Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Volta od Nvidie vznikne na 16nm FinFET procesu TSMC

"TSMC zatím 7nm proces prezentovala hlavně jako platformu pro experimentování s EUV."

Nie, tak si to prezentoval len TY. :D

s EUV sa experimentuje prakticky na každom procese snáď už posledných 10 rokov, v čom by malo byť 7nm iné?

Naopak, 7nm tu bude najmenej dva roky, takže skôr ako "experimentálny" node to bude node orientovaný na produkciu.

A 16nm grafiky ešte v roku 2020? Teda v dobe keď už bude bežať 5nm? No to snáď nie.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Označení výrobních procesů v nm je poslední dobou čím dál více pouze marketingové, se skutečností nemá nic společného. Pokud by to byly reálné rozměry tranzistorů, měla by se spotřeba grafik 28nm ve srovnání s 14/16nm snižit 4x. Ve skutečnosti se snížila pouze o 40%.

A jak to bude za 5 let? Jestli ten tzv. 5nm výrobní proces přinese sníží spotřebu pouze o 20-30% a k tomu bude 2-3x dražší, je docela možné, že se nevyplatí na něm stavět nové grafické chipy, výhodnější bude více menších 16nm chipů.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud by to byly reálné rozměry tranzistorů, měla by se spotřeba grafik 28nm ve srovnání s 14/16nm snižit 4x"

..."měla by"? Na základě čeho jste dospěl k závěru, že se spotřeba tranzistorů zmenšuje přesně se druhou mocninou jejich velikosti? A proč by to měla být zrovna druhá mocnina, a ne třeba třetí nebo jedenapůltá?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nuž samozrejme že realny odhad kedy opustime 16/14nm pri grafickach kartach je rok 2020. Tieto GPU predsa nie su nizkofrekvenčne jednoduche a maličke ARM bazmeky ale velke a komplexne čipy. Vyroba velkych GPU na nizsom vyrobnom procese ako 14/16nm bude urcite za SoC v mobiloch zase meskat.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Predpokladám že to tvrdíš na základe informácii o stave 10 a 7 nm procesov. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tvrdim to na zaklade sledovania vyvoja za poslednych 6 rokov.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

a jak dlouho tady byly grafiky na 40nm nebo na 28nm ? 16nm Fin Fet je z pohledu dGPU úplně čerstvá novinka a píše se rok 2016, takže představa že už za rok budou výrobci hromadně migrovat na nižší node je poměrně naivní..... (nehledě k tomu, že zatím jsou oficiálně v prodeji jen čipy do 300mm2 a na ty větší ještě v masivním měřítku nedošlo )

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

O väčších čipoch by sa dalo polemizovať. Technicky má GP104 314 mm2 ale to je samozrejme detail. :D Čo nevidieť tu je ale nový Titan, ktorý sa ti už bude musieť zdať dosť veľký.

Nezdá sa ti, že GP102 tu je príliš rýchlo? Z akého dôvodu by ho Nvidia tlačila do predaja, keď je jasné že ešte dosť dlho nebude mať absolútne žiadnu konkurenciu? Nebolo by rozumnejšie s ním počkať až na Vegu (síce aj keď ešte nieje jasné, či Vega vôbec prekoná obyčajnú 1080).

...teda rozumné, vzhľadom na to, že niektorí sa nás tu snažia presviedčať o tom, že TSMC má s väčšími čipmi nejaký problém (čo je samozrejme nezmysel).

Prečo by tlačili všetky karty hneď "na začiatku" 16nm výroby? Len aby v 2017 nevydávali absolútne nič, aby mohli neskôr v 2018 s veľkou slávou uviesť "nové" 16nm karty? Tu pripomínam, že na 16nm nás podobný skok ako Kepler->Maxwel nečaká.

Skrátka dosť nezmysel.

Ale to nieje to hlavné, na čo som narážal.

Ja som totiž narážal na heft o tom, že v roku 2020 ešte VYJDÚ nejaké (zrejme opäť "nové") 16nm karty.

