Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Po Pascalu nepřijde Volta, prý ho nahradí Ampere

Čítal som že medzi Pascal a Voltu chcú dať ešte niečo medzi aby skok nebol tak veľký. A nehovorí sa len o skoku vo výkone, ale aj v cene. Predpokladaná cena 2000 doláčov za Voltu je dnes trocha OP.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dik za zpravu.

Zrovna jsem dopsal komentar u konkurence, ze trzby NVidie nemusi byt pristi rok tak uzasne jako letos, pokud nebude VOLTA. A o tehle technologii je od NVidie nezvykle ticho. NVidia sice nikdy nezverejnovala tolik marketingovych informaci jako AMD, ale preci jen vzdy neco prosaklo. A tohle vypada jako ten duvod proc nic.

VOLTA zkratka mimo vypocetni sferu nebude a PASCAL Refresh se bude jmenovat AMPER.

Nemusi to byt vyslovene spatne. Pokud GTX2080=GTX1080Ti, GTX2070=GTX1080 a GTX2060=GTX1070, tak asi keseni vytahnu a GTX2070 koupim, ovsem pokud bude Refresh vykon jen kosmeticky, tak to NVidia urcite pociti, protoze hraci proste nebudou motivovani Pascal menit, zvlast kdyz ocekavali hodne velky technologicky skok s VOLTA a nic z nej nebude. :-/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Myslím si že Volta měla být odpověď na RX5xx a Vegu. Ale po vydání zjistily že stačí udělat vylepšené verze TI pascalu a srovnali krok. Teď bude Refresh aby byli o krok dál zase. A Voltu si nechají na to až AMD dodělá NAVI. Pro lidi špatné ale pro firmu z jejich pohledu perfektní.
Situace AMD vs Intel před Zenem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je nereálné předpokládat, že produkty jednoho výrobce mohou přímo reagovat na produkty druhého výrobce vydané před několika měsíci. Vývoj architektury od začátku do vydání hotového čipu je proces, který trvá 4 roky. I když jde vznik nového čipu na stávající nebo jen nepatrně upravené architektuře, nelze si představovat, že jeden výrobce vydá čip a druhý během půl roku v závislosti na tom, jak konkurenční produkt dopadl, vyvine a vydá zcela nový čip postavený proti němu. Prakticky všechny změny grafických roadmap, ke kterým za historii ATi/AMD a Nvidie došlo, byly důsledkem změn v nabídce výrobních procesů nebo (ne)dostupnosti pamětí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Od nuly opravdu ne, to souhlasim, ale da se posouvat v case. NVidia urcite pocitala na 2018 s VOLTA, ale nemusi, konkurence ji netlaci a pokud to navic nejde podle ocekavani, tak se da lehce zaradit refresh soucasne technologie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě jak moje tak tvoje tvrzení je spekulace. Ale s čistě pragmatického pohledu kdy NVIDIA chtěla vydat ještě Voltu v 3 až 4 kvartálu 2017 kvůli Vega a pak zase ticho po pěšině (hádám po zjištění že dorovnala Pascal) a zase platí vydání na začátku 2018. Takže vydání refreshe Pascalu a odsunutí Volty je čistě marketing podle mě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by Nvidia měla hotové herní modely s Volta GPU, pak by rozhodně neinvestovala do vývoje další generace GPU, která by jí stála peníze a přitom nepřinesla nic, čeho by nedosáhla s Voltou. Pokud by dospěla k názoru, že proti Vega stačí něco slabšího, tak by použila mainstreamový čip z generace Volta. Představa „Hmm, produkt konkurence je slabší, než jsme čekali, to je hrozný problém, budeme muset vyvinout nějakou slabší architekturu, než už máme, abychom tomu mohli konkurovat.“ je dost mimo realitu.
Volta navíc není odpovědí na Vegu, herní odpovědí na Vegu je GTX 1070 Ti. Volta je generace, která má stát proti Navi.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vyvíjet by nic nemuseli stačí refresh pascalu stejně jako verze TI. Jenom tohle je ještě o lvl víš.
A proč by vydávaly nové když krásně se jim prodávají staré a vyladěným dávno zaplaceným způsobem a ovládají trh. Asi jako 10 let stagnoval Intel a nepřinášel nic nového kromě toho že jednou za rok přidal 2% výkonu a ubral 2% spotřeby. A najednou tu lítají desítky procent. A jeden nový procesor za druhým a dvojnásobný počet jader.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak kdysi ještě Nvidia dělávala die shrinky, že. A pakliže AMD nemá nic ani proti rok starému aktuálnímu highendu, tak by i ten die shrink v nové generaci stačil. Vyšší takty, nižší spotřeba, upravený paměťový řadič s podporou pamětí GDDR6 místo GDDR5/5X, patnáct procent výkonu navíc a nazdar a vystačíme si s tím další rok a půl.
A jestli u výkonnějších čipů s Voltou počítala spíš s HBM a zjistilo se, že s dostupností HBM jsou tak trochu problémy...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Herní grafiky už netvoří tak velkou část tržeb u Nvidie. Nvidia jde chytře především do oblastí s vysokými maržemi a tam vkládá nejvíce nákladů. V desktopu jsou motorem prodeje v podstatě težaři kryptoměn a tam se nikdy neví, kdy horečka poleví. Navíc konkurence v podobě AMD není zrovna valná a poměr výkon versus spotřeba má Pascal velmi dobrý. Takže Nvidia si celkem bez problémů vystačí minimálně jedno další období s evolucí Pascalu na vylepšeném výrobním procesu. A v oblasti vývoje se mohou soustředit na datacentra, odkud plyne největší profit.
Takže obecně bych se moc o obrat Nvidie v dalších obdobích nebál.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si myslím, že by měli vydat 1060 Ti a 1080 Ti Collectors Edition. Kupci se jistě najdou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jeste jeden komentar k tomu, ja si nemyslim ,ze by problemem nutne musela byt cena, ikdyz muze byt tez.
Muj nazor je stale stejny, neda se udelat high vypocetni karta = high skvela herni karta. Na to uz dojelo AMD s VEGA, kdy karta na vypocty OK, ale na hry ma potize dorovnat GTX1070. Podobne mohla NVidie zjistit, ze VOLTA na vypocty super, ale na hry take neprinasi vyssi vykon nez dnes. Proto ten PASCAL Refresh v podobe AMPER.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi dá. Vega 64 překonává o 5-20%fps (podle rozlišení) 1080 TI ve Wolfenstein 2. Ale spolupracovali s AMD takže hra využila potenciál karty. Což dokazuje že Vega pascal překonává hardwarově ale nemá softwarevý support.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vědělo se už delší dobu, že Vega má potenciál, který není využitý a teď se to potvrdilo. Zajímalo by mne kolik architektonických novinek ještě v čipu není funkčních.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souboj Vegy s GTX1070 v tisicich hrach naznacuje, ze se AMD hardwarove vubec nechyta.

