Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia VDPAU uvolněno jako knihovna i protokol

otazkou je ci, nvidia zaregovala na AMD alebo napoak

vid. oznam AMD
http://www.amd.com/us/press-releases/Pages/commitment-to-opencl-2009sep2...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

fotoba: Zalezi na tom?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

musim povedat, ze VDPAU je skok dopredu, video, ktore predtym cez xv zralo 100% cpu cez vdpau zere 3% z cpu a ide krasne plynulo, dokoncit poriadne autodetekciu kodekov (vdpau_x264), nech sa to nemusi nastavovat rucne a bude to parada :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

fotoba: hlavni rozdil je, ze vdpau bezne funguje v praxi ...
(ja osobne jsem zatim nenarazil ani na jednu chybu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

msfat>

ale openGL bezi na oboch grafikach a aj na AMD CPU a riadi si byuzitiepodla zataze..

VDPAU bezi len na nVidiach a tym padom len na grafikach nie na CPU ak nemas grafiku

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pod linuxem je ATI rado, ze vubec "funguje", povest jejich ovladacu je vice nez skutecna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

fotoba: Asi jsi chtěl napsat OpenCL. Jenže i tak jsou to jablka a hrušky. OpenCL je obecné rozhraní pro využití GPU k různým výpočtům, kdežto VDPAU zpřístupňuje hardwarový video dekodér, který má s GPU společného jenom to, že je s ním na jednom čipu. Samozřejmě i přes GPU a OpenCL by šlo akcelerovat nějaké to video, ale bude to rozpalovat GPU do běla (pro notebooky dost problém) a blokovat ho pro jinou činnost. Proto bych mnohem raději viděl používání specializovaných jednotek, v případě AMD tedy UVD(2).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

mizsha: Ovšem tu pověst šíří a udržují zejména zarytí příznivci nvidií ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po nekolika mesicich je zaryty priznivce nvidie z kazdeho linuxaka co ma ATI :-) Budto ten zazrak nejde nainstalovat vubec protoze potrebuje starsi verzi sustemu (cca 6 mesicu zpatky), nebo se nainstaluje a vubec nechodi (pri aktivaci spadnou Xka a jdou spustit jen pres framebuffer) nebo to funguje, ale jenom docasne - dokud nedojde k aktualizaci jadra nebo potrebnych knihoven, takze ovladac jiz neni spusten pri startu a nastava bod 2, Xka nabehnou ve 4bitovem rezimu a pokud user BFU tak nevi co s tim.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ptc: Sorry, ale mluvíš nemysly. Pokud požíváš nějakou alfa verzi a půl systému si kompiluješ sám, tak je to tvůj problém, ale každá normální stabilní distribuce umožňuje nainstalovat proritární ovladače ať už od Ati či Nvidie naprosto triviálním způsobem a v naprosté většině případů to funguje. Těch sestav s linuxem instaluju docela hodně a problémy ATIxNvidia vyjdou tak na stejno. Paradoxně nejhorší zkušenosti mám s otevřeným intelem, který občas padá jak hrušky třeba jen při pokusu přehrát video a každou desetinkovou verzi se to chová jinak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 ptc: Linux není pro BFU. A pokud Ty nejsi BFU, rád si ladíš, kompiluješ,... tak si to užívej na linuxu.
Já dám radši přednost mnohem většímu výběru PC komponent a Windows. Mám radši ATI, než nVidii a na Win s ovladačema nemám jediný problém. Stejně tak moje termosublimační tiskárna nemá (a už asi nikdy ani mít nebude - není to žádná novinka) ovladače na linux. A takových příkladů by mohlo být víc. Zkrátka, majoritní systém se nezapře, (píšu majoritní, né lepší!) a mě přináší méně bezproblémovější fungování mého HW.
Každý, ať si zvolí sám...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sakra, to jsem překombinoval. :-(
Místo "mě přináší méně bezproblémovější fungování" mělo samozřejmě být "mě přináší méně problémové fungování", a nebo "mě přináší bezproblémovější fungování".
Omlouvám se

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

phanatic> samorejme openCL, preklep aj ke Khronos group robi oboje,,,

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle zminek na webu maji bych podporovany karty rady 8800 a vys. Nepovedlo se mi to rozhochodit (vlastni kompilace mplayeru v SVN verzi), hlasilo ze neumi prislusny kodek + nekolik dalsich chyb (testovana ruzna mkvcka) a neumi to nasledne pouzit jiny pristup (spatne hlasi chybu prehravaci). Takze zatim to rozhodne neni BFU friendly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vdsa: já plácnu od boku: že ty máš G80?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, mne sa to rozchodiť podarilo podľa návodu na root.cz: http://www.root.cz/clanky/vdpau-akcelerace-videa-grafickou-kartou/ Akurát som musel stiahnuť smplayer priamo z domovskej stránky, lebo v repe (Ubuntu 9.04) bola verzia čo vdpau neovláda. A funguje mi to - HD video je pekne plynulé a záťaž je cca 3 - 5%. Mám 9500GT.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro podporu jednotlivych karet kouknete na stranky NVIDIE nebo napr http://www.mythtv.org/wiki/VDPAU , ci na www.vdr-portal.de . Bezny mplayer napr. v Mandrive 2009.1 funguje primo z "balicku" jen je treba jej spravne spustit (-vo=vdpau:deint=4 -vc=ffh264vdpau,ffmpeg12vdpau,ffwmv3vdpau,ffvc1vdpau, ), jinak Vam to s akceleraci nepojede! Xine je nutno zkompilovat oproti verzi xine-lib 1.2 s podporou VDPAU. Funguje Skvele !

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.