Inak netvrdím že Nvidia bude už o rok migrovať na nový proces (aj keď nejaké 10nm čipy vraj chystajú, len nie desktop), ale mali by sme rátať s tým že v 2018 by už prechod na nový proces nemusel byť nereálny. Ale hlavne mi ide o tie extrémne teórie o tom, že so 16nm prodesom tu budeme ešte v budúcej dekáde, to je nepravdepodobné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ten problém který zmiňuješ (mimochodem chybně) se týkal interposseru nikoliv větších čipů jako takových, což není jedna a ta stejná věc....

takže už jsi změnil svou rétoriku z "Volta na 7nm v roce 2017"

na :

"Prečo by tlačili všetky karty hneď "na začiatku" 16nm výroby? Len aby v 2017 nevydávali absolútne nič, aby mohli neskôr v 2018 s veľkou slávou uviesť "nové" 16nm karty?"

bravo :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nie nie, interposer som nemyslel, myslel som fámy o problémoch s výrobou dokonca aj pri GP104.

A ďalší detail, tie dva výroky sa nejak vylučujú? :D

Inak ja som nikdy netvrdil, že tu o rok bude nejaká 7nm Volta. To zase nepreháňaj. :D

A jediné, čo som zmenil sú špekulácie o 10nm grafikách v 2017 na 7nm v roku 2018 (po štvrťročnej správe TSM).

MImochodom, ja sa ani nesnažím tvrdiť, že to čo píšem niesú čisté špekulácie, pretože to samozrejme neviem nijak doložiť (inými slovami, nemôžem ti nalinkovať nejaký pochybný izolovaný post z andatech fóra). Ale logicky, Nvidia teraz behom 2 mesiacov vydáva všetky Pascaly len aby si mohli dať na 22 mesiacov pohov?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

logicky: nečeká Nvidia stejně jako AMD

a) na dostupnost HBM2 pamětí aby mohli spustit výrobu karet s HBM ?
b) na to až bude výtěžnost Fin Fet procesu dostatečná i pro velké čipy ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Ale hlavne mi ide o tie extrémne teórie o tom, že so 16nm prodesom tu budeme ešte v budúcej dekáde, to je nepravdepodobné."

To je naopak velmi pravdepodobne!... kremiku dochadza dych a casy ked tu bol každy rok novy vyrobny proces su nenavratne preč.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"casy ked tu bol každy rok novy vyrobny proces su nenavratne preč."

To znie pomerne vtipne v dobe, keď sa plánujú dva nové procesy behom dvoch rokov, každý s dvojnásobnou densitou.

Mimochodom, kremíku dych zďaleka nedochádza. Nato si ešte počkáme. ;)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ano a tie vyrobne procesy su planovane pre ARM SoC. My sa tu ale bavime o vykonnych GPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže mobilní ARMy a současná GPU mají víceméně stejný charakter - malá jádra s požadavkem minimální spotřeby na jádro. (U telefonů kvůli ceně a výdrži na baterie, u GPU zase kvůli paralelnímu zpracování a "uchladitelnosti".)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže mobilní SoC su diametralne lahsie na vyrobu ako velke GPU v grafickych kartach a to je aj jeden z hlavnych dôvodov prečo maju mobilne SoC nižsie vyrobne procesy skôr a častejšie.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jsou lehčí z hlediska rozměru, to asi tak - menší čip, větší výtěžnost. Provozní charakteristiky jader budou ale podobné. Jestli je ale "lehčí" vyrobit mixed-mode obvod (s modemem na čipu, jak to u mobilních čipů bývá) než čistě digitální obvod, to tedy nevím - je to zřejmě jeden z důvodů, proč Intel v telefonech pohořel (project SoC integrujícího analogové části na jednom čipu s Atomem nakonec zrušili).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Su lahsie aj z hladiska frekvencie, ARM bazmeky nejdu na vysokych frekvenciach ako napriklad desktopove Intel procesory= easy na vyrobu.

Plocha je tiež klučova lebo GPU v grafickych kartach su omnoho väčsie ako maličke ARM.
Intel pohorel v mobiloch koli vysokej konkurencii činskych vyrobcov ktory ponukaju velmi nizke ceny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tahle zprava je tak trochu nesmyslna, ze bude Volta na 16nm se vi uz davno, vzdyt uz to NVidia oznamila pri vydani Pascalu, tenkrat myslim sam Huang rekl, ze Pascal je prevedenim Maxwellu na nizsi vyrobni proces, zatimco Volta bude na stejnem vyrobnim procesu, ale s novyma ficurama.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.