Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Objevily se ceny 7nm Ryzenů. 16 jader za $500. Ale nejásejte předčasně.

Na ty ceny a vykon jsem hodne zvedavy ..
Imho to vypada ze 3600x a 3700x budou bestsellery ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Záleží kolik to bude mít jader a jaké budou ceny, osmijádra se proti šestijádrům téměř neprodávají, pro většinu lidí to nemá význam, to bude platit i pro nové CPU. Pokud ceny půjdou dolů oproti současným při stejném počtu jader, lidi budou dál kupovat univerzální šestijádra, ale levněji.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to nebude moc škrtit paměť (nevím?), tak i skrze nižší počet pcie by to mohl být jakýsi upgrade.

Štve mne ale jedna věc, úplná absence nějakých rozumných WS desek, což u intelu je, bohužel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to bude úspěšný produkt, tak i tyhle desky přijdou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asus Prime, Asrock Taichi nejsou pouzitelne do ws?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Netvrdím že nejsou úplně nepoužitelné, ale srovnej si to s mojí X99 E WS. Žádný zbytečný hovadiny, dekly, designovej úlet, tuna diagnostických prvků a ta výbava... nemluvě o velikosti pasivů. Je to zhruba na půli cesty, ale na tohle to prostě nemá. Ano, srovnávám to s hi-endem intelu (bývalým), protože úplně stejné je to i v případě TR. Takový produkt mi v současné nabídce chybí, abych mohl jednoznačně říct, jo, teď bych byl spokojen a měl vítěze z toho všeho.

A já vyloženě nespěchám, ještě na té platformě nějakej ten měsíc... rok vydržím, ale řekněmě až se objeví nějakej hezkej WS podvozek, budu nad tím silně uvažovat. A je mi teď i skoro jedno, jestli to bude jen pro TR nebo AM4, ale nějaký důstojnější podvozek tomu k dokonalosti dle mého chybí.

Jo a aby mě ještě někdo nenapadl, že si vymýšlím:
Stačí se podívat na většinu TR desek, všechny mají na pasivech s VRM vrtulníky, sice chytře zadeklované, ale jsou tam. To je také jedna z věcí, co by mi vadila. Vím že u Ryzenu teplota VRM není u vhodných modelů nijak zlá, ale četl jsem různé rozporuplné testy desek, kdy levnější model má lépe pořešené chlazení jak dražší a podobně. U intelu to i s tím jejich "TDP" jde čistě pasivně, proč to nejde na platformě s AMD procesory, přestože mají nižší reálnou spotřebu? Neřeším teď ten hi-endovej úlet, který má udržet při životě ten 28C xeon, kde je nahoře velkej chladič s hromadou vrtulníků, tohle má méně jak poloviční spotřebu než ta hovadina. Klidně ať je to větší deska, CEB už v kysně mám a vejde se to. Místo toho tam nacpou zbytečné plasty, přitom by to sneslo velkej pasiv a nebylo by potřeba těch vrtulníků, proč prostě?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"U intelu to i s tím jejich "TDP" jde čistě pasivně"

Například X299, známá jako "VRM katastrofa"? Tam by se možná nějaký ten vrtulník uživil. Bohužel záleží jen na výrobci desky, jestli bude šetřit na VRM. Není to zrovna parametr, který prodává produkt. Desky prodává převážně počet použitých zkratek a jejich násobky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> Stačí se podívat na většinu TR desek, všechny mají na pasivech s VRM vrtulníky, sice chytře zadeklované, ale jsou tam.

Hmm tak to jsem netusil, ale neprekvapuje me to.

V oficu mame jednu masinu s TR, a mam z toho stejny pocit jako vy - jsou to kycovite hracky pro trilete deti. Napadlo nekdy nekoho z tech retardu, ze kdyz si clovek koupi desku za 500 tak to ma na praci, a oveclocking sr*cky a barvicky v BIOSu ho nezajimaji ? Misto toho bych ocenil treba funkcni ECC, pasivy, vyladenej firmware (treba coreboot) a podobne. Ale to asi stoji vic penez nez ledky, plasty a barvicky.... Bohuzel to vypada ze Supermicro nema nic pro TR, a o dalsich nevim.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to ale přesně tak, to jsou přesně ty věci, co mě kakají a proč tak nějak setrvám na X99, co to půjde, pokud nebude nějaká rozumná náhrada. A jak píše kolega nahoře o X299, to je zase horkou jehlou šitá platforma. Nebudeme řešit případné "díry" v CPU návrhu a potencionálním nezájmu o platformě intel, ale první desky měly malé pasivy na VRM a prakticky všechny do jednoho vrtulníky na pasivech. Teď už myslím existujou i varianty s většímy pasivy a ty je nemají. Asus dokonce i k téhle platformě vydal WS desku, paradoxně, X299 vyšlo později než AM4

