedieť ale aj nemusí. Pri 480 boli viac optimistické ako to nakoniec dopadlo, takže ja si počkám až na testy s hodnotením či to stojí za to alebo nie.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

stačí kouknout do statistik kolik se prodávají DX12 hry a kolik DX11. Tuhle kartu kupovat s ohledem na budoucnost vDX12 nemá moc smysl, na delší dobu nemají žádný extra výkon.

DX12 funguje na Pascalech lépe než na Maxwelech.

Navíc příklad 960 vs 380... Cenově výhodnější Radeon, statistiky jasně mluví o tom že 960 je násobně více než všech R9 2xx a R9 3xx dohromady. Proč by tomu nyní bylo jinak.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Treba protoze lidi prave jako ty ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no právě, takových je většina, čísla prodejů her, čísla prodejů karet to potvrzují

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A znas to prislovi.. Nejlepsi statistika je ta, kterou si udelam sam?
:)
Dokud nebudou nezavisle testy, tak je zbytecne se byt o tom jen bavit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zase ty "nezávislé testy", co to je?

I tohle může být výsledek nezávislého testu, uplaceného/zaujatého, stejně jako to může být fake..

Stejně jako kterákoli jiná recenze. Stačí ale hledat fakta a člověk dojde k nějakým říslům, které docela sedí s tím co linkuju.

Například se tam komentuje špatný výsledek RX480 v RotTR, který je pouštěný s 2xSSAA. Na PCT kde se přesně takové nastavení používá RX480 vyšel dokonce o chlup hůře a nikdo to skóre nezpochybnil :)

Chápu že fanboyz se těch čísel v mnou linkovaném článku musí děsit a musí to zpochybňovat.

Pamatuji třeba pár kousků zhruba den před ukončením NDA na 480...

Polský časopis a skóre = reakce AMD fans fake.. po NDA.. real, v době leaku byli možné ten časopis sehnat. vyšel až s NDA, ale některé stánky časák dostanou dříve a prodávají dříve..

YT videa z gameplay = reakce AMD fans fake... po NDA... real

YT videa s teplotami = reakce AMD fans fake... po NDA... video bylo ještě optimistické

A spousta "100% fejků" se prokázala jako real, naporti tomu "100% zaručené infa" se prokázaly jako fake.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je test provedeny Nvidii..jak muzes u toho tvrdit, ze je to nezavisly test? Trochu premyslej...
Ja jsem se treba na nektera ta cisla dival a nesedelo to vubec. Coz na jednu stranu neznamena, ze je to fake, na druhou stranu to proste neni mozne overit.
K tomu tvemu polskemu testu.. to byla teda pekna blbost.. treba ten vysledek ve WOT byl naprosty nesmysl.
Takze ne ze neni potreba pockat na nezavisle testy.. ono se MUSI pockat na nezavisle testy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Protoze je zahadne predrazena.

GTX 1060 - 250 USD + VAT = 7500 Kc

RX 480 8 GB - 239 USD + VAT = 8000 Kc?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

osobne te cene neverim, karta by pak byla dost v nepomeru s cenama 1070 a 1080, bud by museli spadnout s cenou ty nebo 1060 bude u prodejcu kolem 8500

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

v nepoměru? Ano vychází o trošku levněji v poměru cena/výkon než 1070, ale to není nic neobvyklého za vyšší řady člověk za jednotku výkonu platí víc. 1080 pak nese příplatek za to že je aktuálně nejrychlejší na trhu.

Poměry jsou dlouhodobě +- podobné, stačí kouknout na historii.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nejrychlejsi na trhu je Radeon Pro Duo, ale jinak souhlasim.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Například... X-Plane 10.. je to OpenGL a nepodporuje multGPU... ještě je ProDuo nejrychlejší?

Jinak vím že to občas někdo vytáhne, pro takové případy tedy dodám "nejrychlejší single chip!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tvuj priklad je usmevny vzhledem k tomu, ze mnoho lidi X-Plane nezna, natoz aby jej hralo..:))
Krome toho OpenGL je stejne vicemene uz mrtve, nove hry budou delane pod Vulcanem a ne OpenGL.
..ja jej treba znam proto, ze jeden muj byvaly kolega byl tak pred 15 lety fanda do leteckych simulatoru..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ok, tak co třeba ... hitman?

ale je to zcela irelevantní... Prostě dve grafiky umí dát dohromady každý trouba, na to nepotřebuje grafiku za 40 tisíc

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu? Ty umis dat 2 grafiky na jedno PCB a zasunout to do jednoho slotu?
Cece ty jsi prekvapil.. :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz jsem to tady tak nejak zbezne procital, tak mi prislo, ze vam unikl fakt, ze nvidia prohlasila, ze 1060 ma mit vykon na urovni gtx980, coz je zatim nad rx480 (nebo neco uniklo me?). Nerikam, ze tomu verim, ze to tak bude ve vsech hrach a na vsech rozlisenich - to je blbost, bude to spis nejakej prumer...
Jako letos mi to zatim prijde, ze nvidia jde amd tvrde po krku, udelali lepsi grafiky (jasny, nemaj na Radeon Pro Duo, ale kdo si ji koupi...) a ted navic hodlaj s 1060 konkurovat i cenou (jasny, minimalne prvni tyden bude cena vyssi). At jdou se svejma paperlaunchema a nekalejma praktikama vazne uz doriti...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Len pre upresnenie, paperlaunch použili obaja výrobcovia.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia si hlavne nakalela do vlastniho hnizda a pak se v tom jeste vyvalela.

GTX 1080 - 20 tisic
GTX 1070 - 14 tisic
GTX 1060 - 8 tisic

A levnejsi karty jsou kde? To maji zakaznici kupovat historicke karty jako GTX 750 ve vyprodejich?

