Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Office 2019 bude kompatibilní jen s Windows 10

ms Office lol není nad LibreOffice ! zadarmo a umí to víc jak zbastelný ms Office

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nick sedi;)
Nahodou jsem mel moznost libreoffice vyzkouset a musim rict, ze tomu sedi jen jediny privlastek: "je to zadarmo" a mozna "je to tak nejak a nekde trochu kompatibilni s office", to je asi tak vsechno jak se da tento produkt charakterizovat a co vlastne umi.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna před týdnem vyšlo nové jádro 6.0, určitě doporučuji vyzkoušet.
Je pravda, že v LO nezpracovávám žádné složité tabulky, ale pokud má člověk požadavky, které LO splní, je více než důstojnou náhradou MS balíčku.
Sám mám licenci pro MS Office, ale používám LO.
Mám raději rychlost, stabilitu formátování mezi verzemi apod.

Vím, že hodně lidí nemá rádo LO jen proto, že by si museli zvykat na něco "nového".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Komentar, ktery se da dost tezko chapat, ale to asi ani nebyl smysl komentare. Bud jste zkousel jeste verzi 0.01 a nebo je to snuzka nesmyslu, co pisete. Pouzivam LO nekolk let a na beznou praci to bohate staci. LO, alespon do verze 6 mel limitace co se tyce nar. prace tabulek s velkymy soubory a mnozstvi dat. Tady byl MS o poznani lepsi. Jinak jsem pri pouziti textoveho procesoru a calcu nenzaznamenal nic vaznejsiho v beznem pouziti, proc by se nedal pouzivat. Naopak, obcas je s nim prace rychlejsi nez s MS.
Kompatibilita formatu je bohuzel casto problem MS, ktery se neda jednoduse vyresti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Libre office mi nesmí na počítač, to radši pirátskou verzi office 2010 i přes ten odpornej ribon.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Z toho si nic nedělejte, LibreOffice to ze svojí strany vidí stejně. ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je vidět, že jste měl LibreOffice nainstalovaný tak možná 5 minut a jste zvyklý na ty zpraseniny od M$. Pravda, aktuální M$ Office nepoužívám, ale co si pamatuju např. u Wordu: nemá to styly stránek, rámců ani odrážek => nepoužitelné na delší texty (knihy, diplomky). Neumí to vlastní formáty generovaného obsahu, jen tuším tři přednastavené (já vím, uživatelé Wordu stejně píšou obsah ručně a vytečkování k okraji dělají podržením tečky, že... ;-)), neumí to generovat seznamy tabulek, obrázků, pojmů. Iniciála se musí klikat u každého odstavce extra (není to součást stylu jako v LibreOffice) a vytrhne první písmeno do textového pole, takže se komplet rozsype kontrola pravopisu a vyhledávání. Titulek pod obrázkem je samostatný textový rámec, který si pluje kam chce a nedrží se s obrázkem... A dalo by se pokračovat. V Excelu například velmi "oceňuji" překlad cca 1/3 příkazů do češtiny, zatímco zbytek je anglicky. A teď hádejte, které...

Pokud už něco z toho M$ stihl konečně dodělat, tak mi dejte vědět. Rád se poučím...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Akokolvek neznasam M$ Office a v niektorych situaciach mas pravdu, tak sucasne pises klamstva.

Diplomku som v MS Worde pisal kvalitne technicky ako sa na IT znaleho patri v roku 2008. Napisal som cez 70 stran s generovanym obsahom, definovanymi stylami nadpisov a odstavcov, oddelovanim sekcii, dodrzanim specifickeho cislovania stran, so samostatnou sekciou pre prilohy, so zoznamom pouzitej literatury. Vsetko podla stylov.
Nezaznamenal som ziadny problem z vasich spominanych vlastnosti:
- styly ma ako defaultne tak aj uzivatelske
- odrazky to ma, dokonca viacero druhov a este si moze uzivatel nadefinovat.
- generovanie (ciastocna pravda), cast z toho, co si vymenoval, sa da urobit, ak vies ako na to.

Ano aj mna vytacaju v MS Worde prace z objektami, ich obtekanie a ich manipulaciou rozhaseny cely dokument. Ano, nie vsetko vie "generovat", ale nemal som problem si napisat VB scripty, aby som specificku ulohu splnil.

Tiez uz pouzivam asi 3 roky LibreOffice, ale tam sa CALC este doteraz chova ako maly nedozrety harant.
20 zaloziek a na kazdej asi do 30 riadkov tabulka. Po otvoreni dokumentu a prvom editovani bunky asi na 2 sekundy vytuhne a az potom zobrazi editovany text. Neskor uz ten problem nie je. Co pre boha tie 2-3 sekundy robi? Rozmysla, ci skutocne chcem zacat editovat? Ja len chcem otvorit dokument, zmenit hodnotu, ulozit a zavriet.

V Calcu, si nadefinujem tabulku, vzhlad, rozmer, formatovanie stlpcov a urcim si ich farby. Ked vlozim cez CTRL+SHIFT+V (bez formatovania) nejaky text (napr. americky format cisla, do europskeho) do ciselneho "currency" stlpca, tak mi zrusi nie len farbu danej bunky, ale este zmeni formatovanie z currency na text!!! Namiesto toho, aby dodrzoval moje formatovanie a zobrazil nejaku ikonu, ze je nevhodny udaj v danej bunke.

Mam dve rozne naformatovane tabulky vedla seba (oddelene len vizualne ciarou). Posledny stlpec prvej tabulky je datum a nasledovny stlpec je prvym stlpcom nadvazujucej tabulky s formatom currency. Vlozim novy stlpec pred prvy stlpec druhej tabulky a hadaj aky ma ten stlpec format? "DATUM!". Preco to nie je defaultny format? Musel som to vyriesit tak, ze som medzi tabulky vlozil uzky prazdny stlpec, ktory som naformatoval a nevyplnil. Aby ked vlozim stlpec, sa pouzil spravny format.

Idem skopirovat hodnoty stlpca a vlozit ich do noveho stlpca ... no vlozit sa neda. Ponuka na vkladanie ma nejaky bug, a za istych okolnosti sa proste neaktivuje. Je potrebne zavriet a znovu otvorit dokument.

A s takymito nasieracimi chybami by som vedel este dlho pokracovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nu ok, není to na delší texty nepoužitelné, jen pro člověka zvyklého na LibreOffice je utrpení v tom psát... :-)

Konkrétně:
Ad "styly ma ako defaultne tak aj uzivatelske"
Ano, ale pouze styly odstavců a styly znaků a pak ten nesmyslný prasopes "styl znaků a odstavců", kvůli kterému si člověk musí hlídat, co přesně označil, protože za určitých okolností je styl "Nadpis 1" odstavcový a tedy součástí obsahu a pokud člověk neoznačí úplně celý řádek (resp. nemá ho neoznačený) jen znakovým a tedy není v obsahu. Já jsem ale psal, že to nemá styly stránek, což nemá. Nemůžu si nadefinovat styl obsahující záhlaví/zápatí, rozměr stránky apod. a pak ho aplikovat všude, kde potřebuji. Můžu pouze vytvořit nový oddíl, zrušit mu standardně zapnuté propojení s předchozím (kvůli kterému celý systém oddílů postrádá smysl) a pak na každé místě do zblbnutí nastavovat všechny parametry znovu... Stejnětak styly rámců (např. pro jednotné chování rámců s obrázky) a styly odrážek (nastavím si vlastní odrážky s vlastním obrázkem/symbolem, odsazením, hierarchií apod. a pak už ho jen aplikuju a nenastavuju všechno u každých odrážek do zblbnutí znovu). Jediná možná obezlička je použít kopírování stylu, ale to znamená při změně nahrazovat v celém dokumentu znovu...

Ad "odrazky to ma, dokonca viacero druhov a este si moze uzivatel nadefinovat."
Nepsal jsem, že to nemá odrážky, ale že to nemá styly odrážek. Viz výše.

Ad "generovanie (ciastocna pravda), cast z toho, co si vymenoval, sa da urobit, ak vies ako na to."
Ano, ono se to dá udělat, ale jak a jak dlouho. Vím, že průšvih s odplouváním popisků obrázků lze "snadno" vyřešit tím, že nevkládám obrázek přímo, ale vložím textový rámec, celý ho znovu ostyluju (zruším orámování, vyrobím správné okraje), protože to nemá styly rámců, pak do něj vložím obrázek i s popiskem a nechám plout celý rámec. Ale nejde mi o hledání workaroundů, jde mi o funkčnost a použitelnost programu. Na YT je video, jak namalovat Mona Lisu v Paintbrushi. Ano, jde to i s tak mizerným programem s minimálním množstvím nástrojů, ale je to utrpení, pokud to má člověk používat pravidelně.

"nemal som problem si napisat VB scripty"
proč by měl běžný uživatel programovat VB skripty, když potřebuje normálně editovat text? Btw. Basic v Officech mě hrozně baví. Je to skvělá zombie. Já na Basicu (QBasicu) začínal, takže jsem rád, že ještě neumřel úplně, ale stále žije aspoň tady, akorát mi to nepřijde jako jazyk pro tohle století... LibreOffice umí krom taky obskurního LO Basicu ještě JavaScript, BeanShell a hlavně Python. Fakt nevím, ale umí MS Office i nějaký moderní skriptovací jazyk nebo jenom VB?

Co se týče Calcu, tak tam jo, tam je Excel stabilnější a některé funkce má propracovanější... Taky u souboje PowerPoint vs. LO Impress mi v Impressu chybí víc použitelných šablon, ale jinak mi přijdou srovnatelně použitelné. Ono je to vždycky hodně otázka zvyku, mně prostě jen přijde hlavně v MS Wordu spousta věcí koncepčně naprosto nelogicky, hloupě a v důsledku dost nepohodlně udělaných...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jo Nick ti sedí =)
tak náhodou LibreOffice používám již nějaký ten pátek nejsem žádný profi kancl pisálek ale je dostatečnou náhradou za MS Office pro běžného domácího uživatele.
mohl bych jmenovat i firmy které jej požívají ale nechci zde dělat reklamu
nevím proč si každý hned myslí že když je to zadarmo že je to crap nebo šmejd je plno programu zadarmo co umí mnohém víc než ty placené a velkou výhodou jsou pravidelné aktualizace narozdil od MS Office například Notepad++ vs. default Notepad ve Windows ani ve win10 se notepad nezměnil přijde mi to že MS vyrábí jen primitivní sw.

a komentáře podemnou na téma LibreOffice jak který, ale ti chytřejší zůstanou u LibreOffice ti hloupější dokonce užijí i warez crackly šmejd !!!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pracuji s LO v Archlinuxu, na Win mi je nepovolil zaměstnavatel. Proč? Cokoli stvořeného v MSO v LO nejen spustím a mohu dále editovat včetně maker, ale také naimportuji a vyexportuji ohodně víc než bych mohl v MSO. Dále je v LO intuitivní konfigurace i o vládání, zatímco od dob Ribbonu v MS ohledně ergonomie zjevně tápají - najít v MSO něco, když víte, kde to má být a tam to není, je opravdu ukázka profesionality tvůrců.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hmm možná libre office není špatnej, ale co Outlook? nic lepšího není... :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to tě lituji že jsi nikdy neslyšel o Mozzile Thunderbird. Sice taky skončí na smětišti dějin, ale zatím nejlepší poštovní klient co jsem měl čest za svůj život poznat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na takové to domácí mailování v pohodě. Přešel jsem z the bat, ale na firemní použití je samozřejmě outlook. Tak ono je to vlastně celé jedno řešení, takže není moc co řešit, tam je jednou firemní systém, takže máš outlook. Trošku se snažil chvíli konkurovat ve firemní oblasti google se svýma službama, ale ještě jsem neslyšel o úspěšném nasazení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Celý MS Exchange/Outlook je moloch s mnoha na uživatele negativně dopadajícími, ale jím neovlivnitelnými nastaveními. Není-li správce Exchange serveru skutečný profesionál, pak jsou jevy jako zpožděné načítání mailů, problémy s přílohami a celková rychlost práce s poštou docela opruz. Tohle u čistých klientů typu Thunderbird či ClawsMail v žádném OS nikdy nenastalo. Začínám mít pocit, že Exchanhe/Outlook je kouzlem nechtěného nástroj hackerů a crackerů...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

hmm, tak to jsi outlook nikdy nevidel... to bylo na Crhovu debilni odpoved ze thunderbird

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S Outlookem jsem pracoval pět měsíců a bylo to jako životní prokletí. Zlatý Thunderbird, který slouží a neotravuje a nezdržuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

IBM Notes FTW.