... a překvapení? https://www.asus.com/cz/Motherboards/WS-X299-PRO/ nemá vrtulník, neb vyšla o něco později. A jak píšu, zen je tu prakticky 2 roky a po WS desce jak pro AM4, tak pro TR ani vidu ani slechu. A to mimochodem má asus WS desky i pro "consumer" segment, mimo HEDT intelu.

A samozřejmě že vím, že je to v rukou výrobce desky, nikoli výrobce platformy, tedy intelu/AMD. To je to, co mě vytáčí a dokud nebude rozumná deska pro jednu z těch dvou platforem, tak budu o upgradu velmi dlouho uvužovat, i skrze to, že jinak je to celkem fajn. Pouze toto mě na tom celém kaká, postavení výrobců k této platformě/výrobci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na TR4 je nabidka desek fakt bidna.
Ta nova gigabyte x399 gaming je celkem rozumna, m22110 sloty, 5x pcie na x16 karty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázkou je jestli na to půjde nainstalovat Win7.
Ale stejně, nadáváte na označování verzí USB, ale tady ten bordel v procesorech vám nevadí. Vždyť vůbec není poznat co má kolik jader a kolik vláken, člověk aby si k tomu vzal nějakou dešifrovací tabulku jak Hitler k Enigmě.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Největší bordel v procesorech má Intel. Jsou zde i3 s HT i bez, 2-jádrové i7 (ty jsou dnes taky s HT i bez) a dokonce by se našla i osamocená i5 s HT.

S instalací Win7 bych nepočítal (ryzeny s int. grafiku jspu bez šance, u ostatních existuje naděje). M$ Windows 7 už odepsal, a cokoli potřebuje být podporováno operačnícm systémem, už podporu nedostane.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Zatim byl problem jen s AMD APU nejspis diky grafickemu driveru z nejake nepochopitelne snahy AMD zavdecit se Mrkvosoftu. Chipsety jak 3XX, tak 4XX rady jsou zatim podporovany u Win7.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K cemu Windows 7?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K cemu win10?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Direct X.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Beru :) a pokud DX12 nepotrebuji?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vetsinou neni treba ani win jedno jaka verze W10 ma ale hyper-v a bude mit i sandbox (AiO)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je fajn, akorat ze Hyper-V neni soucast treba Home edice. Priplacet treba jen k vuli tomu Pro pro domaci pouziti nema moc smysl. Jak Virtualky, tak Sandboxy pro 'domaci pouziti' se daji lehce nahradit necim jinym..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu že W10 PRO koupíš do osmi stovek tak mi připadá že je to celkem jedno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud máš soft který tě živí, tak nepotřebuješ nestabilní systém který si dělá co chce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Affinity, adobe, CAD virtualy atd. naprosto bezproblemu ...btw ze by W7 netrpeli obcas nestabilitou mi neni znamo

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U Virtualboxu spolelive po kazdem 6mesicnim "upgradu" rozhozene virtualni network adaptery :))
Mrkvosoft proste umi..:D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rozezralo se mi to jen jednou kdyz jsem updatoval intel drivery

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám tu dva ntb, oba intel platforma, jedno postavené na první generaci, druhé na haswellu. Co mají oba společného? Zatím jsem nezažil větší update systému, který by něco nedojebal. U toho staršího se rozbil touchpad, powermanagment, grafika a zvukovka. U novějšího naštěstí jen ta zvukovka (ale zato jsem si užil pár hodin zábavy, jmenovitě asi 4h, než se to "opravilo").

