Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Odejitý šéf HP prezidentem Oracle, HP už podala žalobu

Hurd Mark bývalý CEO HP
Vedení společnosti Hewlett-Packard si možná bude trhat vlasy. Její nedávno „odejitý“ šéf Mark Hurd totiž nebyl bez práce dlouho, nastoupil jako prezident u firmy Oracle. Před měsícem byl poměrně zbrkle propuštěn po kauze, ve které byl nejprve obviněn ze sexuálního obtěžování, což se neprokázalo, ale díky které na hladinu vypluly celkem malicherné nedostatky ve vyúčtování z různých jednání s obchodními partnery (i kdyby šlo o milión, není to nic proti miliardám, které Hurd HP vydělal, nehledě na 12,2 miliónový (USD) padák, který mu firma musela při odchodu vyplatit spolu hromadou vlastních akcií). Chtěla se tak HP ukázat před veřejností i akcionáři v hezkém světle, nebo šlo o chytře promyšlený tah?

Hurd je totiž velmi dobrým kamarádem generálního ředitele Oracle Larryho Ellisona, což se všeobecně vědělo, a tak bylo celkem očekávané, že Hurd najde místo právě u Oracle. Co když ale právě tam Hurd chtěl přejít, což by normální cestou bylo asi dost obtížné. Bohužel není známo, jaké doložky Mark při odchodu z HP podepsal a tak i tato spekulace stojí poněkud na vodě. Jisté je jen to, že Oracle v jeho osobě získává velmi dobrého manažera.

Hurd Mark bývalý CEO HP

Bude to mít ještě zajímavé pokračování, protože HP vzápětí podala soudní žalobu na Hurda pro porušení smlouvy, jež mu zakazuje prozradit výrobní tajemství a další důvěrné informace konkurenci. HP tvrdí, že Hurd zná tajné firemní obchodní strategie, zákazníky, tvorbu cen, vývoj produktů a mnoho dalších detailů. Jeho nová pozice v Oracle dle HP nevylučuje, aby těchto znalostí použil, čímž se pochopitelně cítí poškozeni, s Oracle totiž soupeří na nejednom bojišti, nejvíce asi v serverech, datových úložištích a podnikových řešeních, což má být právě oblast, kam Hurd v Oracle míří. Ellison si mnul ruce, že získal pro boj s IBM velkou posilu, ne náhodou ale IBM a HP právě v této oblasti úzce spolupracují.

Ellison Larry - Oracle

Ellison ovšem kontruje poměrně ostrým prohlášením, kde HP obvinil z pomstychtivosti, když Hurda sami z firmy vypudili a prý to ukazuje na „naprosté pohrdání“ partnerstvím obou společností. Oracle se prý touto žalobou na Hurda cítí být zrazena. „Vedení HP prakticky znemožnilo další spolupráci Oracle a HP,“ dodal.

Je jisté, že Hurd i Ellison nejsou žádní zelenáči a moc dobře věděli, že se to HP líbit nebude, jistě ale také na tuto reakci byli připraveni a po právní otázce to mají posichrované. Kalifornie totiž konkurenční doložky zakazuje a nemůže legálně tento Hurdův přechod k Oracle zrušit, pokud HP sama neprokáže, že na ní byl spáchán daleko horší útok, než jen přechod ke konkurenci.

Diskuse ke článku Odejitý šéf HP prezidentem Oracle, HP už podala žalobu

Čtvrtek, 9 Září 2010 - 10:39 | DRK | A nemívají právě "zlaté padáky", jako...
Středa, 8 Září 2010 - 14:22 | David Foltyn | chytre ... staci fingovana aferka :)

Zobrazit diskusi