AMD ma RX 470 a RX 460. Co ma Nvidia? A zrovna v cenove relaci do 8000 Kc se proda naprosta vetsina grafickych karet.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kde kúpim AMD RX 470 alebo 460?

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

AMD ma RX470 a 460 rovnako ako nVIDIA GTX 1050 len v priprave.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

RX480 ve 4GB verzi také není k mání na našem trhu, o slabších verzích nemluvě. Takže má Nvidia stejné prd jako AMD.

Začínat levnějšíma kartama se neoplatí, wow efekt je lepší dojit přes top karty a pak je tu ten fakt (o kterém asi nevíte) jako je výtěžnost procesu či rozdílný počet kusů co se prodá (ekonomický význam slova "mainstream" asi taky neznáte).

AMD sice má RX480 ale vesměs je nedostupné a pořád předražená.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No a je lepší koupit 1060 s 3 GB paměti nebo RX480 s 8 GB paměti a stejným (nebo snad mírně větším?) výkonem za stejnou cenu?

(Heleme, čerstvá novinka: http://radeon.com/doom-vulkan/ - Vulkan přidává v DOOMu ~25% výkonu? Mňam.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

proc by si meli kalet do vlastniho hnizda? pokud se jim za tyhle ceny ty karty prodavaj, tak si naopak do vlastniho hnizda snaseji zlata vejce ;)

GTX970 s cenou od 9 do 11 tisic byla nejprodavanejsi grafikou Nvidie za posldni 4 roky, prodalo se ji udajne prez 5 milionu kusu, proc by tedy nemohla bejt stejne dobre prodavana 1060 nebo 1070? podle statistik JPR se prodej drazsich modelu zvysuje a prodej levnejsich grafik naopak procentuelne klesa, v kurzu jsou celosvetove tedy drazsi modely a statistiky JPR uvadi ze se to lame na hranici prave $299 kde dedikovane grafiky v segmentu nad tu cenu zazivaji prodejni rust ikdys celkovej prodej dedikovanych grafik kazdy rok klesa ;) a je to celkem pochopitelne, od urcite urovne si uzivatele vystaci s APU a dedikovanou grafiku ignoruji

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To by mě taky zajímalo. Po 470/460 se slehla zem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Máte tady GTX960/950 nebo ne? Případně ještě levnější. AMD má R9380/X a nižší...

Tak jak AMD ještě na trh neuvedla 470/460, ta NVIDIA neuvedl GTX1050...

Jinak stejně drahé karty tady už byly dřív... Radeony stojí pořád stejně, NVIDIA proti předchozí generaci sice zdražila, ale ceny v 7xx řadě byly 249 za 760, 399 za 770, 650 za 780 a 699 za 780TI

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A preco sa tu ohanas cenami grafik z roku 2013 a nie z roku 2015? Novsie grafiky su predsa relevantnejsie na porovnanie, nie?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si myslím, že oba výrobci nechvátají s levnějšími modely právě proto, aby se prodalo alespoň něco z předchozí generace. Skladové zásoby pořád jsou a každý prodaný kus se počítá. Ale donekonečna nebudou moci čekat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dle člověka z české NV karet bude dostatek. I u 1080 měli víc než dříve, ale byl příliš velký zájem.

A ano proč bude to 1080. V tom co uvedli na produktovém webu člověk najde výsledky tstů, kde v RotTR je 980 na 2.2 násobku 960, kde 980 je ve Witcher 3 1.9 násobek 960, stejně jako v Overwatchu je zhruba 1.7x rychlejší 980 než 960.

Minimálně v těhle grafek se NV 100% nemýlí,, platilo to i pro 1080... Z toho jde jasně usuzovat kde ta karta bude.

V Novějších titulech na tom bude lépe než ve starších, stejně tak v DX12 bude lepší než 980

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ja si myslim, ze to s tou obri prodejnosti byl kec, protoze ti, co meli 980Ti - asi nejvetsi nadsenci, projeli testy a zjistili, ze je posun vykonu v radu jednotek procent. Z nich jen nekolik malo jedincu do toho slo, protoze proste vykon za kazdou cenu. Vim, ze hodne lidi cekalo s koupi sestavy, az ty grafiky budou a takova dobra polovina sla po tydnu stejne do 980Ti, at uz bazarove, ci pote te zlevnene. Jestli se tech karet prodalo u nas tak 1000-2000 max? Jen tipuju... ze zacatku proste nebyly, a kdyz byly, tak hodne drahe, od dodavatelu chodili po dvou kusech i do tech nejvetsich e-shopu. Ja to teda zas tak neprozival, jako nekteri, co projizdeli stranky co 20 minut... a pak si stejne nic nekoupili.
Jinde ve svete to bylo asi jine, hlavne v ameru, kde je to za par susnu a trh je velky. Tam si dovedu predstavit, ze byla poptavka a cisla v prodejich v prvni vlne neskutecna...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale ta karta - 1070 a 1080 - není pro majitele 980Ti ano TitanX náhrada. Je to pro majitele slabší grafik. Cílová skupina pro upgrade jsou majitelé 970/980 (sám jsem šel do 1080 z 980) nebo pro nově kupující.

Ze začátku nebyly protože se prodaly. Já ji chytil v TS Bohemia. když jsem začal objednávku, byly skladem čtyři, když jsem ji dokončil, skladem nebyla žádná. A takhle to v první den prodejů bylo všude. Zaprášilo se po nich velice rychle, dokonce mi z TS Bohemia v zápětí volali a potvrzovali si, že tu grafiku opravdu chci...

