Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nvidia uvádí ION nové generace

NVIDIA ION logo
Jak už jsme vás v souvislosti se Shuttle XS35 informovali, nová generace platformy ION ponese stále označení ION, i přesto ji však budou někteří pro odlišení asi označovat jako ION 2, přestože to bude označení z pohledu Nvidie nekorektní. My budeme asi psát „ION nové generace“, protože i ve svých materiálech hovoří Nvidia o této platformě jako o „next generation ION“. Pojďme se podívat, co to vlastně ten „ION nové generace“ je…
Next Generation Nvidia ION GPU

Jak už jistě dávno víte, narozdíl od předchozí generace platformy ION není nová generace čipsetem, ale skutečně diskrétní grafikou se vším, co s tím souvisí, tedy především vlastním frame bufferem (pamětí) velikosti až 512 MB (použity budou klasické DDR3, nebo DDR2 paměťové čipy). Dokonce vám můžeme ukázat grafickou kartu ION do PCI Express ×1 slotu (s HDMI a DVI-I výstupem). Jestli ji někde uvidíme v prodeji pod označením ION, toť otázka.

Next Generation Nvidia ION PCIe ×1 karta

Kdysi jsme vám říkali, že označení ION může být použito s čímkoli, nejen procesory Intel Atom, nyní tomu tak už zase není, zdá se. Sami asi víte, že jste ION s ničím jiným než Atomem nepotkali a pokud ano, pak se tomu neříkalo ION, ale GeForce 9400(M)/9300. Ze strany Nvidie údajně byla dána v tomto označování celkem volnost, ale stejně se toho nevyužívalo. U IONu nové generace to dopadne stejně, nový ION je sice samostatná grafika (GPU GT218 neboli GeForce 210/310), ale nejčastěji ji najdete napevno integrovanou na desce nettopu či netbooku, případně i základní desky určené typicky pro HTPC (a typicky v ITX formátu, jako byly ION ITX desky Zotac, je dost pravděpodobné, že pod touto značkou se setkáme i s „next-gen ION“ deskami).

Next Generation Nvidia ION Architecture

Nový ION tedy není čipset, narozdíl od dosavadního IONu. Rozlišujeme dvě platformy: ION pro netbooky a ION pro nettopy. Navíc i ION pro netbooky se dělí na dva produkty, ale o tom až později. Důvod dělení na netbooky a nettopy se skrývá v pojmu, který byste již také měli znát: Nvidia Optimus. Tato technologie bude přítomna pouze u netbooků. V nettopech nebude integrovaná grafika v Atomu využita vůbec a grafika ION bude zapnuta pořád, žádné přepínání nebude (není důvod, zde není potřeba dlouhá výdrž baterie, což je to, o čem Optimus ve skutečnosti je).

Next Generation Nvidia ION - Desktop Block Diagram

Asi už jste si na obrázcích všimli, že HDMI vede i v netbooku rovnou do grafiky ION. Nám to nedalo a zeptali jsme se Nvidie, zda to znamená, že bude-li HDMI zapojeno, poběží ION pořád bez přepínání na grafiku integrovanou. Odpověď nás celkem překvapila, protože jsme čekali, že tomu tak nebude. A ono tomu tak je, pokud připojíte k netbooku monitor přes HDMI, grafika ION se zapne a zůstane po celou dobu zapnutá. Pouze při práci na vlastním displeji netbooku bude technologie Optimus přepínat mezi grafikou v Atomu (GMA 3150) a grafikou ION, pokud jí bude potřeba.

Next Generation Nvidia ION - Netbook Block Diagram

Na dalším obrázku, kde už probíráme konkrétní specifikaci GPU ION, se vracíme k tomu rozdělení mezi netbooky. ION bude k mání skutečně ve dvou variantách, jedna z nich bude mít 16 CUDA jader a bude určena pro 12palcové netbooky a nettopy, druhá bude mít jen 8 CUDA jader a tu najdete jen v 10palcových netboocích, kterých zase tolik nebude.

Next Generation Nvidia ION - specifikace

Dejme si pro zajímavost do tabulky srovnání nového a starého IONu (v náhledu jsme se pokusili i trefit relativní velikost obou čipů, nový ION je skutečně mikrouš):

  Nvidia ION GPU (1st gen.)

Starý ION
Next Generation Nvidia ION GPU

Nový ION
Výr. proces (TSMC) 65nm 45nm
Rozměr čipu (mm) 35 × 35 23 × 23
Takt GPU 450 MHz 535 MHz
Takt CUDA jader 1 100 MHz 1 230 MHz
Počet CUDA jader 16 8 16
TDP 14 W 6 W 13 W

Pokud jste už někde zahlédli náhled výkonu nového IONu, který se ukázal být pomalejší než dosavadní ION, pak to byla právě ta 8jádrová varianta (navíc prý s nedoladěnými ovladači). Hovoříme o 10palcovém netbooku Acer Aspire One 532G, kde je právě ION s 8 CUDA jádry. Výkon nového IONu s 16 CUDA jádry by měl být určitě lepší než výkon IONu první generace, což zhruba takto demonstrují materiály od Nvidie:

Srovnání výkonu Nvidia ION

12palcový ASUS EeePC 1201PN na tom bude tedy o poznání lépe.

Na závěr už si jen ukážeme několik dalších produktů, které z nového IONu vzejdou. (všechny je naleznete níže v galerii). Již jsme hovořili o Shuttle XS35, dalším nettopem „boxovitého“ typu bude Zotac ZBOX (nehledejte v tom žádný pokus napodobit název jedné známé herní konzole ;), objeví se také EeeBox 1501P od ASUSu a neméně zajímavý bude i ASUS EeeTop 2010PNT, jemuž bude konkurovat Lenovo C200.

Tagy: 
Zdroje: 

NVIDIA

Galerie ke článku

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nvidia uvádí ION nové generace

Středa, 10 Březen 2010 - 18:47 | Hirogen | Takže další přeznačená grafika...
Úterý, 2 Březen 2010 - 19:22 | Aleš Sůra | A bude to i pro PDA? Docela dost jsem se na to...
Úterý, 2 Březen 2010 - 18:06 | Rado | Nvidii vyhorel rybnik. Nieco co malo mat pozvolnu...
Úterý, 2 Březen 2010 - 15:22 | DRK | diablo mi běži na všem a ASC taky :0)
Úterý, 2 Březen 2010 - 12:36 | no-X | Nejvíc by se ušetřilo, kdyby tam ION2 vůbec nebyl...
Úterý, 2 Březen 2010 - 10:50 | Izak | No to prepinani grafik je pekna blbost. Bude to...
Úterý, 2 Březen 2010 - 10:49 | no-X | Hmm a realita je taková, že hry nepoběží ani na...
Úterý, 2 Březen 2010 - 09:13 | DRK | No bodejť by jim to nevyšlo 10x rychlejší, když...

Zobrazit diskusi