Exchange + Outlook > koš

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Notes nejsou pro každého. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, v korporacích a ve státní správě by Notes byly mnohem lepší volbou, pominu-li OSS LO s příslušným serverem, ale běžné korporace a státy přece slouží svým pánům, že...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U nás půl firmy používá Outlook a půl firmy na Thunderbird.
Popravdě mám podstatně radši Thunderbird. Přijde mi, že má lepší filtry, administraci, dobré přenášení profilů a doplňky, ale to je dost subjetivní.
Na můj osobní Gmail jedu 99% přes webové rozhraní a 1% přes mobilní Gmail appku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám Thunderbird jako frontend pro Gmail.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

doporucuju hospitalizaci v psychyatricke lecebne ;-)

neni horsi email klient nez Outlook, resil sem sesitkam lidi ze se jim rozbilo uloziste, protoze ten prasackej Microsoft mel omezeni na 2GB a jakmile uloziste dosahle 2GB, tak ZACAL PREPISOVAT OD POCATKU :-D tim samozrejme narusil hlavicku, smazal maily z pocatku souboru (nikoliv nejstarsi) a soubor byl necitelnej, bylo potreba pouzit 3rd party nastroje, ktereje z toho alespon nejakou casto zbylejch neznicenejch mailu dokazalo (nekdy) vytahnout...

to nemluvim o tom ze to bylo desne pomalo, casto to neumelo zobrazit prilohy protoze Outlook nepochopil ze se jedna o prilolohu, pripadne mail s prilohou odeslane z Outlooku casti dochazel se zmrsenou "prilohou" winmail.dat

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, již vím, proč délesloužící kolegové tak nadávali, když přišlo na Outlook...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chruščov kdysi hlásal "Všude bude kukuřice, všechno přijde zorat". Zvorat se mu to skutečně podařilo. MS nyní vyhlašuje všude budou desítky a zvoře to taky...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Vás fanatické nepřátele desítek nechápu. Zatím je to jednoznačně nejlepší systém. Instalace na pár kliknutí, prakticky žádné problémy s ovladači. Když si vzpomínám, jak se člověk patlal se sedmičkama. Po instalaci nefungovala ani jedna síťovka, člověk musel hledat ovladače a nahrávat je tam přes flashku. Tady síťovky fungují, takže to, co nemá ovladače na bootovacím médiu, si stáhne samo ovladače z windows update a klídek pohodička. Licenci si to pamatuje, takže přeinstalace počítače je záležitostí pár desítek minut a zvládne ji cvičená opice.
Že Office 2019 půjde jen na desítkách je krok správným směrem. Ještě by mohli kompletně zaříznout 32 bitů a byl bych spokojen.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

I kdyby všechno ostatní fungovalo jak má (jakože těch demencí se tam najde víc), samotný fakt, že se ten systém někdy restartuje bez souhlasu uživatele by stačil na naprosté odsouzení. Tak se může chovat systém, na kterém si někdo napíše mail, nebo pustí nějaké video, ale ne systém pro skutečnou práci.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Zas nepřehánějte. Pokud na systému opravdu pracujete, tak se sám nerestartuje, ale zeptá se vás.
Pokud se o svůj systém sám staráte a instalujete mu sám aktualizace v okamžiku, kdy vyjdou, opět vám to nic samo nerestartuje. Samo se to restartuje jen tehdy, když instalaci aktualizací ignorujete, počítač nevypínáte, ale uspáváte a on si ty aktualizace nemá kdy sám nainstalovat, protože mu nedáte příležitost.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Hm, že mu nedám k něčemu příležitost neznamená, že si bude dělat co chce. Můj notebook má momentálně uptime 42 dní, protože uspávám. Kdyby se mi systém restartoval zrovna když mu se zachtělo (protože mu došla trpělivost, že mu nedám šanci) tak by letěl z disku dřív, než by stihl nainstalovat první aktualizaci. Dovolovat systému si dělat co chce může mít dosti závažné následky, viz například https://diit.cz/clanek/patche-pro-meltdown-spectre-zpusobily-problemy-am...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Když už si pletete notebook se serverem, zkuste na něm používat serverový operační systém, který je na takovéto zacházení připraven. To, že si pořídíte nevhodný systém pro své použití, není problém Microsoftu, ale váš.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Uspáváš servery? Nebo podle čeho konkrétně jsi přišel na to, že ten notebook používám jako serverový systém? To že si necháš diktovat, co má dělat operační systém neznamená, že to má dělat. To že se nainstaluje aktualizace, kvůli které po restartu (pravděpodobně svévolném) už nenaběhne operační systém je taky chyba špatně zvoleného operačního systému a špatného zacházení s ním? No to jsou mi novinky, já měl vždy za to, že operační systém tady je pro mě, ne já pro něj.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Servery neuspávám a na noteboocích fakt nemám 42 dní uptime. Od OS si nenechávám nic diktovat, ale volím takový, který mi vyhovuje a který je stavěný na použití, které provozuju.
Že po restartu po updatu nenaběhne systém, se mi ještě nestalo a vám evidentně taky ne. Samozřejmě se to stát může, ale to se může stát i milion dalších věcí, s kterými člověk nepočítá.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Takyto uptime na notebooku nieje nic nenormalne. na to to uspavanie vymysleli.
K tej jednoduchej instalacii win10.
O co je zlozitejsia instalacia win7? O nic. Problem je ten, ze win7 je starsi a kedze MS nevydava aktualizovane instalacky, tak potom je potrebne doinstalovavat ovladace. Keby kazdeho pol roka nevychadzala nova verzia win10 a s nou nova instalacka, tak o chvilu riesit to iste ako na win7, lebo ani instalacka win10 by neobsahovala ovladace k najnovsiemu HW,ktory v dobe vyroby ISO obrazu este neexistoval. Porovnavaj porovnatelne.
Instalaciu win10 nezvladne cvicena opica.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Lžete, až se vám práší od pusy. Sedmičky nešly nainstalovat bez ovladačů ani na hardwaru z té doby, ani na hardwaru starším.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Pokud máte hardware z odpadkového koše čínské továrny, pak skutečně potřebujete na vše ovladače i u sedmiček. Já po instalaci staršího Dell Precisionu (z doby sedmiček, BTW) jsem se staral jen a pouze o grafickou kartu a to jen z toho důvodu, abych měl ten uber zážitek. Vše fungovalo out of box! Včetně gigové síťovky a to jak na MB tak připojené přes PCIe x1.

Takže to co tvrdíte je holý nesmysl - předpokládám z nedostatku zkušenosti či něčeho podobného.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

RadecekH: vy jste snad za to placený, to jinak není možné!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Občas, když vlezu do diskuse, mám pocit, že se tady sešla celá armáda bláznů. Lidi, co by možná i chtěli elektromobil, ale vadí jim, že nemůžou tankovat za jízdy, protože v nafťáku to přece nějak šlo. A někteří by chtěli od automobilky předělání toho nafťáku na elektromobil zadara. Lidi, co vědí kulové o vývoji SW (čest výjimkám) a totální kulové o vývoji SW pro miliardu lidí. To je takový problém pochopit, že pokud společnost nechce většinu nákladů utopit v supportu a vývoji "alternativní funkcionality", tak se musí snažit co nejvíc unifikovat vlastnosti přes celou základnu uživatelů, tj. minimalizovat možnost nastavovat snadno "všechno", tj. zvolit nějaký výchozí chování, které je z principu menším zlem, protože nikdy nebude vyhovovat úplně všem? Považuji za správné nepřizpůsobovat se řvaní 1%, co "potřebuje renderovat 42 dní a zakázat restartování na 2 kliky", jedincům, co chtějí zaplatit za OS maximálně jednou za 10 let 2 litry (stějně ho máte mnozí jako OEM) a celou dobu mít aktualizace a support. A pokud chcete řvát, že jde MS primárně o peníze, tak ano, kompromisy v nákladech a investicích jsou jednou z věcí, které je potřeba dělat, pokud má jít vývoj dopředu. A néé, opravdu nejsou klíčovými milníky ve vývoji změny v nabídce start nebo (ne)restartování OS po aktualizacích. Pokud by se MS snažil splnit všechna přání všech, tak už dávno brečíte, že pracujete na systému pokulhávájícím za konkurencí nebo nad krachujícím MS a budete muset hledat alternativy. Lose-lose scénář. To chceš. ... A ne, netvrdím, že Windows 10 je dokonalé. Ale výhrady mám většinou k bugům a většinou u nové funkcionality, kterou minulé verze systému vůbec neměly, ne k úmyslným vlastnostem. ... Je to občas jako s voliči SPD. Taky neschopnost přiznat si, že některé problémy nemusí být tak jednoduché, jak se jim z tepla domova zdá. A zároveň přesvědčení, že když něčemu věří a ještě si bouchnou pěstičkou do stolu, tak musí mí pravdu.

Souhlasím s RadecekH a Max Devaine.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel, na to to uspávání určitě nevymysleli, jak je patrné z následující citace: "Režim spánku používejte v případě, že nebudete u počítače jenom chvíli – třeba když si chcete dát přestávku na kávu."

Celý popis funkce zde (oficiální stránky Microsoft): https://support.microsoft.com/cs-cz/help/13770/windows-shut-down-sleep-h...

Každý nástroj bude sloužit jen k tomu účelu, ke kterému ho někdo vytvořil a to, že ho chceš používat jinak znamená, že potřebuješ buď jiný nástroj, nebo se přizpůsobit tomu, jak je nástroj vytvořen. Hřebíky taky nezatloukáš vrtačkou.. Jistě by to šlo, ale špatně.. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Muzu se zeptat, ve ktere firme pracujete? Abych se jejim produktum totiz oklikou vyhnul ;)
Nicmene k tematu..pokud nechapete pricip toho, ze OS je tu pro uzivatele a ne uzivatel pro system, ze clovek ma kontrolovat system a ne system cloveka..tak si myslim, ze jakakoliv debata je opravdu zbytecna.
Windows 10 ma problemy, o kterych (pokud chcete) se muzete docist ve stovkach ruznych webovych for a skupinach. Tvrdit, ze je to nejlepsi system proto, ze ma ma par driveru v instalaci navic a dokonce..svete div se..dokaze si stahnout dalsi ovladac z netu..no kdo by to byl rekl ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vidíš, používáš to špatně respektive ses podřídil požadavkům, které na tebe má tvůj operační systém. Nebo od čeho si myslíš, že je to tlačítko na uspání? Abych nemusel pořád otevírat a zavírat ty desítky oken nebo aplikací, které mám otevřené a mohl jsem okamžitě začít pracovat.

A ne, ještě se mi po restartu nestalo, že by mi nenaběhl operační systém, jelikož mám instalace aktualizací a restart OS plně pod svou kontrolou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"jelikož mám instalace aktualizací a restart OS plně pod svou kontrolou"

Takže si je pěkně všechny po jedné nejdřív instalujete do naklonované mašiny a pořádně otestujete. Nebo čekáte týdny a měsíce, než je další uživatelé otestují na bambilionu konfigurací. Pak vám gratuluji k dlouho nezaplátovanému systému. A co teprve, když vám řeknu, že existuje něco jako Intel ME. ... Ne, opravdu toho nemáte pod kontrolou tolik, kolik se tady snažíte prezentovat.