S těmi kusy to máte odkud. Zdroje bližší prodejcům mluví o dodávkách v dvouciferných číslech, ne v jednotkách, které se typicky vyprodaly ještě dřív než přišly na krám, pokryly předobjednávky a "skladem" se tak objevily jen přebytky z předobjednávek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze mi chces rict, ze od kazdyho modelu byly k dostani denne desitky kusu (myslim treba na alze a od jednoho vyrobce), ale prodaly se? To se mi nezda pravdepodobny, hlavne kdyz jsem cetl reakce lidi, ktery aktivne shaneli nereferenci a od urcityho modelu byly k dostani 2 kusy a pak tyden ani tuk a v jednom pripade dokonce czc poslalo founders edition, misto strix... prijde mi to vsechno jako velka snuska kecu, ty karty proste nebyly :-/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

On chce rict, ze v jeho ocich, tech karet byl dostatek ;) Realita je spise takova, ze karet dostatek nebyl a nestacili pokryt ani tu poptavku, ktera po nich byla. Nehlede na to, ze po chvili trochu rozumnejsi jedinci FE edicie prokoukly, takze ted zustavaji na skladech.
Ze po nich byla vetsi poptavka je pochipoitelne, protoze pro fandy se jednalo o prvni generaci po dlouhe dobe, co prinasela navyseni vykonu dokonce s nizsi spotrebou.
A to je tak asi vsechno.. Jinak JirkaK tohle to troli pravidelne na vsech forech, takze netreba jej brat moc vazne :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no jasně že nebyl dostatek. Poptávka byla vyšší než se čekalo a to potvrdil i člověk z NVIDIE, který mimo jiné potvrzoval ceny z článku,

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Muze mi nekdo vysvetlit proc je v evrope karta drazsi o 9 eur nez v USA? Do USA i evropy to jde primo z ciny, takze mi to nedava moc smysl.
Jinak je hezke, ze zverejnili i ceskou cenu, takze si nebudou moct narazit jak v pripade ostatnich modelu. Taky doporucena cena by mela byt maximum, jako tomu byva u vseho ostatniho zbozi a v ramci konkurencniho boje by se mela pohybovat aspon o 20% niz, divne, ze u grafickych karet tomu neni ....

Kazdopadne cena teda dela z ATI RX480 neprodejny kus HW .....

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

To je těžké říct, že to mají levnější o 9 $-€, když si vezmeš jaký mají platy, a přepočetl bys to, tak bys zjistil že pro ně je ta karta cenově tak jako u nás za 2000,-Kč.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak to hodně někomu fandíte. Když máte dobrou práci vyděláte si u nás stejně jako US.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Jirko, Jirko... co len z teba bude? Politik? Demagog? Marketak?

"Když máte dobrou práci vyděláte si u nás stejně jako US"
Na posratom Slovensku sa odhaduje priemerna mzda na tento rok okolo 905Eur. Plati pravidlo, ze priblizne 70% zamestnanych NEDOSAHUJE priemernu mzdu.
Na Slovensku je minimalna mzda 405Eur.
V USA je priemerna minimalna hodinova mzda asi 8$*160h = 1280$
V USA je priemerna tyzdenna mzda okolo 880$*4w = 3520$

A teraz si este raz precitaj tvoj humus, co si vyplodil.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Je fakt videt, ze inteligence neroste na strome a clovek se s ni musi narodit ..... ten clovek nahore pise, ze kdyz ma clovek dobrou praci, tak se u nas da vydelat jak v USA, co je na tom nepravdy?
Jinak je to uz nejaka doba, co jsem se dival a prumerny rocni prijem cele domacnosti v USA byl kolem 25000 USD. Patrne se asi pocita cista castka po zdaneni. Cili zadna hitparada .....

Ale teda ty tve pocty prumerne hodinove a pak tydenni mi prijdou zvlastni.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Protoze ten clovek nahore pise: "když si vezmeš jaký mají platy, a přepočetl bys to, tak bys zjistil že pro ně je ta karta cenově tak jako u nás za 2000,-Kč."

Aby si to pochopil aj ty, tak ten clovek pise v mnoznom cisle a vseobecne. Takze pocita s nejakym medianom/priemerom alebo teda typickym uzivatelom tychto produktov v porovnani s nasim medianom/primerom alebo teda typickym uzivatelom tychto produktov. Len to nerozvadzal ako ja. Ale pochopitelne to je.

MistrJirka na toto reagoval tym, ze u nas "existuje" nejake VELMI dobre platene zamestnanie, kde sa da vyrobit tak ako v USA.

Stale ti to nedochadza?

70% zamestnanych ludi ma mensiu mzdu ako priemernu (905Eur na Slovensku) oproti USA, kde im mzda zacina na minimalnych 1200$.

Stale nic?

Takze ja ako dobre plateny programator (co patrim do hornych 10%) mozem frajerit, ze sa mam rovnako dobre ako predavacka v Costco v USA? BTJ ty asi fetujes!

Tvojich 25000 USD platilo tak v roku 2006 pred krizou. Stale to bolo cez 2000$ na dvoch rodicov na mesiac. Podla CNN to je 53000$ na rodinu http://money.cnn.com/2015/09/16/news/economy/census-poverty-income/

Ked pouzijes google tak minimalna mzda sa pohybuje od najchudobnejsich statov (7.25$ na hodinu) po bohatsie (cca 11.5$ na hodinu) v USA. Median priemernej hodinovej mzdy sa pohybuje okolo 21,5$ a vypocet sedi podla toho, ci maju 33 hodinovy vikend alebo 40hodinovy vikend a ci pouziju median, alebo priemer. Priemer je samozrejme vyssi.