Jedna vydana hra optimalizovana pro Vegu neznamena vubec nic.

Jinak V AAA titulech je Wolf 2 druha hra vytvorena na Vulkan, teda zatim nic moc. Stale prevazuji enginy pro DX11 i v nove vydavanych hrach a zde ma jasnou prevahu GeForce.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hardwerově bude Vega na tom líp má novější technologii a má větší potenciál. Ale jinak souhlas v naprosté většině her bude GeForce dominovat ale ne kvůli výkonu ale kvůli softwaru. Ale postupem času se tenhle náskok umaže pokud to nepohřbí, třeba kdyby byl Navi a RX6xx propadák.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to fakt nemuzes trochu googlit :)
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_games_with_Vulkan_support

DX11 s mizernou podporou MT bude doufam casem vytlacen uplne ale je pochopitelne kdyz se hry pripravuji nekolik let ze uprostred vyvoje to cele neprekopou only DX12/Vulkan nebo prejdou na jiny engine ktery to umi a donuti vyvojare za behu vsechno dosprtat a implementovat ...ani do toho Dooma ten Vulkan nenacpali hned a trvalo to pomerne dlouho nez se implemetovala podpora vice ficurek apod. :)

jedna hra pro Vegu ukazuje prave na obvykly scenar GCN vyjde karta s dobrym pomerem vykon/cena ktera ma ale prumeru horsi vykon ve hrach ac papirove by mel NV drtit a behem nekolika let vykon AMD roste ...verim ze kdo si ted koupl VEGU tak mu vydrzi dele ...Pascal ktery zacne postupem casu v novych titulech vice ztracet zatimco VEGA bude mit stale pouzitelny vykon :) kdo nekupuje uplny high end a hleda pouzitelnou kartu na vice jak 3-5 let tak historicky vychazi lepe prave AMD :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No jistě, chce to jen trošku trpělivosti. Nejdřív člověk prostě musí místo koupě GTX 1080 počkat rok a něco na Vegu, a pak už stačí jen počkat dalších 3–5 let, až se přejde na novější API a ta karta získá i prokazatelný náskok ve výkonu v nových hrách!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co bude nVidia robit az im dojdu najznamejsi fyzici, ktori mali nieco docinenia s elektrinou a magnetizmom (praktici alebo teoretici).....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono je jich hodne a az dojdou, tak je tu porad chemie, matika a dalsi obory. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je sexismus! Proč nejsou použita žádná ženská jména? Proč ne třeba architektura Sarkeesian?

DOWN WITH PATRIARCHY!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty grafiky jsou pojmenovany po chytrych lidech, minimalne geniich sve doby.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Postupnost Volta, Ampere, Ohm je jasna a potom uz nebude nVidia :}

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Šáhnou do jiného oboru. Třeba nVidia Sheldon

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poor Volta! :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

oni to vedeli!! ((:

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Po precteni nadpisu se mi hned vybavila civka a kondik.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chudák MS, jestli mu nVidia opět nevydá kartu se zřetelným bonusem pod DX12... Vždyť mu tím zabíjí platformu! Takhle by Vulkan dostal na šíření další rok, kdy z nových API stále ještě nebude výkonnostně těžit většina prodaných samostatných grafik a tedy váha nových API nebude až tak podstatná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to takový trend, volty neustále klesají a ampéry stoupají, tak nVidia prostě jde s dobou :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem to právě chtěl napsat, novější křemík tolik voltů prostě nezvládne. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kokám že se zde opět živě spekuluje. Tak jen další odkaz, který to vidí zase jinak a o vynechání Volty nepíše - https://www.svethardware.cz/nastupce-nvidia-volta-prijde-v-roce-2018-a-b...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opět je tu čas falešných proroků a velkých slov :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Docela bych tomu veril, ze po VOLTA bude AMPER. Predstaven 2018, vydan 2019-2020. Tohle by podporoval fakt, ze NVidia vzdy mela venku predstavu nasledujici generace po te, kterou aktualne pripravovala. A my o nicem co bude po VOLTA zatim nevime, takze by to davalo smysl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A další bude Watt s výkonem Amper * Volta :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aby to nebyl Ohm :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

se koukni do zdroju.. shw to ma z techpowerup, kterej to prevzal - ale asi blbe prelozil z heise.de.. na heise maj jednoznacne 'von Pascal zu Ampere' takze od pascalu k amperu, ne ze amper bude po volte..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.