Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia prý v tichosti vzdává akvizici ARM

Dobrá zpráva.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

I'm so relieved that NVIDIA still remains UnARMed, uff...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu šlo o "akvizici" RISC-V ze strany Apple? No, nakonec Apple v iTunes Store před lety došly .mp3ky s hudbou, tak proč ne. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na RISC-V moc nie je co akvizovat. Mohli skusit akviziciu niekoho ako SiFive, alebo niekoho ineho, kto ma IP pre RISC-V.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nečetl jsem žádnou takovou zprávu, to neznamená že někde se něco neobejvilo. Co se objevilo, že Apple hledá vývojáře pro RISC-V, takže minimálně Apple plánuje tuhle platformu vyzkoušet v laboratořích. Někdo z toho dělal hned hurá že Apple ještě nepřešel na ARM a teď plánuje přechod na RISC-V, dle mě jde jen o takové to zdravé zkoumání a ošahání si něčeho dalšího, zda to může být pro Apple zajímavé a použitelné...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

I v dobách, kdy Apple nebyl tak bohatý, měl vždy v záloze vše připravené na alternativní architektuře. Proto je přechod vždy rychlý - a ne třeba jako v případě Windows, kdy některé roky máte pocit, že se udělalo nula práce a ptáte se, jestli se bude pokračovat. Teď, když přešel na ARM, tak jako alternativa se nabízí RISC-V. Případný přechod bude mnohem méně bolestivý: pro aplikace emulace RISC-->RISC a odříznutí od x86 Windows si (hlavně uživatelé) protrpěli už teď. Taky nezapomeňte, že - zjednodušeně - by u Apple zůstal vnitřek jader stejný (jejich vlastní custom jádra) a změnil by se jen dekodér instrukcí (obojí se stejným paradigmatem RISC). Samozřejmě je to běh na dlouhou trať, minimálně než se ustálí finální podoba RISC-V (např. některé důležité extenze). Jakmile ale tak nastane, tak Apple bude moci přejít hned a nebude - narozdíl od konkurence - muset čekat, až nějaká firma vyrobí off-the-shelf procesory pro všechny. Do té doby pojede na dlouhodobé licenci za instrukční sadu ARM, chráněnou od fluktuací na trhu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple by technicky nemuselo ani čekat na finální specifikace. Tím že RISC-V je otevřená platforma, si ji můžou uzpůsobit podle svých potřeb. Fakticky by se jim to vyplatilo možná víc než ARM, ale je otázka, jak moc si jsou ARM a RISC-V vnitřní architekturou podobné. Jestli mne něco naučilo pročítání historického vývoje alternativních architektur - Alpha, SPARC, UltraSPARC, Power a MIPS, tak i když vycházely ze stejného základu - a i u RICS je více přístupů, časem šly jiným směrem. Např. z Berkeley RISC vycházely některé DEC VAX systémy a další (RISC I) a SUN SPARC, DEC Alpha, HP PA-RISC, MIPS, Motorola 88000, AMD 29000 a IBM Power (RISC II) a přesto jsou přístupy k řešení odlišné. ARM starší už z roku 1985 a přesto je v rámci RISC mladé, nehledě na RISC-V z roku 2010. Je tedy logické, že RISC principy procesory nějak spojuje, ale zároveň má každý přístup svá specifika, silné a slabé stránky. Konkrétně existující procesory RISC-V se k nasazení v osobním počítači vůbec nehodí, takže skloubení s ARM by se nabízelo, je otázka, zda by se těch několik let na vývoj vyplatilo. Existující jádra RISC-V buď umí spekulativní vykonávání mimo pořadí, ale nemají vektorovou jednotku a nebo umí všechny instrukce, ale zase vykonávají v pořadí a to jsou ty nejvýkonnější, o kterých vím. To nesnese srovnání ani s ARM telefony, natož s chromebooky, Apple nebo serverovými ARM jádry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro Apple je užitečné být kompatibilní s okolním světem. Např možnost mít v Dockeru stejný image jako na serveru. Nebo možnost spustit aspoň ne-x86 Window ve VM, ale v plné rychlosti (ne-emulovaný CPU). Všem novým věcem se přidává podpora ARM (např vývojářské nástroje už dávno jsou) a legacy věci běží aspoň v emulaci - i ta je ale rychlejší, než kdyby souběžně v emulaci běžel i zbytek OS. "Walled garden" zvládá Apple i tak ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Emulaci mají promakanou už z dob přechodu z Power PC na Intel. A SW nástroje u takových přechodů bývají vždy připraveny dřív než HW. Takže tady má Apple výhodu zkušeností. Technicky by za pár let přechod na RISC-V mohl být ještě hladší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"nakonec Apple v iTunes Store před lety došly .mp3ky s hudbou" < = Co jsi tím myslel? Vždyť je to dobře ... AAC je po všech směrech lepší (a přímý nástupce) než MP3. Samozřejmě nejlepší by bylo, kdyby nabízeli Opus.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si vzpomínám dobře tak šlo o "Out of stock" u digitálního obsahu. Vysvětlením snad údajně bylo, že objemy prodejů překonaly očekávání nad rámec licenční dohody mezi Apple a vydavatelstvím (druhé údajné vysvětlení bylo v došlém DRM obsahu, soubory se skladbami byly připraveny v nedostatečném počtu). Každopádně byl Apple s elektronickou distribucí natolik napřed, že mu jako prvnímu došel digitální obsah. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Našťastie nikto neuveril nVidii v ich deklarovaný zámer, ale skôr "čítali" ich správanie v minulosti a na základe toho videli hrozbu toho, že by ostatných odstrihli od najnovších dizajnov jadier, prípadne úplne uťali možnosť licencovať iba ISA (preto bol Apple v strehu a už počítal s plánom B...RISC-V).