Podla stranky http://www.tradingeconomics.com/united-states/wages "Wages Low Skilled" vychadzaju cez 1600$ mesacne.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

A co životní náklady? Ty na Slovensku nejsou podstatně menší než v USA? Takhle nominálně bych to nesrovnával.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zivotne naklady v USA: https://www.expatistan.com/cost-of-living/index
Za zaklad je povazovana ceska Praha, ktora ma index 100%. Mesto s indexom 170, znamena, ze naklady na zivot v tom meste su o 70% (alebo 1.7x) vyssie nez v Prahe. Pritom Bratislava ma 104%!!! Svine nase nenazrane :)

Kazde mesto tam ma aj detailne rozpisane priklady a ceny tovarov a sluzieb.

Ak si pozries mapu a prejdes si americke mesta, tak zistis, ze obrovska vacsina miest je pod 200%, priblizny priemer vychadza na 170%. Par najvacsich zle platenych smoliarov v USA ma 3x vyssiu mzdu nez par zle platenych smoliarov na Slovensku pri o 1.7x vyssich nakladoch.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Protože DPH? Protože síla USD proti EUR?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

NE. Dalsi teorie?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

O jaké ceně vlastně jde řeč?

Od ANO pro odchod UK z EU za 1 EUR koupíte asi 1.1 USD a to je nějaký středový kurz za který nikdo reálně nenakupuje.

Tímto přepočtem je 249 USD = 226,37€ ale jak jsem psal, nikdo nenakupuje za nějaký teoretický kurz. Banky mají kurzy odlišné. Rozdíl je 3.3 procenta (226,37 vs 234), to bez problému spolyká rozdíl bankovního kurzu, navíc každý obchodník - v tomto případě distributoři pro EU - musí počítat s tím že se kurz změní, tudíž si kryjou i drobné pohoršení kurzu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tech 9 euro byla spis recnicka otazka, proc? Kdyz by melo jit o prachsprosty prepocet na eura, jelikoz se to jiste plati v dolarech. Konverze u takovych veci budou zanedbatelne a v ramci rozumnosti bych cekal cenu stejnou vsude. Jako ja s tim problem nemam, byval tu nektery HW o hodne drazsi nez v USA a naopak i o hodne levnejsi.
Nicmene uz bych to neresil, je fakt, ze jde o zanedbatelne procento, navic je hodne pozitivni, ze udali cenu i v narodnich menach, coz uprimne, vidim uplne poprve.

P.S.: kazdopadne to vidim v nasledujicich par dnech na zabijacku (prasatka:)
i7-6700k
MSI Z170A PC MATE
16/32GB RAM
GTX 1060
Co na to rikate? Nejaky tip na desku? Zatim nejsem plne rozhodnut, je jich 3 prdele a chtel bych jiste plnotucne USB3.1 a ne ty 5Gbps vojebavky, co se skryvaji pod USB3.1 gen1. Ma nekdo nejakou dobrou zkusenost?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

i5-6600K - simulaci více jader na hry nepotřebuješ a desky mají autoamtický overclock na 4200Mhz.
MSI Z170A PC MATE - mám na hry tu asrock extreme4, ale pokud uvažuješ o disku do M.2 tak ti ji nemohu doporučit kvuli umístění pod grafickou kartou. Výkonově nemáš co porovnávat.
16GBRAM - bohatě stačí. 32 přeplácíš.
RX 480 v nereferenčním provedením.
SSD disk - ale to ti říkat nemusím protože chčiješ na lidi s HDD, stejně jako já.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co je špatného na umístění M.2 pod GPU? nebo třeba mezi CPU a GPU tak jak to mám na desce já?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

disk se při práci zahřívá, tím že je umístěn pod PCI-E tak je většinou tam kde je umístěn chladič grafické karty, který jednak předává teplo tomu disku což vede k dalšímu nárustu teploty disku. A další věcí je že skovaný v bublině teplého vzduchu kde se třeba u RX480 není šance nějaké cirkulace vzduchu, pokud tomu někdo nepoumůže. Pak disk rychleji odejde do nebes i se svými daty. Nad PCI expres slotem to je lepší i když taky žádná výhra. Je okolo něj alespoň místo a vzduch může volně proudit kolem disku a nebo na něj můžete nalepit chladič.
Nejlepší jsou základky které mají M2 slot úplně někde jinde.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Co mate furt s tim zahrivanim? Roky jsem mel pocitac pod dvuma dekama, aby nehucel a jede dodnes ..... ted ho mam zavreny ve skrini a co?
Na elektru nas ucili, ze polovodice vedou lip elektriku pri vyssi teplote, takze je celkem logicke, ze to ma topit:) Dokonce jsou i studie, kde je vyslovene receno, ze nizka teplota konkretne diskum (pravda, klasickym) skodi. Nevidim duvod, proc si honit pero nad tim, ze tam narvu 8 vetraku misto zadneho a mam 30 misto 40ti stupnu ......
To same mi prijde se serverovnama .... jeste mi nikdo rozumne nevysvetlil, proc se plati za drahe klimatizace, aby tam bylo 20 stupnu, kdyz i v tom nejvetsim paraku dneska, kdyby tam proste hnali vzduch z venku, tak tam bude o 15 stupnu vic a co jako? Vadilo by to mozna trosku obsluze (ikdyz mozna lip nez kdyz je mnohde treba 17 stupnu), ale to je tak vsechno, elektronice by to bylo jedno a usetrily by se nemale naklady.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Není to pravda, jsi úplně mimo. Jinak ukazuje to úroveň našeho školství a nebo jsi byl záškolák. Na elektru vám měli do hlavy vtlouct, že při zvyšující se teplotě vodiče vzrůsta ohmický odpor a tudíž čím teplejší vodič tím větší odpor. Kdyby jsi měl pravdu, tak by supravodiče ohřívali místo toho aby je chladili tekutým dusíkem. O polovodičích platí dvojnásob. Takže nevážený pane BTJ, čím menší teplota integrovaných obvodů tím lépe. Možná by vám pak stačilo klasické čtyřjádro kdyby běželo na 29°C. A vystačím si pouze s jedním větrákem který šikovně vhání vzduch do bedny.
Dále bych se bavil o životnosti, u HDD je nejlepší STÁLÁ teplota, kvůli tepelné roztažnosti různých druhů použitých materiálů-kovů. U integrovaných obvodů SSD, CPU, GPU, RAM musí Váš počítač pod dekou být za zenitem a mlít z posledních sil. Nevím jak je starý ten váš, ale ten můj vydržel 12 let a ještě pořád funguje, jenže to je oldschool kdy ještě nebyly zavedeny ROhS bezolovnaté pájky. V případě dnešních počítačů založených na ROhS kdy spoj není tak pružný dochází při výrazných změnách teplot (pracovní/idle/off) k výrazným objemovým změnám, které velmi brzy vedou k nanotrhlinkám, ve kterých se začne generovat přechdoový odpor, dále zvyšující teplota namáhaného spoje, vede k dalšímu růstu objemu a vzniknu mikrotrhlinek, které dále vede až k izolaci kontaktu a degradaci zařízení.
Pokud budete mít snahu pochopit co jsem Vám teď napsal, pochopíte i proč serverovny jsou draze chlazeny.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

