Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k nVidia v podstatě má x86-kompatibilní procesor

Jo ISA, to je skvela sbernice. Mam doma starou desku s 5x ISA a P1 233. 128 RAM, 2GB hdd. Do ISA slotu jsem si udelal 3 karty s 32 binarnimi IO jenom na hradlech. Provozuju to na DOSu a pisu si v pascalu. Proste krasa, takova mala velka telemetricka stanice.
Jeste mam rozdelanou kartu s 16x AI 4-20mA a 8x AO 0-20mA, casem mozna nejake komunikacni rozhrani.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenze jde o to jestli to muze i nVidia legalne vyrabet a prodavat. To ze to mohla vyrabet ALi popr. ULi neznamena, ze to muze vyrabet nVidia. Prece jenom jde o x86 procesor, ktery musi byt licencovan u Intelu.
A i kdyz bude ho nVidia muze vyrabet, tak bude mit od Intelu pouze licenci na vyrobu prave tohoto procesoru a ne na X86 jako takovou. Takze to pro nVidii stejne neni nejaka velka vyhra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam vetsi strach o nVidii a GPU jako takové, než o to, že by nevydala x86 - spousta lidi mluvi o delce patentu, vynuceni si licence x86, koupe a ted i tohle. A pritom staci aby jedno z toho byla alespon trosku pravda a x86 bude mit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> menethor:
A přesně to je to, co nevím a proto jsem se do spekulací nepouštěl. Je známo, že kdyby třeba nVidia koupila AMD nebo VIA, stejně by nemohla x86-CPU dělat, neboť x86 licence je u zmíněných firem nepřenosná. A já netuším, zda ta, co měla ALi/ULi, nemá stejné omezení, či zda je vůbec tenhle čip vyráběn v souladu s x86-licencí, jestli to není jen nějaká tiše tolerovaná pro Intel nezajímavá černota ... fakt nevím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

otazka nyni spise zni jestli NVIDIA ma plna prava na x86 licenci nebo si koupila v balicku liceni mnoha patentu od TRANSMETA jejich reseni z CRUSOE ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dotaz: A to je takovy problem upeci procesor co sice neni x86 ale umi jej emulovat ???
Vzdyt se v principu jedna stejne uz o dost starou a jiste dost prekonanaou architekturu ne ?:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono na takovýhle procesor už možná ani licenci od Intelu nepotřebují, protože patenty pokrývající použité technologie už vypršely (Intel uvedl 80386 v roce 1985, doba platnosti patentu v USA je, pokud vím, 20 let).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

navíc nerozumim tomu patentu - prece nechtej nic kopirovat, architektura bude vlastni, pouze to bude umet instrukce x86 - to jako, kdyby Subaru a Škoda platili společnosti, která vyrobila první auto, zato že jejich jezdít taky po silnici. Či kdyby si navzájem platili výrobci flašek na kolo, protože se všechny vejdou do držáku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

blbeček: Ale je to v podstate tak. U Intelu vymysleli instrukcni sadu x86 a maji na ni patent. Takze pokud procesor pouziva tyhle instrukce (a je jedno, jestli primo, nebo emulovane), potrebuje licenci od Intelu. Uz davno mel nekdo donutit vyvojare v Microsoftu, aby predelali Windows na RISC architekturu... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

qee: Jakože třeba WinNT bývaly na PowerPC?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v2: procesor co sice neni x86 ale umi jej emulovat vyrabi Intel uz od Pentia Pro, x86 dekoder dnes zabira <5% chipu
qee: Windows NT byl dostupny pro Alpha, MIPS, PPC, SPARC, ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jim, paco: Nojo, ale na tom mi nepobezi Aero a Flip3D! :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

gee: Instrukční sadu si nelze patentovat , proto ani Intel nemá patent na x86, jinak ečeno nikdo niko´mu nebrani dělat CPU konpatibilni s x86

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

qee: zkus to s Mojave, to pry bezi na vsem :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to paco: to si špatně pochopil a nebo ti někdo mylně interperetoval... není to tak, že Mojave běží na všem, ale na Mojave běží všechno! Od Arcade Volleyball XT CGA tuned version až nextgen PS3 gamesy, nativně podporuje aplikace pro MacOS, Linux distra, TOS, AOS, ZX Spectrum, C64/128, Tandy, BBC, AtariXE/XL, SHARP a jako specialitku Atari Jaguar... u některých počítačů je nutná podpora kazet a tak se se systémem bude dodávat USB čtečka audio kazet, podporují všechna myslitelná turba a s jednoduchým nástavcem i microdrive kazety... prostě megacompatible khool systém...

no...dělám si z toho prdel, ale na druhou stranu bych bral systém, kterej automaticky pozná o jaký soubor a pro jaký počítač jde a automaticky spustí vlastní emulační rutinu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

paco: A AMD od AMD-K5.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.