Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k nVidia uvádí chipset nForce4 SLI Intel Edition

Moc hezky,ale nechtel bych to,stabilitu u Intelu delaji jejich vyborne Intelacke chipsety,ne CPU,stejne jako AMD (dobre procesory) poskozuji chipsety VIA a spol,kdyby AMD delalo i chipsety tak by bylo po problemech...Takze ne,nechtel bych to,i kdyz je to asi super...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vyborny stabilny juzny hriankovac od Intelu :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja si myslym ze to zni dobre.. i kdyz ostanu u AMD.. tak je fajn ze podobne veci jsou i u Intelu aspon se daji provadet testy sestav a maji stejny chipset temer :-) A Jinak Mam starick Nforce2 A jsem snim nadmyru spokojeny.. proste bomba chipset.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Osobně se těším na srovnání nForce4 SLI IE a i955X, až vyjde :-). Pominu-li fakt, že nForce4 SLI IE umí SLI, tak by mě hlavně zajímala praxe těch nVidiáckých vychytávek typu QuickSync a podobně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no mna to dost zaujalo - tento chipset, mam (vo velmi kratkej dobe by som mal mat) cpu Pentium4 630 3.0 a bud pripada do uvahy doska s chipsetom i915/925 alebo toto. lenze tie intelacke nepodporuju uz tie novsie dvojjadrove cpu... a nforce4 ano. myslite si, ze by som bol spokojny a islo by mi to dobre, keby som kupil dosku s tymto chipsetom alebo radsej intel? lebo v podstate tymi parametrami vyznieva nforce4 lepsie, ale neviem, ako to bude s vykonom a tou stabilitou, co ste tu spominali... a tie nove intel chipsety pre dualcore cpu (945/965 tusim), tie budu ktovie kedy a tie zas ktovie, ci budu podporovat "obycajne" p4 prescott...
co by ste mi poradili k tomu cpu ?
dik za radu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2 WIFT: To o 2T vs. 1T, co jsi napsal, je pěkná kravina.
 
"Chipset nForce4 SLI IE pošle příkaz během jednoho cyklu (1T) a dostane poloviční množství dat. Ovšem díky délce cyklu dostane data o jeden takt dříve. Z hlediska dopadu na výkon bude asi zajímavější fakt, že zatímco běžné řadiče dostávají vždy osm taktů data, která jsou v paměti uložena po sobě, v případě nForce4 SLI IE mohou paměti během těchto osmi taktů dodávat data ze dvou paměťových regionů."
 
Zaprvé mi přišlo, že moc nevíš, o čem mluvíš, a za druhé - jak to může být výhoda, když P4 standardně fetchuje dvě 64 byte cache lines?
 
MSR 1A0, bit 19:
"Adjacent Cache Line Prefetch Disable. (R/W)
When set to 1, the processor fetches the cache line of the 128-byte sector containing currently required data. When set to 0, the processor fetches both cache lines in the sector. Single processor platforms should not set this bit. Server platforms should set or clear this bit based on platform performance observed in validation and testing. BIOS may contain a setup option that controls the setting of this bit."

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pockam na 955, tento (nForce SLI IE) chipset nema Matrix Raid...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Eagle: ehm nejak sem nepochopil tvuj prispevek nemluvil kolega o chipsetu a ty o procesoru?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

osobně si myslím, že jen intelácké čipsety = stabilita už dávno neplatí, podle mě je počítač buď stabilní nebo ne, ať už je použit jakýkoliv čipset

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2 DRK: To spolu významně souvisí. Když P4 čte jakákoliv data z paměti, načte si do cache hned blok 128 byte (dá se nastavit na 64 byte, ale to není z důvodu nižšího výkonu při dobré paměťové propustnosti doporučeno). To je prostě dáno architekturou a dělají to tak všechny procesory, jen ta délka se liší. Každá DDR paměť umí buďto 2 nebo 4 nebo 8 cyklový burst, DDR2 pak 4 nebo 8 cyklový. Z toho plyne, že pro standardní nastavení 128 byte existuje jediná možnost, jak data dodat co nejrychleji - sdružený dual-channel 8 cyklový burst (2x 64byte). Pro alternativní nastavení (64 byte - možná vhodnější pro dual-core a MP systémy, ale to záleží striktně na aplikaci a rychlosti RAM čipů) je ideální jeden 8 cyklový burst. Určitě ale není nikdy vhodný 4 cyklový prefetch, protože tím je možné z jednoho kanálu dodat pouze 32 byte, což je jaksi na prd, protože na to méně obvyklé nastavení potřebujete dva (OK, to může mít lepší lateci o 4 cykly, ale zase to naprosto vylučuje jakékoliv paralelní zpracování více požadavků) a na standardní nastavení čtyři (... což nebude vlivem dalších latencí rychlejší nikdy). Jsem zvědavý, kolik toho bude nVIDIA muset dohnat jejich (hřejícím) prefetcherem.
V článku je jasně zřetelné, že autor jen slepě přepsal marketingový blábol, aniž by mu vůbec rozuměl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

DRK: ja bych spis prohlasil, ze kvalitne postaven deska na kvalitnim chipsetu = stabilni reseni. i intel vyrobil shity, sice ne tak hrozny jako treba konkurence, ale shity taky vyrobil.
Za neznicitelne chipsety povazuju : i845 a i815(kdyz pominu problem s windlema a bootem, to je billovina), SiS735, BX440 a  KT600 - pokud neco podela vyrobce MB ani zazrak nepomuze

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.