Na desktop si to netroufám nahodit, když vidím, co to dělá s drivery celkem mainstream HW, když tam moc mainstream HW nemám. A kdybych nebyl línej na ty stroje hodit W7, tak ty W10 rád obětuju (je tam pár hezkých fíčur, ale taky spousta věcí co mě přímo sere a ty to bohužel celé převáží).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jakoby se W7 nikdy nikomu nerozesrali po updatu nebo instalaci driveru apod. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenom ze na W7 si muzes ten driver aktualizovat/neaktualizovat podle libosti..na W10 podle "Ynteligence" MS ;)
Ja treba drivery, pokud jedou a neresim nejaky problem, vubec neaktualizuji. To stejne plati i pro SW, pokud jede, nesaham na to, dokud neni treba. To ze dneska se snazi kazdy software vnucovat uzivateli co ma a nebo nema, je druha vec.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mám tu "herní" notebook, na kterém 5 let běží W10 Pro. Natáhnul jsem to tam čistou instalací, od té doby jsem to přeinstalovávat nemusel. Choděj tam normálně updaty, jarní podzimní... instaluju, když uznám za vhodné. Na stoláku jsem dělal čistou instalaci už asi 5x, tedy v podobných intervalech, jako u W7. Jedinej rozdíl byl, že na stoláku jsem si hrál s registry, vypínal telemetrii, vypínal updaty, aby w10 "nešmírovaly" - prostě jsem si ty widle rozesral pěkně sám :) a tak to maj imho všichni, co se v desítkách šťouraj. Od tý doby, co jsem šťourat přestal, komp normálně funguje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vtip je ten, že já se v tom nešťáral. Když to funguje, neřeším to. Telemetrie, není to hezké, ale nedělám na tom stroji s W10 nic citlivého, navíc je v dnešním SW všude tolik telemetrie, že je to plácnutí do moře plného hoven.

Problém je, že jsem musel bojovat s updaterem, aby mi ihned po instalaci driveru co já chci, ne co chce M$. Obyčejné zaškrtávátko (už nevím kde bylo přítomno) nefunguje, takže to byl jedinej "tuning" v registrech, aby winUpdate neupdatil drivery. A tohle je jedno z chování W10, které mě neskutečně sere v default stavu. A jak píši, v ntb je celkem standardní audio kodek od realteku a řeší se to i po forech. Je to HW roku 2014/2015, takže nic, co by v době vydání bylo nějak staré. U toho prvního stroje je to jiná, stroj roku 2008/2009, čili současné době 10 let, používajíc kodek od IDT, který se už nevyrábí a jeho support je daleko horší, tam bych to pochopil. Jenže ono se to tak chová i u toho nového stroje!

A co teprve, jak by se to zachovalo na HW s relativně starou Asus D2X, kterou má mnohonásobně méně uživatelů, než ten mainstream audiokodek realteku, který je skoro na každé desce.Vím že pod W10 nefrčí X-fi, což je starší produkce creativu, ale do muzea to rozhodně nepatří.

Já netvrdím, že neexistují mašiny, kdy W10 nefungují. Bohužel/bohudík, všechny mašiny co mám doma na něco pod W10 trpí a způsobuje to problémy, které musím řešit hodiny a neustále se opakují. Pod W7 jsem občas problém měl, spíše s novým HW a to takový, že nefungoval updater. Tam jsem si vychytal postup, zapsal ho a není problém ho znovu použít a nezabere to víc jak 10 minut. To výše uvedené se zvukovkama a W10 rozhodně nejde replikovat, celé se to chová chaoticky a i když jsem zřejmě nahodil správný driver, fungovat to začalo "samo" až po nějaké době (ano, prováděl jsem reset, mazal staré drivery i obslužný SW, všechny možné kombinace co tě napadnou).

A poučení na konec? Když jsem ještě nerdil wowko, borcovi winUpdater způsoboval prakticky okamžité BSOD po bootu po nějakém updatu před pů rokem cca. Vtip je, že jsem nemusel chodit daleko a řešení jsem věděl předem. Najednou i on nadával na W10, po měsíci nadávky ustály a najednou zase hýřil superlativy, i skrze to, že se mu to znovu samo asi 2× updatlo a proces který jsem mu popsal musel tedy zopakovat.

