Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia zaplatí $5,5 milionu za zkreslené informování o příjmech z těžby

... $5,5 milionu ...
Nvidia souhlasila s úhradou pokuty.

Zisk počítají v miliardách. Nějaké 2 promile ze zisku ani nepoznají.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pokuta má smysl jen tehdy, jeli velmi nevýhodná a odrazující od dalších prohřešků. Tohle je takové všimné jen aby se neřeklo, a zároveň to ukazuje, že se takové jednání mnohonásobně vyplatí.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

NV v nějakých svých materiálech pro ivestory uvedla čísla které se některým investorům nelíbily a ti NV žalovali a NV dostala pokutu. Co přesně se tím mnohonásobně vyplatilo, firma přišla o pár milionů čistého zisku, tzn. dotklo se to zcela všech investorů, včetně těch kteříbyli nespokojení a projeví se to na jejich dividendách.

Ale nechám si vysvětlit jak na takové pokutě NV vydělala mnohonásobně, tzn v desítkách milionů minimálně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To ze zeptej třeba Muska jak je výhodné manipulovat cenou akcií. Uvedli v omyl nejen svoje akcionáře, ale i potencionální akcionáře jejichž část mohla kvůli tomu nakoupit jejich akcie, které by jinak nenakoupili.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevšiml jsem si že by zrovna tahle informace nějak hýbala cenou akcií a akcionáře poškodila, nevšiml jsem si že by akcionářům vznikla škoda, v takovém případě bychom četli jak NV kompenzuje ztráty akcionářů

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Že sis nevšiml neznamená, že se to nedělo. Z jakéhopak asi důvodu to nvidia udělala? Protože to nemá žádný efekt a pro ten žádný efekt chtěli riskovat pokutu?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Inu, pro Nvidii je to potvrzení stavu - tedy že může dál vesele lhát a nic se jí nestane. Protože tahle částka je pro ni asi jako pro mě desetikačka.
Na čem vydělala? Na tom lhaní. Například uvede novou řadu grafik a nastaví jim krásné ceny. Že se pak za tu cenu nedají koupit (nebo jen pár dotovaných kusů ve firemním e-shopu), protože je nižší, než výrobní náklady, o tom už recenzenti nenapíšou - jen o tom, jak jsou ty karty výhodné v poměru cena/výkon. To je lež, na které firma vydělá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To že je ta pokuta symbolická jen potvrzuje že nešlo o žádné velké pochybení, kdyby to způsobilo škodu akcionářům, čteme článek o jejich odškodnění, ta informace ale ničím reálně nezahýbala. TOhle jsou fakticky jen formální chyby, podobně jako když se třeba účetní překlepne ve finančních výkazech. Vysvětlí se to, opraví a finančák ti dá nějakou formální pokutu.

Lepší případ kde si z pokut dělají srandu je například Apple, který nedávno, tuším v Nizozemí nereagoval na novou právní úpravu a za každý týden platil X milionů pokuty snad několik měsíců. A tam na tom Apple mohl hypoteticky vydělat, byť si to úplně nemyslím a že šlo spíše o to místnímu govermentu ukázat že je mají v zadku.

A ten zbytek už nemá smysl vůbec komentovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Píšu výše. Nevšiml jsem si, že by škoda vznikla. Nicméně pokud potřebuješ přilákat kapitál, který by jinak šel jinam, tak tohle je jedna z nelegálních cest. Marginalizovat to kvůli tomu, že zmíněníhodná škoda z nějakého důvodu nevznikla, není úplně v pořádku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro akcionáře tohle vůbec není důležité. Pro ně je především důležité, jestli firma vyrábí, prodává a s jakým ziskem. Komu je sice podružná informace, ale není zas o tolik méně důležitá - ukazuje na další aspekty firmy, jako například odolnosti proti ve článku zmíněným módním trendům.
Velmi zhruba řečeno - jestli investovat se rozhodneš na základě finančních výsledků, kolik investovat se rozhodneš na základě dalších okolností. A samozřejmě nejde o drobné akcionáře.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím. Horší to je pak s ratingem firmy, který používají pro svoje rozhodování (solidní) střední a menší investoři. A to v dlouhodobém horizontu může poškodit i stávající akcionáře. Nicméně konkrétní dopad nelze spočítat, bude se pohybovat v úrovni odhadu a ani jsem nezaznamenal, že by rating nějakým způsobem zareagoval.
Teoreticky se může ozvat nějaký akcionář, který prokáže, že v té době uvažoval o nákupu/prodeji a tato informace otočila kormidlem na druhou stranu nebo ho definitivně utvrdila v rozhodnutí. Což si dovedu představit pouze u velkých investorů. Tedy to prokázání.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pane jo, to v NV budou muset nakoupit místo 4 vrstvého toaleťáku jen 3 vrstvý. Všichni budou muset pracovat v poloze ležícího střelce, protože budou mít rozedřené zadky :-)).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.