jo tak to mi taky zvedlo naladu proste to poradne ohrejeme a ziskame hyper nebo v lepsim pripade supravodic ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Taky me to hodne pobavilo ...... BTJ, ktery MA, a ted uz je to i vedecky dokazane, VZDY PRAVDU, ma v diskuzi -4 ..... crha +5 a pan Tom +3 .... co bys z toho vydedukoval? V diskuzich cdr/diit se vyskytuji jen kreteni nebo decka, co jeste nemaji vystudovanych ani 5 let zakladky .... a jeste jak budou neznalci poucovat:o)
Ja jsem to samozrejme myslel ze srandy s tim, aby clovek pocitaci pritapel a tim jel lip, proto ten smajlik. Ale, ze me tu nekdo bude poucovat o vodivosti polovodicu bez zakladnich technickych znalosti a to jeste v dobe wikipedie, ROFL!:o) Se tu smeju jak dreveny kun:o)

P.S.: ja jsem pan NEKDO:), ja to samozrejme nemam za potrebi si dokazovat, ja na vas chciju, ale tak, abych trosku vzdelal kterenky nebo budouci sestaky, tak https://cs.wikipedia.org/wiki/Polovodi%C4%8D#Z.C3.A1vislost_vodivosti_a_...
Konkretne "S rostoucí teplotou se zvyšuje vodivost, resp. snižuje odpor polovodičů."

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

BTJ, zase jen verejne ukazujes na sebe, ze jsi opravdu trouba, ktery nechape ani tak zakladni pravidla pro stavbu pocitacu, jako je jejcih chlazeni, provozni vlastnosti a jeste se tu ohani vlastnostmi polovidicu :))
Chlape, uz te nekdy vubec napadlo, proc se vypocetnich centrech maji brutalni klimatizace? Proc v racich, jsou ventilatorky, ktere jednou na 3+k otacek a rve to jak feny? S tvoji logikou by bylo nejlepsi je zabalit do dek a pekne nechat zahrat :)))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Chlape, uz te nekdy vubec napadlo, proc se vypocetnich centrech maji brutalni klimatizace?" .... ano, praveze napadlo a kdybys umel cist, tak par odstavcu vys ne nad tim taky pozastavuju. Ty pro to mas nejake vysvetleni?
Ja se tu nicim neohanim, jenom se smeju nad tristnima znalostma zdejsich diskutujicich, kteri nemaji tu drzost nekoho takovym zpusobem "opravovat" ......

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Aha :)) takze podle Tve logiky to vsichni delaji spatne..no vyborne :))
..a soucastky se napriklad neprihrivaji. :)))
Jenom ty jsi letadlo, co...
;)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pan "NĚKDO" si pořádně naběhl .... aneb kapitola "Minoritní nosiče nábojů" ....
Geniální stejně jako ten vtip s komunistickým funkcionářem a výrobou celovodičů ;) http://www.rozhlas.cz/pardubice/laborator/_zprava/vite-ze-vtip-o-polovod...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

i5 nechci, rozdil je 2k a mam to na mnoho let.
32 je rozdil 15kil a preci jen se clovek nemusi uskromnovat s virtualkama.
Nemam to na hrani, grafiku chcu co nejuspornejsi, mam vice monitoru atd .... cili radeon je zcela mimo.
Pocitac mi bezi 24/7. Mozna si pockam az na 1050, se uvidi. Nebo mozna necham integrovanou .... rad bych si koupil nekde ve vyprodeji asi dooma4 a to nevim jak pojede na integrovane, urcite lip ja na me gtx460, takze treba to hratelne i bude.
SSD samozrejmost (to se snad ani nemusi psat ne?:o), pouziju stary, pripadne uvazuju o samsung evo 850 500GB.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

na více obrazovek jedině quadro nebo ten fire od amd. Herní karty se s více jak dvěma obrazovkama budou trápit.

pokud to nemáš jen na hry, tak pak i7 se ti pak vyplatí to jo.

jinak 16/32/tak rovnou 64, vždyť to je jen 3K. to nic není...
já třeba mám problém zaplnit 8GB...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ty ceny tu byly už při release 1080 i 1070 a za to i byly v krámech. A věřím že i o hodně dříve.