Prozradím vám, že doma i v práci se mi doba mezi restarty pohybuje v rozsahu týden až měsíc. Dolní hranice, pokud potřebuji náhodou restartovat sám. Mezitím občas uspávám. Je to úplně v pohode a nevidím žádný důvod k vzteku. Nepotřebuji pc nijak násilně ohýbat, aby nesměl něco instalovat nebo restartovat. Naopak nemám problém, pokud mě systém max jednou za měsíc požádá o restart, protože k tomu existují racionální důvody.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, nic si nemusím do žádné naklonované mašiny instalovat a testovat. Ani nečekám týdny a měsíce, než je někdo otestuje pro danou konfiguraci a ani mi nemusíš říkat, že existuje něco jako Intel ME. Ale já tobě asi musím říct, že existují možnosti jako snapshoty file systémů a možnost revertu v baličkovacích systémech. Ale o tom vůbec nebyla diskuse, diskuse byla o tom, že já si zvolím, kdy ty aktualizace nainstaluju a já si zvolím, kdy ten počítač restartuju. A to je to, co mě dělá pánem nad "instalací aktualizací a restartem OS". Což je věta, kterou jsem napsal a kterou se mi tady snažíš ohnout a vsunout do úst. Buď tak hodný a neříkej, co si myslím nebo co jsem chtěl říct, když jsem to neřekl.

Jestli vidíš nějaký vztek z mé strany, asi si představuješ dost jiný tón, než jakým to je psané. Přečti si třeba celou diskusi od začátku a pochopíš, o čem bylo téma. O racionálních důvodech k restartu mi taky nemusíš nic říkat. Mám dobrý přehled v tom, co potřebuje a co nepotřebuje restart a kdy ho mám provést.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Skutečná práce může zahrnovat to, že počítač nechám něco dělat a odejdu od něj.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Viděl jste někdy desítky? A viděl jste tam že si můžete nastavit dibu aktivního využívání,v které se vám počítač nikdy nerestartuje z důvodu aktualizací?
Asi ne, co? Jen máte potřebu pindat nesmysly.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Smiř se s tím, že existují lidé, kteří PC používají tak, že do něj naládují úlohu, která běží desítky až stovky hodin, jdou pryč, a vrátí se až když je hotovo.

Typicky jde o lidi co editují a stříhají videa, renderují 3D grafiku, počítají složité matematické úlohy. Dokonce znám pár fundamentalistických excelistů, kteří pracují, tak, že mají velké 250MB Excely s mraky nasosaných dat z OLAPu, které specifickým způsobem prosívají několik hodin.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Pokud dělám takovou specifickou činnost a nevyhovuje mi výchozí nastavení, tak je možné i specifické nastavení :
https://www.extremetech.com/computing/243620-stop-windows-10-automatical...

a podle MS i jiných webů lze zakázat automatické restartování v případě, že je uživatel přihlášený :
https://docs.microsoft.com/en-us/windows/deployment/update/waas-restart
- toto má ale své podmínky, které někomu nemusí vyhovovat

Další možnost je řídit si instalaci aktualizací ručně(zakazováním a povolováním služeb apod.), protože pokud mám nějaké specifické úlohy, tak asi ani nechci instalovat aktualizace v nevhodný čas.

Zdar Max

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je fajn pro uzivatele, co maji nejaky zaklad, pochazeji z branche, adminy, atd. Pro bezneho uzivatele, kterych je 99% to mas pridanou hodnotu asi vysvetleni diferencialnich rovnic...
Problem MS je, ze prave beznemu uzivateli nastavil nejake chovani systemu a nuti jej to pouzivat a nedava mu moznost si o vecech rozhodovat. Ten prinicp je spatne, uzivatel ma mit volby a moznost je jednoduse nastavit. Pak muze MS klidne i nabizet "full automatic" mod a ne jej nutit.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To, že stav, kdy si uživatel může dělat co chce, je evidentně špatně, protože sám neví, jak má být windows řádně nastaven. 99% BFU ani neví, že práce pod admin účtem je to nejhorší, co mohou udělat.
Když uživatel narazí na nějaký problém, tak to řeší pomocí google + jakýkoli nalezený postup včetně "stáhni si tohle exe a spusť"
Uživatelé nemají v tomto přehled, nikdo je nevychoval a sám MS za to částečně může kvůli jeho historické politice.
Není se tedy čemu divit, když se snaží vynucovat aktualizace a aspoň integrovat vlastní AV a obyčejným uživatelům znesnadňovat vypínání těchto bezpečnostních fcí.
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vite, resit problem tim, ze BFU nevi co delat a proto zprasim cely system pro vsechny...to mi opravdu neprijde jako dobra cesta. Ono by to chtelo se trosku vic namahat na strane MS a dat uzivateli moznosti patricne prizpusobene uzivatelsky..ale to by clovek od nich opravdu ocekaval prilis, coz historie MS produktu dokazuje neustale dokola.
MS byl vzdy trochu jednoduchy, nicmene dneska je ta 'genialita bezduchosti' dotazena temer k dokonalosti. uz jen chyb povinny cloud OS, data v cloudu, kredtka v ruce, atd..
Jedna cesta, jeden windows, jeden ucet, jeden software, jeden MS, jeden Füh...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"práce pod admin účtem je to nejhorší, co mohou udělat."

Jak je to možné, že jedu jako admin už 15 let v kuse a nic? Není to o tom, že vím jak se k počítači chovat protože je to zdroj mé obživy a nikoliv hračka na hraní a pouštění videií?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je jako se ptát, proč se používají nezáplatované Windows XP (stanice s logem Appro) naprosto bezpečně a k plné spokojenosti všech. Inu prostě proto, že podmínky a prostředí řeší nedostatky vyplývající z děravých Windows XP. Předpokládám, že budete namítat ... můžete, ale přístup na pracoviště k počítačům máte striktně omezený, hlídaný a musíte projít několika kontrolami, které odhalí každé elektronické zařízení. Pokud byste měl např.: zdravotní pomůcky pro neslyšící, musíte mít dva páry. Jeden pro vnější a druhý pro vnitřní svět. Vítejte ve vývojovém světě Raytheon.

Používat root nebo admin má svá úskalí a pokud to nechápete, tak nemá cenu s Vámi o tom diskutovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To, že si myslíš, že se ti nic nepřihodilo, nebo se ti nic nepřihodilo, ještě neznamená, že to, co činíš je správné. Je to na úrovni toho, jako stále občas někdo radí : neaktualizovat, nepoužívat AV s argumentem, že se mu nikdy nic nepřihodilo a pc je bez aktualizací rychlejší (a to většinou tito lidé přeinstalovávají PC jednou za rok).
Všechny OS mají shodnou bezpečnostní politiku s tím rozdílem, že windows mělo neštastný start.
Nic víc. Nikdo v linuxu ani v bsd nepracuje jako root. Stejně tak MACOSX má standardně uživatele a správce. A to samé má windows.
A opravdu nezáleží na tom, jestli jsi jako člověk nějaký bfu, nebo admin.
Docela mně překvapuje, že jako admin takto činíš a ještě se to snažíš obhajovat :-/.
Zdar Max

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Když by se něco takového stalo, resetnu PC, nahodím boot ze zálohy předešloho dne týdne nebo měsíce a jedu tam kde jsem přestal...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém není systém, problém jsou data a v případě botnetu útoky na cizí servery / rozesílání spamu apod. A obojí se dá lépe utajit na systémové úrovni, než uživatelské.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výchozí nastavení je vždy špatně, ačkoliv se může výrobce, nebo dodavatel, snažit sebelépe, pořád to bude špatně - co nejméně špatně, přesto špatně. Víme to všichni, to přece není nic nového a systém Windows 10 se musí upravit podle chuti. Naštěstí to jde, pokud není člověk hloupí a nekoupí si "domácí verzi", která má smysl a zacílení přesně tam, kam jí řadí její název. Pokročilejší uživatel si systém připraví a nastaví sám, nebo to za něj udělá správce, který odpovídá za údržbu a bezpečnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nastavení intervalu dlouhého až 18 hodin v rámci JEDNOHO dne nic neřeší.

"Jen máte potřebu pindat nesmysly." :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

a jaký je teda rozdíl mezi "staráním se o systém" v případě W10 a "sháněním ovladačů" v případě těch W7? Mně to obojí přijde jako tamagotchi, jedno v červené a druhé v modré krabičce. BTW, když si do instalačky W7 naintegruju drivery intel a amd čipsetu a nejběžnější síťovky, tak v podstatě už není moc co doinstalovávat ani v případě těch W7.

Ptám se jako uživatel W10, který neduhy W10 zná - aby se s tím bastlem dalo pracovat, je třeba vyvinout enormní úsilí k úpravě, protože "default" co zavedl MS je naprosto nepoužitelný.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Asi bych se vyhnul tomu zobecňování. To, že ti něco nevyhovuje ještě neznamená, že to tak pociťují ostatní.
Zdar Max

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To nemyslis vazne.
Prosim ta vecsine ludi defaultne nastavenie win10 vadi, vecsina to ale neriesi lebo su to BFU alebo na to nema dosah.
Tie prisprostle defaultne aplikacie, ktore sa ani nedaju standardne odinstalovat je des a hruza. Debilny plochy modro-biely styl, ktory je ovela neprehladnejsi ako predosly to je dalsia tragedia.
Start menu je pouzitelnostou tiez krok spet. Ta nahrada ovladacieho panelu je dalsia chutovka.
Takto sa da aj dalej pokracovat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro většinu kterých? Těch, co se ozývají. A kolik jich v diskusích slyšíme křičet? Z celkového počtu uživatelů jich slyšíme nula nula nic procenta. Já si myslím, že tihle křiklouni cítí, že mluví za všechny. A to je právě chyba. Tří se sejdou a začnou si notovat a mají pocit, že to tak cítí celý svět.
Zdar Max

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A nebo těm znalým to vadí a ozývají se tu. Neznalým je to jedno do té doby než jim to někdo znalý vysvětlí, že výchozí nastavení W10 je hlavně ve prospěch MS a nikoliv jich, uživatelů. Také nechávám některé záležitosti na jiných, kteří tomu rozumí víc než já. A svým příbuzným a známým, na kterých mi záleží, jsem osvětlil problematiku ztráty soukromí s W10 a, světe div se, dali mi za pravdu a možná se dnes někde na diskuzích už také ozývají.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je dobrý názor, že většině to nevadí, protože je ještě o tom nikdo nepřesvědčil :D
Zdar Max

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Většinou ještě na problematiku utvořený názor nemají. Předložím jim argumenty pro a proti a oni si nějaký názor vytvoří. No a pak jsou tu tací, kteří na názory a argumenty ostatních nehledí. Ti jdou proti proudu za každou cenu. Na jejich identifikaci tu máme hodnocení příspěvků :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Spíš mi přijde divný, že kdo používá Win7/Win8, tak si na Win10 ztěžuje kvůli ztrátě soukromí, přitom podobné věci jsou součástí obou systémů už hooodně dlouho.
To jest celé. Neříkám, že Win10 neodesílají data, říkám, že to dělají všechny aktuálně supportované verze a nějak nevím, jaký tento argument má tedy smysl pro neupgradování na W10.
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na win10 si ludia nestazuju kvoli strate sukromia. Keby ich to trapilo a precitali by si licencne podmienky win10 alebo skypu, tak ich ani nahodou nepouzivaju. To plati aj pre dalsie popularne nielen free aplikacie. Riziko straty sukromia ludi netrapi.
Na win10 si ludia stazuju kvoli jeho zmenam v pouzivani a to uz aj ludia, u ktorych by som to necakal.
Preco sa verejne nestazuju, lebo su BFU, na taketo stranky nechodia a nevedia, co s tym mozu robit. Hlavne su to BFU, ktory taketo vec z principu neriesia podobne ako aj v inych oblastiach. Kolko ludi sa stazuje, ze vyrobcovia aut davaju vsade dotykace a uroven komfortu ovladana sa im tymto zhorsuje. Pohundru si a nejako sa s tym zziju. Na kazdom aute ti najdem x nedokonalosti a veci zle urobenych ale neviem ci som videl sa niekoho stazovat (myslim tu nas, v inych krajianch netusim). To plati aj pre ine veci dennej potreby. BFU sa nikdy nebude stazovat, casto mus chyba aj rozhlad a poznanie, ze moze dostat nieco lepsie.
Prec je linux tam, kde je? Nie preto, ze windows je o kilometre vpredu ale rpeto, ze netusia, ze existuje. Vela ludi si mysli, ze musia mat win10,ked chcu pouzivat PC/notebook. Nutne zlo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To by jste v prve rade mel prestat delat i Vy sam :D
Par vasich obecnych rad a navodu jste tu daval a pocitove to byla pro Vas reseni, pro druhe nikoliv.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Psal jsem, že to není nic pro BFU, ke kterému se evidentně hlásíte. To, že vy na to nemáte a jste evidentně BFU dáváte stále za vinu mně. Tak už si nelžete a přestaňte stále mluvit dokola o jednom a tom samém. Člověk by řekl, že vás to po půl roce přejde, ale evidentně vás to psychicky postihlo víc, než jsem si původně myslel.
Zdar Max