A čo bráni nVidii si licencovať ISA ARM-u, a v priebehu najbližších 10 rokov vo vývoji utopiť tých 40 mld. dolárov? Nič, len nebude môcť odstaviť konkurenciu lusknutím prsta, ale iba v konkurenčnom boji kde rozhodujú zákazníci. V tomto ju všetci prekukli.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nikoho neprekukli, iba analyzovali povolené akvizícii nVidia-ou a sľuby, že sa niečo nestane a realitu

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Spis, protitlak ze strany ostatnich hracu byl natolik silny, ze ani postaveni NV 'neobratilo' antimonopolni urad(y) na jeji stranu...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pomerne zaujímavé je to ale s akvizíciou Xilinx-u AMD. AMd neuvádza pozitívne správy 7 dní pred ohlásením výsledkov za kvartál, ak budú výsledky pozitívne. Ale teraz to urobili podprahovo a veľmi "vychcane"

Upcoming Event
Feb 1, 2022 • 5:00 pm EST
AMD Fiscal Fourth Quarter and Full Year 2021 Financial Results
https://ir.amd.com/news-events

SAN JOSE, Calif., January 26, 2022
As permitted by the terms of the Merger Agreement between Xilinx and Advanced Micro Devices, Inc. (AMD), the Xilinx Board of Directors voted unanimously to declare a cash dividend of $0.37 per outstanding share of common stock payable on February 14, 2022 to all stockholders of record at the close of business on February 7, 2022. The dividend is conditioned upon and will only be payable if the merger has not closed on or before the record date for such dividend.
https://finance.yahoo.com/news/xilinx-reports-record-revenue-1-212000147...

Prakticky to potvrdzuje, že do 7.2.2022 budeme vedieť výsledok posledného chýbajúceho povolenia akvizície- a to v Číne..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vy jste nějaká vědma, když z toho, že Xilinx jako každoročně vyplácí v únoru dividendy (rozhodné datum je vždy cca o ten týden dříve, než je datum výplaty) vyvodíte, že k tomu rozhodnému datu o výplatě dividend budou znát výsledek povolení akvizice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A vy tam nevidíte rozdiel, že sa to stane len vtedy, ak nebude ukončená akvizícia. A je to jedna z vecí, ktoré AMD dovolilo Xilinxu urobiť pred ukončením akvizície?

