Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Odemčený čtyřjádrový Broadwell K přijde až za rok

Intel by hlavne mel popracovat na integraci lepsiho tepelniho vodice(aspon na tech nejdrazsich K edicich postavenych na Broadwell-u). Jako platit za procesor 330€(i7 4790K) a jeho tepelni vodic(pasta uvnitr HS) ma horsi tepelny vlastnosti jako MX-2 od Arctic Cooling-u ktera je tu s nami uz roky je jasny Faux pas, vzdyt to dela v prumeru 5 stupnu celzia coz neni zanedbatelne. Velice budu zvedav jestli procesory z rady Haswell-E budou pajeny nebo podobne namazany pastou sedivkou, kdyz pajeny je to jasny dukaz toho ze Intel na zakazniky sere a v tom pripade jestli mam skutecne o K model zajem, tak si radsi zakoupit procesor pro platformu 2011-3 a vim ze je to OK nez utracet penize za nedodelane zmetky(LGA1150).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Moje zkušenost je, že když si někdo z venku jakékoliv IT společnosti myslí, že je nějaký jednoduchý a levný fix, tak jen nemá všechny informace.
Tady mě napadá hned několik možných kriterií - hned první je stálost. Jak by se MX-2 chovala za pět let? Co za 10 let? Toto není DYI, kde si to člověk za rok prostě znovu přetře. Dokonce i samotná nejistota o chování je důvodem aby vybrali pastu o které ví, jak se bude chovat. Jak se nanáší strojově? Bohatě stačí aby jeden ze 100 CPU předčasně umřel kvůli hotspotu a zrazu se cena za nepatrně lepší pastu šplhá nahoru...
A tím jsem se dostal k ceně. Plně věřím, že existují mnohem lepší pasty, ale stálo by to kupujícím za to? Tedy přesvědčili by o tolik více lidí ke koupi, aby jim to pokrylo náklady za "lepší" pastu. A nezapomeň, že náklady nejsou jen pasta, ale i případné nové stroje nebo zvýšená zmetkovost.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No, pokud mne paměť nešálí, tak nedávno slavnostně oznámili, že přešli z použití pasty šedivky na pastu šedivku mk.II (s vlastnostmi dle marketingu výrazně lepšími, ale na teplotách se to dle testů moc výrazně neprojevuje.)
Když si to v hlavě tak nějak přelouskám: sice to nenaznačuje, zda se zabývali výše zmíněnými otázkami, nicméně naznačuje, že vlastnost pasty jako tepelného rozvaděče rozhodně nebyla hlavním důvodem změny.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

1) stálost v čase se řeší testy a extrapolací času - nikdo nemá čas skutečně těch 5, 10let čekat, jak to dopadne, ergo jde o odhad. MX-2 je s námi více jak 4 roky a nezdá se, že by byly nějaké problémy. Pokud jde o stálost, tak mohli užít tu Ruskou :)))

2) strojová nanášení není žádný technický problém - stručně řečeno, pokud strojově lze nanášet tu šedivku, co tam je, lze bez větších úprav procesu nanášet jakékoliv pasty - tvrzení o opaku nedává smysl

u MX-2 udávají 8let výdrž
http://www.arctic.ac/eu_en/mx-2.html
http://www.amazon.com/ARCTIC-MX-2-Carbon-Based-Thermal-Compound/dp/B000W...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

K čemu je ta honitba za co nejlepší pastou? Dyť to funguje, tak co? Mě vadí, že mi cpou GK která je stejně na prdlačku a zabírá třetinu místa na čipu. Kdyby raději přidali 2 nebo alespoň 1 jádro.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Integrovane graficke jadro je naopak dobra vec kdyz clovek potrebuje pocitac na multimedia anebo jednoduchou kancelar a zvlada to i starsi 3D hry v pohode + ty nove sice na zaklade ale zvlada(HD4000 a lepsi). Dalsi vyhoda integrovanych grafickych jader je ze kdyz vam odejde externi graficka karta pocitac muzete uzivat i nadale, ted sem mel pripad kde umrela AMD Radeon R9 290 a zakaznik uzival pocitac se vsim vsudy v case jeji reklamace s tim ze hral hry na minimalne nebo stredni detaily, investice mu proste nesla bobkem. Co se tyce ceny procesor s nebo bez grafickeho jadra je levnejsi o par korun.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ukazuješ přesně moji pointu - nemáš všechny informace, ale sebevědomě tvrdíš, že znáš jednoduchý fix.
A k těm méně důležitějším věcem - AC tvrdí různé věci, přesto např u MX-4 (kde taky tvrdí 8 let) najdeš kopu příspěvků na netu od lidí co mají problém právě s její stálostí po mnohem kratší době. A k druhému bodu - asi jsi moc různých past nenanášel, protože jsou v nanášení orbrovské rozdíly a mnohdy je i ručně problém to udělat aspoň trochu slušně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.