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vite co mne fascinuje, kdyz technoid jako Vy radi dalsim, ze je to jejich pocit :D Takova slova by jste preci nemel mit ani ve slovniku, ne? Pocit to je preci pro BFU, kterymi tady tak rad operujete. Kazdy, kdo neni na Vasem levelu je BFU..pritom, kdyz si clovek cte Vase prispevky s nesmyslnymi radami, ktere jeste k tomu ani nmusi fungovat, jedina Vase odpoved je..ze druhy je BFU, protoze vy mate pocit, ze to funguje a jste neomylny.. vzdyt vi mate preci jasne pravdu, ostatni jsou BFU :D
V zivote jsem par technidinich androidu Vaseho kalibru potkal, je vzdycky usmevne, kdyz radi druhym oveckam a nevidi si sami na spicku nosu.
ps: jinak druhou cast Vaseho prispevku jsem opravdu nepochopil (asi protoze jsem BFU :D )..nevim co tady mastite..ja psal o Vasem pocitu, kdy poucujete druhe, pritom sam ma te stejny "pocit", jen ve Vasem pripade je samozrejme pravdivy narozdil od tech, ktere kritizujete.. Klasika

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Opět máte problém s pochopením psaného textu, to je u vás běžné. Že jste se na půl roku zasekl na třech frázích, které stále omíláte je taktéž evidentní.
Na druhou stranu, pokud vám to dělá tak dobře, tak sem ještě něco hoďte, ještě párkrát zopakujte ty vaše oblíbená slovíčka a určitě bude zase o něco spokojenější.
Zdar Max

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja nevim jak Vy, ja jsem spokojeny ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aspoň v něčem.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nechápu jak obhajujete Win10 že si je musím nainstalovat, udržovat aktulizované a ještě do nich nějak zasahovat aby nedělali to co nemají?
U win7 jsem to nainstaloval a vypnul jsem co jsem chtěl a zůstalo to vypnuté napořád. A né že zítra příjdu zapnu počítač a bude to zapnuté? Jste zabednění sluníčkáři, kteří se rádi nechají ovládat ostatními.
A co dlaždicový systém? Ribon a dalších vychytávky chorých mozků?
Začátek působení "zmrda" ve firmě je vyhodnocení že do teď se to dělalo všechno špatně a od teď se musí všechno změnit. Doporučuji vám sežeňte si knihu: "Zmrdi vohnouti a my" od D-feense a pochopíte o čem Win10 jsou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je treba vec, ktera me neskutecne sere, ze nejde vypnout nejakym nastavenim v group policy (nebo mozna jde, ale ztratil jsem tim po nekolika necekanych restarech trpelivost).
Nicmene kdyz potrebuju, aby mi to bezelo, tak mam proste:
nircmd.exe elevate c:\neinstalovane\service_control.bat 0 wuauserv
a
nircmd.exe elevate c:\neinstalovane\service_control.bat 1 wuauserv
A zapnu si to rucne a vypnu. Taky jsem si to dal do scheduleru po startu radeji, kdybych to zapomnel vypnout a je po ptakach! Pro me! A pro vsechny profesionaly a semi profesionaly.
Pro kazdeho BFU je sakrakuwaerikamtouzrokydobre, ze vubec updaty nejdou "bezne" vypnout, protoze je vyslovene tristni, kdyz nejaky system napadne 10 let zaplatovany virus, to je ostuda a proste kdyz to nejde po dobrem .....
Ale jo, ma tam byt moznost "restartovat az reknu", to me jako sere. BFU bud vypina pocitac kazdy den a neni to problem nebo nekdo bezi pocitac nonstop a asi k tomu ma duvod a kdyz se mu to restartuje samo, tak je to proste picni chovani.
Ale tak krom par takovych drobnosti, ktere BFU netrapi a >BFU si to umi nastavit, tak jsou 10ky jednoznacne nejpovedenejsi system na desktop. Na tablet, to je samozrejme tragedie, tam 8kam nesaha ani po kotniky .....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

představte si že jsem na neauktalizované windows 7 nainstaloval dobrovolně vir. Stačil peerblock a eset a ten vir zkolaboval sám protože ho někdo odflákle naprogramoval a jakmile mu peerblock zakázal komunikaci nedokázal se ani spustit a crashnul.
Pro mě jsou instalace updatu pouze a jen instalace balastu který ten systém ještě víc zmrví než je na začátku a zpomalí. A nebráním se ani konspiracím, že to je naschvál aby vás donutili koupit nový hardware.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Pro mě jsou instalace updatu pouze a jen instalace balastu který ten systém ještě víc zmrví než je na začátku a zpomalí." ..... a co tomu říká lékař?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vážně si myslíte že mě a dalších milionů BFU dotknou nějaké bezpečtnostní díry a spectre a meldown? :D :D :D sranda....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Win10 jsou jako auto s automatickou převodovkou. Kdo nikdy neřadil s meziplynem, ten to nepochopí. A to prý jednou zruší i volant a auto pojede samo. Tohle není nic pro mne. Když se mi nechce řídit, jedu autobusem nebo vlakem. Když chci řídit, musím cítit, že ten stroj ovládám. Ne, že stroj ovládá mě. Mám své Win7 a Office 2007 a jsem spokojený už dnes. Nemusím čekat, až zaříznou 32 bitů.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo vám snad vaší spokojenost nebere. Jen se nedivte, že už ty vaše Win7 a Office 2007 nechce Microsoft podporovat, když z vás nic nemá.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby ty Office 2007 stály 300Kč, docela bych chápal, že už je MS nechce podporovat. Ale já jsem za 2010 zaplatil nějakých 5 tisíc, a to ještě jen ořezanou verzi bez Accessu. MS může na nějaké peníze ode mne zapomenout. Až MSO2010 doslouží (rozuměj: MS je záměrně zařízne), další si rozhodně nekoupím.

Oproti tomu můžu postavit Affinity, kde jsem nakoupil za 2x1000 Kč skvělé programy, o které se příkladně starají a vyvíjejí je "zdarma".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A za dva roky přijdou nové verze a dáte zas 2x tisícovku - a tak dále.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bude verze 2 placená (o čemž ještě IMHO&AFAIK není rozhodnuto), klidně to tak udělám, už jen proto, že funkčně je tento SW za 1000Kč na úrovni Photoshopu a Illustratoru, jejichž krabicovka stála min. 10x tolik a na dnešním předplatném je to tuším půl roku.

Kromě toho, za ten cca rok už bylo minimálně 6 updatů, které mimo oprav chyb přidaly i další funkce.

Oproti tomu takový Office zas tak moc nových funkcí nenabízí, spíše jsou to jen nové skiny a opravy chyb a nedodělků, které jsou vydávány za "nové verze" a prodávány za plnou cenu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

klidně bych platil roční licenci 300,-kč za office kdyby vypadali a fungovali jako 2003-2010, hlavně aby se už nikdy nic neměnilo a zůstalo to napořád takové jaké je teď. A klidně bych to platil i za win Xp nebo win7.
Nikdo microsoft nevydírá, že by si win7 nekoupil. Klidně ať win10 vypadají a chovají se jako win7 a klidně si je koupím a budu je používat. Ale do té doby i kdyby měli win7 bežet ve virtualu na wine nebo ubuntu tak je budu používat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"hlavně aby se už nikdy nic neměnilo a zůstalo to napořád takové jaké je teď"

A já jsem šťastný, že existuje mnoho lidi uvažujících jinak než vy, jinak bychom ještě skákali ze stromu na strom. :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nechci teda hledat nějaké paralely v software, ale trochu šikovnější řidič plně ovládá i auto s automatickou převodovkou. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Lol, to je ale debilni nazor. Automat je snad dnes uz i ve vsech fabiach. Jako ty by sis v roce 2018 koupil novou karu s fofrklackem??? To je asi stejny bullshit jako na novy komp dat W7. Automat je proste evolucni reseni, i nektere trabanty mely poloautomat. Proc? Protoze je to pohodlnejsi, clovek se muze venovat a uzivat si rizeni, misto fofrklacku. Presne podobne nazory slysim od nymandu, co nikdy automat nemeli nebo se berou za tvrdaky, ze automat je jen pro zenske. Je to bullshit. WRC=automat, F1=automat. ale jo, je to jen pro zenske:)
Navic dnes uz dvojspojkove automaty jsou i uspornejsi nez manualni, min se kurvi prevodovka, vic to cele vydrzi. To je asi jako koupit auto bez klimatizace (ano jedina skoda auto to ma jako priplatkovou vybavu, NEKECAM!!!), protoze koupit si ofuky a citit to spojeni s prirodou je proste TO ONO, co dela zazitek z rizeni auta. Jeste si kup auto bez posilovace, protoze to uz neni ono, nebo bez starteru a startuj klikou. TVL, to sou nazory jak cyp nekdy.
Proste nemas na auto s automatem, tak se vyklidni a jezdi si ve sve otuzene 120ce:DDD
Bohuzel ja automat nemam, protoze jsem bral kchar od znameho, ale novy bych si bez automatu nekoupil a vojete od 150-200k penez taky ne. Clovek si na to zvykne rychle, stejne jako na bezklickove nastupovani nebo automaticke sterace. Uz se nejezdi ani u nas v trabantech, takze je jina doba. Auto bez automatu, je ve vyspelem svete rarita a i u nas uz se to nastesti lepsi. Premiovejsi znacky uz fofrklacek nedavaji vubec nebo jenom do nejnizsich rad. Kodiaq uz taky se nastesti nenabizi s manualem, tam to bylo strasne fiasko:o) Stejne jako u superbu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To si nemusel psat takovej roman. Stacilo napsat, ze autum taky nerozumis.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Gratuluji PPK.. Jeho koment má u mě ocenění "Zabiják dne".. :-D Wp...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže Win 10 mi připadají jako auto s automatem, kterej po dvojce řadí zpátečku, protože je to pro moje dobro...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jedinné w10 o kterých uvažuji jsou w10 ltsb které si jako soukromá osoba nemohu koupit. Nemám zájem o store, automaticky instalované nevyžádané aplikace, ztrátu kontroly nad systémem a odesílání dát. Nemluvě o tom že na w7 po trochu hackovani provozuji třeba 20let starou a0 tiskárnu. W10 mi nenabízí nic navíc. Naopak mi berou možnosti. PS : w7 používám na Ryzen 5 at má MS radost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak. Store nepotřebujete, automaticky instalované nevyžádané aplikace se dají zrušit jedním scriptem a už se nevrátí, ztrátu kontroly nad systémem zažijete všude, kde vám chybí znalosti, odesílání dat se od W7 prakticky nezměnilo, jen u 10 se z toho udělalo politické téma. Osobně mi teda mnohem víc vadí zprasený Windows update, než výše jmenované.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Do W7 bylo odesílání přidáno až dodatečně po SP1 několika nenápadnými KBxxx. U W10 se z toho udělalo téma, protože u nich s tím MS začal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jde o desítky, klidně si pějte ódy na rychlost a snadnost jejich instalace. Pokud jde o instalaci na nový, a rozšířený HW, je většinou opravdu poměrně rychlá a snadná, a většinou jsou k dispozici i funkční ovladače pro síťové karty, takže si systém může další stáhnout z netu. I zde se ale vždy podaří rozběhat síť a internet jen s ovladači obsaženými v instalaci, a pak se ručnímu doinstalování nevyhnete.
Pravdou je, že u sedmiček při instalaci nastala potřeba ruční doinstalace ovladačů častěji. Pokud jste ale správné a funkční ovladače jednou nainstaloval, tak v systému byly, dokud jste se je případně nerozhodl nahradit novější verzí!

