Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Objevil se 2,2GHz vzorek Zen 3 / Epyc Milan

> Bonus se bude týkat i provozu pod OS Windows, ale to už je řeč spíše o Threadripperu (Epyc asi nijak relevantní procento majitelů pod Windows provozovat nebude).

Ja bych tipoval ze sice to procento nebude vyssi nez Linux, ale rozhodne bude relevantni. Navic podle toho co jsem slysel, tak v serverovych Woknech ma MS trochu jinej kernel, ve kterem CPU scheduler netrpi Parkinsonovou nemoci, jako ten ve Woknech pro plebs :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ty licence za Windows Server dokážou překočit i pořizovací cenu toho HW, pokud koupíte HW s dostatkem jader.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

v obrovských korporacích cena server hw nebo win server licence jsou menší položky z celkového ropočtu IT, nejdražší IMHO je vývoj a údržba vlastního SW nebo licence SAPu, ORACLE, IBM, všechny další MS licence, nebo securita

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hyper-V server je predsa zdarma a virtualom uz nasekas kludne po osem, alebo kolko treba .... takze verim, ze aj ten windows bude v dost poctoch ... a okrem toho EPYC zacina, na 8jadrach, takze kazdy si moze vybrat co potrebuje ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se uvádělo i o Windows Pro Workstation a Windows Enterprise, ale v praxi to stále zdaleka nefungovalo optimálně: https://diit.cz/clanek/threadripper-3990x-je-nejrychlejsim-procesorem-na...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, scheduler v servrových Widlích trpí stejnou nemocí, jako ve Widlích "pro plebs". Mám ověřeno (na verzi 2016).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle CPU umí opravdu využít jen Linux, windows 10 a vůbec celá generace redmontích OS je vytvořena primárně pro intelovy monolyty se sdílenou cache a rotování jader pomáhá chlazení, nejsou jednotlivá přehřátá a další chladná nevyužitá cpu v jednom bloku. Ne náhodou se intel zuby nehty drží této koncepce protože kdyby ji opustil, dost možná by nové vícejaderné modely měly ve windows o poznání horší výkon než generace předchozí. AMD se zen 3 jde dost wokennímu scheduleru vstříc, jeho slavné chladicí přehazování vláken už v rámci čipletu nebude mít prakticky vliv na výkon.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Máme v práci asi 160 Win virtuálek v cloudu, od 4 do 32 vláken. Je sice funny, že za licence platíme 3x tolik, co za samotný "železo", ale ok. V tuhle chvíli máme půl na půl Skylake a Zen, teď máme v plánu přejít na Zen 2, Win zůstávají. Ty glhký sny o tom, že většina serverů jsou linuxy apod. stojí a padají s tím, kdy je buď aplikace psaná na Win a nebo je potřeba, aby uživatelský vstup byl friendly.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

...uživatelský vstup na serverech?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Funny je leda tak to že na matematiku ti jich s linuxem bude stačit na stejný výkon cca 100 a ještě nebudeš šaškovat s licencemi za OS v redmontím stylu.

Není to o tom že bys ty CPU nemohl použít, je to o tom co z nich na té které platformě vymáčkneš a za kolik. Když ti zákazníci za ten "uživatelský friendly vstup" zaplatí tak je vše v pořádku. Jen se ale může objevit někdo další s obdobnou službou co bude mít z výše uvedených důvodů fixní náklady na dost nižší úrovni nebo naopak poskytovaný výkon za stejný náklad bude o poznání větší a pak bude s byznysem veta protože cenově se nebude dát držet krok natož konkurovat. Stačí když mu to poběží v prohlížeči jako dnes spousta věcí a jaký OS tam je bude zcela irelevantní...

A nečti si o "uživatelské přívětivosti" linuxu v microsoftích brožurkách ty jsou objektivní asi jako testovací metodika Intelu :-D. Víc než 2/3 serverů dnes běží na linuxu tak to s tou uživatelskou přívětivostí nebude zase tak zlé jak brožurka popisuje. Minimálně pro mě z hlediska uživatele nemá windows nic co by nějak výrazně bylo příjemnější, GUI jako GUI. V linuxu mám jen mnohem větší svobodu jak se to bude chovat a jak to bude vypadat. To spíš redmontí byznys plán doznává víc a víc určitých trhlin :-).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Omyl, pokud bycho jeli na linuech, těch zákaznickejch serverů bude úplně stejný počet, lišil by se jen počet infrastrukturních serverů, asi by tma nebyla potřeba RDS farma.

Ad užiatelská přívětivost - pustíš u nějakýho člověka na jeho PC remote desktop client, funguje to. Nemusíš nikde nic doinstalovávat nebo nastavovat. Ne všichni, co pracují s PC, chtějí klikkat kdesi cosi. Prostě otevřou program, připojí se.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Servery na win už je jen čistá lenost správců / programátorů. A aplikaci s webovým xichtem je fakt fuk, že neběží backend na win! Vždykcy jsme to měli na win, tak to tak bude napořád :) Naštěstí se to už dost mění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takovýhle komentář svědčí o zaprděnosti autora, který si neumí představit jiný než vlastní svět. Dělám v oboru, který v ČR uživí max. několik desítek lidí. A to zdaleka ne všichni musí být spojeni se serverem. Není serverová aplikace po linux. Co víc, je to jednoduchá SQL databáze, ale bez originál serverového softwaru to nejde rozběhnout. Tudíž Windows server je zatím pro nás nutnost, byť nám stačí ve virtualce. Je prostě mnoho malých oborů, které teprve objevují výhody spojení dat. Většinou hodně specifické, které musí mít userfriendly vstup dat. A bude trvat ještě par let než tvůrci udělají linuxové varianty

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ta "lenost správců/programátorů" znamená cca rok dohadování se security a s vývojáři z naší strany, dál pak asi dva roky, než to vývojáři naimplementují a další rok, než to bude odladěné a nasazené u všech zákaznickcýh serverů. Skutečně to není tak že by se to během třech měsíců "prostě udělalo"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

takovýhle procesory používá na win jen masochista :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak by na tom asi jel Alien versus Predator? ;) Nebo Win32 :p *

* tipuju že docela rychle ;) = jeden procesor by utáhnul asi tak 100 000 klientů v cloudu ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No skoda, ze neni nejaky vysledek. Jestli to ma stejny boost jako vzorek Zen2, tak by se snadno dal overit narust vykonu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výkon budou tajit do posledních chvíle. ZEN 3 je drtička Swantelu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

drticka cpu divizie swantelu je uz rok zen2

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hoho, už se těším, v 2021/Q2 chci udělat obměnu hw všech našich clusterů, to už by Zen3 mohl být probublaný všude a skladem (včetně desek).
Zdar Max

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

I u DELL? :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U DELLu už jsou i zen2, i když jen pár modelů. Viz https://www.amd.com/en/campaigns/amd-and-dell

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dell nebereme. Pro méně kritické věci jsme teď nakoupili pár Supermicro serverů a jinak bereme HPE a ti mají AMD (viz HPE Proliant 385 Gen10)
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.