Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k O Ryzen 7 7800X3D je enormní zájem. Pokud je dostupný za doporučenou cenu

No vidíte, a tři největší eshopy u nás (Alza, CZC, TSB) 7800X3D ještě ani vůbec v nabídce nemají. Za to rozdíl mezi CPU s a bez 3D cache je v řádech 3-5 tisíc Kč.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Za to môže intel a ich testery, lebo oni ludi presvečili, že dôležite rozlišenie pre hračov je 800x600 a FPS 500+ :D
Realita je taka, že ludia už maju bežne 2K 3K 4K... monitory a tam je skoro jedno aky CPU je v stroji lebo rozdiel medzi 5600 a 7950 3D je 1% :)
Ale propaganda beži že dôležite je kolko FPS ma pri 800x600 rozlišeni :D

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

zalezi od hry, napriklad taky kingdom come ma s 3dVcache +30% fps aj v rozliseni 3440x1440 na max detaily, skoda, ze sa to v ziadnej recenzii neobjavilo

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

A vsechny testy CPU bezi s RTX4090. U normalnich grafik (pod 20k CZK) se vliv procesoru dale zatlumi.

Test s grafikou za 10-15k CZK neexistuje.

Neboli netestuje se vykon CPU, ale to, jak CPU prestava brzdit grafiku. Tyto vsechny testy ve skutecnosti maji jen vahu pro Snobend. Pro normalni lidi je vypovidaci hodnota blizka 0.
I prumerne CPU udela s normalnima grafikama hodne muziky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady máš test s 12GB RTX 3080.
https://youtu.be/Jy3OUsPEyho vs. 7700X
https://youtu.be/yJnEQJGW_TU 13700K
https://youtu.be/3VkHs_no7m8 58X3D
Dělá to furt docela pěkné rozdíly.

Jen tak btw: testy CSGO, ve kterých je X3D pomalejší už nejsou úplně validní, protože bude nahrazeno CS2 a to už bude umět využívat V-Cache a to těm CPU pomůže způsobem, že CS2 na nich poběží líp než GO, takže by už pro 78X3D neměl být problém ten výsledek otočit ve svůj prospěch a třeba 58X3D by už mělo být schopné 7700X +- dorovnat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Diky za linky.

Uz je tam videt utlum vlivu CPU. U slabsich karet jeste vyznamnejsi.
Nekde prakticky neni rozdil a nekde CPU ma porad vliv.
Na druhou stranu je to investice do budoucna pro pripadnou vymenu GK.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak já upřímně nvm, jak slabou grafiku by sis k tomu ještě představoval... je taky třeba si uvědomit kdo je cílovka... samozřejmě je nesmysl si kupovat takto drahé, rychlé herní CPU a pak k tomu plácnout nějakou pomalou GPU, se kterou ten výkon ani vůbec nevyužiješ a stačil by ti i slabší... potřebuješ už pochopitelně něco trochu silnějšího, aby se to nějak rozumně projevilo, těžko si toto někdo bude kupovat, aby k tomu dal ještě něco horší než tu 3080, to pak asi opravdu nemá moc valný smysl něco takového kupovat, toto není žádné mainstream CPU. Pořád to je CPU za 13, který už sám o sobě není zas tak levný + ani cena té platformy jako takové není nijak budget friendly, toto už je CPU z vyššího tieru, na který se připlácí, není důvod, aby to pak někdo pároval s nějakou budget GPU, která už ani nepřevyšuje hodnotu toho CPU... pokud to tak někdo má, většinou to značí dosti nevyváženou konfiguraci pro herní účely a je asi celkem blbost něco takového provozovat, většinou by GPU asi měla být dražší, jinak je buď příliš slabá nebo máš máš něco, co je akorát nesmyslně předražené.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Rozumim a celkem i souhlasim.

Trochu mirim na distribuci rozpoctu pro stavbu PC. Data nemam, ale cca 1 rok nazpet jsme tady resili ochotu dat penize za GK, za CPU, atp.