A to je právě jedna z věcí, které desítkám vyčítám! Desítky jsou totiž první verzí Windows, která v některých případech sama usoudí že má k dispozici novější a lepší ovladače, a tak vám je bez ptaní a upozornění nahradí. Občas vám tak nahradí bezproblémové ovladače svými ovladači které nejsou pro váš hardware ani určeny. Ve výsledku vám třeba síťová karta, touchpad, připojený externí skener, atp. začne zlobit, nebo přestane fungovat docela. Po té co konečně vystopujete důvod problémů, dá leckdy ještě práci vnutit systému ten správný funkční ovladač zpět. Jakmile používáte nějaký méně rozšířený kus HW, tak se podobné přetahované s desítkami o správný ovladač nevyhnete. Nedejbože, že jediný funkční ovladač pro váš HW je takzvaně "nepodepsaný". To pak svádíte s desítkami úporný boj.

Osobně ani pracovní stanici, ani NTB příliš často neuspávám, ale vypínám, tak mne nečekaný a nevhodný vynucený restart postihl snad jen jednou, ale je to jen další doklad nesmyslného chování desítek i v Pro verzi, které nejde nijak rozumně deaktivovat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

+1

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nie su fanticki nepriatelia

to su stari IT-aci

Úvaha: Proč jsou vlastně staří ajťáci konzervativní
autor: Michal Rybka , publikováno 11.1.2013
https://pctuning.tyden.cz/hardware/multimedia-zvuk-tv/26036-uvaha-proc-j...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem až tak starej, ale plně tomu rozumím. Sám jsem si hrál s železem ala i386, měl hromadu WinCE strojů, zkusil iPhone, měl v ruce takovou "exotiku", jako Wibrain B1. Za IT se nepovažuju, mám raději elektroniku, vývoj elektra a to IT se k tomu lepí samo. Chci poznat věci víc do detailu a mít to pod kontrolou. V "IT" se pohybuju asi 17 let a už mě kde kdo může považovat za "konzervu".

Mám tu HW za necelých 100k (vím že to upgradnu tak za 5 let a nebo až něco z toho "umře"), provozuju tam W7 (NECHCI se učit x let (odhalit bugy, co způsobuje pády, proč se to chová tak a ne jinak), jak ze systému udělat něco, co se chová jako systém který znám, aby se to za pár dalších let celé opakovalo), provozuju tam i vousatej SW který znám a používám "staré" postupy.

Spousty let tu probíhaly jednoznačně patrné zlepšení. Kupříkladu PnP ve woknech, málokdo si pamatuje, že bylo třeba u staršího HW zejména do ISA slotu nastavit ručně jumpery (a nebo to bylo fixní - v manuálu uvedeno), jaké má karta IRQ a port. To se muselo potom nastavit v každé hře (v případě zvukové karty) a samozřejmě i systému (windows - zvuk v systému, síťová karta a víc jsem tehdy neměl). Dnes se to samo detekuje, nemusí se nic nikde nastavovat, spustí se "instalační kouzelník" a ono to chodí. Izolace procesů a paměti, doba, kdy jakákoli kravina mohla odstřelit OS do BSOD. Tohle byly věci, které jednoznačně usnadnily používání počítače, něco, co ocenil snad každý.

Trochu se bojím, že jsme za tím kopcem u "gausse", kdy jsme dosáhli rozumného maxima a krom těch pár zlepšováků se spíš chrlí na trh ony "inovace". Podsvícené klávesnice, myši, stoly... RBG nasvícené paměti, ventilátory s projekcí, mobily s projektory. Malé a lehké počítače s plnotučným OS, které velmi rychle zastarávají, morální zabíjení fungujících zařízení, větší omezování "uživatele" a celkové tlačení do většího konzumu. Pak nemáme být konzervy :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám své PC 15 let a po upgrade 8 let. Hry nehraji, ale kluk je u mne snadno rozchodil. Pracuji v Linuxu s Wine, dualboot mám pouze na jednom s Thinkpadů, ani vlastně nevím proč, Win 7 nepoužívám, není důvod. Lidi s Windows kolem neustále řeší nějaké starosti s updaty a upgrady, já mám svatý klid na práci a trochu té zábavy. Asi jsem taky konzerva, ale ta ani za půlstoletí nezasmrádne...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, to hafo kvalitních opensource komponent unixového střihu přepsaných pod Win se někde projevit muselo, že. Desítky jsou ale pořát pouze OS, zatímco každá linuxová distribuce je již většinou úplné pracovní prostředí OS, aplikací a utilit. Takže chceš se kochat? Tak Plať a za čas palť znovu, protože aktualizací se ruší kompatibilita. To je stále "starý dobrý svět Windows".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zjistil jsem, že na čtení úplně stačí wordpad :) tak už neinstaluju ani staré ofisy 2003...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten Compatibility Pack je ale jen pro cteni, uzivatel potrebuje do docx ukladat, takze asi tak.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To si pleteš s aplikacemi -viewer. Ty jsou na čtení. S Compatibility Pack může klidně v Office 2000 vytvořit dokument a uložit ho ve formátu Office 2007 (…x).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Jses si jistej?

Jako mozny to je, ja v Officech nejsem zadnej expert, ale kdysi jsem resil, ze bylo potreba cist, upravovat a ukladat dokumenty vytvorene v Office 2010 a kolegyne mela jen Office 2000 a byl s tim problem, nakonec myslim zakoupila ty 2010, ikdyz se nam do toho nechtelo, ale prave ten kompatibility pack co si pamatuju, tak nejak nepomohl.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

U office 2003 žádný problém. Sice to pár uber fíčur neumí, ale nic, kvůli čemu bych si trhal žíly. A to už jsem v tom starým ofisu vytvořil / upravoval opravdu leccos :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spousta věcí se dá u těchto starších OF "dotahat". Někdy se to nabídne samo, někdy to chce googlit. Když jsem tu měl vousatej ntb s Pentiem120, tak jsem tam provozoval i v roce 2004 OF97, šlo to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem si jistej, protože to tak léta používám. Ukázka Word 2000 a ukládání do Word 2007 (.docx):

https://diit.cz/sites/default/files/word.png

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Compatibility pack je sice hezky, ale rozumne funguje pro vymenovani souboru mezi office 2003 az 2013. U novejsich to zase postupne prestava fungovat a generuje to cim dal tim vic chyb pri prenosu. Proste officy nejsou mezi sebou plne kompatibilni. A to casto ani v ramci "jedne" verze. Nebo staci aby na dokumentu pracovali postupne kolegove ze spanelska a nemecka, a ja muzu delat formatovani znova, protoze je to uplne rozes*ane.

Windows jsou tamagochi, office jsou tamagochi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Spíš než na nekompatibilitu věřím v neznalost ze strany uživatelů :
https://www.abclinuxu.cz/blog/Max_Devaine/2017/2/fud-ms-office-jsou-mezi...

Zdar Max

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zapomínáš, že ADS fungují jen na NTFS a byly do Win přidány kvůli kompatibilitě s HFS (Mac).
A neznalost uživatelů nezaměňuj s neinformovaností, protože dopátrat se změn meni verzemi, updaty apod. od MS, je někdy pěkná detetktivní práce i pro zkušeného uživatele. Nemyslím tím, že je problém dohledat co to ten KBxxxx je, ale co vlastně všechno dělá-mění. A když si koupím nějaký produkt, ke kterému si musím dokoupit i návod/školení abych jej mohl plnohodnotně používat, tak mi to taky nepříde zrovna košér. Kdysi (Win XP) byl např. help k příkazúm Windows součástí instalace, od Win 7 je to jen odkaz na webové stránky MS, takže bez přístupu na internet si neškrnteš. Jako by těch pár desítek/stovek MB byl problém mít na disku. O MS Office už ani nemluvím.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nenarážel jsem na ADS, narážel jsem na nekonzistentní vzhled napříč více PC, který je dán právě tím, jakou má člověk nastavenou výchozí tiskárnu.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chcete říci, že profesionální aplikace má měnit vzhled podle nainstalované tiskárny? To je na kuli z ergonomie!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak je to s aktualnimi verzemi nevim, ale nekompatibilita drive existovala fakticky. Nebyl to pocit ;)
Stacilo se podivat napr. na volani Excel OLE funkci, kde v zavislosti na lokalni verzi, existovali rozdily. Tohle jsem zazil sam a vim, ze tam byli problemy, takze kod napsany z treti aplikace, ktery napr. importoval do excelu nejaka data v jine verzi jednoduse nesel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Reagoval jsem na špatné formátování z více PC, nic víc.
Co umí a neumí nějaká aplikace třetí strany je mi celkem jedno.
Zdar Max

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hele BFU ;) , kdyz uz tady pises o nekompatibilite, tak by jsi si mohl aspon zjisit, ze napr. OLE jako rozhrani je/byl soucasti MS office. Neni to o aplikaci treti stranu, ale o zmastene implementaci rozhrani na strane MS.
A pak kdo je tady BFU..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já vím, co je OLE, ale vy píšete o aplikaci třetí strany, která OLE využívá. Takže kdo zná programátory a jejich kód, tak ví, že můžou zmastit lecos.
Samozřejmě je také možná chyba na straně MS kvůli nedostatečné dokumentaci aj. věci.
Každopádně ano, máte dozajistě většího pindíka.
Zdar Max

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mily Maxi, jsem rad, ze mam vetsiho pindika, jelikoz to se obcas hodi ;)
Jsem rovnez rad, ze i presto, ze jste BFU, ktery si hraje na Admina, tak aspon uznavate, ze muze byt i chyba na strane MS.. Na druhou stranu nemate pravdu, neni to v dokumentaci, ale ve sprasenem interface OLE, ktery byl soucasti MS a jeho funkce byli z nejakeho zahadneho duvodu prizpusobovany lokalni verzi.
Jste na dobre ceste (priustenim, ze aspon neco muze byt chyba MS), ale chtelo by to jeste trosku pridat Maxi, porad je z Vas citit ten BFU.. ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ses mimo. Ja netvrdim, ze nejde soubory otevrit. Ja tvrdim, ze jdou soubory mezi ruznymi verzemi otevrit, upravovat a ukladat, ale pokazi se formatovani. A nejde jenom o ty "specialni" veci, ktere jsou ve vyssich verzich windows. Zkus vytvorit jednoduchy dokument s nadpisem, par sekcemi, jednu tabulku, otevri to, pridej odstavec a uloz to v nekolika ruznych verzich windows a dostanes z toho jiny dokument, rozbite formatovani, bambilion novych stylu, proste totalni nepouzitelny maras.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To teď dostalo hodně "na zadek". Minulý rok jsem na jednom cviku ve škole byl hezkým svědkem toho, jak se všechny tyhle SaaS věci v "zadel" obrací. Přednášející/cvíčící měl připravený dokument (pravděpodobně v nějakém "buildu" OF365), jenže proběhl nějaký update OF a z hezky připravených rovnich a dokumentu se stal nečitelnej bordel. Vtip je ten, že pakliže jsou všechny stroje neustále updatované v rámci sítě, na žadném stroji to nemohlo být zobrazeno tak, jak před tím patchem.

Proto, ačkoli mohu mít OF365 zdarma, jej nevyužívám. Většinou updaty vypínám a nebo si je "dávkuju" podle potřeby, nechám "betatestovat" insiderům a podobně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Závěrem je třeba dodat, že Office 2019 budou vydané v roce 2018. Co tedy může odrážet hodnota 2019, ponecháme na vaší fantazii."

