Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia potvrdila využití 7nm EUV procesu Samsungu

"Korejský šéf Nvidie Yoo Eung-joon potvrdil 7nm výrobu na EUV procesu Samsungu" a zároveň rukami naznačil, aká veľká bude grafická karta od NVIDIE...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To je docela malá, NV to umí lépe: https://images.anandtech.com/doci/13240/32.jpg

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám v tom asi zmatek. Zdejší NV fans tvrdí, že AMD dohnala Nvidii jen proto, že teď využívá lepší 7nm proces a CEO Nvidie tvrdí, že 7nm "nemá hmatatelnou výhodu".
Tak někdo z nich lže... Spíš ale věřím CEO, že to má prověřené. Co na to zelení?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

'' někdo z nich lže ''

nejspis lzou obe strany.. Huang ma podobny reci vzdycky kdyz ma amd neco driv nez nVidie (bagatelizuje to a pritom na tom potichu kutej).. a nV fans nemuzou vedet, jak by vypadala navi na 12nm nebo 11nm procesu..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"nemá hmatatelnou výhodu"
Ve chvíli kdy to tvrdili, skutečně nemělo ohlášení 7nm *pro nvidii* žádnou hmatatelnou *ekonomickou* výhodu. Ohlásit 7nm by mohlo ještě víc podkopat prodeje RTX*. Pak byli donuceni předčasně dotahovat "super" kartami (+ relativní slevou vzhledem k ne-super) a teď si musí pojistit, že karty další generace nebudou začítnat pod AMD výkonem i cenou. Vydání "super" a potvrzení 7nm probíhá v nevhodně krátké době. Přijít s výhodnějším nástupcem (cenově) tak brzy muselo zkazit den spoustě lidí, kteří so koupili nesuper varianty. Asi je konkurence AMD donutila vyložit karty na stůl dříve než chtěli.

* https://www.macrotrends.net/stocks/charts/NVDA/nvidia/revenue

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tak v těch tržbách jednoznasčně válí crypto. V době kdy jelo krypto šly třžby brutálně nahoru, když končil boom, NV naskladnila spousty karet za MSRP, které mizely velice rychle, navíc přišly docela drahé Turingy. To už nestačilo na udržení tržeb jako při kryptu, to platí hodně i pro to meziroční srovnání kvartálu, ten kvartál před rokem byl ještě dozvuk krypta a právě to naskladnění karet za MSRP, což jistě udělalo s tržbami hodně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dyť je to ok tvrzení, v současné situaci na trhu není pro NV důvod použít 7nm proces, pro který by museli upravit výrobu Turingu, který s tím nepočítá a stálo by to nemálo peněz to zmenšit, vyzkoušet a odladit, efektivitu zlepšovat u současné generace netřeba, ani výkon, s 12nm mají vyšší efektivitu než konkurence na 7nm a to i s přidaným křemíkem navíc (RT, AI), stejně tak mají více výkonu než konkurence.

Dle mě je lepší volba jet na zavedené výrobě, 7nm sice zmenší plochu čipu a nemusí to být takový obr jako dnes, na druhou stranu waffer 12nm je dle spekulací za polovic. Takže řekněme vylej nalej co do ceny výroby jednoho funkčního kusu ale spousta režijních nákladů na shrink a vyladění čipu.

V další generaci se už se 7nm počítá a vyvíjí se od začátku na tento proces.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"případně pokud by výpočetní GPU dostalo přednost, konec třetího kvartálu 2020."

Tím narážíš na to, že pokud to bude čip jak dekl od záchodu, kvůli výtěžnosti počkají ještě kvartál? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vidim to tak, ze v unoru 2020 se dockame vypocetniho Amperu, ktery bude sjizden na linkach u Samsungu.
Pohreb Navi 2. generace provede NVidia nejdriv v cervnu vydanim zatim neznameho cipu, tezko rict jestli to bude Ampera nebo neco jineho. RTX3080Ti, 3080 a 3070 budou sjizdeny take u Samsungu, zatimco dalsi cipy slabejsich grafik se dal budou vyrabet u TSMC.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

NV v poslední době přicházela s release buď před létem, nebo na konci léta, to samé bych očekával i teď. Tzn 2./3. kvartál 2020

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.