A k mašině.. Kolega dnes přišel že o svátcích stavěl novou mašinu...

Stejné CPU jen k tomu koupil 1080, že když už, tak už. A to jsem proti němu opravdu "velký hráč".

Osobně bych tam viděl 1070, to dává smysl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ja to urcite nemam na hry, jakoze bych potreboval ultra detaily a 4k, ale jako treba dooma bych si mozna i zahral. Jde mi nicmene o grafiku, aby mela HDMI 2.0 a dalo se pripadne do budoucna tahnout 4k na 10m. 1060 mi dava nejvic smysl jako nahrada 460, ale jako je mi to celkem fuk, proste jen aby tam neco bylo, mozna mi vystaci i integrovana, jeste nevim. Kazdopadne jeste tak mesic tam necham tu 460 nez to vyjde, ale zase chci stihnout na nove masine free upgrade W10.
i7 je proste klasika, moje stara i7, kterou mam uz pres 6 let, tak uz asi neni uplne terno a kdyz nahrada i7, tak leda i7. Nechci tam davat nejakou i5ku, abych usetril 2k, kdyz to mam zas na mnoho let:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jako vlastnik i7 6700 mohu rici ze je sice dostacujici ale stale slaba a predrazena a uz by to chtelo nejakou poradnou revoluci a nejen evolucni mravenci krucky :) snad tim jak AMD dotahne vykonem prvni generaci ZEN CPU na Intel tak se Intel rozhybe a ukaze neco poradneho za rozumnou sumu....a budeme doufat ze dalsi generace ZENu nebudou propadak a budou drzet smysluplny krok s konkurenci i v high endu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak jak k cpu bych přistoupil i k e grafice, proč šetřit pár tisíc, když to bude sloužit několik let.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Grafiku 99.9% casu nepotrebuju, takze mi jde o to, aby byla v prve rade usporna a pak nejaky normalni vykon. Je to par tydnu, co hiend byla 980ka za cirka 15k (a ted se divam, ze furt tak stoji) a ted ji da karta za 7 a pul .... to mi prijde jako dobry deal:)
Podivam se do alfy a kdyz se omezim na jediny mozny skylake intel, tak z dvoujadrovych jsou tam jen nejake celerony, pentia a i3 ...... ikdyz zas nezpochybnuju, ze by mi to stacilo.
A u 4jadrovych nejake i5ky zacinajici pres 5k, nasledovane dvuma i7 (9k a 10k za K verzi), nic vic na vyber asi ani neni.
A grafika se da vymenit, CPU se vetsinou kupuje/svazuje s aktualni deskou a tezko se samostatne prodava. Jako muzu si koupi i3/i5 a rict, ze za pul roku to vymenim za ten kabylake ..... ale treba nebude deska kompatibilni a zas bude mit stare technologie ..... kdezto GPU vymenim defacto za behu a kdyz nekoupim vubec, taky to pojede .... na soucastne i7 jsem zacinal na 8800GTS:) s 380MB RAM (nebo kolik to bylo).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DPH / VAT, nic vic neptreba dodavat

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

GPU za cenu PS4? Ne, díky. Kde jsou ty levnější modely?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

249 je levný model, v přepočtu s DPH to +- odpovídá těm 7600. Za kurz USD-EUR-CZK NVIDIA nemůže. za 1060 chce to samé co chtěla za GTX760.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia chce za GTX1060 o 50$ (100$ v pripade FE) viac, ako chcela za GTX960, co je predsa len trocha relevantnejsia karta ako GTX760...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

dřív tyhle karty byly za 4-5tis.Kč.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V čem je 960 relevantnější? NVIDIA za x60 řady už historicky 249 chtěla, dokonce i víc třeba u 660Ti.

Liodi argumentují tím že se NV "zbláznila" a chce za karty nehorázné prachy, ale takoví jsou slepí. Cena není nic co by tu už od NV nebylo.

Mimochodem 760 měla daleko blíž k 770 výkonem než 960 k 970... Taktéž 960 přišla na trh, kde byla výkonnější a levněšjí konkurence. Dnes přichází 1060 která výkonnější konkurenci nemá

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Je to relevantnejsie samozrejme v tom, ze je to minula genaracia karty, ta ktoru ma 1060 nahradit. A je neodskriepitelny fakt, ze 1060 oproti nej zdrazela. A to o 50-100$, bez ohladu na to, ako sa to tu budes snazit nejakymi bachorkami o predminulej generacii grafik obkecat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja se musim smat .... fakt se bavite o cene, kterou si muze firma dat jakou chce??? Naposledy, co jsem se dival, jsme zili v demokracii a je kazdeho pravo dat cenu, jakou uzna za vhodnou. Vetsinou se to samozrejme ridi poptavkou a nabidkou, coz jak uz jsem se presvedcil o par prispevku vyse, je velmi tezko tretakum na zakladce vysvetlit .......
Cena karty je takova, kterou jsou za ni ochotni lidi dat. A uprimne, kdyz je rychla jak +-10k 980ka s dvojnasobnou spotrebou a staryma technologiema, tak mi to zas tak prehnane neprijde. Navic kdyz konkurence v podobe ATI (:) jakoby ani neexistovala. Pokud se ti to zda drahe, pockej si na radeon 480, ktery bude brzo kolem 5ti tisic nebo na 1050ku a nebo si proste vyser oko!:o)))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

no a stejně se nadávalo když vycházela předražená 760? To byla taky nová generace ale o šla z 230 na 250 dolarů...