Cisle nize berte s rezevou, ale tak nejak zhruba to bude.
Nejvetsi zastoupeni [~40%] mluvilo o cca 10 - 15k CZK. ~25% o 15 - 25k. ~10% o 25k+. ~15% o 5 - 10k. ~10% o <5k a nebo integrovane GK.
Neboli cca 2/3 populace miri na slabsi GPU.

Proto o tom pisu a davam vam za pravdu. Tezko si bude nekdo kupovat CPU za 12k a grafiku za 5k. Pravdepodobne to bude skupina nadsencu, ktera je ochotna dat vice penez (50k CZK+), nez bezni lide (~25k CZK).

Omlouvam se za generalizaci. Zaroven mam ale problem s "obecnou pravdou", ze je vzdy potreba RTX4090 a 7800X3D.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Celkem zajímavé výsledky kde např.: Starší 5800X3D výkonostně prakticky stačí Intelu 13700K i non X3D Ryzenu 7700X a přitom s nižší spotřebou (v případě Intelu podstatně).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No jediné s čím tam je trochu problém, že ty RAM nejsou úplně nejrychlejší a to časování mají celkem vysoké, takže především 7700X to bude asi dost brzdit, mít tam něco rychlejšího, tak se náskok 7700X ještě asi trochu zvětší, protože non-3D jsou na to dost citlivé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No já když stavím PC na hry, tak plánuji i trochu do budoucna.
Připlatit si za CPU dnes se mi zdá rozumné.
Za 3 roky si koupím novou GPU za 15 000Kč a zjistím že mi je k prdu, když mě brzdí CPU.
A právě test s grafikou za 50 000Kč mi napoví jaké CPU budu potřebovat za 3 roky.

Dá se to postavit i vyvážené. Že výkon CPU odpovídá GPU. (Když vím jaký monitor má uživatel.) Někdo upgrade dělá jednou za 10 let. Pak to má význam. Taky jsem takové PC nedávno stavěl. Na AM4. S malou upgrade path. V postatě jen jeden krok z 5600 za 5800X3D. Jem musím pohlídat okamžik, kdy se bude doprodávat za malou cenu. Bazarové ceny v ČR jsou často šílené. Dražší než nový kus bez DPH.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim. Neboli dnes GK za 15k a k tomu 1 upgrade v budoucnu na stejne platforme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak, navíc jsem to pochopil tak, že to hlavně řeší nepříjemné dropy a lépe to drží stabilní průběh FPS, což je daleko zajímavější. Osobně uvažuju, jako majitel celkem slušné AM4 desky právě o tom 5800X3D + časem ještě jeden upgrade GPU.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mylite sa, na Alze sa 7800X3D objavil vo stvrtok po 15 hodine. Je pravdepodobne, ze sa vypredal a Alza ho tak delistovala.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

9+11 misto= počet tupounu co musi mit intel :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak připlácet za 15% výkonu nebo kolik to dělá víc jak 75% je prostě úlet, kdo by to tak předražené taky měl kupovat... to se zas někdo zbláznil.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen 7700X je za 338€ na mindfactory, takze priplatok pri cene 499€ je 47%.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No já reaguji na ten úlet v Amazonu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Uvědomujete si, že těch 15% navíc je z ceny RTX 4090 cca 7500Kč.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No dalo se čekat, že toto se zas bude prodávat jak teplé rožky... nepotřebuješ k tomu ani žádnou extra desku, ani paměti a ani žádný šílený chladič, utáhneš to i uchladíš naprosto bez problému v podstatě s čímkoliv, takže už tam není jakoby za co dál utrácet a máš furt špičkový výkon bez jakékoliv ztráty. To se o konkurenci úplně říct nedá, tam nejen že musíš brát už tak pekelně drahou i9K, ale ještě se prohneš i na dalších věcech, abys toho kýženého výkonu vůbec dosáhl... a vlastně to budeš mít navíc i tak furt pomalejší, jen to bude stát mnohem víc a ještě to bude topit.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

11340 mě stál, často to vidím prodávat za 13litrů. Jinak performance proti 7700 se zdá být o málo lepší, jenže 1%lows a specielně výkon u portu na pc ... tam je největší rozdíl. Což bývají nejpopulárnější hry. Nejde o to o kolik je průměrně cpu rychlejší , ale kde o 20% slabší výsledek oproti 13900k v deset let staré hře to uplně nehraje roli a přece se údaj počítá do průměru.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Toto je retail, ked sa predavaju samostatne komponenty, tam AMD drti Intel na 90-95% predajnosti CPU.