Ja teda nechcem narazat na autorovu pamat, ale nebolo to tak posledne 3-4 verzie vzdy ze Office X bol vydany v H2 roku (X-1) ???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

aha ani ne, ale je to zaujimava podivana:

initial release Off95: 24 August 1995 ... v7
initial release Off97: November 19, 1996 (AHA HO !!!!!!!) ... v8
initial release Off2000: June 7, 1999 (AHA HO !!!!!!!) ... v9
initial release OffXP: May 31, 2001 ... v10
initial release Off2003: August 19, 2003 ... v11
initial release Off2007: January 30, 2007 (tesne v 2006) ... v12
initial release Off2010: June 15, 2010 (holt tu to trocha nestihli) ... v14 (ano vazeni v13 bola z VEDECKYCH pricin preskocena)
initial release Off2013: January 29, 2013 (tesne v 2012) ... v15
initial release Off2016: September 22, 2015 (toto som myslel) ... v16 (ano vazeni toto je Office kde sa podivne cislovanie najor verzii zhoduje s poslednymi dvoma cislacami letopoctu, takze okamzite cloveku napadne otazka:
Off2019 bude v17=pokracovanie cislovania alebo v19=aby sedeli letopocty, lenze potom mojor verzia nema zmysel, kedze to je v letopocte)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

soudkyně: Obžalovaný! Proč jste zavraždil sousedku Antonii Kropáčkovou?!
obhájce: Paní soudkyně, nechci narážet na Vaši paměť, ale můj klient vraždil sousedky už v letech 1996, 1999, 2006 a 2012!
soudkyně: Aha, tak to je v pořádku, bude propuštěn.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft = elitní sebevražedné komando. Očividně si raději uříznou nohu, než aby vyšli uživatelům vstříc. To mi neříkejte, že teprve v roce 2018 vynaleznou něco jako sandbox a ve starších Windows jej neumí zprovoznit...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Oni ale vycházejí uživatelům vstříc - těm, ze kterých něco mají. Uživatelé, kteří chtějí do smrti používat zastaralý OS a zastaralý Office, obvykle navíc všechno upirátěné, tak ti jsou jim skutečně u zadnice.

A sandbox kupodivu není k práci vůbec důležitý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Si dovolim namitnout...ze kdyby vychazeli uzivatelu vstric (hlavne tem firemnim) tak napr. v Office 2013 je k dispozici vice barevnych schemat nez 3 pro barevne rozliseni office oken. Pominu, ze defaultni nastaveni je pro nektere uzivatele uplne neprijatelne.
Evidnentne je jim u zadele, co si uzivatele mysli a chteji...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

> Office 2013
> firemní nasazení

pick one

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně. Uživatelé čehokoli jiného než desítek jsou vlastně neplatící piráti. :-)

Tím vyjít vstříc jsem myslel prostě umožnit spustit jimi vyvíjený placený software na platformě, kterou si zvolí uživatel, nic víc. Já jim jejich rozhodnutí neberu, MS Office nepoužívám, dokonce mám i desítky. Jenom k tomu poznamenávám, že od dalšího utrácení za jejich produkty mě jejich arogance dost odrazuje.

Druhý nákup, který jsem u nich realizoval v poslední době, je Minecraft. Opět arogance jako prase. Javovou verzi necháme vyhnít a uděláme k ní nekompatibilní "Moderní" (win 10 only). Aspoň mají zatím tolik slušnosti, že k (dražší) Java verzi je "Moderní" zdarma, naopak to samozřejmě nefunguje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sandbox není pro MS trivialita jako pro unix-like systémy, to za prvé. Za druhé, MS uživatelské stádo bylo tak deracianalizováno, že se sandbox stal jedním z největších dilemat při rozhodování, zda a kdy a v jaké podobě jej vlastně použít. Mimochodem, sanbox přinesli lidé z unix/linux prostředí, kteří přišli do MS doslova jako záchrana chcípající velryby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak, no hlavne, ze uz patchli ten Editor vzorcov, ked tak rozpravaju o bezpecnosti. 17 rokov tam mali bezpecnostnu dieru, ale hubu otvarat a zvastat o bezpecnosti budu nadalej..
A aj cely ten ich napad s Click-to-run, za to by som tiez dakoho nechal vyrazit...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mně nevadí, že nový Office bude chodit jen ve Windows10. Vadí mi, že MS lže a neřekne pravdu, proč tomu tak je.
p.s. z obchodního a psychologického hlediska je ukončení vydávání nových verzí Windows s novým názvem (Windows 11, 12, 13, 666 ...) asi nejhorším krokem MS. Vydání nové verze (s novým názvem) bylo vždy přelomovou a všemi očekávanou událostí. Lidé se na ně těšili. Teď se jen aktualizuje z Win10 na Win10. Funguje to skoro stejně, vypadá to skoro stejně a nikdo tomu nevěnuje žádnou pozornost, dokud to samo sebe po aktualizaci nezlikviduje. ☻

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale ten konecpt jedneho W10 je celkom vyhodny ako z pohladu vyvojara, tak z pohladu zakaznika (kupi iba jednu licenciu a ma vystarane)...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Z pohledu vyvojare to vyhodny neni vubec. Desitky jsou z pohledu uzivatele jen jedny. Z pohledu vyvojare maj desitky uz 5 verzi. Do jedny pridaj tohle api, do dalsi tamhleto. V tyhle rozbijou tohle, v tyhle neco jinyho. Treba kdyz do fall update rozbili nektery starsi ovladace... nocni mura vyvojare.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Osobně si myslím, že desítky tu budou do doby, než se zlikvidují staré verze Windows, jmenovitě hlavně W7 a možná XP (které masivně chcípají na nepodporu právě teď) W8 a Visty jsou už nepodstatné.

Poté, co nastane Windowsí homogenita (plusminus, protože jak správně píšeš, nejsou W10 jako W10), dojde k další iteraci názvu (W11?).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Bez jasného odlišení vývojových verzí se žádný OS dlouho neobejde. Otázkou je, co vlastně MS v oblasti OS bude časem schopen nabídnout, když vlastní proprietární vývoj trpí nedostatkem kvalitních vývojářů a import OSS technologií naráží právě na některé třecí plochy v odlišné filozofii i prostředí pro vývoj včetně prog jazyků.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš vystarané jen do chvíle, než vydaj verzi, která ti prohlásí, že staré aplikace nebude z bezpečnostních důvodů podporovat (rozuměj - už nás nebaví, že si nic nekupuješ) a donutí tě koupit nové verze SW. Prostě nás s Win10 vtáhli do bludiště nucených upgradů. A vývojářům třetích stran to také (zatím) vyhovuje. I jejich aplikace se možná svezou s nuceným upgradem. Dokud si MS nevymyslí, jak i z těch vývojářů něco podojit např. vynuceným certifikačním procesem (který není zadarmo). MS pokukuje a učí se od Applu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mozno mas pravdu, cas ukaze. Ja si skor myslim, ze uz aj v MS pochopili, ze ovela viac zarobia na mesacnych predplatnych a mikroplatbach v Store (za predpokladu, ze ludia to skutocne budu pouzivat), nez na poplatkoch za plne licencie OS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že pravdu máme oba ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Necht mi nikto nerika ze by byl problem rozjet Office 2019 i na Windows XP, mam u sebe hromadu programu ktere sou svou jedinou unikatni instalaci kompatibilni od XP, Vist, 7, 8.1 po 10, je to jednoduse umele nasilne omezovani uzivatele, XP a Visty bych pochopil ale znekompatibilnit moderni 7 a 8.1 systemem vyhradne jenom win10 only, tak to je pekna prasarna.

Presne to jiste se udelalo i s api DirectX 12, na 100% je i se 7 a 8.1 kompatibilni jenomze zasahl Microsoft a kompatibilitu umele omezil, dukazem teto praseci politiky je ze DX12 puvodne vzniklo z AMD open-source projektu Mantle, nasledne se Microsoft konecne vzdbudil a olala mame tu DX12, jeste ze vznikl dalsi upgrade projekt v podobe Vulkanu a ten je nejen ze je kompatibilni se 7, 8.1 a 10, ale dokonce i s Vistou a XP i kdyz chapu ze v pripade Vist a XP se uz nevydavaji nove ovladace pro moderni graficke procesory, prece dukaz ze kdyz se chce udela se tu je.

Samotne Office jsou pekne drahe a zakaznik s dalsi a dalsi verzi dostava min, nejprv odstrihli "offline" instalacni nosic(CD/DVD), ted jako debil si musite k jejich aktivaci poridit zbytecne microsofti ucet, nasledne jenom Windows 10, ty Windows 10 ktere se svym chovanim ze dne na den aktivne meni, posledni verzi 1709 mi protekli nervy a rekl sem nikdy vic, maximalne Creators ale jenom pro ty ktery opravdu tenhle sileny, nedodelany system neprinasejic oproti 7 a 8.1 nic naopak min chteji, co se tyce Office, jednoznacne vedou edice 2003 a 2007, prehledne, jednoduche bez tuny nabastlenych píčovin, verze 2010 to by zacatek hlouposti, 2013 prinesla Metro blbosti a 2016 je tak silne neprehledna ze mi nejeden zakaznik povedel: dejte tam radsi tu 2007 kterou ma moje kolegyne nakolik aby se v tom prase vyznalo. Ono nejde o to ze lide by se nechteli ucit, ale kdyz hledaji zakladni vec a holt ma byt prace pruzna a efektivni, tak s nejnovejsimi Windows a Office to jednoduse nejde, nejprv v nich musite naskocit na kolotoc a svezt se blbostmi.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel musim souhlasit :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdo ví něco o programování OS, ten musí alespoň tušit, proč na XP nelze provozovat aplikace psané pro Win 10.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poradí mi někdo, jak na W10 zcela zabít automatické aktualizace? Nastavení přes systémové politiky nepomáhá, zastavení a zakázání služby také ne (sama se přenastaví).
Nejsem zvědavý na to, aby si to dělalo co chce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tady je jedna pohadka z podnikoveho prostredi:

ve zkratce: musis upravit "triggers" v naplanovanych ulohach, v "TaskScheduler\Microsoft\Windows\WindowsUpdate"

delsi story:
V minule praci jsem musel omezit automaticke aktualizace Win10 na nedeli, protoze si jinak prubezne aktualizovaly ovladace, takze uzivatelum prestavali bez varovani fungovat pripojena zarizeni.

Jedine co pomohlo bylo vyrobit politiku, ktera kazdemu systemu modifikovala naplanovane ulohy.
Sluzby v: (taskschd.msc) "TaskScheduler\Microsoft\Windows\WindowsUpdate"
, byly smazany a vytvoreny znovu s jinymi parametry pro spusteni(scheduled weekly>sunday 1:15AM)
Preventivne jsem tam pridal dalsi scheduled tasks:
(1:00AM) povoleni winupdate sluzby pres registry
(1:05AM) scheduled restart
(1:15AM) scheduled trigger pro spusteni sluzeb "TaskScheduler\Microsoft\Windows\WindowsUpdate"
(1:20AM) manualni spusteni aktualizaci (preventivne)
(4:40AM) zakazani winupdate sluzby pres registry
(4:50AM) scheduled restart

GPO politiky pro win update byly pochopitelne nastavene taky, tak aby co nejvic reflektovaly tydenni cyklus aktualizaci.

To fungovalo spolehlive asi mesic.

Pak prisel update, po kterem windows uz nenabootovaly (diky M$), tak bylo nutne do aktualizacniho procesu pridat lokalni WSUS server a aktualizace povolovat manualne po otestovani na referencni virtualni masine.

Total opruz.
Zlaty win8.1 !

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

U sebe to řeším tak, že mám na Mikrotiku zakázanou komunikaci s Windows Update. Funguje to skvěle, aktualizuju jednou ročně (ob 1 build). Nebo vůbec, když si nechci rozhasit systém. V domácím prostředí to stačí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stačí to jen na DNS?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, já na to používám Dst Address List, kde jsou vypsané DNS názvy serverů Win Update

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Address list je seznam IP adres, případně subnetů. A používá se v paketovém filtru ... s DNS nepracuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U mě to funguje. Pokud do Firewall - Address List zadáte DNS adresu serveru, automaticky se přeloží na IP adresu. Musí běžet vestavěný DNS server v RouterOS. Verze fw 6.39.3.

