Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia v tichosti vydává GeForce MX330 a MX350 s nestárnoucím Pascalem

Z toho by nemuselo být špatné zobrazovadlo/akcelerovadlo do SFF "krabic"

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

:) Houno To Pojede Cecilko

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To sice jo, ale stačí si uvědomit, jaká je nabídka pro SFF. Výpočetně nejvýkonější karta byl posledně snad ten Radeon Pro WX4100, až 2,4TFLOPu v "boostu", problém je, že často naráží na TDP limit, takže reálně to bude spíš těch 1,9TFLOPu. Čistá 1050 s 640SP:40TMU:32ROP má vyšší fillrate, při TDP 75W, otázka je, co to žere reálně a jak se to bude chovat na těch cca 30W. Očekávám, že to bude blízko tomu radlu, takže to "HTP" úplně nebude.

Není to sice nová karta, ale jako laciná karta/čip do SFF kysny by to nebylo podle mě zlé řešení. Pořád lepší jak totální low-end, byť ve srovnání s plnotučnýma kartama to samozřejmě bude pomalé, ale to je i ten přiškrcenej Polaris 11 (nebýt toho TDP limitu, tak by to bylo ještě veselejší).

Nicméně, jen si mínuskujte, co jste to neměli v ruce ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale moc dobře se ví kam Intel směřuje. Chce lepší GPU v procesorech i diskret alternativu do notebooků. Prostě nepoužívat intel/AMD vůbec.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kdepak, Intel chce diskrétní grafiku aby se mohly prodávat notebooky AMD+Intel. A věřím že blbost vládne světem a notebooků s grafikou Intel bude více než AMD+AMD :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co to sakra meleš ty vořechu? Intel chce lepší gpu v procesorech aby se nepoužíval Intel a amd. Wtf?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak si přešlápneme ....Intel s diskrétní Xe může doufat , že jej tak alespoň budou párovat s AMD procesory , i když APU AMD je dnes tradičně výtězem v přímém souboji . Moc bych se tomu nedivil , kdyby grafika od Intelu byla jen o pár procent výkonnější než APU , pak by Intel dokázal opět zaháčkovat hypermarketové obchodníky s PC sestavami ...a Dell , k povinnému odběru i takových exkrementů oplátkou za nové a ještě lepší CPU které jim bude přednostně dodávat .

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Dobrá konspirace. Za mě plus. Konečně mi to někdo rozumně vysvětlil.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> kdyby grafika od Intelu byla jen o pár procent výkonnější než APU , pak by Intel dokázal opět zaháčkovat hypermarketové obchodníky s PC sestavami

Ona ma byt +- stejna, podle toho co jsem slysel.

Akorat ze jses naivni, pokud veris ze hackovani obchodniku ma neco spolecneho s vykonem GPU nebo vubec vykonem obecne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MX je vojeb na lidi .Vždycky byl a nVidia v tom jen pokračuje. Grafika co je už dnes pouze jako z nouze ctnost je něco jako Atomové stroje od Intelu .Zdá se to jako dobrý nápad , ale výkon půl dekády dozadu se brzy projeví a nikoho už nebude zajímat , že pod televizí to ještě umí sloužit dobře .
A zase ta třístovková řada :D GT330m mám v čerstvé paměti .

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ojeb neojeb..blby je, ze nic lepsiho v danem segmentu neni..
Coz je teda opravdu blby ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná bych i uvěřil, kdybych nenašel v mém prdítku RX 540X

Obojí dává zhruba 2x scóre integrované RX Vega 8
Obojí nemá dost výkonu pro 1920x1080 @ 60

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a to ma 25W TDP?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já si stále kladu otázku, jaký smysl vůbec tento segment má, ale nenacházím odpověď. 25W samostatná grafika do Ultrabooků/ultrathinů. Chci úsporný notebook s nějakou výdrží baterie? Ok, pořídím si palcatý produkt s 15W procesorem. A do toho si dám 25W grafiku, která bude mít sama o sobě skoro 2× větší spotřebu než procesor, bude mu přitápět, takže se výkon procesoru (v tomto segmentu závislý pouze na kvalitě chlazení) zhorší a stejně to ve výsledku nedosáhne nějakého rozumného výkonu, nehledě na to, že hraní na „žiletkách“ má příšernou ergonomii.

Není už lepší jít do 35-45W segmentu, kde má i integrovaná grafika výkon skoro na úrovni samostatného 25W nesmyslu, k tomu je tam baterie o mnohem vyšší kapacitě, často lepší klávesnice, zkrátka celé to má na hry tak nějak větší smysl? Nehledě na to, že pro notebooky s 35-45W procesorem je na výběr celá řada samostatných grafik různého výkonu a spotřeby.