A to byly karty na stejném výrobním procesu.

A jak psal kolega, pokud je 7.6k moc, kupte si 960 za 6 a máte vystaráno.

Já před rokem kupoval kartu se stejným výkonem, vyšší spotřebou, menší pamětí, nepodporující technologie, které jsou pro mě zajímavé za 16 tisíc... I kdyby 8... sakra tomu říkám sleva.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

http://www.3dmark.com/compare/fs/9202637/fs/9188962#
gtx1060/1911MHz vs RX 480/1350MHZ

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zdroj? To by potom bylo dobré pro AMD, byť je to jenom 3DMark.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zdroj je přece jasný 3DMark. Problém je že U Pascalů se do frekvence píše max boost, kterého karta dosáhla, to že to bylo na desetinu sekundy po spuštění a záhy spadla klidně o 100+ MHz už z toho člověk nevyčte a ten kdo doma Pascala nemá to asi nepochopí a může si myslet že kouká na přetaktovanou 1060, přitom je nepřetaktovaná.

AMD boost = reálný max boost.

NVIDIA boost = hodnota pod kterou typicky nepůjde, obvykle jde naopak o dost nahoru. Nejlépe je to vidět třeba na referenčních 980Ti. Ty měly boost 1075MHz ale sehnat majitele reference, kterému to neboostilo alespoň 1200MHz bude zatraceně těžké.

Pascal pokud je studený - v idle - a naloží se mu 3D zátěž vyboostí hodně vysko a okamžitě padne. Na grafu třeba v afterburneru se to typicky neukáže, ale MAX hodnotu to zaregistruje. Po daní na vodu, teplota roste o dost pomaleji a hlavně se zastaví někde, kde vzduch typicky začíná, takže s vodníkem ta karta boostí parádně - u mě 152MHz nad udávanou hodnotu a tu v méně náročných benchích (heaven například) svědomitě drží, ve firestrike pak klesá až na 1860.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jj to potvrzuje několik věcí :)

1. OC AMD má očekávané skóre s touto frekvencí a na úrovni 980 v OC edici http://www.3dmark.com/fs/5763249 (MSI Gaming v defaultu)

2. 980 se dá také taktovat ... http://www.3dmark.com/fs/5763336 (MSI Gaming po OC na vzduchu 1497MHz čip/8GHz paměti)

3. skóre 1060 je na pár drobných identické s referenční GTX980, tudíž to že NV tvrdí perf. of 980 sedí jak prdel na hrnec a to nejsou drivery s plnou podporou 1060

4. Ve Fire Strike má AMD vždy lepší výsledky než NV. GTX980 má max. o procento lepší skóre než RX480, reálný gaming perf říká že je těch procent více než jedno

5. Z 1911MHz se může zdát že je to OC karta, ale 3D Mark píše max boost. Tzn 1911MHz je max boost na který ta karta za ideálních podmínek (nebude škrcená odběrem a teplotou.. moje 1080 píše bez OC 1898MHz - http://www.3dmark.com/fs/8720378 a reálně boostila 1797, po daní na vodu 1885 ).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Opravte me, jestli se mylim a jsem blbejsi nez syn vesnickeho idiota a televizni rosnicky, ale tahle "debata" je skutecne
1) o nicnerikajicim 3d marku?
2) nejaky webovy snapshot nejakeho kdovijak ofejkovaneho testu??

To uz fakt lidem k diskuzi staci tak malo?:o)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

1. ano, kolega řeší hru jménem 3D Mark :)

2. Fejkovaného? Proč. Po updatech driverů má stock 480 k 11100 bodů, skóre 11842 odpovídá zhruba tomu o kolik se zvedla frekvence - cca o 6.7%. V podstatě stejného výsledku mi dosahovala factory OC GTX980, stejně jako stock 980 dosahuje skóre odpovídající stock 480 (+- procento, což je v toleranci mezi jednotlivými běhy testu), rozdíl v gaming performance je ale asi o 10% vyšší u stock 980. Tudíž OC na obou stranách vede zase ke stejným výsledkům.

Kolega se zřejmě chytil té frekvence u 1060 a asi dostal pocit že je ta karta hodně přetaktovaná (cca 11,7% oproti udávanému boostu), ale realita je taková že Pascaly na tu frekvenci vyboostí, byť třeba na zlomek sekundy, ale to 3DMakru stačí aby tu frekvenci odreportoval. Fakt že karta běží na taktu kolem či dokonce pod 1800MHz (1080 určitě), už nikde zaznamenaný není.

Při porovnání skóre 3DMarku pro 1060 a 980 zjistíme že skóre jsou zase - až na drobnou odchylku - stejné, tudíž se díváme na stejný výkon na obou kartách. V potaz je třeba vzít i to že zatím nejsou pro 1060 drivery, byť nemyslím že driver přinese nějaký rozdíl, který by to zásadněji změnil (tomu věří snad jen AMD fanboyz u svých driverů pro 480 :) ).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A jak teda vis, ze je to testovana 1060??? Je to z toho nejak zrejme? Karta jeste nevysla a do popisu driveru si muzu napsat co chcu .... ale proc se vubec hadam .... vyjde nejaky zjevne fejkovy obrazek a nekdo to rozebira ..... OMG

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

graphics score 1+2 ti dava realnu predstavu o vykone grafiky
nieje to snapshot, ale link na oficialnu stranku 3D marku
a aj tak si kupis 1060, tak co sa tarháš :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můj odhad je 10.500,- Kč za referenční a 8.700,- Kč za kustom versi. ☺

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

?