Takovéhle problémy jsem měl někdy v době, kdy jsem používal "odpadkové" Pentia 1 a Win98/WinME. Dlouho jsem měl W98, a však jednoho dne jsem cosi na tom HW změnil a od té doby jsem tam ten systém dostat nemohl. Fóra a diskuze neexistovaly, resp. ne v takové míře jako teď, takže jsem si na to musel přijít sám a nebyl jsem ještě tak zkušený. Vyřešil jsem to právě instalací WinME, pod kterými to běhalo jako z praku. To je řekněme první zásadní problém, který jsem s windows řešil a zřejmě na tom měl vinu HW, který jsem ale změnit nemohl. Dále jsem bojoval se špatným zdrojem, projevoval se opět BSOD a nestabilitou OS, sesypal se mi i FS. Od té doby jsem vyléčen z laciných zdrojů ala eurocase class. S S939 jsem si užil své s komptibilitou pamětí, opět pády/BSOD, částečně vyřešeno a opět to bylo HW. Následovala bezproblémová AM2, tam jsem frčel i na těch "hrozivých" vistách, které jsem si ohnul k obrazu svému (superprefetch, logování). Update na X58 HW byl veselej, tam se mi nedařilo nainstalovat nic novějšího než vistu, prostě to už při instalaci házelo BSOD. Pomohl reset biosu a opětovné nastavení, něco tam bylo špatně i skrze to, že jsem nastavil identické hodnoty, nějaká chybka, pak jsem tam dostal každej OS a problém se neopakoval. No a posledně se mi vypínal celej stroj díky V64 ve vodě, v biosu jsou zřejmě špatné powerprofily, takže jsem to musel potunit WattManem. Toliko k problémům s edicemi windows až do teď. Zajímavé, že s W10 řeším problémy s každým updatem, nelze na to udělat jednoznčný a univerzální manuál, protože se to nechová tak, jak by člověk čekal. Ale ne, jsme špatní my, protože se v tom SW vrtáme a pak to přeci nefunguje, že?