No ale este poprosim statistiku za OEM, ked sa predavaju hotove zostavy, hlavne firmam, instituciam, organizaciam .... A zistime ze takmer ziadna teta sekretarka ci uradnicka nevyfasuje kysnicku s AMD, ale Intelom. A tu v tomto segmente sme na tom tak, ze Intel drti AMD na 98% predajnosti.

No ale kedze OEM segment je v absolutnych cislach vacsi ako retail, rozdiel sa este viac prehlbi a vysledok je, ze AMD ma v desktopoch mozno 30% podiel. Server segment tento rok prekroci 20%. A notebook segment netusim, len ked pozeram na to portfolio notebookov, tak hadam asi 3%.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

OEM trh je o zastoupení, ale už méně o zisku. OEM výrobcům se dávají obrovské množstevní slevy. Tam platí heslo co obsadím já, nemůže obsadit konkurence. Poprvé jsem se setkal s touto politikou v ještě větším provedení u MS za dob WIN 95 a WIN 98. Na dotaz novinářů, zda MS nevadí velké pirátění jejich OS a zda s tím budou něco dělat. Odpověď zněla a nyní parafrázuji " Je lepší když lidé ukradnou a používají náš OS, než aby používali OS konkurence". Tou konkurencí tehdy byl míněn Linux. Ta taktika byla vlastně velmi chytrá. V té době začínal počítačový boom a v MS si uvědomili, že když se lidé naučí s Windows, do budoucna už jiný OS chtít nebudou a ten už si koupí. Přece se nebudou zase učit něco jiného, když tu je něco co už ovládají.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To jest pravdou, příští rok by se to nás mohlo poprvé změnit .... spotřeba hraje roli v momente kdy nakupujete 1000 kancelařských pc, poměrně podstatnou samozřejmě záleží na tom kdo s čím příjde, ale snad poprvé to u Nás vypádá celkem nadějně pro červené.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

idle spotreba AMD procesorov je podstatne vyssia ako Intelu, nehovoriac o tom, ze do kancelarskych sa nedavaju tie najvykonnejsie a menej vykonne intely nemaju spotrebu az taku katastrofalnu, respektive pri kancelarskej praci by som povedal ze tie spotreby medzia intelom a AMD budu porovnatelne, nedivil by som sa keby boli v prospech intelu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V idle záleží víc na naladění desky a jejich komponent. Není problém mít úsporné AMD, jen to nebude chipletový highend v nadupané ATX AM5 desce.

Přijde ti 7 W se starým Excavatorem hodně?
https://www.root.cz/clanky/linux-na-8-let-starem-low-end-minipc/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já už mám novou hračku doma a jsem velice spokojen. V Caldeře ve Warzone 1 kde byl 5800X bottleck v QHD rozlišení u grafiky 6800XT už s 7800X3D je problém vyřešen a hra jede plynuleji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen 7 7800X3D je pekne vymazleny model ktery nabizi 8 jader architektury Zen IV, k tomu podporu modernich DDR5 a PCI-Ex 5 sbernice, to vse v lip akceptovatelnem 120W TDP, AMD se zas trefila do cerneho.

Tenhle rok je co se tyce procesoru dokoncen(intelí sliby neberu za realnou dostupnost cili konkurenci...!).

Zen V sa muze pekne odladovat na vydani v H1/2024...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pctuning (historicky dost modří kluci) dal 7800X3D zlato. To je teda co říct!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.