Totiž, ak by akvizíciu zakázali, tak AMD bude platiť Xilinxu odškodné, tak ako ho bude platiť nVidia Softbank-u resp. ARM

Nvidia's Arm Acquisition Expected to Fail, Nvidia Would Lose $1.25B Deposit

published 2 days ago

The deal falling through will undoubtedly be particularly painful for Nvidia because it agreed to pay SoftBank Group $1.25 billion if the Arm acquisition failed. Nvidia pre-paid the penalty when the deal was announced.
https://www.tomshardware.com/news/nvidia-arm-acquisition-expected-to-fai...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A na to, že ta výplata dividend nemusí proběhnout, jste přišel jak? Nic takového v článku, na který odkazujete, není. Je tam jen zmínka o tom, že dohoda o akvizici dovoluje vyplácet Xilinxu dividendy (což dělá každé čtvrtletí).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prečo klamete?

> The dividend is conditioned upon and will only be payable if the merger has not closed....

v preklade
Dividenda je podminená a bude vyplatiteľná len ak spojenie nebude ukončené ..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to pardon, tu větu jsem přehlédl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ja už som bol skoro late. Je to podmienečne schválené. Ale tá podmienka zodpovedá tomu, akú "atómovú bombu" pre server a HPC trh AMD získava, keď už dnes na ser ver trhu konkuruje Intel nižšími cenami CPU ako má na tom trhu AMD.

August 21, 2019
According to industry watcher Gartner in a report last April,
Xilinx has a 51 percent share, compared with
Intel at 36 percent
and followed by Microchip at 6.6 percent.
https://www.hpcwire.com/2019/08/21/xilinx-says-its-new-fpga-is-worlds-la...

China Approves AMD’s $35 Billion Acquisition of Xilinx

Thu, January 27, 2022, 11:38 AM
https://finance.yahoo.com/news/china-approves-amd-35-billion-103857006.html

UPDATE 1-China conditionally approves AMD's $35 bln deal for Xilinx
Thu, January 27, 2022, 12:18 PM

In a public notice, China's State Administration for Market Regulation said it will approve the deal on condition that AMD and Xilinx do not force tie-in sales of products or discriminate against customers that buy one set of products but not another.
https://finance.yahoo.com/news/1-china-conditionally-approves-amds-11184...

Intel's Q4 2021: Strong Competition Hurts Intel's Results

published about 12 hours ago
In Q4, Intel's DCG sales increased to $7.3 billion (excluding Optane, AI accelerator, Ethernet, and silicon photonics products), up from $6.1B in the same period a year ago

Intel has to adjust the pricing of its mainstream and higher-end server products. To that end, DCG's operating margin dropped from 34% in Q4 2020 to 24% in Q4 2021, whereas operating profit fell from $2.1 billion to $1.7 billion.

(pre celý Intel)
As far as the gross margin is concerned, it was 53.6% in Q4 2021 (down 3.2% YoY) and reached 55.4% for the full year (down 0.6% from 2020)
https://www.tomshardware.com/news/intel-q4-2021-financial-results

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akurát je tam "priekak". Dňa 10.1.2022 uplynul rok od podania žiadosti na súhlas so spojením v USA a teda AMD muselo požiadať o súhlas znovu- aj keď v skrátenom konaní. Bude to do 9.2.2021, čo dátum uvedenia prvých telefónov Samsungu s GPU od AMD

(
Samsung Galaxy Unpacked February 2022: Official Trailer
1 290 312 zhliadnutí
26. 1. 2022
Sometimes the only way forward is to break the rules that hold us back. Break through the night and experience the epic standard at #SamsungUnpacked on February 9, 2022.
https://www.youtube.com/watch?v=2ykQRba4kM4
)

On January 27, 2022, Advanced Micro Devices, Inc., (“AMD”) and Xilinx, Inc. (“Xilinx”) received clearance from the National Anti-Monopoly Policy Bureau of the
State Administration for Market Regulation of the People’s Republic of China with respect to the merger (the “Merger”) of Thrones Merger Sub, Inc., a wholly
owned subsidiary of AMD (“Merger Sub”), with and into Xilinx, with Xilinx surviving the Merger as a wholly owned subsidiary of AMD, pursuant to, and subject to
the terms and conditions set forth in, that certain Agreement and Plan of Merger (the “Merger Agreement”), dated as of October 26, 2020, by and among AMD,
Merger Sub and Xilinx.