Tyhle kecy si fakt strčte někam. Ten OS někomu funguje (ať je rád), někomu občas ne (ať je taky rád), někomu se to rozesére po každém patchi (downgrade, nebo silné antidepresiva a hromadu volného času). Není to dobrej produkt, prostě ne. A to mám mobilní WP8.1, měl jsem hromadu WM telefonů, používal jsem rád office, mám mail u MS a stejně tak jsem rád používal wokna. Všechno tohle šlo pomalu s příchodem W8 do kopru, W10 to dokonávají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle jsem nastesti nikdy resit nemusel. Pravda ale je, ze je to problem windows 10 jen napul, protoze kdyby byl vyrobce te konkretni zvukovky co k cemu, tak vyda ovladac pro w10 a vse by bylo opet zalite sluncem. Staci snad i driver pro w8/8.1 a pri nejhorsim vypnout automaticky stahovani driveru, pokud by to delalo problem.
Ale mas pravdu v tom, ze po tom pulrocnim velkym updatu je pak vse jinak. Vse pod poklickou se hodi do defaultu, vse co clovek pracne nastavoval 6 mesicu, je v prdeli.
Visty jsem nastesti preskocil a do W7 jsem zustal na XP sp3. XP se ale do sp3 sypaly furt. Nechapu, jak na ten system muze nekdo vzpominat s laskou. Prvni verze W7 take nebyly nicmoc.
Mel jsem socket A, 939, am2, am2+, am3 a am3+ a az pak jsem prelez ke konkurenci. Leta pane 2017 jsem se zbavil i amd grafiky a pak uz jsem nemusel resit nic ani kolem windows cele 2 roky az do minuleho tydne, kdy jsem koupil novy ramky a presel na W10 Pro. Tahle kombinace mi widle zas dokonale rozesrala a musel jsem udelat opet cistou. Jinak za cely ty dva roky jsem resil jen rozesrany uzivatesky adresare (Ulozene hry, Hudba, atd.).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Drivery na to jsou, píšu, problém mi dělá i realtek kodek, který má driver jak pro W8, tak i pro W10. Problém je, že něco v tom updatu zase posrali a ten driver nefunguje. Musí se pak šaškovat s ovladači a nějak tomu vnutit ten novej wokenní, jenže i ten mi zprvu nefungoval správně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problem updatu je v tom, ze nikdo neni schopen zarucit, ze novy driver bude vsude funovat a za druhe, kazda verze SW (coz je i driver) ma svoje chyby. Pokud jste obeznameny, jak funguje vyvoj SW, tak vite, ze SW bez chyb neexistuje. Poud mate slozitejsi system, tak i jednotlive patche se zkoumaji napr. na inkompatibilitu kodu, protoze mohou rozhodit nejakou jinou funkcionalitu a i presto se to stava. Jak mohla nejaka "Ynteligentni" hlava u Mrkvosoftu vymyslet, ze updaty budu povinne a to vcetne driveru, kde mate venku tisice a tisice ruznych kombinaci HW a SW, to opravdu nechapu. Tohle musela byt maxi MRKEV, ktera nema zakladni poneti o tom, jak funguje SW. Hlavne, ze vedi, co je pro uzivatele to nejlepsi...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Win10 Pro maji moznost odlozeni updatu o 365 dni, mam to takhle nastaveny na chalupe, kde jsem jen na drahem LTE a tudiz nechci stahovat velke objemy dat v ramci upgradu, jedu teda momentalne na 1803 a vse je perfektne stabilni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já používám VMware Workstation 10 (upgrade plánuji, ale zatím není potřeba) a problém byl všehovšudy jednou, bylo to někdy zpočátku desítek. Pak už byl klid. Kromě toho, oprava rozdrbaných virtuálních adaptérů je tu tohoto SW triviální (stačí použít tool na sítě).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U Virtualboxu se to da opravit taky. Pointa je ale spis v tom, proc to MS ma tendenci rozdrbat..
VM Workstation je fajn, ale neni zadara (aspon drive nebyla)...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já dělám soft který mě živí, používám softy které mě živí a proto mám W10 protože podporujeme DX12. Nejsem jejich fanoušek, víc se mi líbi rozhraní win 7. Ale s desítkami kromě jejich update nemám vůbec žádný problém. Rozdíl ve stabilitě mezi sedmičkami a desítkami není vůbec žádný.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Rozdil mezi W10 a W10 Pro pro domaci pouziti je asi 5kč. Do firmy bych si to nelajznul, ale na doma je to kazdymu jedno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně, fakt zvažuju přechod na BSD a doufám, že se výrobci tak trochu vzpamatujou a bude víc titulů mimo DX api, aby se dalo volit MS a "těmi jinými". MS jsem měl spoustu let celkem rád, měl jsem i mobilní widle, ale co začali předvádět od roku 2013/2014, to mi hlava moc nebere... teda bere, ale nelíbí se mi to.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč se bavíte o Windows 7?Ano,na svou dobu to byl dobrej os. Ale dneska je už za zenitem. A proto Windows 10 ma smysl-podpora všech jader a jiné vychytávky.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Co to je "podpora vsech jader a jine vychytavky"? Mas pocit, ze Win7 nepodporuje "vsechna jadra"?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak urcite W7 a DX11 nema tak dobrou podporu jako W10 a DX12 :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Musím tě zklamat, ale drtivá většina počítačů se nepoužívá na hry, ale na počítání, a u toho mě stačí plocha stabilních windows7 a DX8.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Na to staci i DOS apod. ale pokud chces plne vyuzivat potencial sveho HW tak potrebujes moderni/aktualni OS

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Na zacatku 2020 v lednu, tedy ani ne za rok konci podpora Windows 7 u Microsoftu, opravdu nema zadny smysl davat na novy pocitac Windows 7. Ja sam mam Win7 hodne rad a stale je take pouzivam, ale na novy PC uz dam Windows 10. (Samozrejme bych mohl jit do linuxu, ale ja mam pocitac predevsim jako herni, tudiz DX12 a neni co resit.)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ja mam W7 tiez velmi rad, ale na novsi hw (hlavne ktory posuvam dalje v rodine) davam radsej W8.1 .... W10 nie, mam rad svoj cas ktory by som musel venovat pravidelnym "opravam" po roznych aktualizaciach a podobne ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Windows 10 ma smysl-podpora všech jader“

Toto nedoporučuji říkat nahlas na srazu majitelů Threadripper 2990WX. :-)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ten se povedl ;)
Jsem zvedavy, kdy Mrkvosoft ten svuj scheduler konecne nejak upravi...mozna prijde s novou super edici "Win10 NEW WS Enterprise gen.7 Core16+" :))
Samozrejme za patricny desatek..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

*Za šestnáctek.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Něco jako Windows 10 Pro Workstation, ale se skutečnou podporou "workstation CPU"? Jinak by mě zajímalo, jak si W10 Wrkstn poradí s Threadripperem, když má údajně podporovat až čtyřprocesorové stanice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Snad se dockame na podzim. Na jare to vypada, ze budou navic jen smajlici :o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.