Referenční = founders edice? Tady je někdo v pravěku? Founders Edition bude za 299 USD (případně adekvátně modifikované v UK a DE) k dispozici výhradně na NVIDIA stránkách. V Obchodech vůbec nebude. Žádná cena se nekoná. Navíc 1080 a 1070 ve Founders Edici a českých korunách patří k nejlevnějším v evorpě a odpovídá to USD ceně + 21% DPH * kurz dolaru s malou vatou na změnu kurzu (cca 2-3%)

Stejně je vypočtená i cenovka 7599 za AIB karty, které jsou jediné které přijdou do obchodů... I když ty nejlevněšjí budou de facto kvalitativně stejné, možná trošku horší než Founders Edice.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pravěk? No já tomu říkám nazývat věci pravými jmény. ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, kolega neví že FE se nebude prodávat v obchodech. Je to známé od první chvíle kdy NV oficiálně oznámila 1060

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Faktom ale stale je aj to, ze FE je len referencia s vysokohorskou prirazkou od Nvidie...

Som zvedavy, ci cena bude naozaj taka, aka Nvidia ohlasila. Ty sice vsetko (ako je u Nvidie u teba obvykle) vidis cez ruzove okuliare, lenze FE uplne pokrivili ceny u AIB 1070/1080. A vobec by som sa necudoval, keby rovnako skoncila aj 1060. U ktorej si tiez len tak mimochodom tvrdil, ze 3 GB verzia neexistuje a nebude, a pritom uz z viacerych zdrojov bolo potvrdene, ze ju za par tyzdnov uvidime na trhu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Faktom ale stale je aj to, ze FE je len referencia s vysokohorskou prirazkou od Nvidie..."

Je to fanouškovská karta, tak to mělo být i u 1070 a 1080... evidentně se v NV poučili co znamená dát možnost vyrábět a prodávat FE AIB partnery.

Růžové brýle? Opravdu? V čem? V čem jsem se v rámci výkonu sekl? třeba když z grafů NVIDIA bylo při uvedení 1080 jasně čitelné o kolik se výkon posune. Testy to potvrdily.

Kolega skaven výše jasně potvrzuje že 1060 je výkonem srovnatelná s 980, i když si asi myslí že to byla přetaktovaná 1060, ale ouha, ona není a srovnává přetaktovanou 480 s default 1060 a pomíjí fakt že stejné FS skóre má referenční 980

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zvlastne, ako si zvladol 1060 opat vychvalit, ale zmienke o 3 GB modely si sa opat vyhol. Naozaj zvlastne. Nebodaj ti to nehraje do kariet?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Promin, ze ti zasahuju do debaty, ale trosku to sleduju a 3GB model PROSTE NENI, byl nvidiou dementovan a ani neni ohlasen! TECKA! Jestli bios umoznuje dat 2.36GB ram a nejaky vyrobce tam 2.36GB ram da, tak tam 2.36GB ram bude .....

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

3GB model prostě není, ale 20 výrobců už ho má na skladech. :D Vtipálku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

a kde máte tu informaci.

NV jasně uvádí 6GB variantu, pokud umožní aby AIB dělali i 3GB verze je to jejich věc. Rozdíl ceny bude minimální.

A pro kolegu vedle... 3GB je dnes naprostý nesmysl o tom jsem tu už psal Stejně jako mi přijde nesmysl koupit 4GB RX480 když za pár stovek navíc mám dvojnásob kapacitu. Stejné to bude u 1060 pokud se 3GB verze objeví.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

GP106-400 je 6GB verze a GP106-300 je 3GB verze. Jde o označení Nvidie, je na to i podpora v ovladačích. Že jde jen o výmysl výrobců je pouze váš blábol. A pane JirkoK, ještě jsem se vás chtěl zeptat, kde je to MSI Aero 1070 za vašich bájných 379 dolarů?? :D Dnes jsem jich 20 objednával u distributora a naše nákupní cena je 10500,- bez dph a to je tedy bez naší maloobchodní marže. :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No a musí 106-300 být 1060? Nemusí.

"Že jde jen o výmysl výrobců je pouze váš blábol"

co prosím, kde píšu že je 3GB výmysl výrobců?

A ad cena Aero. Ptáte se mě? Ptejte se distributora proč to prodává tak draho.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak s distributorem chodím na pivo, takže vím, že to takhle nakupuje od výrobce. Ty doporučené ceny Nvidie jsou jen marketingový výdrb.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem si rikal, jestli na tu jeho picovinu/slovickareni nekdo zareaguje:o) ..... asi dalsi fanaticky priznivce RX480 a jinych ATI karet .....

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

malé obchodní okénko.
RX 480 v referenčních kartách do 7999 vyprodáno. Teď už jsou i za 8500+ a na objednání.
zatímco
1070 FE za zaváděcí cenu 13500 skladem 5ks.

_______________
i když jsou to svině, tak 1070sátky jsou už v nereferencích, tak RX480 stále nic. Hlavně že jste odhadovali že 11.týho už tady budou.

_________________
to je srandy kopec, a radši 390X stáhli z prodeje než aby je prodávali pod cenou. co sleduju 390X s 8GBVRAM tak od vydání polarisu šli z 13500 na 9999Kč a teď už jsou jen na objednání, ale dolů s cenou nepůjdou ani kdyby se měli rozkrájet.
___________________
tohle je kartel, jdu je nahlásit na českou obchodní inspekci!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

a trošku o těch 15% rozdílu... RX480 vs GTX1090

http://videocardz.com/62138/nvidia-geforce-gtx-1060-reviewers-guide-leaked

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

GTX1090? Už vám z té Nvidie trochu hrabe ne? Kolik že vám Igor platí? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

se přepsal, myslel 1060

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za vysvětlení, to by mě ve snu nenapadlo..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.