On January 10, 2022, in connection with the proposed Merger, AMD refiled its Premerger Notification and Report Form (the “Notification”) with the Federal
Trade Commission (the “FTC”) and the Department of Justice (the “DOJ”) under the Hart-Scott-Rodino Antitrust Improvements Act of 1976, as amended (the
“HSR Act”). The Notification was made prior to the one-year expiration of the previous HSR Act notification. The waiting period under the HSR Act, which began
upon refiling the Notification, will expire at 11:59 pm, Eastern Time, on February 9, 2022, unless AMD and Xilinx receive early termination or AMD or Xilinx
receives a request for additional information that would extend the waiting period
https://ir.amd.com/sec-filings/content/0000002488-22-000009/0000002488-2...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Naproti tomu na podzim 2021 měl Apple uvažovat o akvizici RISC-V v případě, že by ARM ztratila nezávislost."

...wut ? Jake akvizici RISC-V ? zadna firma jmenem "RISC-V" neexistuje. Existuje "RISC-V International", coz je nonprofitka, a samotna ISA RISC-V je royalty-free.

Jinak jak nekdo spravne poznamenal: tak akvizice od zacatku smrdela. Nabidka 40 miliard za firmu, ktera ma rocni prijem ~500M a z toho cisty zisk mozna 1/3 ? navratnost investice 200 let ?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ta matematika může být podstatně jednodušší, stačí navýšit royalty per chip a za pár let je to doma.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Poplatky prave ARM par rokov dozadu dost podstatne znizovalo. Casovo sa to +- zhoduje s "coming outom" RISC-V. A cim dlhsie bude RISC-V existovat, tym mensi priestor na nieco take bude.

Tam muselo ist o nejaku vacsiu vychcanost. Predpokladam, ze nVidia planovala slapnut na krk priamej konkurencii na roznych bonitnych trhoch.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„zadna firma jmenem "RISC-V" neexistuje“

Taky jsem o žádné firmě jménem RISC-V nepsal :-) Doporučuji mrknout na význam slova akvizice, on není definovaný pouze pro vztah mezi dvojicí firem:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Akvizice

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi by se našly jiné, možná vhodnější termíny (např. osvojení/využití). Já vedle použil ve větě v souvislosti s NVIDIA nákupem ARMu spojení " ... místo návrhu vlastního ARM řešení si přivlastnit ARM ... plaformu všech" a taky se to nesetkalo se 100% kladnou odezvou. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I když je možný různý výklad pojmu akvizice, Tvoje použití není dobré. Pokud v jednom článku mluvíš o akvizici ARM a o akvizici RISC-V, každý soudný člověk předpokládá, že ten výraz používáš ve stejném významu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

https://www.cnews.cz/potvrzeno-nvidia-kupuje-arm-40-miliard-dolaru/#comm...

Před skoro 1,5 rokem jsem se prostou úvahou dobral k tomu, že akvizice ARMu nemá sloužit k jeho dalšímu "svobodnému" rozvoji, ale monetizaci a hlavně převzetí vývoje platformy nvidií.

Že by to vedlo k PhysX-izaci ARMu je IMHO zcela zřejmé.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

tak to tu mame..

evropsky ceny rtx 3050.. 499-559 eur:
https://twitter.com/Notanapplefan1/status/1486702844950597636

newegg jedinej model skladem.. 679 dolaru:
https://www.newegg.com/msi-geforce-rtx-3050-gaming-x/p/1FT-0009-008V6

amazon jedinej model skladem.. 799 dolaru:
https://www.amazon.com/MAXSUN-Geforce-iCraft-Graphics-Express/dp/B09QKJC...

mindfactory nema nic.. teda ma 6500xt od 289 eur.. ((:

tak co, budou tu diskuse plny <|>jicich nV-fans, jaka je to za ty prachy sracka?? (:

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne, 3050 je lepší, protože má jen o 50$ dražší doporučenou cenu :-D

Co mne spíš překvapuje, že 3050 zalistovaly obchody v CZ prakticky hned (teda ne že by stejně byly skladem a s cenou, ale jsou tam), RX 6500 většina z nich doteď vůbec nezná...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba NewEgg má zalistovanou řadu GeForce RTX 3050 $249-399, které jsou ovšem nedostupné a mají příznak „NEWEGG SHUFFLE ONLY“ :-)

Takže, předpokládám, jde o nějakou marketingovou dohodu s Nvidií.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.