Prostě 25W grafika mi přijde jako produkt, který třeba dosáhne mírně vyššího výkonu než integrované GPU, ale na úkor pomalu trojnásobného TDP.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Já si zase už pár let zpátky říkám , kde že je ten Thunderbolt port na kancelářských lopatách . Mám rád Dell s jejich Alienware , ale segment , kde by externí grafika dávala smysl prostě stále ohlodaný na kost za prémiovou cenu . Požadavky korporátů naplněny ....ale ...
Stejně jako MCM moduly , pár vlaštovek a dál mrtvo .Držáky v karbonu a magnéziu jen s integrovaným Intelem nebo profi grafikami :(.
MX řada v notebooku prostě opodstatnění moc nemá protože video dekódovat zvládne většina dnešních úsporných ARM SOC a celkově integrovaná Intelí grafika nebude zas tak daleko od toho aby to dokázala taky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten use case je celkem jednoduchy... chci co nejmobilnejsi notas = placka a chci/potrebuji neco vykonejsiho nez je Integrac.
Vsechna mobilni reseni jsou zalozena na kompromisech, jen u tech placek je jich trochu vic :)

V desktopu jsou taky lidi, co maj radi miniITX, ktere je oproti ATX plne kompromisu.

Vic bych zatim nehledal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle mi přijde, jako když si zemědělec koupí Porsche, aby měl špičku, a pak za něj zapřáhne pluh a jde orat pole.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To vis, kazdy jsme nejak 'originalni' ;)

Ja jsem plackam 'propadl', kdyz jsem si koupil sveho 15kove placateho (1,6-1,7kg) Tamtunka s nejakym i5 3xxx ULV a zjistil jsem, ze vlastne na vsechny bezny pracovni veci to staci a je to lehka pohoda to tahat s sebou, oproti tehdejsim beznym 'cihlam'. No a pak kdyz jsi nekde treba na hotelu, v cizine, na chate, atd. a chces si zahrat, tak potrebujes jeste neco ve stylu "MX 150".
Kazdy je nejak prdly :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konecne. Konecne s tebou jednou stoprocentne souhlasim, bud chci usporu nebo chci vykon, oboji dohromady odporuje fyzikalnim zakonum a nedava to smysl. NVidia se ma hledat na vykonych notasech a ne na 25W prditku. Na tyhle stroje at si vyrobci davaji APU s integrovanou grafikou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je vůbec u těch žiletek to chlazení, takže TDP je sice hezká věc, jenže kolikrát se to zvládá vůbec uchladit? APU tam smysl dává, prostě celek má nějaké TDP a něco "inteligentně" dělí TDP limit nezi GPU a CPU část. Před necelým týdnem jsem popisoval chování i7-4500U, kdy GPU by bylo schopno dodat víc, jenže ona ta hra/program vytěžuje i CPU, které ujídá společnému TDP. Problém je, že ono to má i 17W "boost", jenže když to boostne, už se to neuchladí, i při těch 15W je to "o prsa asijské ženy". Nedokážu si moc představit, jak by tam uchladili kombinaci ULV CPU + xixixi. Další otázka je, co na to řekne baterie, která bude zákonitě menší o ten prostor, co sežere xixi a chladič pro to vyšší TDP celého systému.

Tohle GPU by podle mě mělo smysl jen do nějakého systému typu "Kancelář+", kde se nejede na baterii, je to obvykle SFF nebo zkrátka menší, než klasickej tower. Teoreticky i nějakej ten NUC, když se tam nestrčí plnotučnej desktop CPU s velkým TDP. Jenže obávám se, že tomu bude dost konkurovat AMD s APU.

Tudíž poslední smysluplná varianta je to, co mě napadlo pvně. Zobrazovadlo do SFF kysny, co nebude drahé jako 1650, bude mít snížené TDP (aby to zvládl naprosto každej plesivej SFF stroj, co má 200W zdroj a řekněme že pohyb na pomezí limitu pcie není dobrej nápad) a samozřejmě bude jednoslot HHHL velikosti (čili pomalejší a levnější "WX4100"). Bude to furt lepší jak ty plesnivé iGPU od intelu, těch strojů je furt mezi námi dost, nicméně kvůli tomu by vydávat grafiku taky nemělo smysl, pokud se vyloženě nechtějí zbavit odpadu (jakože pořád vidím dost ntb s 1050/1050Ti).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chlazeni je zalezitost konstrukce notebooku. Uplne stejne jako ti uchladi/neuchladi 15W/25W APU, tak ti uchladi/neuchladi 25W dedikovanou kartu, jen s tim rozdilem, ze tady je to jeste posunute o level dal.
Vic o tom filozofovat podle mne nema smysl. Je to uplne stejna problematika jako ve vsech ostatnich notasich.
APU integrac ma nevyhodu v tom, ze nema
- vlastni pamet
- ma sdilene TDP (jak spravne pises)
Toto dedikovana grafika obchazi. Jestli uspesne nebo blbe, je na vyrobci a konstrukci notase.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A to jo, jenže jestli to má být řešení do žiletky, tak je to blbost. Pokud to chtějí dát do něčeho nafouknutého, pak je lepší použít APU s vyšším TDP limitem. No a pro plnotučné stroje je zase lepší použít už nějaké dospělé GPU, hlavně novější a na lepším procesu (pascalu už trochu rostou fousy). Proto je i moje vize taková, že do SFF lowcostu ano, do mobilu to smysl nedává, tady to zabijí ten příliš velkej nárůst spotřeby proti APU (a zabrané plochy, složitost desky atd.).