Příklad skriptu, který používám:

/ip firewall address-list
add list=WinUpdate address=windowsupdate.microsoft.com comment=Win 10
add list=WinUpdate address=download.windowsupdate.com
add list=WinUpdate address=wustat.windows.com
add list=WinUpdate address=ntservicepack.microsoft.com
add list=WinUpdate address=stats.microsoft.com
add list=WinUpdate address=displaycatalog.mp.microsoft.com
add list=WinUpdate address=au.windowsupdate.com comment=Win 10
add list=WinUpdate address=tlu.dl.delivery.mp.microsoft.com comment=Win 10
add list=WinUpdate address=23.38.87.207 comment=akamaiw10
/ip firewall filter
add chain=forward dst-address-list=WinUpdate action=drop comment="Windows Update"

Tohle mi zároveň umožňuje nezávisle aktualizovat Defender, tj. není to zcela restriktivní. Třeba mi někdo poradíte, jak pravidla doplnit a vylepšit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přijímám sázky na to, že i v hypermoderní verzi Outlook 2019 pro Windows 10 bude import kontaktů stále nedotčen:
- ve formátu .VCF možný jen z jednoho souboru najednou, přičemž z více kontaktů v jednom .VCF se naimportuje jen ten první,
- LDIF z Thunderbirdu nebude podporován,
- CSV se bude muset ručně namapovat a zkonvertovat ručně na správnou kódovou stránku.

Já sázim litr, kurz je 1:1 (rozbitý jako u Microsoftu).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím s tím, že se mi praktika prosazování jednoho ne-úplně dobrého systému nelíbí. Na druhou stranu je fakt, že ať už MS vyrábí cokoliv, tak to vyrábí v první řadě proto, aby vydělal peníze a uživatelé jsou druhořadí. Pokud jde o kvalitu, tak se prostě snaží přizpůsobit co největšímu stádu, což pro leckoho může být několikrát zmíněný BFU. Naprostá většina lidí, co mám kolem sebe v práci, mezi přáteli a v rodině, využívá Windows k tomu, aby otevřeli prohlížeč a pracovali v něm. Někdo upravuje dokumenty do práce / školy a někdo si ještě zahraje pár her. Myslím si, že takových uživatelů je naprostá většina (domnívám se, že si to myslí i Google když vydal Chromebook) a na ty MS cílí. Korporátní klientela je možná ještě trochu víc v popředí, ale uživatele v korporátní klientele jsou opět lidé, kteří využívají pouze 10% funkcí systému a to jim stačí. Ale to jsou ti platící zákazníci a to jsou ti, které MS chce a hýčká. Na nás ostatní s prominutím prděj, protože je nás naprostá menšina a z té menšiny (pozor) většina stejně za systém a aplikace neplatí víc, než pár stovek ročně.. Nestojíme jim za to.. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale vždyť Win10 dokonale prudí i tyto domácí uživatele. Pro ně není nic horšího, než když se jim systém updatuje, přehází jim to nejen ikony na ploše, ale ještě zmrví asociace. Pak chce otevřít fotku, kterou stáhnul z foťáku a ono to ani nejde, nebo se to otevře v něčem s čím neumí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že jsou i horší věci. To, že se natáhnou malware, protože není aktualizovaný defender - například.

Navíc ruku na srdce, komu to opravdu ty desítky udělaly? Protože já jsem je nijak neupravoval a to, že by se samy od sebe restartovaly se mi nestalo. Co se pravda stalo, tak při manuálním restartu se zobrazí hláška nevypínejte instaluji aktualizace 1 z xy.. To je pravda a to člověka naštve.. Mám je ale 2 roky a stalo se to max 3x. Možná jsem výjímka, ale možná se na to ostatní koukají už trochu předpojatě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Udělat to desítky musely prakticky každému. Při každém upgradu přehazují asociace na MS default, verze 1709 zabila původní aplikaci pro prohlížení fotek a nainstalovala novou, která ani neumí procházet fotky v adresáři. A to je jen příklad jedné pitomosti, která ovšem běžného uživatele docela vytočí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Haháá a přesně tohle jsem říkal, když jsem viděl první instalaci Win10 a zjistil, že to nemá nejdůležitější aplikaci od dob Win3.1 a sice Solitaire. Když jsem pak zjistil, že jediný způsob, jak to dostat do počítače je přes Windows Shop a že to pak běží v jakémsi osekaném Edge jako UWP aplikace, bylo mi jasné, že si Microsoft konečně spočítal rovnici s cloudovými službami, zdegenerovanými uživateli a na jejich potřeby zcela dostatečně výkonnými mobilními zařízeními.

Řešením této rovnice je nacpat všude Windows 10 jako tenkého klienta pro běh cloudových aplikací a až nebude návratu zpět, tak nastavit jednoduchou politiku: aplikace jsou pouze online v cloudu a každý, kdo chce se svým počítačem dělat něco jiného, než defragmentovat prázdný disk, musí platit měsíční paušál... Samozřejmě je to pro dobro uživatelů, všechno je na serverech spravováno a hlídáno hodným bratříčkem Microsoftem a běží to všude. Teda pokud pravidelně platíte...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen nějak nejde dohromady Win10 a tenký klient...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

..tak to bude Win11... ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No z hlediska funkčnosti systému to bude tenký klient, z hlediska nároků na hardware tlustý klient ;-). Ale jako čistě formálně ano, na Win10 zatím stále lze instalovat binárky, tak počkejte na Win11 nebo další aktualizace, po těch možná zase pár dní nepojede nic...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

... a teď si představ, že to některé "IT guru" obhajují, kdy je vlastně UWP spása z nebes a ta správná cesta. To bude to pravé pošušňáníčko. S novým HW, kde už nemám "legacy" PCI sloty jsem zabil poslední "nekompatibilní" HW a pokud ty widle půjdou ještě víc do hnoje, BSD to jistí.

Pak budu mít doma několik strojů (místo jednoho). Jeden se specifickým HW pro hudbu a editaci, druhý pro práci, třetí pro browsení a hraní... no a možná čtvrtý úplně izolovaný od sítě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Několik analýz W10 jsme na (FEL ČVUT) provedli, bohužel níže uvedený článek i přes bizarní nádech v mnoha případech korespondoval.

ANALÝZA WINDOWS 10:
Ve svém principu jde o pouhý terminál na sběr informací o uživateli, jeho prstech, očích a hlasu!
Redakce AE News přináší exkluzivní poznatky od našeho administrátora o nejnovějším operačním systému Windows 10 z dílny Microsoftu. Předpokládáme, že po přečtení článku se již budete dívat jinak na svůj počítač, a to pokaždé, když ho zapnete.
S příchodem Windows 10 jsem se rozhodl podrobit tento operační systém několika testům a s výsledky mého zkoumání bych vás nyní rád seznámil. Nasbírané poznatky mohou být pro někoho alarmující, ale přiznám se, že v době mobilních platforem, Androidu a iOS, už nijak překvapivé, alespoň pro mně. Operační systém Windows 10 je ve své podstatě více koncový terminál, než operační systém, protože mnoho procesů a funkcí tohoto systému je přímo nebo nepřímo závislých na vzdálených serverech a databázích společnosti Microsoft a Windows 10 je první operační systém od Microsoftu, který část funkcí svého rozšířeného operačního jádra umístil vzdáleně na své servery.
Co se děje pod prsty?
Windows 10 provádí kolekci všech textů zadaných z klávesnice. Texty si ukládá do dočasných souborů a 1x za 30 minut je odesílá na následující servery:
oca.telemetry.microsoft.com.nsatc.net
pre.footprintpredict.com
reports.wes.df.telemetry.microsoft.com
Přenos je šifrovaný a měl by být anonymní. Nelze však vyloučit, že přenos obsahuje anebo může volitelně obsahovat identifikátory vašeho stroje či vaší osoby. Telemetrický server sbírá informace o Vaší poloze v síti, IP a geografické poloze. Footprintpredict předává vaše vstupy z klávesnice vyhledávači Bing od Microsoftu. To je chytré řešení. Pokud např. píšete do chatu o dovolené, Windows 10 pošlou vaše texty odchycené z klávesnice Bingu a vy. když druhý den přijdete na Bing, uvidíte na hlavní stránce vyhledávače nabídky na penziony a hotely na Istrii, protože včera jste na Windows 10 psali „v šifrovaném chatovacím programu“ kamarádovi, že jedete na Istrii. Takže váš „tajný“ rozhovor s kamarádem zná Bing se vším všudy. A když spolu mluvíte přes kryptovanou SIP komunikaci, hlasový port Cortana odposlechne všechno, co řeknete, ale o tom až později v tomto článku. Microsoft tak není marketingově odkázán jen na vstupy uživatele v prohlížeči Edge, ale může zachytávat textové vstupy z klávesnice v jakékoli aplikaci běžící na Windows 10. To znamená náskok před Googlem pro Microsoft.
Hlasový port ve Windows 10 se marketingově propaguje jako virtuální bytost „Cortana“
Jistě teď tušíte, o co se jedná. I když si nainstalujete na Windows 10 šifrovací program pro komunikaci s někým po internetu, díky sběru informací z klávesnice (key logging) si může Microsoft přečíst, co jste psali. Nelze zřejmě zachytit, co vám píše druhá strana v kryptované komunikaci, ale minimálně jednostranné zachycení komunikace je velmi vážná věc.
Třetí server má opět na starosti telemetriku stroje, nové Windows 10 se chovají velmi podobně jako Android, kdy většina operací na úrovni operačního systému obsahuje telemetrické hooks, tzn. záchytné body, které se vztahují k nějaké informaci o uživateli. Pokud např. napíšu do prohlížeče Edge jakékoliv telefonní číslo, do cca. 5 minut se postupně odesílají informace o čísle na tyto telemetrické servery Microsoftu:
vortex.data.microsoft.com
vortex-win.data.microsoft.com
telecommand.telemetry.microsoft.com
telecommand.telemetry.microsoft.com.nsatc.net
oca.telemetry.microsoft.com
oca.telemetry.microsoft.com.nsatc.net
sqm.telemetry.microsoft.com
sqm.telemetry.microsoft.com.nsatc.netZvláštní situace nastává, pokud kdekoliv ve Windows 10 napíšete jméno nějakého známého amerického filmu. Windows 10 začnou samy od sebe po určité chvíli hledat na vašem disku ve složce s médii soubory a indexovat je. Indexovaný soubor je poté anonymně odeslán na tyto servery zhruba do 30 minut při nečinnosti počítače, nepodařilo se mi periodu přesně zjistit:
df.telemetry.microsoft.com
reports.wes.df.telemetry.microsoft.com
cs1.wpc.v0cdn.net
vortex-sandbox.data.microsoft.com
pre.footprintpredict.com
ěr informacích vložených přes klávesnici je alarmující bezpečnostní riziko
Na české filmy to nefunguje, žádná paketová komunikace na internet při psaní českých filmů na klávesnici neproběhla. Tato vlastnost je hodně nebezpečná, protože co se stane, pokud Windows 10 v mediální složce najdou nelegálně ripnutý americký film? Pokud ho pojmenujete na disku jako „seminarka.mkv“, asi ho Windows 10 nenahlásí (Windows 10 zjevně neskenují obsah souboru, pouze ho indexují a odesílají metadata). Je možné, že jde o sběr dat pro pozdější cílené nabídky na nákupy filmů.
Čekáte na fotku do pasu? S Windows 10 ji máte u amerických úřadů zřejmě hned po zapnutí webové kamery
Po první aktivaci Windows 10 a po prvním zapnutí webové kamery se po internetu odešle zhruba 35 MB dat na tyto servery:
oca.telemetry.microsoft.com
oca.telemetry.microsoft.com.nsatc.net
vortex-sandbox.data.microsoft.com
i1.services.social.microsoft.com
i1.services.social.microsoft.com.nsatc.net
Operace se provede pouze 1x a nepodařilo se mi ji zatím zopakovat. Je možné, že zasílání dat z web kamery probíhá v delších časových intervalech (dnů nebo týdnů). Nevím, k čemu a proč kamera po svém prvním zapnutí si sahala na internet a odesílala tolik dat. Vzhledem ke dvěma nahoře uvedeným posledním serverům se obávám, že je to nějaká „feature“ ohledně sociálních sítí, že se vaše fotka potom integruje někam, ale opravdu netuším kam a raději ani nedomýšlím. Problém pro hlubší analýzu je v tom, že všechny transfery dat na servery microsoftu jsou kryptované a není bez nějakého hlubšího reverzního inženýrství možné zjistit, co se vlastně odesílá. Vaše fotografie z web kamery pro účely americké národní bezpečnosti asi není úplně vyloučená varianta. Docela by mně zajímalo vyjádření někoho z Microsoftu, co to má znamenat.