Spíš uvidíme, jaké přesné produkty z toho vypadnou, ale moc velkej smysl to nemá (pozn: i když, teď jsem si vzpoměl, že intel měl/má chybu v iGPU, kdy patch, zejména u haswellu stáhne výkon iGPU prakticky na polovic (ponz. pozn.: aktuální verze, jestli to poladí a režiji patche/chyby sníží, tak pozn. už bude neaktuální)).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si jisty, jestli to chapu spravne... ziletka bude mit vzdycky APU, ten dedikac je jen volitelny. V beznem provozu je dedikac vypnuty, dopad na vykon na baterku nula.
Do ultra placek se dedikac asi uz stejne nenarve, ale v "beznych plackach" to muze byt prijemny bonus.
Koukni se na 1650MaxQ..to je sice uz 35W, takze to pujde jen do "urcitych" placek nebo mene placatych placek..ale vykonove hraje jinou ligu, nez APU.
https://www.notebookcheck.net/NVIDIA-GeForce-GTX-1650-Max-Q-GPU-Benchmar...
Ja kombinaci APU + dedikac (MX150) v placce mam a smysl to dava :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U té 1650 je jasné, že to bude o něčem jiném než ten pascal, protože ten pascal podle mě nabídne v horších podmínkách cca to samé, co APU (lepší podmínky pro pascala budou operace, kde bude APU bržděno hlavně pamětí). Problém je pak hlavně ta spotřeba navíc a složitější DPS.

APU a MX150, to si dokážu představit spíš u nějakého staršího APU, jinak ten výkon (vzhledem k SP i fillratu, kterej je na cca polovině té 1050) MX150 opět dle mého moc smysl nedává. Dokonce jsem si testnul starého prDELLa M4500 s FX880M vs "APU" i7-4500U (které by mělo mít HD 4400 s 20EU v konfigu 160:20:2), sice to má prd fillrate a ta GT240 taky, ale furt má to iGPU papírově horší parametry. Vtip je ten, že to quadro je prakticky nepoužitelné a dosahuje hrozných propadů frameratu tam, kde se to iGPU celkem drží. Jo, beru asi nejhorší mobilní čipy nV (pak mám už jen moc dobrého keplera), ale překvapilo mě to a čekal jsem opak, kdy se starší čip chytne lépe díky vlastní rychlé paměti a vyššímu fillratu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako jo.. Muj notas ma uz 2 roky, takze ten dedikac nahrazuje UHD 620, tak tam vykonove neni moc co resit.. Ta novejsi APU jsou na tom lepe, ale porad bude zalezet. Pokud ta placka tech 25W navic "uchladi" a nebude to vyznamne throttlovat, tak bude stale mit navrh. A jsme zpatky u chlazeni :)
Renoir APU asi ten naskok zmensi dal, ale prave proto NV asi vydava fousatyho pascala ve verzi MX350... Aspon je to jiny chip nez MX250/150.
Maly Turing nebo Navi(2) by byla urcite zajimavejsi......

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě, navi a turing by to udělali veselejší. Já v tom takhle vidím vyšší hmotnost, složitost, rozměry, spotřebu za +prd% výkonu navíc a další prodanej křemík od nV (kolik na tom asi tak vydělá?). Takhle mi to přijde už od doby, co začali cpát do notesů více či méně očesané 740 a 940 (ty 940 byly snad ve 4 provedeních, pozn. použili GM107 a GM108 - na těchto čipech pak vygenerovali 11 "grafik", počítám i kombinace typu 940M, kde použili buď jedno nebo druhé), to je panečku product plan. Ti nejen že využijou z prasete i mozek nebo uši, ale oni dokonce použijou i ty kopyta.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tou poslední větou jsi pobavil No-Xi ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.