Na notebooku je dobré vždy webkameru zaslepit, třeba kusem náplasti. Ve Windows 10 to bude zřejmě nutností…
Úplně stejná, ne-li horší, je situace u Androidu, který si veškeré fotografie a vstupy z mobilní kamery může uchovávat na svých serverech a i když nepoužíváte cloudové úložiště Google Disk, určitě není problém na dálku z telefonu fotografie vytáhnout. Operační systém Windows je ale trochu jiná situace. Je to pracovní systém, ve firmách a v kancelářích a takovéto mohutné špehování a sběr dat může být zneužito třeba i k průmyslové špionáži USA proti zemím v Evropě a jiným krajinám.
Řekni mi, kdo jsi a já si tě zapamatuji, kdekoliv tě uslyším!
Největší problém spatřuji v hlasovém portu Windows 10, který je nově vybaven hlasovým asistentem Cortana. Systém reaguje pouze na angličtinu (zatím). Zato však naprosto hrozivě. Hlasové vzorky toho, co řeknete do hlasového portu, jsou okamžitě odesílány na tyto servery Microsoftu:
oca.telemetry.microsoft.com
oca.telemetry.microsoft.com.nsatc.net
vortex-sandbox.data.microsoft.com
pre.footprintpredict.com
i1.services.social.microsoft.com
i1.services.social.microsoft.com.nsatc.net
telemetry.appex.bing.net
telemetry.urs.microsoft.com
cs1.wpc.v0cdn.net
statsfe1.ws.microsoft.com
Cortana odesílá data na internet, i když jí ve Windows 10 zakážete (disablujete), což je skandál, který se probírá už i zde, kde se uvádí, že zákaznická podpora Microsoftu uvedla, že i po „vypnutí“ Cortany v nastavení běží Cortana nadále v paměti, což moje analýza potvrzuje. Komunikace opravdu probíhá se servery MS stále. Toto není bug, ale feature ve Windows 10. Potvrzuje to ale mojí domněnku, že hlasový port je zcela oddělen od Cortany a hlasová analýza na Windows 10 probíhá na nižší úrovni operačního systému bez vašeho vědomí, i když Cortanu odinstalujete. Podle vzorků hlasu, pokud by se v dostatečném počtu a množství dostaly do rukou např. NSA, by bylo možné identifikovat osobu např. na letištích z odposlechových mikrofonů s přesností převyšující 99%.
Zajímavé je odesílání dat z hlasového portu. Cortana převádí hlas na texty. Ty se odesílají na servery:
pre.footprintpredict.com
reports.wes.df.telemetry.microsoft.com
df.telemetry.microsoft.com
reports.wes.df.telemetry.microsoft.com
Cortana odesílá i hlasové vzorky (.wav soubory), ale ne pokaždé. Z měření jsem zjistil, že Cortana má základní slovník instalovaný lokálně u sebe, lze vypozorovat učební algoritmus, Cortana rozlišuje po určité době slova lépe, i komplexní věty a na servery se dotazuje méně často, ale zato ve větších objemech přenosů dat, což je trochu znepokojující.
Zhruba 1x za 15 minut se odesílá (při nečinnosti počítače) souhrn dat o velikosti téměř 80 MB na servery:
oca.telemetry.microsoft.com
oca.telemetry.microsoft.com.nsatc.net
vortex-sandbox.data.microsoft.com
i1.services.social.microsoft.com
i1.services.social.microsoft.com.nsatc.net
pre.footprintpredict.com
telemetry.appex.bing.net
telemetry.urs.microsoft.com
cs1.wpc.v0cdn.net
V nastavení si můžete Cortanu a její sběr hlasových vzorků a odesílání na servery Microsoftu vypnout, ale současná verze Windows 10 má „bug“ a data se odesílají bez ohledu na nastavení na této obrazovce, i když Cortanu vypnete
To je příliš velký balík na „metadata“, takže mám důvodné podezření, že se odesílají komprimované hlasové vzorky formátu .wav od uživatele k analýze. Windows 10 se při běžném používání chovají normálně, nemají moc velký traffic do internetu, ale jakmile odejdete od počítače a naběhne spořič, do 15 minut začne podezřele vysoká aktivita odesílání dat. Zde je pro úplnost seznam všech serverů Microsoftu, na které nové Windows 10 „volají“ a předávají data o uživateli:
vortex.data.microsoft.com
vortex-win.data.microsoft.com
telecommand.telemetry.microsoft.com
telecommand.telemetry.microsoft.com.nsatc.net
oca.telemetry.microsoft.com
oca.telemetry.microsoft.com.nsatc.net
sqm.telemetry.microsoft.com
sqm.telemetry.microsoft.com.nsatc.net
watson.telemetry.microsoft.com
watson.telemetry.microsoft.com.nsatc.net
redir.metaservices.microsoft.com
choice.microsoft.com
choice.microsoft.com.nsatc.net
df.telemetry.microsoft.com
reports.wes.df.telemetry.microsoft.com
wes.df.telemetry.microsoft.com
services.wes.df.telemetry.microsoft.com
sqm.df.telemetry.microsoft.com
telemetry.microsoft.com
watson.ppe.telemetry.microsoft.com
telemetry.appex.bing.net
telemetry.urs.microsoft.com
telemetry.appex.bing.net:443
settings-sandbox.data.microsoft.com
vortex-sandbox.data.microsoft.com
survey.watson.microsoft.com
watson.live.com
watson.microsoft.com
statsfe2.ws.microsoft.com
corpext.msitadfs.glbdns2.microsoft.com
compatexchange.cloudapp.net
cs1.wpc.v0cdn.net
a-0001.a-msedge.net
statsfe2.update.microsoft.com.akadns.net
sls.update.microsoft.com.akadns.net
fe2.update.microsoft.com.akadns.net
diagnostics.support.microsoft.com
corp.sts.microsoft.com
statsfe1.ws.microsoft.com
pre.footprintpredict.com
i1.services.social.microsoft.com
i1.services.social.microsoft.com.nsatc.net
feedback.windows.com
feedback.microsoft-hohm.com
feedback.search.microsoft.com
rad.msn.com
preview.msn.com
ad.doubleclick.net
ads.msn.com
ads1.msads.net
ads1.msn.com
a.ads1.msn.com
a.ads2.msn.com
adnexus.net
adnxs.com
az361816.vo.msecnd.net
az512334.vo.msecnd.net
Seznam serverů je převzat z aplikace Destroy Windows 10 Spying, viz. níže. Při svém testování jsem zachytil živou komunikaci zhruba s polovinou serverů z uvedeného seznamu.
Samozřejmě, že první, co vás napadne, je zakázání komunikace s těmito servery (pomocí zanesení serverů do hosts file a nastavení na 127.0.0.1 na localhost), ale jak jsem si vyzkoušel, po jejich zakázání se Windows 10 začnou chovat podezřele jinak. Vyskakují chybové hlášky, občas se objeví hlášení o „selhání služby“, objevují se problémy se Skypem, kdy není možné udržet stabilní spojení. Problém je i s VPN spojeními, které padají. Ale je možné, že jde jen o nějakou nekompatibilitu a nevyladěnost nového OS. Zřejmě je nutné některé servery nezakazovat a nechat dostupné, aby vše fungovalo, ale neměl jsem čas je analyzovat jeden po druhém, co jejich vypnutí způsobí v delším časovém horizontu ve Windows 10.
Pokud nemáte technické znalosti a nevíte, jak ručně editovat hosts file, můžete použít program Destroy Windows 10 Spying, ke stažení z internetu zde. Upozorňuji, že toto vám nezaručí anonymitu, protože Windows 10 si v rámci updatů můžou stahovat seznamy dalších serverů microsoftu, resp. Windows 10 si samy mohou zapisovat a měnit nastavení v hosts file, např. při diagnostice Windows, kdy bez upozornění vám Windows vymažou (vykomentují) override nastavení serverů v hosts souboru.
Windows 10 zároveň obcházejí letitou tradici hosts file, protože se na některé klíčové servery Microsoftu připojují natvrdo pomocí IP adres, tzn. bez nutnosti komunikace s DNS servery anebo s hosts souborem, ale nedojde ke stahování třeba updatů. To je zajímavé, že když zakážete v hosts file Windows Update servery, Windows 10 se k nim stejně připojí, ale přímo pomocí IP adres a obejdou tak override v hosts souboru. Ale nedojde ke stažení updatů. V podstatě jde jen o jakési oznámení Microsoftu, že jste si zakázal v hosts file update servery. To je zajímavé chování, jistě ne samoúčelné. Vynulováním komunikace se servery přes hosts file navíc přivodíte nestabilitu některým programům a komponentům. Pokud se rozhodnete Windows 10 používat, použijte tento nástroj jen v případě, že víte, co děláte.

Nástroj na zablokování odesílání informací na servery Microsoftu
Windows 10 jsou svým charakterem myšlenkovým posunem k terminálové platformě služeb, které o uživateli sbírají informace, aby mu výměnou za to poskytly maximální servis a přizpůsobení se jeh potřebám. Je zde však velmi vysoké riziko zneužití biometrických dat (hlas, oči, obličej) a informací o soukromí, businessu a rodině uživatele. Zachytávání textů z klávesnice dále představuje vysoké riziko pro bezpečnost, kdy hackeři mohou skrze bezpečnostní díry ve Windows 10 v budoucnu zachytávat z Windows 10 vstupní hesla do emailů, bankovnictví atd. Navíc použití kryptovaných nástrojů pozbývá ve Windows 10 smyslu, protože Windows 10 vidí vaše prsty a slyší, co říkáte. Takže kryptovaný chat anebo kryptované SIP volání vám nepomohou.
Možná proto jsou Windows 10 zadarmo?
Pokud by někdo uvažoval velmi zle a zákeřně s cílem špehovat uživatele a občany, nabídl by jim operační systém zdarma, anebo alespoň jeho upgrade zdarma, který je prolezlý šmírovacími programy v samotném základu operačního systému. Windows 10 jsou totiž opravdu zdarma, a to pro všechny majitele předchozích operačních systémů Windows od verze 7. Ale to není Microsoft první s tímto nápadem. S tím už přišel Android od Google před mnoha lety.
Dokud nebudou od Microsoftu k dispozici nějaká vysvětlění, co všechno servery sbírají, není bezpečné Windows 10 instalovat na produkční počítač, ani doma, ani v práci nebo ve firmě. Zcela vyhnout by se tomuto operačnímu systému měli lidé, kteří kryptují data. Ve své podstatě jsou Windows 10 více analytický systém než operační. A to představuje značné riziko pro možné zneužití.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za obsáhlou analýzu, Váš příspěvek by si myslím zasloužil samostatný článek .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechci rozporovat, že W10 bonzují, ale analýza v této formě je zase moc vágní na to, aby se dala nazvat analýzou. Příliš mnoho "nevím" a "nepodařilo se mi" a i když se neví, co v datových balících je, hlavně že jsou podezření důvodná.
Jako kdyby někdo stál venku za staženými roletami a křičel, že v bytě určitě probíhá smilstvo, i když není nic vidět ani slyšet. Rolety jsou přeci jasný důkaz a musí stačit.
Někoho to možná ohromilo, mne nikoliv. W10 v tomto svinstvo jsou, to jsme věděli od začátku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

M$ bla bla bla. Len ďalšia páka microsoftu ako donútiť používať Windows 10. Chceš/potrebuješ ich office ? Kup si windows 10. Stará verzia k máni nebude. Nechceš windows 10 ? Hehe, mi ťa k nemu nakoniec dokopeme...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takze, to si to nemuzu nainstalovat na muj Windows 95? Sakra, to je previt ten MS.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co znamená aplikace "aplikace typu click to run"? To už není Win32/64 binárka?

našel jsem https://technet.microsoft.com/cs-cz/library/jj219427.aspx

... aha! "While you are using the product, the rest of the product is being downloaded in the background. "

Takže to znamená, že když někomu nainstaluju MS Office (sobě ne, fuj fuj) a dotyčný bude chtít pracovat offline, tak může být pěkně v prdeli, pokud si předtím nestáhl (si to předtím samo nestáhlo) potřebné komponenty?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.